Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
thor1984 napisał:

@dsbh znam przypadek gdzie zamontowali foto na szkole i finalnie płaca więcej za prąd niż przed inwestycją. 

Jak znasz ten przypadek to znasz tez i przyczynę i nie jest to fotovoltaika stricte uważam.

Opublikowano
7 godzin temu, Takeda napisał(a):

Przeca Bąkiewicz sam się przyznał, że stary baran dwie lewe ręce i rodzice utrzymują

Jak mawiał bodajże Napoleon, stado baranów prowadzone przez wilka jest groźniejsze niż stado wilków prowadzone przez barana. W przypadku Bąkiewicza mamy stado baranów prowadzone przez barana a to chyba najgorsza  kombinacja. 

Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

To raczej zasługa nowych zasad rozliczenia a nie PV . 

38 minut temu, DTaras napisał(a):

Jak znasz ten przypadek to znasz tez i przyczynę i nie jest to fotovoltaika stricte uważam.

Przypadek znam a czemu jest tak a nie inaczej to nie wiem. Ja za prąd mam około 3 - 3.5 tys rocznie i teraz jak bym za foto miał dać z 60 tys to za jakieś 15-20  lat będę na zero. A w tym czasie przepisy mogą się zmienić 50 razy. Prosty mój przykład. Skorzystałem z czystego powietrza na starych zasadach i na dniach przychodzi mi pismo, że kwestionują mi wydatki na stolarkę okienna, że niby mam zawyzone ceny. Dzwonie o co chodzi a babka mi tłumaczy, że mimo, że miałem stare zasady to przeliczają mi według nowych wskaźników. Foto też może być dobre do póki Niemcy nie stwierdza inaczej jak choćby z gazem. 

Opublikowano
Takeda napisał:

6 godzin temu, Ulman napisał(a):

Ot domniemanie z niemocy argumentów. Stać cie na więcej.

Przeca Bąkiewicz sam się przyznał, że stary baran dwie lewe ręce i rodzice utrzymują

Aaaa na ustawki chodził?

thor1984 napisał:

Przypadek znam a czemu jest tak a nie inaczej to nie wiem. Ja za prąd mam około 3 - 3.5 tys rocznie i teraz jak bym za foto miał dać z 60 tys to za jakieś 15-20  lat będę na zero. A w tym czasie przepisy mogą się zmienić 50 razy.

Czyli nie jest winna fotowoltaika tylko ten co ustalał model zwrotu z tej inwestycji. 60 tys to w tej chwili z 10 kW pik i to kupione przez telefon to na wuja Ci takiej wielkości system przy Twoim zużyciu? Przepisy mogą się zmienić 50 razy i owszem a energia zdrożeje na pewno może tylko nie co roku w obecnej sytuacji politycznej... A co ze szkołą? Jak to tam wychodzi?

Opublikowano
14 godzin temu, jahooo napisał(a):

Widziałeś kiedys to źródło zasilania ?

U mnie jedno takie stoi. Ma silnik v12 i turborprężarki na pełnej pracy po stronie gorącej robia się pomarańczowe.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

U mnie jedno takie stoi. Ma silnik v12 i turborprężarki na pełnej pracy po stronie gorącej robia się pomarańczowe.

ja widziałem, jak stacja trafo w biedronce zdechła, to tylko lodówki miały podtrzymanie i światła awaryjne na agregacie

nie spodziewam się niczego innego po innych marketach

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, thor1984 napisał(a):

Przypadek znam a czemu jest tak a nie inaczej to nie wiem. Ja za prąd mam około 3 - 3.5 tys rocznie i teraz jak bym za foto miał dać z 60 tys to za jakieś 15-20  lat będę na zero. A w tym czasie przepisy mogą się zmienić 50 razy. Prosty mój przykład. Skorzystałem z czystego powietrza na starych zasadach i na dniach przychodzi mi pismo, że kwestionują mi wydatki na stolarkę okienna, że niby mam zawyzone ceny. Dzwonie o co chodzi a babka mi tłumaczy, że mimo, że miałem stare zasady to przeliczają mi według nowych wskaźników. Foto też może być dobre do póki Niemcy nie stwierdza inaczej jak choćby z gazem. 

To tak ceny instalacji zdrożały? Mnie 4,5KW na dość dobrych urządzeniach kosztowało 18tys i odliczyłem 4tys z tego. 

Teraz jak zakładać to tylko na autokonsumpcje lub z magazynem energii aby jak najmniej pobierać z sieci i oddawać. 

