Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

jest tu jakiś szaman? jeszcze czarami nikt nie próbował bo inne metody - jak widać - zawiodły

Zalecam napalm. Mogę nawet na czas stosowania przywdziać jakie dziwne łachy i za szamana robić.🤣

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Więcej cza podnosić minimalną....

Ludzie pracujący w sklepach swoje kosztują...

Transport, wynajem, podatki....i cena w sklepie rośnie....🤷

Oj, ale przemysł kaletniczy się rozwija dzięki temu xD Ludzie potrzebują coraz większych portfeli na coraz mniej wartościowe pieniądze xD 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pewnie że wzrośnie w 2026 . 

https://www.pitax.pl/wiedza/przepisy-i-wskazniki/najnizsza-krajowa-2026-dla-kogo-ile-wynosi-brutto-i-netto/

https://forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/10490846,tyle-wyniesie-placa-minimalna-w-2026-roku-oto-kwoty-brutto-i-netto.html

Za minimalną to pracować rolnik ale nie pracownik .

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No to nie dziw się że ceny wzrosną....

Płaca to pikuś .

Nie zapominać .

System handlu uprawnieniami do emisji (ETS2) ma wejść w życie w 2027 roku, chociaż możliwy jest rok opóźnienia do 2028, jeśli ceny energii w UE będą zbyt wysokie. Nowe przepisy obejmą gospodarstwa domowe i transport drogowy, nakładając opłatę emisyjną na spalanie paliw kopalnych, takich jak węgiel, gaz ziemny i olej opałowy. 

Opublikowano
3 godziny temu, nie napisał(a):

Na zdjęciu rzeźba „Gaja”, którą można podziwiać w Busku-Zdroju. Powstała dzięki dofinansowaniu z programu „Rzeźba w przestrzeni publicznej dla Niepodległej"

Całkowity koszt - 301 000,00 zł

Image

to nie jest kradzież publicznych pieniędzy

Trochę zabrakło funduszy na ręce i nogi :ph34r:.

51 minut temu, galan99 napisał(a):

Musisz być silny i wytrwały jest coś mocniejszego . Żuć monetę na wsparcie- Krajowej   Grupy Spożywczej - BĘDZIESZ MIAŁ MIEJSCE DO HANDLU FASOLĄ :D

Wielka sieć sklepów trafi w ręce rolników? Marek Sawicki ma zaskakującą propozycję

Do sprawy odniósł się marszałek senior Marek Sawicki. — Informowałem prezesa Krajowej Grupy Spożywczej, informowałem ministra Balczuna, że warto dokapitalizować Krajową Grupę Spożywczą, żeby kupiła Carrefour’a. Warto uruchomić sprzedaż akcji dla rolników, by rolnicy stali się współwłaścicielami tej dużej sieci handlowej — powiedział na antenie Radia ZET.

W Polsce działa około 800 sklepów Carrefour w różnych formatach. Ponadto, Carrefour jest zarządcą około 40 centrów handlowych.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wielka-siec-sklepow-trafi-w-rece-rolnikow-marek-sawicki-ma-zaskakujaca-propozycje/zcs02dc?utm_campaign=onetkielce-page-post&utm_content=article-fresh&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_term=cde-

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „East News! Stach Antkowiak/REPO EostNens/StachAntowa/REFOTE Antl kowiak REPORT ER Wielka sieć sklepów trafi w ręce rolników? Marek Sawicki ma zaskakującą propozycję onet WIADOMOŚCI LINK w KOMENTARZU”

Skoro ma tak dobre pomysły to czemu nie chciał zostać ministrem rolnictwa ?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galan99 napisał(a):

Płaca to pikuś .

Nie zapominać .

