Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

noo, ale to trzeba napisać , że "kaszebe w wermachcie"

Służyłem z Kaszubem w 9BKpanc w kompanii rozpoznawczej. Facet był niesamowity. Chyba nawet został potem szefem operacyjnym w Formozie. Kiedyś przy wódce ktoś właśnie przyjebał się do niego o to że raczej chyba powinien w Wermachcie służyć. We dwu musieliśmy odciągać go od gościa, bo takiej furii dostał.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

Służyłem z Kaszubem w 9BKpanc w kompanii rozpoznawczej. Facet był niesamowity. Chyba nawet został potem szefem operacyjnym w Formozie. Kiedyś przy wódce ktoś właśnie przyjebał się do niego o to że raczej chyba powinien w Wermachcie służyć. We dwu musieliśmy odciągać go od gościa, bo takiej furii dostał.

Ja nie mam nic do kaszebe, służyli, bo musieli. Żadna to dla nich chwalebna historia, wielu się tego wstydzi. Po co rozdrapywać nepotrzebnie blizny. Myślę, że są z tej "promocji" "naszych chłopców" bardzo niezadowoleni, że ktoś na taki tytuł pozwolił. Co innego wspomnienie, a co innego głupia gra słów.

Opublikowano
32 minuty temu, Ulman napisał(a):

No ale dziadek Tuska chyba  też był kaszebe a awantura z tego od wielu lat. To jak to w końcu jest?

Dla mnie sprawa jest prosta

był w hitlerowskiej armii? - no był

był na ochotnika ? sam się zgłosił ? w pierwszych dniach wojny ? czy poszedł z poboru - bo nie miał innego wyjścia ?

rozumiałbym podniecenie, jakby wstąpił do NSDAP przed wojną i poszedł na front na ochotnika

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

Dla mnie sprawa jest prosta

był w hitlerowskiej armii? - no był

był na ochotnika ? sam się zgłosił ? w pierwszych dniach wojny ? czy poszedł z poboru - bo nie miał innego wyjścia ?

rozumiałbym podniecenie, jakby wstąpił do NSDAP przed wojną i poszedł na front na ochotnika

hasła z wystawy:

rekruci, część ochotników

szczęście czy pech?

możliwość trafienia min. na słoneczną kretę,

oprócz strachu towarzyszyła im ekscytacja związana z możliwością poznawania nowych doświadczeń i możliwość poznania nowych stron świata

dziadek tuska w wehrmachcie,

pis sięgnął po wehrmacht

Image

Opublikowano

a gdzie jest roman ? jego dziadek tez sluzyl w wermahcie i pewnie niejeden  krewny.

wybor miedzy obozem koncentracyjnym  dla siebie i rodziny a frontem byl prosty..

jedynie pis-owskie kanalie typu urbana tego nie wiedza..

6 godzin temu, nie napisał(a):

wyobrażasz sobie taki tytuł wystawy w Jerozolimie "Nasi chłopcy w armii 3 Rzeszy"? albo "Nasi chłopcy w obsłudze krematoriów"?

albo wystawy w Berlinie "Nasi chłopcy w Auschwitz"?

więc nie pier...............

my nie musimy zaklamywac historii..

chco sa tacy co probuja..

Opublikowano
16 godzin temu, mirro napisał(a):

"Co więcej, polityk zaznaczył, że w przyszłości konieczne będzie postępowanie karne w tej sprawie. - Jak już prokuratura będzie w legalnych rękach - dodał."

No i to dyskwalifikuje całą wypowiedź Pana Jakiego. Czyli w jego baniaku nic się nie zmienia, bo taki już jest. Sny o przejmowaniu prokuratury, sądów i całej reszty aparatu państwa są nadal nieodłącznym elementem jego codzienności. 