Też jestem na etapie rozliczania czystego powietrza, miałeś jakieś przekroczone kwoty? Ile wyszedł Cie m² okien ? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał(a):

Jak mawiał bodajże Napoleon, stado baranów prowadzone przez wilka jest groźniejsze niż stado wilków prowadzone przez barana. W przypadku Bąkiewicza mamy stado baranów prowadzone przez barana a to chyba najgorsza  kombinacja. 

na szczescie mamy staod kucykow konfederackich..pardon wilkow prowadzone prze wilki-te zagryzaja sie miedzy soba..

sa nawet takie wilki ktore maja specjalne obroze - gdy jeden wysforuje sie na przod to przychodzi sygnal z leningradskiej oblasti i popelnia on seppuku..

9 godzin temu, thor1984 napisał(a):

to w fakturze nie miales zakumuflowanych parapetow i okien typu lazienka,spizarka ,wc ktore nie maja szans spelnic norm ?? 

nie moze to byc 🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Ulman napisał(a):

a z którego stada ten Bąkiewicz i kto tam alfa- beee.... ? bo widzę'ś lepiej obeznany ode mnie i najprościej Ciebie mi zapytać niż klikać po necie

z góry dzięki bo pewien jestem że akurat Ty rzeczowo odpowiesz jak i odpowiesz w ogóle.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał(a):

Aaaa na ustawki chodził?

Czyli nie jest winna fotowoltaika tylko ten co ustalał model zwrotu z tej inwestycji. 60 tys to w tej chwili z 10 kW pik i to kupione przez telefon to na wuja Ci takiej wielkości system przy Twoim zużyciu? Przepisy mogą się zmienić 50 razy i owszem a energia zdrożeje na pewno może tylko nie co roku w obecnej sytuacji politycznej... A co ze szkołą? Jak to tam wychodzi?

Jak to kwotowo więcej wychodzi to Ci nie powiem bo nie wiem. Po prostu rozmawiałem z wójtem ktorego dobrze znam i tak mi powiedział. 

54 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

To tak ceny instalacji zdrożały? Mnie 4,5KW na dość dobrych urządzeniach kosztowało 18tys i odliczyłem 4tys z tego. 

Teraz jak zakładać to tylko na autokonsumpcje lub z magazynem energii aby jak najmniej pobierać z sieci i oddawać. 

Też jestem na etapie rozliczania czystego powietrza, miałeś jakieś przekroczone kwoty? Ile wyszedł Cie m² okien ? 

Te 4 tys to dostałeś kasę czy jest to odliczane w podatku rolnym? Jesteś na nowych czy starych zasadach? 

Do ocieplenia i CO się nie doczepili tylko do stolarki okiennej. Wyszło po 1500 zł a według nowych przeliczników powinno być mniej i nie interesuje ich, że miałem stare zasady. Firma która mi to ogarnia nie była zdziwiona moja wizytą u nich bo mimo starych zasad urzędasy patrzą po nowemu. 

Opublikowano (edytowane)

Od podatku odliczyłem. Jestem na starych zasadach jak Ty. U mnie jest coś około 900zł za m2 okna 3 szybowe może nie jakieś super wypasione ale dużo lepsze niż stare. 

Roznice pewnie będziesz musiał dołożyć jak tak. Robisz sam czy przez firmę prefinansowanie ? Ja robię sam. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
16 godzin temu, dsbh napisał(a):

Czyli tak jak wyżej pisałem. Z drugiej strony skoro doszedł do pułkownika to albo po znajomościach albo coś jednak umie. Swego czasu to Patalong szybko robił karierę. Jest jeszcze w armii czy na emeryturze bo cisza o nim.

Z szacunku odpowiem tak. Nie chcesz abym tu udzielił pełnej wyczerpującej odpowiedzi. Niech tak zostanie jak jest. Nie czuję się upoważniony do oceny ale swoje widziałem, wiem i czasami mi zwyczajnie wstyd.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

ot i brak oceny okazał się najgorszą oceną z możliwych

...

tak tak - czytam se to forum a najwięcej tego co nie napisane ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

ot i brak oceny okazał się najgorszą oceną z możliwych

Jedynym uprawnionym do oceny Patalonga jest gen Polko.Na nim skończyło się stare dowództwo GROMu.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

aż musiałem wyszukać w necie co to jest ta

6 minut temu, mirro napisał(a):

Patalonga

bo gen. Polko wiem  doskonale
to tyle w kwestii moich ocen ;)

p.s.
był to jeden z najdłuższych moich postów; patrz - poprzedni

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

a z którego stada ten Bąkiewicz i kto tam alfa- beee.... ? bo widzę'ś lepiej obeznany ode mnie i najprościej Ciebie mi zapytać niż klikać po necie

z góry dzięki bo pewien jestem że akurat Ty rzeczowo odpowiesz jak i odpowiesz w ogóle.

