Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie może być modernizacji energetycznej, bo to zagraża podstawom egzystencji państwa. Niezależność energetyczna obywateli - a do tego prowadzi upowszechnienie indywidualnej energetyki, w świetle przejścia mooryzacji na elektromobilnosć,  doprowadizłoby w krótkim czasie do załamania dochodów finansowych państwa, które pełnym garściami czerpie wzzelkie akcyzy, podatki, podatki odpodatków itp z paliw i energii. W dodatku konsument, który coś ma - nie pozwili sobie tego łatwo odebrać. Czyli żadna partia, która będzie dążyć do opodatkowania energii konsumenckiej - nie ma szans w wyborach. 

Dlatego juz dziś państwo chce wprowadzić tylnymi drzwiami nowe podatki, do egzekucji których będzie potrzeba serki tysięcy nowych urzędników. 

Jż niedługo w aparacie państwowym będzie pracowac więcej ludzi niż przy produkcji - i dlatego ten system musi się załamać. I nie ma co liczyć na więcej dzieci, odmłodzenie społeczeństwa - młodzież widzi , co się dzieje i nie ma zamiaru włąsnych dzieci skazywać na życie w takim chorym kieracie.

• Thanks 2
Opublikowano
36 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Desperacją zalatuje.

Zalatuje, wyjecie pod niebiosa, wymyślacie niesamowite bzdury i wmawiasz mi desperację🤣

38 minut temu, mirro napisał(a):

nie zawsze trzeźwych.

Otóż to, od dawna mówię, piłeś nie pisz, piszesz nie pij, jak grochem o ścianę.

Opublikowano
34 minuty temu, racyl napisał(a):

Co to za gamoń?

41 minut temu, mirro napisał(a):

Roman, jak tam dzisiaj? Bo ja czekam na szwagra.

Do Romana szwagier się nie przyznaje i dlatego samotnie wali w czaszkę 

Opublikowano
dysydent napisał:

ciekawe jaki odsetek księży zadeklaruje laicyzm? 

Albo wiarę w kapelusznika

jacek1296 napisał:

Tak, tak. A alfons gangus jest miły i układowy. Nawalanka jest wzajemna.

To jest teraz ochroniasz konstytucji w tym hotelu dla poszukiwanych. Ale jakby co kto chciał to załatwić umi a jak nie umi to i konstytucję namówi aby zmieniła zdanie

galan99 napisał:

29 minut temu, mirro napisał(a):

Ciekawe czego szukał? 

Obrony przeciwlotniczej nie znalazł . trzeba zatrudnić  Winetou i Pcahontas  z łukami .

W zasadzie dobrze, że nie znalazł. Będzie frunąć coś właściwego to się zdziwi.

Opublikowano
59 minut temu, jahooo napisał(a):

Czyli żadna partia, która będzie dążyć do opodatkowania energii konsumenckiej - nie ma szans w wyborach. 

A czy musi się tym chwalić przed wyborami? mało to razy przed wyborami partie  zapowiadały obniżenie lub nie podwyższanie , nie wprowadzanie nowych podatków, by po wyborach je podnieść lub wprowadzić nowe. Często pod nazwą opłat, akcyz czy innej nazwy.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, witejus napisał(a):

Zalatuje, wyjecie pod niebiosa, wymyślacie niesamowite bzdury i wmawiasz mi desperację🤣

Otóż to, od dawna mówię, piłeś nie pisz, piszesz nie pij, jak grochem o ścianę.

no można jeszcze dopisać - nie piłeś? wypij
tylko wtedy o ile atrakcyjność takich forumów spadnie jeśli wszystkie te zalecenia znajdą posłuch

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/usa-wstrzymaly-wsparcie-dla-ukrainy-chodzi-o-ataki-na-rosje/3f59vyg

czy to już pora by przestać jankesów nazywać sojusznikami Ukrainy?
a może u nich "sojusznik" co innego znaczy niż na reszcie planety?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Godzinę temu, mirro napisał(a):

Roman, jak tam dzisiaj? Bo ja czekam na szwagra.

dycham , traktor mi d*pą wychodzi 16 godzin od środy w traktorze  

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Roman z alfonsów? Ja nie chyba o sobie myślałeś. 😄

a co kobietę znalazłeś ? 

Opublikowano
49 minut temu, dysydent napisał(a):

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/usa-wstrzymaly-wsparcie-dla-ukrainy-chodzi-o-ataki-na-rosje/3f59vyg

czy to już pora by przestać jankesów nazywać sojusznikami Ukrainy?
a może u nich "sojusznik" co innego znaczy niż na reszcie planety

Gdzie szukać prawdy, jak raz tak a zaraz na odwrót

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/ukraina-otrzyma-superrakiety-od-usa-beda-mogly-uderzyc-daleko-w-glab-rosji/crj5msp

Opublikowano
Godzinę temu, Roman176 napisał(a):

dycham , traktor mi d*pą wychodzi 16 godzin od środy w traktorze  

a co kobietę znalazłeś ? 

A co sam nie możesz znaleźć że tak się mną interesujesz? Doradzić ci coś?

Godzinę temu, Roman176 napisał(a):

Może być zdjęciem przedstawiającym ‎1 osoba i ‎tekst „‎2 dni Arkadiusz Myrcha @Arkad... Zamiast taniego prądu i energii odnawialnej Prezydent woli znaną pisowską doktrynę „postaw na ruski węgiel"? #KosztowneWeto 348 7115 426 ilil 17,8K من Manka @Anna840101 1 dzień W odpowiedzi do @ArkadiuszMyrcha @grok czy Prezydent stawia na ruski węgiel, czy Myrcha manipuluje? 1 e2 اi 14 S Grok @grok W odpowiedzi do @Anna840101i @ArkadiuszMyrcha Prezydent Nawrocki zawetował ustawę wiatrakową ze względu na obawy społeczne (np. hałas, krajobraz), ale podpisał osobny projekt mrożący ceny prądu. Polska nie importuje węgla z Rosji od 2022 zarzut Myrchy to polityczna retoryka krytykująca preferencję dla węgla nad OZE. To subiektywna debata.‎”‎‎

Ten Grok łże jak pies. Akurat węgiel od ruskich Polska kupowała jeszcze po 2022 roku i to ten zajmunay w Donbasie. 

Godzinę temu, racyl napisał(a):

Nawet w Wyborczej jest krytyka bliskości wiatraków od zabudowy

image.jpeg

Dlatego w ustawie było zapisane, ze to samorządy lokalne mają decydować a 500 m to niezbędne minimum. Gdzie nawet jak by ludzie chcieli bliżej to się nie da. 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Dlatego w ustawie było zapisane, ze to samorządy lokalne mają decydować a 500 m to niezbędne minimum. Gdzie nawet jak by ludzie chcieli bliżej to się nie da. 

A teraz w jakiej odległości mogą stać 

Opublikowano

Czy będą stać w odległości 700 czy 400m to i tak taniego prądu nie będzie bo kto by utrzymywał pastwo jak nie konsumenci tej energii 😄

Wydatki państwa co roku co są większe a ludziom się wmawia że coś może być tańsze .

Najpierw trzeba obciąć wydatki a potem można mówić o taniej energii czy paliwie 

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz obcinać wydatki proszę bardzo państwo do jednego górnika dokłada prawie 100 tys rocznie do kopalni ogółem 9 mld. Ja rozumiem, że państwo musi mieć dochody czego nie rozumie Nawrocki postulując co chwila zniesienie kolejnych podatków. Ale po co zbierać te podatki jak oprócz tego, ze trzeba je wydać na funkcjonowanie państwa to część trzeba wydać na to z czego się chce te podatki zbierać Prąd z  energetyki węglowej jest co chwila dotowany. Jak nie dopłaty do górnictwa to dopłaty do prądu i tak w koło. 

Innymi słowy teraz państwo aby sprzedać ludziom prąd i zainkasować z niego podatek musi do tego prądu dopłacić na etapie jego produkcji a potem jeszcze ludziom by go kupili.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Państwo ma jakieś pomysły czym ten węgiel zastąpić ? Nie ma. W czasie kampanii mieli mnóstwo pomysłów ale się skończyły bo skończyła się kampania. Za chwile zima i podobny problem. Czym grzać aby było tanio, ekologicznie i przede wszystkim ciepło. I znowu będzie bicie piany.

@DTaras Ty jesteś techniczny. Dlaczego elektrownie nie produkują prądu z wodoru ?

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Węglem na pewno tanio się nie ogrzejesz. Z moich znajomych już mało kto tym pali.

na drewno opałowe też nie ma za wielu chętnych

20 minut temu, dsbh napisał(a):

Państwo ma jakieś pomysły czym ten węgiel zastąpić ? Nie ma. W czasie kampanii mieli mnóstwo pomysłów ale się skończyły bo skończyła się kampania. Za chwile zima i podobny problem. Czym grzać aby było tanio, ekologicznie i przede wszystkim ciepło. I znowu będzie bicie piany.

@DTaras Ty jesteś techniczny. Dlaczego elektrownie nie produkują prądu z wodoru ?

bo wodór pozyskuje się za pomocą energii elektrycznej, a nie ma perpetum mobile, chyba, żeby za pomocą fotowoltaii produkować wodór a ten zużywac w elektrowniach konwencjonalnych

48 minut temu, hubertuss napisał(a):

Jak chcesz obcinać wydatki proszę bardzo państwo do jednego górnika dokłada prawie 100 tys rocznie do kopalni ogółem 9 mld. Ja rozumiem, że państwo musi mieć dochody czego nie rozumie Nawrocki postulując co chwila 

