Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...czujesz się zagrożony?

ze strony ruskich? jak zwykle; to nieprzewidywalna swołocz nawet dla samych siebie

ogólnie? nie o siebie, o młodych

Opublikowano
12 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Mało jest branż gdzie dzisiaj ktoś na czarno chce robić nawet Ukrainiec. 

Kolejnym krokiem powinno być odebranie 800plus Polakom gdzie w rodzinie nikt nie pracuje. 

image.jpeg.da608c63f400cf84769fb54074f84a9b.jpeg

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Czy Polska jest bezbronna wobec dronów?! 

https://www.facebook.com/watch/?v=1152570660052479

W sobotę Dowództwo Operacyjne Wojska Polskiego uruchomiło procedury obrony powietrznej. W kilku powiatach na Lubelszczyźnie zawyły syreny, a mieszkańcy otrzymali alert RCB.

Wszystko przez rosyjskie drony operujące nad Ukrainą w pobliżu polskiej granicy.

W przestrzeni powietrznej RP pojawiły się samoloty polskiego i sojuszniczego lotnictwa, a systemy obrony naziemnej osiągnęły najwyższy poziom gotowości.

https://www.facebook.com/watch/?v=1542739206694213  :D

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

@mirro O czym mowa ?.  wszyscy kłamią ?. tylko prawda przemawia przez Premiera i Ministra obrony że dron będzie miał drona .

Donald Tusk wciąga Polskę w wojnę z Rosją.

Bogusław Wolniewicz o konflikcie na Ukrainie.

Roman Dmowski o dzikiej Ukrainie oderwajej od Rosji.

https://www.facebook.com/watch?v=1167433048540882    Szkolenia są potrzebne na Ukrainie Putinowi się spodoba ?.

sikorski

Pamiętam jak Sikorski dał się nagrać Rosjanom ujawniając informacje niejawne. Była dymisja? Nie było.

https://www.facebook.com/watch?v=765439346242374

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał(a):

Se wyograź że jak nam kupili w 1995 chyba roku proce i kusze ( na rozpoznawczej wtedy służyłem) tooooo kazali je trzymać w magazynie broni razem z giwerami. Jak szef kompanii przyniósł to od uzbrojeniowców i piznął na korytarzu, to przez chwilę staliśmy bez słowa a potem wszyscy ryknęli śmiechem. 

Galan, Tobie przypadkiem coś ostatnio na turban się nie zjebało?

Przypadkiem? Ostatnio? Dobre!🤣

Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał(a):

Pamiętam jak Sikorski dał się nagrać Rosjanom ujawniając informacje niejawne. Była dymisja? Nie było.

Pamiętasz jak jednemu wleźli do skrzynki mailowej a potem publikowali maile a on twierdził że to spreparowane? Zdaje się był wice MONem?

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Pamiętasz jak jednemu wleźli do skrzynki mailowej a potem publikowali maile a on twierdził że to spreparowane? Zdaje się był wice MONem?

jak cię złapią za rękę, to mów, ze to nie twoja ręka

niestety, inteligencji nie da się nauczyć na żadnym collegium tumanum

• Like 1
Opublikowano

Jarosław Wolski

Wracamy  do sprawy  ustawionego przez 
@Straz_Graniczna
 postępowania  pod izraelską firmę RADA Electronic Industries Ltd. 

Niżej fragment SIWZ - kompilacja parametrów na czele z pt.3 powoduje że żadna firma nie zrealizuje postępowania bez porozumienia z izraelską firmą RADA Electronic Industries Ltd.  
Specjalnie czekałem z odpowiedzią na czas po MSPO  ponieważ ma targach dodatkowo sprawdzałem czy może umknęły mi jakieś nowinki różnych producentów albo może ktoś w Polsce po cichu kupuje radary RADA, firmuje jako swoje i sprzedaje jako włąsny wyrób.  
 Nie stwierdziłem takowych dlatego poproszę o jasne i klarowne wskazanie przez @Straz_Granicznaowych "wielu producentów radarów krajowych i zagranicznych" bo kompilacja parametrów jednoznacznie wskazuje na jednego producenta.  

Ponawiam też publicznie zadane pytanie do Pana 
@MKierwinski
 i całego 
@MSWiA_GOV_PL
 - czy ma Pan świadomość że Pana podwładni właśnie tak sterują postępowaniem żeby tylko jeden oferent mógł złożyć ofertę a w zasadzie żeby tylko izraelskie radary były podstawą systemu który chce zakupić Straż Graniczna? Dlaczego wykluczacie krajowych producentów?  

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@nie 

ile dajesz Wolskiemu czasu do jakiegoś oficjalnego oskarżenia o byle co w zemście "naszych kochanych władz" za coś podobnego co miał czelność zasygnalizować?

zdało by się jeszcze jakiś link w temacie i pierwszy co mi wyskoczył to
https://nczas.info/2025/08/28/wszystko-pod-izrael-wolski-alarmuje-dawno-nie-widzialem-tak-chamsko-ustawionego-postepowania/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

2024r: Gawkowski: Ukraina chce nas wciągnąć do wojny.

2025r: Gawkowski: Ukraina nie chce wciągnięcia nas w wojnę. Wszyscy, którzy twierdzą inaczej kłamią. 

Opublikowano

czyli do Giertycha i Bielana (tego drugiego @hubertuss
doasygnował ) można i kolejnego - Gawkowskiego dopisać do grona durni którzy nawet własnej dwulicowości nie potrafią załgać a przecież umiejętność łgarska to podstawowy najbardziej pożądany parametr każdego polityka

jacy politycy taka i polityka i taki los kraju przez podobnych zarządzanego

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, dysydent napisał(a):

ile dajesz Wolskiemu czasu do jakiegoś oficjalnego oskarżenia o byle co

Wolski ma na pieńku również z Leonardo ja bym raczej stawiał na delikatna perswazje ze strony , z pewnej strony. Nasi raczej nie będą po nim jechać. SG wzięła się za przetarg na ten system, ale ponieważ mają takie pojęcia o tym jak ja o balecie, to taki numer był do przewidzenia.

Problem w tym ze była propozycja aby do pewnej wysokości dronami zajmowała się SG a wyżej już wojsko. Jednak wyszło jak zwykle, czyli jak np w przypadku zasad użycia broni przez żołnierzy na granicy.

A jak już jesteśmy przy tych tematach, to jakby ktoś, kiedyś zastanawiał się dlaczego obecny rzecznik WB Electronic jest ich rzecznikiem, to niech nie myśli że to przypadek, albo facet doskonale się na takowego nadaje.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Cała polityka  światowa . Ameryka wygrana rynek zbytu mają . Zaś Europa niema gdzie . Więc Polski Minister Rolnictwa prawdę powiada że niema gdzie sprzedać zboża niema komu .

Nowe porozumienie handlowe UE-USA, niepostrzeżenie zawarte, nakłada cła na towary europejskie, zwalniając z nich produkty amerykańskie. To część konsekwentnej strategii Donalda Trumpa, która może poważnie uderzyć w europejskich rolników, otwierając rynek na tanią żywność.

Unia wyruchana jak pięknie . Zresztą poczytajcie co Urszula podpisała .  Ukraina i Mercosur .

Porozumienie może zalać rynek europejski tańszą żywnością z USA, co obniży ceny masła i serów produkowanych w Europie

Nie to jednak będzie głównym zagrożeniem dla naszego rolnictwa. Chodzi o napływ taniej żywności i surowców rolnych ze Stanów Zjednoczonych. Za oceanem masło kosztuje niespełna 5000 dolarów za tonę (18 tys. zł/t). Za europejskie masło trzeba zapłacić około 7000 euro/t, czyli niespełna 30 tys. zł/t. Jak widać różnica w cenie wynosi ponad 10 tys. zł na tonie. W przypadku sera jest nieco mniejsza – około 3000 zł/t. Które masło prędzej znajdzie nabywców i do jakiego poziomu będzie równać cena europejskiego tłuszczu? Czy to koniec produkcji masła w Europie? Jeszcze nie, bo Unia ma z Amerykanami ustalić kontyngenty na import produktów. Porozumienie nie obejmie wołowiny, drobiu i ryżu.

Jeśli to, co ustalono wejdzie w życie, to będzie to drugi cios w europejskie rolnictwo po porozumieniu z krajami Mercosur. Mamy więc kumulację – wołowina i drób przyjedzie z Brazylii i Argentyny, a wieprzowina i nabiał z USA. Bruksela w komunikacie podsumowującym porozumienie, wymienia z nazwy tylko kilka typów produktów. Wskazuje m.in. na europejskie samochody. Tak jak w przypadku handlu z Ameryką Południową, Unia przedłożyła interes przemysłu samochodowego nad interes rolników. Zgadnij Czytelniku, samochody, jakich europejskich marek sprzedają się za oceanem? Dla ułatwienia dodam, że ani włoskich ani francuskich aut tam nie uświadczysz.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/komenatrze-rolnikow/bruksela-oddaje-rynek-rolnicy-znow-przegrani-2538236?fbclid=IwY2xjawMyqJZleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBvT05sbXc3WWh0MVRzMDlKAR5E7aAZTLwb5oV2OYsvy50q1a01lURdMWC17asYG

To dopiero był Prezydent .

https://www.facebook.com/watch?v=649742668176497

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

@nie 

ile dajesz Wolskiemu czasu do jakiegoś oficjalnego oskarżenia o byle co w zemście "naszych kochanych władz" za coś podobnego co miał czelność zasygnalizować?

zdało by się jeszcze jakiś link w temacie i pierwszy co mi wyskoczył to
https://nczas.info/2025/08/28/wszystko-pod-izrael-wolski-alarmuje-dawno-nie-widzialem-tak-chamsko-ustawionego-postepowania/

wolski to znajomek giertycha, więc może nic mu nie zrobią

orwell

• Haha 1