Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dysydent napisał(a):

tego "ło"?
nie żartuj

z25514835AMP,Wlodzimierz-Czarzasty.jpg

sp...olą napewno

Nie sp***dolą bo wspominał że Lewica była po za Sejmem i wrócili na salony .

Kwach dla Polaków jest Autorytetem . Obym się pomylił .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, galan99 napisał(a):

Kwach dla Polaków jest Autorytetem . Obym się pomylił

On jest; w tym i dla samego siebie i właśnie na te

23 minuty temu, galan99 napisał(a):

salony

się już nie pcha
Wie że drugi raz bezkarnie by mu nikt odejść nie pozwoliłgdyby tak wyszło jak "tamtym razem" a takim jak oni zawsze tak wychodzi - na koniec przegrywają na morzu ruin i nędzy

co tak się wszyscy na raz rozpisali że se z "Galanem" spokojnie nie mogę pogadać? 🙃

jest tu ktoś jeszcze?

nvm, i tak -  bedzie tego na dzisiaj ze mnie

na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał(a):

On jest; w tym i dla samego siebie i właśnie na te

się już nie pcha
Wie że drugi raz bezkarnie by mu nikt odejść nie pozwoliłgdyby tak wyszło jak "tamtym razem" a takim jak oni zawsze tak wychodzi - na koniec przegrywają na morzu ruin i nędzy

co tak się wszyscy na raz rozpisali że se z "Galanem" spokojnie nie mogę pogadać? 🙃

jest tu ktoś jeszcze?

btw, i tak -  bedzie tego na dzisiaj ze mnie

na ra

Na ra niech ci się lewica śni :D

• Haha 1
Opublikowano

pamietajcie dzieci ze wsi -prawdziwi komunisci to byli przed wojna w miastach..

polowa poszla w komin, 1/4 zamarzal na leczeniu klimatycznym a reszta -w liczbie kolo 5 tys- sie rozplynela w morzu milionow karierowiczow ze wsi ..

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

a w Polsce tylu katolików i ... a może to nie katolicy tylko pozerzy chmmm... statystyczni?

a że ładuje z czego? zwłaszcza w dzień krótszy od nocy
nawet latem musiał by pracować na nocną zmianę by ta Twoja rada logistycznie się spięła

na starych zasadach to mam tyle pradu ze spokojnie moglbym ladowac .

ladujesz w wekend do oporu i w tygodniu doladowujesz i na 3/4 roku starczy slonca.

na ladowarkach to chyba po 3,5 jest za kwh ?? zalezy od firmy ,mozna kupic abonament.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Roman a co to ma wspólnego jedno z drugim? Ty już pijany? Zakładam, ze tu sa koszty tylko samego paliwa. A przecież auto generuje jeszcze inne koszty. To trzeba czytać ze zrozumieniem a to sztuka ci nie znana. 

co z tą aferą ... wytresować pożytecznego idioty i co dalej ? 

3 godziny temu, jacus napisał(a):

w wielkiej brytanii dziesiatki lat zamachy robili katolicy..

a na innnych ladowarkach jak to wyglada ?? podjezdzasz pod dom i sobie ladujesz z paneli ..

chyba jak ty , dzięki platformie nic nie podładujesz na nowych zasadach .. bo korzystasz na bieżąco , czyli w południe jesteś w pracy mają skurwisyny  rozmach niszczeniu kraju  

NFZ bankrutem, bezrobocie rośnie, firmy masowo zwalniają, inwestycji brak… a premier w tym czasie wrzuca na X filmiki jak z przedszkolnego kącika zabaw 🎬
👇🏼Widać, że priorytety są jasno ustawione — naród niech liczy grosze, a szef rządu… lajki 🤷🏼‍♀️
To może jest nowy plan serialu z Parkowej.. zamiast planu naprawy gospodarki
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jacus napisał(a):

na starych zasadach to mam tyle pradu ze spokojnie moglbym ladowac .

ladujesz w wekend do oporu i w tygodniu doladowujesz i na 3/4 roku starczy slonca.

na ladowarkach to chyba po 3,5 jest za kwh ?? zalezy od firmy ,mozna kupic abonament.

masz jakieś doświadczenie z elektrykami (samochodami)?
abonament co daje? taniej czy tylko gwarancję rezerwacji gniazdka tzn że nikt nie przyblokuje i kolejka?

gdyby nie cena baterii której wartość to większość wartości tych "melexów" to mając dwie i łatwą technicznie ich wymienność; na jednej jeździsz a druga się ładuje ale to chyba prędko nie będzie ekonomicznie sensowne bo nie ma jeszcze takich baterii wynalezionych. "Lajonki" nie nadają się do poważnej motoryzacji ; za mało pojemne i za krótko żywotne, dużo krócej niż mechaniczna wytrzymałość reszty konstrukcji. w elektryku progi nie pogniją, bateria prędzej zeszrocieje i elektromobilność masowa (analogiczna do obecnej spalinowej) w oparciu o technologię litowo jonową to utopia
że Chiny? no my nie ale młodsi przekonają się za jakieś dwadzieścia a może i mniej lat jak skończy ten obecny boom elektryfikacyjny i tam

to już prędzej syntetyczne zamienniki paliw kopalnych.
głupiego laptopa sensownie nie naużywasz w oparciu o baterię li-ion i dla poważnych zastosowań produkcyjnych tylko na zasilaniu sieciowym a przecież energetycznie to jest nic w porównaniu z samochodem
jedyny sensowny sposób jaki działa i się całościowo spina to kolej i zasilanie zewn (trakcyjne), no jeszcze tramwaj, trolejbus; inne się żadne po za chemicznym nie sprawdziło w praktyce
elektryki na obecnym poziomie technologii to ujemna wartość amortyzacyjna jak by nie liczył.

reasumując - nie masz żadnego doświadczenia z praktycznym korzystaniem z "melexów" jeśli takie androny wypisujesz
to że coś jest technicznie możliwe nie oznacza od razu że ma sens ekonomiczny a jeśli nawet w jakichś niszach to tylko jako fluktuacja odbiegająca od średniej optymalnej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

gdyby nie cena baterii której wartość to większość wartości tych "melexów" to mając dwie i łatwą technicznie ich wymienność; na jednej jeździsz a druga się ładuje ale to chyba prędko nie będzie ekonomicznie sensowne bo nie ma jeszcze takich baterii wynalezionych

są i system wymiany bateri działa zapomialem jak to firma ale wyprodukowała setki tys . samochodów nawet jest dostepny ten system w europie w kilku krajach .  Ta firma to  ,, Nio ''

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a poszukam, sprawdzę
widziałem na yt że w Chinach jest coś takiego ale czy klientem są utracjusze czy pragmatycy ekonomiczni tego nie wiem

ogólnie się zgadzam - konieczna jest alternatywa dla energetyki "kopalinowej" tyle że - póki co - ja takiej nie widzę aby była zdolna konkurować nie tylko finansowo (finansowo jest fałszowane polityką fiskalną) ale i ... nie wiem słów dobrać; "barterowo materialnie" (?)

https://www.onet.pl/styl-zycia/plejada/donald-tusk-z-popcornem-w-dloni-mowi-o-powrocie-jedi-nawiazal-do-zbigniewa-ziobry/gmxkkrw,0898b825

komentarz krótki - taki z Ciebie Skywalker jak z Ziobry Darth Vader a z Kaczyńskiego Darth Sidious czy ze mnie Mistrz Yoda
xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

wpływy budzetowe ze sprzedaży paliw to około 70 mld , czyli ponad 10%budżętu to już kwota zacna , raczej będzie ciężko opodatkować prąd aż tak , ale trzeba brać pod uwagę żę ropę i gaz musimy importować więc wydajemy kase na zewnątrz 

27 minut temu, dysydent napisał(a):

https://www.onet.pl/styl-zycia/plejada/donald-tusk-z-popcornem-w-dloni-mowi-o-powrocie-jedi-nawiazal-do-zbigniewa-ziobry/gmxkkrw,0898b825

komentarz krótki - taki z Ciebie Skywalker jak z Ziobry Darth Vader a z Kaczyńskiego Darth Sidious czy ze mnie Mistrz Yoda
xD

wydaje mi się żę w poprzednim premirowaniu Tusk był mądrzejszy , teraz wychodzi zwykłe prostactwo 

Opublikowano
25 minut temu, dysydent napisał(a):

a z Kaczyńskiego Darth Sidious

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jabba

"Przynajmniej od roku 32 BBY Jabba miał swoją siedzibę na Tatooine. Stamtąd zarządzał jedną z największych w Galaktyce siatek przestępczych – w większości przypadków jego organizacja musiała ustępować jedynie Czarnemu Słońcu."

Nooooo i teraz dylemat, kogo w tej roli obsadzić? Chyba jednak Kaczyńskiego, W końcu już kiedyś księżyc zajumał.

• Haha 2
Opublikowano

abonament co daje? taniej czy tylko gwarancję rezerwacji gniazdka tzn że nikt nie przyblokuje i kolejka?

gdyby nie cena baterii której wartość to większość wartości tych "melexów" to mając dwie i łatwą technicznie ich wymienność; na jednej jeździsz a druga się ładuje ale to chyba prędko nie będzie ekonomicznie sensowne bo nie ma jeszcze takich baterii wynalezionych. "Lajonki" nie nadają się do poważnej motoryzacji ; za mało pojemne i za krótko żywotne, dużo krócej niż mechaniczna wytrzymałość reszty konstrukcji. w elektryku progi nie pogniją, bateria prędzej zeszrocieje i elektromobilność masowa (analogiczna do obecnej spalinowej) w oparciu o technologię litowo jonową to utopia
że Chiny? no my nie ale młodsi przekonają się za jakieś dwadzieścia a może i mniej lat jak skończy ten obecny boom elektryfikacyjny i tam

głupiego laptopa sensownie nie naużywasz w oparciu o baterię li-ion i dla poważnych zastosowań produkcyjnych tylko na zasilaniu sieciowym a przecież energetycznie to jest nic w porównaniu z samochodem
jedyny sensowny sposób jaki działa i się całościowo spina to kolej i zasilanie zewn (trakcyjne), no jeszcze tramwaj, trolejbus; inne się żadne po za chemicznym nie sprawdziło w praktyce
elektryki na obecnym poziomie technologii to ujemna wartość amortyzacyjna jak by nie liczył.

reasumując - nie masz żadnego doświadczenia z praktycznym korzystaniem z "melexów" jeśli takie androny wypisujesz
to że coś jest technicznie możliwe nie oznacza od razu że ma sens ekonomiczny a jeśli nawet w jakichś niszach to tylko jako fluktuacja odbiegająca od średniej optymalnej

są już elektryki gdzie taksówkarze jeżdżą po 12h dziennie i zrobili 400tys km, zaraz każda taksówka będzie elektryk 

Opublikowano

Chyba na twojej wsi nie ma elektryków bo u nas już są..

To zabawka dla odpowiedniej grupy ludzi. Dla których to 2czy 3 samochód.

Ile razy w roku ktoś jedzie na dłuższą trase.

Ile km dziennie robią autobusy elektryczne 

Świat się zmienia szybko.ty zostałeś już z tyłu..choć  czasami to zaleta a nie wada🤣

Jak na dzisiaj to hybrydy są najlepszym rozwiązaniem..

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał(a):

Chyba na twojej wsi nie ma elektryków bo u nas już są.

Czy przypadkiem nie rozszerzasz za bardzo znowu granic swojej wsi?🤔

...nie widać tam takiego ...postępu....tam u was...tam hen, hen...na końcu...wszystkiego...🤭

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, jacus napisał(a):

a jednak; w razie sieć energetyczna zawali to ....

32 minuty temu, jacus napisał(a):

ja nie pytałem czy jakiś Twój sąsiad ma elektryka a o to czy Ty nawet nie masz ale czy z raz tym jechałeś? jako kierowca - oczywiście

gów.o wiesz o mojej wsi skoro tak piszesz
gdy rowerem bez lusterka się gdzie wypuszczę (bo lubię trochę ruchu i taki mój ... "freak" to właśnie najbardziej mnie wqrwiają elektryki co mnie wyprzedzają; tego cholerstwa wcale nie słychać i musiałem się jeszcze na lusterka (takie większe) do bicykla wykosztować O.o

sam rozważam jakiegoś "melexa" na krótkie podjazdy np do sklepu tylko - tu masz rację - nie ma stacji ładowania w bezpośredniej okolicy sensownego zagęszczenia a poleganie tylko na własnej domowej ładowarce, no w teren nie zabiorę ze sobą a nie zawsze zaplanujesz tyle ile musisz wyjeździć i do baku paliwa donosę a prądu do aku nie zatem w takie ... "mniejludzia" tylko hybryda jeśli już.
Podmiejszczaki po Zamościu elektryczne jeżdżą ale ostatnio jak by jakoś ich mniej tylko to dotowane to wiadomo - debil ekonomiczny urzędas różne rzeczy zrobi aby sprostać "odgórnej linii władzy"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

nie pytałem czy jakiś Twój sąsiad ma elektryka a o to czy Ty nawet nie masz ale czy z raz tym jechałeś? jako kierowca - oczywiście

....on ....dużo czyta....😅🤭

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał(a):

ale wyrywkowo
sam o moich postach tak wczoraj napisał

To by się zgadzało,....bo później kropki łączy, tak że to jemu ...rysunek pasuje....🤭..

Szkoda że inni tylko bazgroły tam widzą ..☺️

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

To zabawka dla odpowiedniej grupy ludzi. Dla których to 2czy 3 samochód.

Ile razy w roku ktoś jedzie na dłuższą trase.

Ile km dziennie robią autobusy elektryczne 

Świat się zmienia szybko.ty zostałeś już z tyłu..choć  czasami to zaleta a nie wada🤣

To wszystko dobre jest dla ludzi którzy liczą koszty bez amortyzacji.  😅🙃