A co ja tu będę się wysilał 

Kolega za mnie go zdefiniował 

18 godzin temu, Takeda napisał(a):

Opublikowano
51 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Od podatku odliczyłem. Jestem na starych zasadach jak Ty. U mnie jest coś około 900zł za m2 okna 3 szybowe może nie jakieś super wypasione ale dużo lepsze niż stare. 

Roznice pewnie będziesz musiał dołożyć jak tak. Robisz sam czy przez firmę prefinansowanie ? Ja robię sam. 

Ja też nie jakieś super wypasione brałem. Mam prefinansowanie z tym, że wszystko robi firma przez co ceny nie ma się co oszukiwać zawyżone. Np. Elewacja zgodziliśmy się na 240 zł z metra na gotowo a chłopaki które mi to robiły mówili, że to samo ogarnęlibby mi za 200 zł po godzinach. Na 300 m już ładna kwota nalatuje. 

Mam nadzieję, że pozytywnie rozpatrzą wyjaśnienia które zrobila firma. 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Ulman napisał(a):

A co ja tu będę się wysilał 

o masz
czyli jednak w necie muszę wyszukać o kogo Ci chodziło w ustępie

11 godzin temu, Ulman napisał(a):

W przypadku Bąkiewicza mamy stado baranów prowadzone przez barana

i - zdaje się - że nie znajdę bo owym baranem jest On sam?

zatem pytał kolejny baran; przynajmniej w tym temacie bo - na to wygląda - nie zrozumiałem .... "ustępu"

p.s.
prosił bym o nie potwierdzanie moich domysłów względem mojej ... niedomyślności ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał(a):

czyli jednak w necie muszę wyszukać o kogo Ci chodziło w ustępie

Nie szukaj. Przyjmij że jest tym baranem, bo zapewniam iż to co znajdziesz może źle wpłynąć na stan Twego ducha. 

10 minut temu, dysydent napisał(a):

p.s.
prosił bym o nie potwierdzanie moich domysłów względem mojej ... niedomyślności ;)

To było tylko z troski o dobry stan psyche. Nieomylność tu idzie w parze z doświadczeniem. Szczególnie kiedy chodzi o tak proste przypadki jak Bąkiewicz.

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał(a):

"mój duch" sam sobie już więcej w tym wątku nie   życzy xD

To jakby w kwestii absurdu absolutnego masz jeszcze to.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał(a):

Ja też nie jakieś super wypasione brałem. Mam prefinansowanie z tym, że wszystko robi firma przez co ceny nie ma się co oszukiwać zawyżone. Np. Elewacja zgodziliśmy się na 240 zł z metra na gotowo a chłopaki które mi to robiły mówili, że to samo ogarnęlibby mi za 200 zł po godzinach. Na 300 m już ładna kwota nalatuje. 

Mam nadzieję, że pozytywnie rozpatrzą wyjaśnienia które zrobila firma. 

Trzymam kciuki. Co do elewacji u nas cena podobna większość 240zl do nawet 270za m². U mnie 270m² . 

Ja dlatego nie chciałem z prefinansowaniem bo właśnie ceny zawyżają, a u mnie robię prawie wszystko więc i tak będę dokładał bo kwotę przekroczę.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, thor1984 napisał(a):

Jak to kwotowo więcej wychodzi to Ci nie powiem bo nie wiem. Po prostu rozmawiałem z wójtem ktorego dobrze znam i tak mi powiedział. 

Te 4 tys to dostałeś kasę czy jest to odliczane w podatku rolnym? Jesteś na nowych czy starych zasadach? 

Do ocieplenia i CO się nie doczepili tylko do stolarki okiennej. Wyszło po 1500 zł a według nowych przeliczników powinno być mniej i nie interesuje ich, że miałem stare zasady. Firma która mi to ogarnia nie była zdziwiona moja wizytą u nich bo mimo starych zasad urzędasy patrzą po nowemu. 

to cena za metr kwadratowy ?? za 13,6 tys zrobilem 6 szt 

ja zadnej kontroli nie mialem ale chyba w 2020 robilem .jeszcze do wojewodztwa trzeba bylo jechac a nie w gminie 

3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

nie jestem w domu wiec nie sprawdze ile mnie wyszlo alle sporo drozej. 

2 szybowe to chyba norm nie spelnia ?? tym bardziej jak male kwatery..

1 godzinę temu, mirro napisał(a):

To jakby w kwestii absurdu absolutnego masz jeszcze to.

corka ma kolo bloku nowy  przystanek mpk ..tylko llini zapomnieli przedluzyc..juz rok stoi nieuzywany ..