A w pi.du z tą ekipą.

nooooooooo dzisaj kolejna aferka wyszła 

Szokujące kulisy sprawy Buddy. Giertych miał próbować ją przejąć. "Wprost im groził

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,32101632,szokujace-kulisy-sprawy-buddy-giertych-mial-probowac-ja-przejac.html

15 godzin temu, jacus napisał(a):

takie czasy ze sie nie oplaca robic parametrow..

jak na razie grzyby to w lesie a nie w polu..co bedzie po tygodniu czy dwoch deszczu ?>

deszcz jest już z przerwą 3 tydzień , a te twoje de hause nawiozło sobie już z ukr ........... wiec nie bd męczyć się ze swoim zbożem 

zniwa -gdyby wierzyc prognozom -beda wesole.. nawet sierpien ma byc mokry..

ta oni nie umieją przewidzieć na jutro ....

pamietam z dawnych czasow ze we wrzesniu konczylismy.

też tak było , nie dawne a nawet chyba 2015 

2 godziny temu, jacus napisał(a):

a gdzie jest roman ? jego dziadek tez sluzyl w wermahcie i pewnie niejeden  krewny.

wybor miedzy obozem koncentracyjnym  dla siebie i rodziny a frontem byl prosty..

jedynie pis-owskie kanalie typu urbana tego nie wiedza..

ta i robię jak tusk sprzedaje kraj liże d*pę itp każdy wermachtowiec głosuje na tuska przykład dolny Śląsk 

jakoś żaden hanys nic nie dał Niemcowi to co tusk 

Opublikowano

jakos twoja rodzina nie mial problemu z wyjazdem do rajchu..tylko najglupsi zostali..

dolny sask ?? o czym ty bredzisz ?? tam byli jacys rodowici polacy przed wojna ??

Opublikowano
jahooo napisał:

Zatem uważasz, że należy przejść z tym  do porządku dziennego i zaakceptować ? Hmmm, dobry pomysł, zapomnijmy tez o Wołyniu, o Katyniu.

To jest nieuchronne. Pławienie się w liczbach niczego nie zmienia. Pamięć najwartościowsza jest wtedy, gdy pozwala zapobiegać. Pamiętajmy o przyczynach. Skutki zawsze wysychają.

jahooo napisał:

noo, ale to trzeba napisać , że "kaszebe w wermachcie" a nie polska instytucja pisze tytuł "nasi chłopcy"

Czyli jednak Kaszubi to nie nasi? Jak Nawrocki nie mój?

mirro napisał:

Ja miałem podobnie. Jeno poedziołem: "If you want to fuck him up i will help.." Na szczęscie był z nami ktoś mądrzejszy.

jacus napisał:

jakos twoja rodzina nie mial problemu z wyjazdem do rajchu..tylko najglupsi zostali..

dolny sask ?? o czym ty bredzisz ?? tam byli jacys rodowici polacy przed wojna ??

Możesz się zdziwić ale dopiero jak wejdziesz w szczegóły. Ogólnie to masz rację.

Opublikowano

@mirro

https://www.facebook.com/reel/1912050752533357

3 godziny temu, DTaras napisał(a):

chodzi mi o to, że trudno mówić o Polakach na ziemiach, które przez kilkaset lat były we władaniu Niemiec. Oni sami raczej poczuwali się terytorialnie jako kaszebe, niż jako Polacy. Tylko nieliczni mieli odwagę przyznać,że są z dziada pradziada Polakami.

Opublikowano
jahooo napisał:

@mirro

https://www.facebook.com/reel/1912050752533357

3 godziny temu, DTaras napisał(a):

chodzi mi o to, że trudno mówić o Polakach na ziemiach, które przez kilkaset lat były we władaniu Niemiec. Oni sami raczej poczuwali się terytorialnie jako kaszebe, niż jako Polacy. Tylko nieliczni mieli odwagę przyznać,że są z dziada pradziada Polakami.

W związku z powyższym "Nasi chłopcy" jako mieszkańcy Pomorza - pasuje. Miejsce wystawy na Pomorzu - także. O co ta burza? Że teraz to Polska?