Może zacząć od racjonalizacji prawa i obcięcia etatów urzędniczych o 1/3 albo o połowę ?? To o wiele większe pieniądze,  niż wspominane przez ciebie górnictwo. Poza tym, górnictwo to jeszcze rzesza emerytów i ich przywileje, na przykłąd deputat węglowy i tu jest też pole do popisu. Obecny przerost administracji państwowej aż razi w oczy, a przecież urzędnicy nie zarabiają niajniższej krajowej, tylko więcej, może większość nie kokosy, ale przyjmując, że utrzymanie jednego urzędnika kosztuje 10-12 tys brutto miesięcznie, to w jednym tylko urzędzie gminy można by zaoszczędziś na 10 urzędnikach prawie półtora miliona złotych rocznie, a gmin mamy w kraju chyba z 2500, to 2,5 miliarda zotych. A gdzie do tego starostwa, urzędy wojewódzkie, KAS i inne instytucje ? A trzeba pamiętać, że pieniądze, które zostaną w kieszeni podatnika, nie  rozpłyną się, tylko pójdą na inwestycje. Czyli państwo i tak zarobi VAT.

Opublikowano

Ja bym zaczął od jakichś Instytutów Pileckiego IPN czy Polskiej Fundacji Narodowej i tym podobnych tworów. O ile urzędnik coś jeszcze zrobi to tam to już zupełnie kasa się marnuje. Pamiętaj, że administracja to stanowiska i żadna władza nie zacznie tego likwidować ta była czy jaka tam będzie. 

Zwykła urzędniczka przy okienku gdzieś w gminie nie zarabia kokosów górnik to przy niej krezus. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, hubertuss napisał(a):

Węglem na pewno tanio się nie ogrzejesz. Z moich znajomych już mało kto tym pali.

Czym w takim razie grzeją ? W zeszłym roku w wakacje tona węgla 1400 zł. W tym 1500. Jesień, zima drożej o 200-300 zł. Pelet w podobnej cenie. Drewno utrzymuje stałą cenę. Średnio 5 m drewna to koszt jednej tony węgla. Pisze średnio bo zależy od gatunku drewna i sezonowania. Zużycie zależy od jednego czynnika. Jaka będzie zima.

16 minut temu, jahooo napisał(a):

bo wodór pozyskuje się za pomocą energii elektrycznej, a nie ma perpetum mobile, chyba, żeby za pomocą fotowoltaii produkować wodór a ten zużywac w elektrowniach konwencjonalnych

Czyli nie ma alternatywy zimą. Węgiel albo atom.

23 minuty temu, jahooo napisał(a):

na drewno opałowe też nie ma za wielu chętnych

Są chętni bo nie każdy ma podłączoną linie gazową czy chce montować pompy ciepła. Wszystko zależy od lokalizacji i ceny za drewno. 5 km ode mnie jest poprowadzona linia gazowa i nie każdy się pod nią podłączył.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Ja bym zaczął od jakichś Instytutów Pileckiego IPN czy Polskiej Fundacji Narodowej i tym podobnych tworów. O ile urzędnik coś jeszcze zrobi to tam to już zupełnie kasa się marnuje. Pamiętaj, że administracja to stanowiska i żadna władza nie zacznie tego likwidować ta była czy jaka tam będzie. 

Zwykła urzędniczka przy okienku gdzieś w gminie nie zarabia kokosów górnik to przy niej krezus. 

urzędników jest jednak o wiele więcej, niż górników, a co do likwidacji - gdyby taka była wla społęczeństwa, to by zlikwidowali, z klucza partyjnego obsadza się tylko dyrekorów, a i to uważam za chore

co do wszelkich państwowych fundacji i przyssawek - zgoda, tam się tylko przejada kasę i usadza swoich

Opublikowano
7 minut temu, dsbh napisał(a):

Czym w takim razie grzeją ? W zeszłym roku w wakacje tona węgla 1400 zł. W tym 1500. Jesień, zima drożej o 200-300 zł. Pelet w podobnej cenie. Drewno utrzymuje stałą cenę. Średnio 5 m drewna to koszt jednej tony węgla. Pisze średnio bo zależy od gatunku drewna i sezonowania. Zużycie zależy od jednego czynnika. Jaka będzie zima.

Czyli nie ma alternatywy zimą. Węgiel albo atom.

Są chętni bo nie każdy ma podłączoną linie gazową czy chce montować pompy ciepła. Wszystko zależy od lokalizacji i ceny za drewno. 5 km ode mnie jest poprowadzona linia gazowa i nie każdy się pod nią podłączył.

Pelet gaz. Może drożej ale wygodniej czyściej. Albo u nas na podlasku wciąż wielu drewnem. Węgiel odchodzi do lamusa. Nowe domy to często pompy ciepła rekuperacja. Wsparte fotowoltaiką 

main_01gdzie_tu_sens_gdzie_logika_ny_sekcja.jpg

main_04_nie_zainwestujemy_w_wiatraki_tylko_w_niemieckie_bmw.jpg

main_22idzie_ku_zag_adzie.jpg

main_25pozosta_e_3_procent_to_strusie_emo_i_one_dostaj_depresji.jpg