Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, DTaras napisał(a):

Tym bardziej, że nie wiesz jak potoczy się dalsza kariera zawodowa. Młodzi kują żelazo póki zdrowia i tyle.

Jestem z pokolenia, które będzie przechodzić niedługo na emerytury i powiem ci, że nie będzie wesoło, bo większość "tak zwanych" biznesmenów, co kombinowała ze skąłdkami, teraz skrobie się w głowę, bo za wiele nie odłożyli, emerytura będzie głodowa, a i zdrowie szwankuje, żeby pracować do 70 czy 80 roku życia i zachować poziom zycia, bo się do tej pory zdrowia nie szanowało, bo człowiek "młody i silny"

Młodzi dziś myślą inaczej, niż ci się wydaje - wolą etat niż B2B, bo widzą, do czego doszli ich rodzice, czyli - do niczego, w każdej chwili państwo może spowodować, że twoja działalność nie będzie miała sensu i stracisz wszystko. Tak samo może państwo położyć łapę na rachunku w banku. COVID pokazał, że nagle z dnia na dzień możesz stać się pariasem, bo nie wypłacisz papierków w bankomacie.

To też prowadzi do prostej konkluzji - po comieć dzieci, skoro wszystkim dookoła one przeszkadzają a państwo tylko karze za ich posiadanie kolejnymi obowiązkami, nic nie dając w zamian, a na starość jako kobieta mam wyrwane z życiorysu kilka lat. Osoby, które nie mają dzieci mogą odłożyć w czasie, który by zajeło ich wychowanie kupę kasy. Tak wychowaliśmy pokolenia, że liczy się tylko kasa. Jak przyjdzie do emerytury, to wyborcy stwierdzą, że nie ma emerytur, tylko darmowa, fundowana przez państwo eutanazja, obowiązkowo

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, dysydent napisał(a):

właśnie amerykański system jest względnie najlepszy w porównaniu między xujnią chinami a jankesami bo partie są właśnie po to aby zaspokajać oczekiwania a już brutalnością samej Przyrody jest zaspokajanie oczekiwań tych których na to stać czy to finansowo czy reprezentowanym dowolnym innym rodzajem skutecznej siły

oczekiwania czyje ? swoich fundatorów ? oczywiscie to jest bardziej skomplikowane bo darczyńca zna poglądy obdarowanego .

ciezko jest tyle odłożyć żeby na emeryturze z tego korzystać poza ZUS , zazwyczaj rodzice rodzielają majatek miedzy dzieci , chyba że odwrócona hipoteka a dzieci ,, won '' 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jarecki napisał(a):

oczekiwania czyje ? swoich fundatorów ?

a czyje? np w polskim przypadku moskwy, berlina czy tam brukseli? że waszyngton i pekin też by się zdało wymienić

nie potrafimy czy może nie chcemy, nie mamy z czego ufundować sobie partii reprezentujących naszych interesów to ... no właśnie

a no wiadomo co zwycięży i co jest błędne zatem trzeba przedefiniować co to jest cywilizacja
ludzkość jest za głupia na od razu idealnie trafną tę definicję ... na kiedykolwiek... i pozostaje metoda prób i błędów

nie mniej próbujmy bo nic innego nam i tak nie pozostało
tylko może ja już nie w tym poscie bo - widzę że już trzy kolejne go przykryły i mało kto przeczyta

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

,, Jeszcze sie taki nie urodził co by kazdemu dogodził '' Polityka to jest wyposrodkowanie oczekiwań wszystkich , tak jak kompromis aborcyjny był , kazdy był zadowolony 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Żeby zbudowany już był ten kawałek S7 pod Warszawą to dużo lepiej byś miał S7 niż jechać do A1. S17 na Warszawę i potem na S7 i nie bawić się w jakiekolwiek autostrady.

Nawet Google tak pokazuje, 60zł w kieszeni i jeszcze 20 min szybciej, a i paliwa mniej pójdzie bo 80km mniej.

W tym roku sprawdzę. podobno nie jest najgorzej

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał(a):

Jak nie wiesz o czym piszesz to skąd masz znać stawki czy jakąkolwiek wycenę  😄

Krętacza czuć na odległość 😄

Ziemia, bydło, praca w budowlance i pisanie komentarzy przez cały dzień na forum 😄

Co ci mam wirtualnie ocenić? 

Zal ci d*pę ściska? Robotę biorę jak mi pasuje, a zimą co w polu? Przy bykach nie ma dużo roboty. 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

PiS zmienił to miesiąc przed wyborami bo już wiedzieli że dooopa sie pali i przegrana blisko, w ten sposób próbowali kupić naród ... Bardzo dobrze że te opłaty wracają, dlaczego ma płacić ten co nie jeździ za tego co jeździ ...

Ciekawe jak byś płacił, co byś powiedział. 

Opublikowano
36 minut temu, jahooo napisał(a):

Osoby, które nie mają dzieci mogą odłożyć w czasie, który by zajeło ich wychowanie kupę kasy.

Powiedzmy teoretycznie że nagle wszyscy zaczęli myśleć w ten sposób, przestały się rodzić dzieci, ludzie odkładają kupę kasy a nawet złota.Mija kilkadziesiąt lat wszyscy się zestarzeli, zniedołężnieli i co?Kto im przygotuje jedzenie i z czego, lekarstwa, prąd, wodę, pampersy, kto im wytrze i umyje d*pę?Co ci z kasy, złota czy innego bogactwa jeśli nie będzie kto miał wyprodukować podstawowych rzeczy potrzebnych do życia?Złoto to metal, który nie rdzewieje, najesz się złota, kasa to papier lub metal, a obecnie to głównie zapisy w komputerach. najesz się papieru lub metalu?Tylko dzieci są podstawą życia ludzi na tej planecie.

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał(a):

Powiedzmy teoretycznie że nagle wszyscy zaczęli myśleć w ten sposób, przestały się rodzić dzieci, ludzie odkładają kupę kasy a nawet złota.Mija kilkadziesiąt lat wszyscy się zestarzeli, zniedołężnieli i co?Kto im przygotuje jedzenie i z czego, lekarstwa, prąd, wodę, pampersy, kto im wytrze i umyje d*pę?Co ci z kasy, złota czy innego bogactwa jeśli nie będzie kto miał wyprodukować podstawowych rzeczy potrzebnych do życia?Złoto to metal, który nie rdzewieje, najesz się złota, kasa to papier lub metal, a obecnie to głównie zapisy w komputerach. najesz się papieru lub metalu?Tylko dzieci są podstawą życia ludzi na tej planecie.

Wytłumacz to decydentom, celebrytom  i politykom, nie mnie. Panuje w tej chwili moda na "niemanie dzieci" bo to jest takie EKO, dzieci niszczą zasoby przyrody. Taka głupota pod płaszczykiem durnej ideologii. Dla mnie osoby, które świadomie i z własnego wybory nie posiadają dzieci, powinny być objęte wyższym wiekiem emerytalnym, tak około 75-80 lat

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

jeśli zmienisz sposób finansowania z "jesteśmy u władzy, mamy kasę i będziemy ją rozdawać" na "mamy kasę , mamy poparcie, możemy startować w wyborach", naprawdę, dużo może się zmienić

jeśli partia będzie postępować głupio i lekceważąco, tak, jak do tej pory robi wiele partii, to przy następnych wyborach może się okazać, że szeregowi członkowie partii rzucili książeczki i nie ma kasy

uwierz, nie da się usadzić miliona czy dwóch na stołkach, ale da się ten milion wk.... swoimi uczynkami tak, że rzucą książeczki i skończy się kasa

jeśli nie będzie subwencji z budżetu, to i nie będzie kasy na start w wyborach i w ten sposób piękną karierę można na dobre skończyć po jednej kadencji

obecnie nie ważne, jak mocno nabruździsz, to i tak startujesz jakby na kredyt i jak ci się uda wśclizgnąć do Sejmu lub Senatu, toi tak ci kasę oddadzą

jak idziesz "za swoje", może się okazać, że nie masz tyle pieniędzy, aby przeprowadzić kampanię, i co wtedy ? można wziąć kredyt, ale trzeba go spłacić ze skłądek, a nie z subwencji, czyli trzeba będzie podnieść składki albo postarać się o większą ilość członków partii, a tym niekoniecznie musi się podobać polityka rządu i zwiększanie podatków

czyli istniał by pewien mechanizm zwrotny, którego nie ma w tej chwii, partia, która ma 5 członków może "na kredyt wystawić 500 kandydatów, 10 przejdzie w wyborach i już am zwrot kasy za kampanię

nie uważasz, że to chore ??

Żadnych subwencji z budżetu. Wyłącznie składki członków. Żadnych danin, darowizn itp. z zewnątrz. W ten sposób likwidujemy 90% śmieci wyborczych( bilbordy, plakaty itp). Start w wyborach z listy partii wyłącznie dla członków. Podobnie z pieniędzmi: wyłącznie na kampanie członków.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@witejus Twój wywód jest jedynie próbą udowodnienia niższości przedwczesnej śmierci z głodu nad śmiercią ze starości a dzieci i tak traktuje równie przedmiotowo jak ... no to coś z czym usiłujesz polemizować
brak mi adekwatnej nazwy na owo antypopulacyjne zjawisko pomieszania neosocjalizmu z już tylko kapitalistycznym doktrynerstwem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

Twój wywód jest jedynie próbą udowodnienia niższości przedwczesnej śmierci z głodu nad śmiercią ze starości

Masz dzieci?wolisz umrzeć z głodu czy starości?

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, witejus napisał(a):

Masz dzieci?

usunąłem odpowiedź na to pytanie aby na stałe nie wisiała na tym forum bo mam wszelkie powody przypuszczać że pytający ją poznał a nie zależy mi na nazbyt szerokim audytorium dla tej informacji w dowolnie nieprzewidywalnej przyszłości a że nie przypominam sobie aby kto to zacytował to ...

2 godziny temu, witejus napisał(a):

wolisz umrzeć z głodu czy starości?

co za pytanie? bo jest z typu - czy chcesz mieć wybór na co a zatem i kiedy umrzesz?
i Ty usiłujesz ...?
a nie; to @jahooo piętnuje eutanazję
no ale On takich pytań (jeszcze) mi (i nie natknąłem się by komukolwiek) nie zadał to ok

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

@jacus z Twego linka

"Szpital przyznał, że natłok pacjentów mógł wpłynąć na zdarzenie, ale podkreśla, że wiek pacjenta nie ma wpływu na jakość udzielanej pomocy."

no to z pełną odpowiedzialnością i pewnością swego napiszę że szpital łże bo wiem - wiek ma wpływ na traktowanie pacjenta we wszystkich szpitalach a że w jednych in minus w innych in plus i tych drugich wybitna mniejszość to nie zmienia faktu iż jest to cyniczne i wyrachowane łgarstwo

ktoś zapyta - a co mieli oświadczyć?

a nic
dużo lepiej by to wyglądało

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
jahooo napisał:

7 minut temu, DTaras napisał(a):

Tym bardziej, że nie wiesz jak potoczy się dalsza kariera zawodowa. Młodzi kują żelazo póki zdrowia i tyle.

Jestem z pokolenia, które będzie przechodzić niedługo na emerytury i powiem ci, że nie będzie wesoło, bo większość "tak zwanych" biznesmenów, co kombinowała ze skąłdkami, teraz skrobie się w głowę, bo za wiele nie odłożyli, emerytura będzie głodowa, a i zdrowie szwankuje, żeby pracować do 70 czy 80 roku życia i zachować poziom zycia, bo się do tej pory zdrowia nie szanowało, bo człowiek "młody i silny"

Młodzi dziś myślą inaczej, niż ci się wydaje - wolą etat niż B2B, bo widzą, do czego doszli ich rodzice, czyli - do niczego, w każdej chwili państwo może spowodować, że twoja działalność nie będzie miała sensu i stracisz wszystko. Tak samo może państwo położyć łapę na rachunku w banku. COVID pokazał, że nagle z dnia na dzień możesz stać się pariasem, bo nie wypłacisz papierków w bankomacie.

To też prowadzi do prostej konkluzji - po comieć dzieci, skoro wszystkim dookoła one przeszkadzają a państwo tylko karze za ich posiadanie kolejnymi obowiązkami, nic nie dając w zamian, a na starość jako kobieta mam wyrwane z życiorysu kilka lat. Osoby, które nie mają dzieci mogą odłożyć w czasie, który by zajeło ich wychowanie kupę kasy. Tak wychowaliśmy pokolenia, że liczy się tylko kasa. Jak przyjdzie do emerytury, to wyborcy stwierdzą, że nie ma emerytur, tylko darmowa, fundowana przez państwo eutanazja, obowiązkowo

Ty. Pisałem, o zatrudnianiu małżonki - nie siebie. Gdy jednak wyskoczysz ze schematu to będzie kłopot taki jak napisałeś. A czy tak wychowaliśmy pokolenia? Pokolenia się dostosowały do realiów. Najkorzystniej aby poerwsze dziecko urodziło się w wieku 20 - 22 lat kobiety. Czy osiemsety i inne wymienione wcześniej bzdety to promują?

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał(a):

@jacus z Twego linka

"Szpital przyznał, że natłok pacjentów mógł wpłynąć na zdarzenie, ale podkreśla, że wiek pacjenta nie ma wpływu na jakość udzielanej pomocy."

Tu akurat doświadczeniepokazuje, że jednak ma, tylko oficjalnie nikt tego nie przyzna. Teść w wieku 90 lat siedział 24h na krzesle i czekał na badania na SOR. Zwykła ludzka empatia nakazywałaby położyć człowieka chociaz na godzinę na leżankę w tym wieku, ale piniądz jest piniądz. Jak to mówią, syty głodnego nie zrozumie, a zdrowy chorego

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, DTaras napisał(a):

Czy osiemsety i inne wymienione wcześniej bzdety to promują?

ale chociaż dobry dowcip Mu wyszedł
no ja miałem ubaw
Ty nie? xD

a w piz.u; idę stąd bo mnie już na "stałego bywalca" dopiero co "awansowało"

nie idzie tego jakoś cofnąć?
no wiem

dobra
na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
30 minut temu, jahooo napisał(a):

Wytłumacz to decydentom, celebrytom  i politykom, nie mnie. Panuje w tej chwili moda na "niemanie dzieci" bo to jest takie EKO, dzieci niszczą zasoby przyrody. Taka głupota pod płaszczykiem durnej ideologii. Dla mnie osoby, które świadomie i z własnego wybory nie posiadają dzieci, powinny być objęte wyższym wiekiem emerytalnym, tak około 75-80 lat

Jakubiak ostatnio mówił żeby wprowadzić bykowe. Bo problem jest poważny, na nas będą robić nasze dzieci A na nich kto?

Opublikowano
jarecki napisał:

,, Jeszcze sie taki nie urodził co by kazdemu dogodził '' Polityka to jest wyposrodkowanie oczekiwań wszystkich , tak jak kompromis aborcyjny był , kazdy był zadowolony 

No kutwa jakoś chyba nie każdy... A do tego Mentzen z ortodoksów i ten drugi kandydat-niekandydat podobny się do prezydentury ładują. W mojej opinii prezydent o, że się tak wyrażę, nazbyt wyrazistym i eksponowanym światopoglądzie nie jest dobrym rozwiązaniem bo ma łeb zabity śmieciami.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał(a):

Ty. Pisałem, o zatrudnianiu małżonki - nie siebie. Gdy jednak wyskoczysz ze schematu to będzie kłopot taki jak napisałeś. A czy tak wychowaliśmy pokolenia? Pokolenia się dostosowały do realiów. Najkorzystniej aby poerwsze dziecko urodziło się w wieku 20 - 22 lat kobiety. Czy osiemsety i inne wymienione wcześniej bzdety to promują?

Realia tworzyły kolejne pokolenia. Skoro dzieci patrzyły, jak władze gminy kłóca się zawzięcie, które szkoły zlikwidować, "bo się nie opłaca", potem - które przychodnie i szpitale, to "czym skorupka za młodu...." Oni tez będa wszystko brać przez soczewkę pieniędzy, a to prowadzi donikąd. Trumna nie ma kieszeni na pieniądze.

Są rzeczy, które warto, mimo, że się nie opłaca

Opublikowano
dysydent napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał(a):

Czy osiemsety i inne wymienione wcześniej bzdety to promują?

ale chociaż dobry dowcip Mu wyszedł
no ja miałem ubaw
Ty nie? xD

Któremu? Jahowi? Czy Jarowi? Dowcipem można też żartobliwie nazwać i część ciała... Albo i nie...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DTaras napisał(a):

Jahowi

bo tylko u Niego wyczytałem ten "postulat"
jeśli ktoś jeszcze "wpadł" na ten dowcip to miał pecha na lajka śmiszka bo zwyczajnie przegapiłem xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Wpaw napisał:

Jakubiak ostatnio mówił żeby wprowadzić bykowe. Bo problem jest poważny, na nas będą robić nasze dzieci A na nich kto?

I co Ci po bykowym? Ostatecznie otrzymasz conajwyżej wysyp gejów i lesbijek... Głupoty. Jakubiak jak pamiętam startował na prezydenta to też leciał takimi wrzutkami od czapy.

dysydent napisał:

4 minuty temu, DTaras napisał(a):

Jahowi

bo tylko u Niego wyczytałem ten "postulat"
jeśli ktoś jeszcze "wpadł" na ten dowcip to miał pecha bo zwyczajnie przegapiłem xD

Z lekka parskłem ale zara mnie przeszło. Doszło do mnie, że ktoś to może podchwycić.