System handlu uprawnieniami do emisji (ETS2) ma wejść w życie w 2027 roku, chociaż możliwy jest rok opóźnienia do 2028, jeśli ceny energii w UE będą zbyt wysokie. Nowe przepisy obejmą gospodarstwa domowe i transport drogowy, nakładając opłatę emisyjną na spalanie paliw kopalnych, takich jak węgiel, gaz ziemny i olej opałowy. 

zatem po raz pierwszy od ... no jeszcze nie ustaliłem od kiedy zaistnieją całkiem sensowne przesłanki by z xujni wyemigrować
Napisali sobie perfekcyjny przepis na katastrofę i wcale nie groża że wdrożą; wdrażają i jeszcze "udoskonalają"
Jak to możliwe że kontynent który kiedyś trzymał za mordę całą resztę planety teraz spłodził takich debili? i jeszcze każą siebie liberałami nazywać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Trochę zabrakło funduszy na ręce i nogi :ph34r:.

Skoro ma tak dobre pomysły to czemu nie chciał zostać ministrem rolnictwa ?

Marek Sawicki - Minister rolnictwa w rządach Donalda Tuska i Ewy Kopacz (2007-2012 oraz 2014-2015).

Był i ma bardzo dobre pomysły na zrealizowanie ich w obecnym czasie - problemy są wymyślane przez rolników . 

4 minuty temu, dysydent napisał(a):

zatem po raz pierwszy od ... no jeszcze nie ustaliłem od kiedy zaistnieją całkiem sensowne przesłanki by z xujni wyemigrować
Napisali sobie perfekcyjny przepis na katastrofę i wcale nie groża że wdrożą; wdrażają i jeszcze "udoskonalają"
Jak to możliwe że kontynent który kiedyś trzymał za mordę całą resztę planety teraz spłodził takich debili?

George Soros - Powiadał tak  zanim odejdę to zniszczę Europę .

Opublikowano (edytowane)

kłamał; Europa zniszczy się sama i bez udziału Sorosa, już się zniszczyła i za późno już aby cokolwiek dało się odwrócić i uratować

ten gmach już się rozpada i o ile dotychczas optowałem aby pociągnąć podpieranie gdzie się da jak najdłużej to bliski dzień kiedy uznam że pora dowalić to jak najszybciej wszelkimi dostępnymi sposobami bo życie w tym stanie się na tyle nieznośne że będzie gorsze od śmierci.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał(a):

George Soros - Powiadał tak  zanim odejdę to zniszczę Europę .

Łooooo to sie widzę nawet w tej kwestii kolejka zaczyna ustawiać.🤣

1 minutę temu, dysydent napisał(a):

kłamał; Europa zniszczy się sama

Ale on to se do CV zawsze chciał wpisać.🤣

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał(a):

Łooooo to sie widzę nawet w tej kwestii kolejka zaczyna ustawiać.🤣

Ale on to se do CV zawsze chciał wpisać.🤣

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „源 Cepp DWIE NIEMKI, KTÓRE ROZŁOŻYŁY EUROPĘ NA ŁOPATKI!”

Może być zdjęciem przedstawiającym ‎tekst „‎Jasiu, które Powstanie było najtragiczniejsze w dziejach Narodu Polskiego? Powstanie Platformy Obywatelskiej ATET اة‎”‎

9 minut temu, dysydent napisał(a):

kłamał; Europa zniszczy się sama i bez udziału Sorosa, już się zniszczyła i za późno już aby cokolwiek dało się odwrócić i uratować

ten gmach już się rozpada i o ile dotychczas optowałem aby pociągnąć podpieranie gdzie się da jak najdłużej to bliski dzień kiedy uznam że pora dowalić to jak najszybciej wszelkimi dostępnymi sposobami bo życie w tym stanie się na tyle nieznośne że będzie gorsze od śmierci.

Po roku 2028 jaką znamy Unię zniknie . Powstaje NOWY ŁAD - WOLNY HANDEL Z UKRAINA I MERCOSUR .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

tysiacletnia rzesza sie rozpadla a unia sie nie rozpadnie ??

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jaki GS ?? Z GS-u to już z 10 albo 15 lat nic nie ma, część przerobili na dyskotekę, sklep przerobiony na prywatną knajpę, w drugim sklepie prywatna piekarnia ... Z SKR-u został tylko plac gdzie teraz funkcjonuje PSZOK a budynek po SKR jako salka treningowa dla OSP gdzie sobie tną wraki z złomowiska w ramach szkoleń ...

https://www.facebook.com/p/Gminna-Spółdzielnia-SCH-w-Czernichowie-100057626821878/?locale=pl_PL

37 minut temu, racyl napisał(a):

ale tam slowa nie ma o tusku ..

Opublikowano
51 minut temu, galan99 napisał(a):

Marek Sawicki - Minister rolnictwa w rządach Donalda Tuska i Ewy Kopacz (2007-2012 oraz 2014-2015).

Był i ma bardzo dobre pomysły na zrealizowanie ich w obecnym czasie - problemy są wymyślane przez rolników . 

@galan99 wszystko w porządku ? 

45 minut temu, dysydent napisał(a):

Się wtrącę. Ale to nie Tobą tylko Pisem tutaj straszyli i nie tylko tutaj. Jak to będzie wyglądać, że to nie Pis tylko dysydent zrobił Polexit 🤫. Może wstrzymaj się jeszcze i znajdź sobie inne zajęcie a Pis niech robi swoje :ph34r:.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, dsbh napisał(a):

@galan99 wszystko w porządku ? 

Się wtrącę. Ale to nie Tobą tylko Pisem tutaj straszyli i nie tylko tutaj. Jak to będzie wyglądać, że to nie Pis tylko dysydent zrobił Polexit 🤫. Może wstrzymaj się jeszcze i znajdź sobie inne zajęcie a Pis niech robi swoje :ph34r:.

Tak zapytam o co ci chodzi ?.

Stefan Krajewski: Dzisiejsze protesty mają charakter mocno upolityczniony

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/40416-stefan-krajewski-dzisiejsze-protesty-maja-charakter-mocno-upolityczniony

Ceny mleka lecą w dół. Rolnicy ostrzegają: lepiej już było

Jeszcze kilka miesięcy temu wielu rolników z nadzieją patrzyło na rynek mleka. Ceny zaczynały się stabilizować, pojawiały się optymistyczne prognozy, a na kongresach branżowych mówiono o odbiciu. Dziś nastroje są zupełnie inne. Ceny spadają, a rolnicy coraz częściej mówią o zakończeniu działalności. O tym rozmawialiśmy z nimi podczas Kongresu Polskie Mleko.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/rynki-rolne/ceny-skupu-mleka/ceny-mleka-leca-w-dol-rolnicy-ostrzegaja-lepiej-juz-bylo-2539638?fbclid=IwY2xjawNaMstleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBaVGZRVnNLbDNHZUxrQlJpAR6I0hotBANs_aQdWr8gtjbLfmetqiSZSGEGYWn2Znorr6

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Bruksela klepie interes Z Ukrainą- polski rolnik ma milczeć! Kto naprawdę zyska na tej umowie?”

Niczego nie zabraknie .

Import ukraińskich produktów rolnych do UE oficjalnie zatwierdzony. Ukraina w UE staje się faktem

https://www.topagrar.pl/articles/polityka-rolna/import-ukrainskich-produktow-rolnych-do-ue-oficjalnie-zatwierdzony-ukraina-w-ue-staje-sie-faktem-2539611?fbclid=IwY2xjawNaNjpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBaVGZRVnNLbDNHZUxrQlJpAR

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Godzinę temu, galan99 napisał(a):

Po roku 2028 jaką znamy Unię zniknie . Powstaje NOWY ŁAD - WOLNY HANDEL Z UKRAINA I MERCOSUR .

akurat ja takim stricte ideowym antyglobalistą nie jestem jak np Trump, pewne odłamy polskiej Konfederacji czy lustrzana prawica która jest faktycznie lewicą w miłościwie nam przegrywającym PiS-ie no ale internacjonałem socjalistycznym też nie jestem i tak bez emocji przesadnych się temu wszystkiemu przyglądam. jakiś ale taki prawdziwy "nowy ład" by się przydał bo stare wyczerpało możliwości rozwoju tylko że to właśnie to stare oszukuje nas i samo siebie jakoby było zdolne do stworzenia czegokolwiek nowego. jedynymi alternatywami są - nomen omen - AfD niemieckie, u nas ani z lewa ni z prawa nie widać nikogo poważnego i jeszcze takie różne Orbany, LePeny i podobna oranżeria i póki co to im bardziej ten nowy ład wciskają tym większy stary bajzel się robi.
To że Europa otwiera się na inne rynki na dłuższą metę nic złego tylko czy do tych krótszych met doczłapie kiedy szwaby granice zaczynają zamykać wewn tej Europy i otwieranie się na inne regiony czy nie wygląda jakoś tak nieszczerze?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dysydent napisał(a):

akurat ja takim stricte ideowym antyglobalistą nie jestem jak np Trump, pewne odłamy polskiej Konfederacji czy lustrzana prawica która jest faktycznie lewicą w miłościwie nam przegrywającym PiS-ie no ale internacjonałem socjalistycznym też nie jestem i tak bez emocji przesadnych się temu wszystkiemu przyglądam. jakiś ale taki prawdziwy "nowy ład" by się przydał bo stare wyczerpało możliwości rozwoju tylko że to właśnie to stare oszukuje nas i samo siebie jakoby było zdolne do stworzenia czegokolwiek nowego. jedynymi alternatywami są - nomen omen - AfD niemieckie, u nas ani z lewa ni z prawa nie widać nikogo poważnego i jeszcze takie różne Orbany, LePeny i podobna oranżeria i póki co to im bardziej ten nowy ład wciskają tym większy stary bajzel się robi.
To że Europa otwiera się na inne rynki na dłuższą metę nic złego tylko czy do tych krótszych met doczłapie kiedy szwaby granice zaczynają zamykać wewn tej Europy i otwieranie się na inne regiony czy nie wygląda jakoś tak nieszczerze?

Przedstawia się to tak . 

Michał K. Tak  

Nie mamy w Polsce NADPRODUKCJI ‼️
Samozbiory to nie sukces, tylko powrót do przeszłości i tymczasowe rozwiązanie zrodzone z desperacji 🍎
Nie potrzebujemy samozbiorów, tylko konkretnych rozwiązań ze strony MRIRW

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „NISZCZYCIEL AMERYKAŃSKI NISZCZYCIEL CHIŃSKI NISZCZYCIEL TURECKI NISZCZYCIEL POLSKI”

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kapitalistom nie pasuje, że ludziom trzeba godziwie ludziom płacić za wykonaną prace? No nie może być. Najlepiej żeby powrócić do lat 90 i początku 2000 gdzie ludziom płacono po 5 zł za godzine a PO podnosiło miesieczną  place minimalną o 30 zł rocznie. Polska z jedną z najniższych płac minimalnych w Europie w porównaniu do PKB. 

Pracowałem w takich firmach(korporacji) gdzie najpierw staż za 70%  najnizszej krajowej, później najniższa i inne ochłapy. Pracownik na produkcji 1,3 tys miesiecznie, dyrektor 30 tys a prezes 50.

Później ludzie wyjechali za granice i trzeba było zapłacic ludziom. Ojoj jaki był krzyk i lament. Nawet żydek właściciel  z USA przyleciał na wizytacje i wypytki co się stało🤣🤣🤣.

Wynagrodzenie pracowników nie jest na tą chwile największym obciążeniem tylko podatki, media i różne opłaty. Śmieci czy szambo. Co z tego że płacisz za wywóz kontenera odpadów około 3 tysięcy jak do tego drugie tyle opłaty środowiskowej, recyklingowej itp. Nawet za to,  że masz instalacje chłodniczą płacisz opłate środowiskową. Za plac 0,5 hektara - 54 tys podatku gruntowego rocznie. Normalnie kosmos.

Ludzie nie mający związku z prowadzeniem działalności gospodarczej w większej skali nie zdają sobie sprawy jak to dziala.

Teraz mamy takie warunki, że otworzenie jakieś produkcji itp jest praktycznie nierealne.

U mnie za siatką jest jeszcze firma produkująca dla Ikei, rok temu płacili za prąd 150-200 tys a teraz 600-800. Firma zwija się do końca roku. 

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ludzie nie mający związku z prowadzeniem działalności gospodarczej w większej skali nie zdają sobie sprawy jak to dziala.

No właśnie widzę...

Jednak z tym że podatki za wysokie się zgadzam.

Edytowane przez 12Pafnucy