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał(a):

W związku z powyższym "Nasi chłopcy" jako mieszkańcy Pomorza - pasuje. Miejsce wystawy na Pomorzu - także. O co ta burza? Że teraz to Polska?

jakos nie pasuje do faktu, że tam to Polska i mieszkają tam Polacy, powinien być inny tytuł moim zdaniem

może "koledzy Tuska w wermachcie" ??

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Image

Upadający reżim coraz bardziej groteskowego 
@donaldtusk
 sięga po sprawdzone wzorce z PRL. Komuniści wielokrotnie protestowali bezpośrednio w Watykanie przeciwko kazaniom kard. Wyszyńskiego i ks. Popiełuszki, domagając się ich dyscyplinowania.

jprd :D 

---------------------------------------------------

Image

peowskie lewactwo zesrało się ze złości :D 

brawa dla dudy 👏

Edytowane przez nie
  • Like 1
Opublikowano

A to koledzy? Sprawa wygląda tak, że to mie spadek po babci i nie można tego przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza. Poczekaj ze dwa pokolenia i takich wystaw nie będzie. Żyję na poniemieckich ziemiach - wiem o czym piszę.

nie napisał:

Upadający reżim coraz bardziej groteskowego 
@donaldtusk
 sięga po sprawdzone wzorce z PRL. Komuniści wielokrotnie protestowali bezpośrednio w Watykanie przeciwko kazaniom kard. Wyszyńskiego i ks. Popiełuszki, domagając się ich dyscyplinowania.

jprd :D 

---------------------------------------------------

peowskie lewactwo zesrało się ze złości :D 

brawa dla dudy 👏

Nooo to teraz otoczy nas krużganek oświaty niesiony przez biskupów, którym prócz władzy nad duszami zachciało się robić karierę na polityce. Duda powinien otrzymać raczej lepę otrzeźwiającą niż brawa. Mam nadzieję, że negatywie zastanowiłeś się ponownie kto w tym kraju generuje podziały.

Opublikowano
W dniu 14.07.2025 o 13:20, mirro napisał(a):

A ja mam pytanie do autora. "Chłopie popierdoliło Cię całkiem, czy tylko rżniesz nawiedzonego. Zakładam że ćwoku nie walczyłeś nigdzie więc pieprzysz dyrdymały albo na zamówienie, albo gdyż taki już jesteś. 

Szkoda gadać bo do tego typu oszołomów nic nie dociera.

W dniu 14.07.2025 o 15:45, DTaras napisał(a):

Wcale nie szeroki. Do tego podpasował negatywowi. Zidentyfikował się z autorem a autor? Zwykłe bydle. Stalinowskie dość. Bo wiadomo co ten system robił ludziom z terenów tzw. ziem odzyskanych, wiadomo też co robił tym co wracali do ojczyzny, o którą się bili. Wszystko z tych samych pobudek.

Adam Szłapka został zapytany przez dziennikarzy o budzącą kontrowersje wystawę "Nasi chłopcy" w Gdańsku. - Tytuł tej wystawy, z mojego punktu widzenia, jest nieakceptowalny. Nazwa jest niedopuszczalna i zgadzam się z tymi, którzy ją krytykują - stwierdził rzecznik rządu.

rzecznik waszego ukochanego rządu potępił nazwę wystawy, niegłupio wam?

chciałem napisać, że znowu was wydymali, ale nie, wy doszliście już do takiego punktu, że dymacie się sami :D jeszcze treser nie da komendy a wy już wiecie co macie zrobić

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@nie...i co zrobisz...z waszymi chłopcami?

Do przyjaciela Putina napiszesz, czy w Strasburgu się poskarżysz?😃 🤭

16 minut temu, nie napisał(a):

chciałem napisać, że znowu was wydymali

Co sądzisz o wypowiedzi Kaczyńskiego na temat Brauna klauna?

Możesz swoim słowem...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy