Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, nie napisał(a):

konserwy to ja sobie robię sam

musimy wybudować najlepszą kolej dużych prędkości w europie i supernowoczesne lotnisko, które będzie wzorem dla całego świata

Chcecie najlepszej kolei dużych prędkości w Europie ale z pociągami 250 km/h. Trzeba się na coś zdecydować. Bo 250 to chyba najwolniejsze koleje dużych prędkości w Europie bedą.

Opublikowano
mirro napisał:

7 minut temu, jarecki napisał(a):

jakoś latem był w wychwalonym Tendur kebab w stolicy i jakoś nie rzucił mnie na kolana

Znaczy nie strułeś się?🤣

Ja to się zastanawiałrm czy go z siodła w klopie nie rzuciło na kolana...

Krzysztof81 napisał:

Już tej firmy nawet nie ma🤣 Produkowaliśmy  na maxa 6 tirów konserw na dobe. Wszystko ch... strzelił.

Tyy. Ale mi to z półki zdjęli nie dlatego, ze się nie zgadzała z etykietą. Tam cos urosło...

Krzysztof81 napisał:

5 minut temu, mirro napisał(a):

Pamiętam że żarłem. A że nie ma firmy to szkoda. Przypomnij nazwę.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mispol

Nazw ci nic nie powie bo produkowalismy pod wieloma markami. Firme założyło dwóch wspólników, zaczynali w domu jednorodzinnym lrodukując konserwy. Rozrosła się do 4 zakładów w Polsce, jednego na Białorusi i dwóch w Czechach. Zachciało się na giełde, jednemu wspólnikowi padło na łeb jak wyjechał do Indii🤦‍♂️. Firme przejeli Litwini i zrobili z niej pralnie kasy, został jeden zakład którego ch*j wie kto jest teraz właścicielem.  Ponoć jakis węgierski fundusz inwestycyjny.

Polak to jednak potrafi wszystko sp***dolić.

PS. Nie jedzcie konserw bo to najgorsze chujostwo, zwłaszcza te tańsze.

Kuuufa. Na giełdę idzie się właśnie po to aby przepadło nieswoje. Oni doskonale przewidzieli co ich czeka i postanowili, ze odbędzie się to wg ich zasad i za nie ich pieniądze.

Opublikowano
9 minut temu, DTaras napisał(a):

Kuuufa. Na giełdę idzie się właśnie po to aby przepadło nieswoje. Oni doskonale przewidzieli co ich czeka i postanowili, ze odbędzie się to wg ich zasad i za nie ich pieniądze.

Jednemu zależało na firmie. Spółki to najgorsze co może być. 15 lat temu biznes był niesamowity. Szedł towar na pół świata z takich głupich Suwałk. Na niektórych wyrobach było 100% zysku.

Opublikowano
nie napisał:

4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

PS. Nie jedzcie konserw bo to najgorsze chujostwo, zwłaszcza te tańsze.

konserwy to ja sobie robię sam

9 godzin temu, DTaras napisał(a):

Pociąg to powinien jechać do Stolycy a dalej hulać bezkolizyjne połączenie na lotnisko i do Łodzi. Faktycznie - Włoszczowa mogła by stracić na znaczeniu..

musimy wybudować najlepszą kolej dużych prędkości w europie i supernowoczesne lotnisko, które będzie wzorem dla całego świata

Ma być rentowna - nie najlepsza. Chcemy KDP? Trudno. Prowadzenie tego do Szczecina może i ładnie wyglada ale ile TGV jeden za drugim dziennie Szczecin zapewni? Mniej niż 3? Prędkość 250 km/h rządzi się tymi samymi prawami. Pendolino niema wychylnego nadwozia w Polsce właśnie z powodu niedostosowania torowisk. Jeździł albo jeździ do Jeleniej Góry tylko dlatego iż może a nie musi jechać ponad dwie paki.

Krzysztof81 napisał:

9 minut temu, DTaras napisał(a):

Jednemu zależało na firmie. Spółki to najgorsze co może być. 15 lat temu biznes był niesamowity. Szedł towar na pół świata z takich głupich Suwałk. Na niektórych wyrobach było 100% zysku.

No i widzisz. Ten co mu zależało nie miał na uregulowanie struktury własności zatem uzgodnili, że w obliczu perspektywy włażenia na odcisk dużych graczy skapitalizują się potem zmonetyzują i następnie podzielą uczciwie a to co zostanie w majątku niech se już banki z akcjonariuszami dzielą. Te 100% zysku to dużo? Weźmij se butelkę koli w oryginale albo lepiej puszkę. Przeczytaj skład i rozpisz na kartce wycenę. HBC ma "własną" dystrybucję. Zobacz ile się na produkcie zarabia...

Opublikowano

Wg mnie najrozsądniejsze jest modernizowanie obecnych szlaków by podnieść prędkość. To parcie do kolei dużej prędkości a tym bardziej puszczanie po tych torowiskach wybudowanych za olbrzymie pieniądze pociągów 250km/h to nonsens. Bilety na taki pociąg będą dużo droższe niż obecnie i tu konkurencją stanie się samolot tym bardziej gdy ktoś chce dalej polecieć w świat. Nie będzie tłukł się do tego cpk pociągiem. Niestety namącono ludziom w głowach i naród chce cpk i szybkiej kolei. A potem będzie jak z tym busem co wozi ludzi z Gorzowa Wielkopolskiego do Jeleniej Góry na lotnisko około 100 km. Jeden kurs uwaga 2700 kosztuje. Płaci podatnik.

Opublikowano

Hyhy. Jakiej góry? Noo i port lotniczy Zielona Góra zlokalizowany jest dla niepoznaki w Babimoście.... Remonty torowisk nic nie dadzą. Wspominałem o tym wcześniej. To praktycznie budowy nowych. Ewentualnie urealnienie tegoż planu szprych. Ale to zostanie prsktycznie krzyż i roboty na 20 lat jeszcze.

• Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie ważne kto zaczyna...tylko kto kończy..🤭

Jak ktoś wyraźnie nie chciał tej drogi to trudno przyznać mu zasługi w jej powstaniu 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, racyl napisał(a):

Jak ktoś wyraźnie nie chciał tej drogi to trudno przyznać mu zasługi w jej powstaniu 

Daj już spokój z tymi swoimi dyrdymałami, ze nie chciał. Drogi buduje się wg priorytetu za poprzedniego rządu Tuska wybudowali całą s 8 do Białegostoku. A2 z Łodzi do Wawy A 4 na wschód A 2 koło Mińska itd. Akurat co do budowy dróg każdy rząd realizuje konkretny plan i tu jest w zasadzie spójność wg potrzeby natężenia ruchu i innych priorytetów drogi sa budowane konsekwentnie .chodzi mi o A i S. Wciskanie ciemnoty, że ktoś czegoś nie chciał jest dla ciemnoty. Jak wtedy nie chciał to nie dla tego, ze miał focha tylko potrzeba było kasy na ważniejsze drogi i bardziej potrzebne.

8 minut temu, racyl napisał(a):

Ty naprawdę jesteś głupi czy nie rozumiesz faktów budowy s19 ?

Głupi to tutaj jesteś ty, Goebbels i jeszcze paru pisowskich pachołków. Wyżej masz podane fakty gamoniu.

Sam numer drogi świadczy o tym jaki ma priorytet i kiedy jest budowana. Do dziś są głosy wielu fachowców z branży a politycznych że s 19 w takim kształcie to przesada. Z czym ja akurat się nie zgadzam ale tylko dlatego, że mieszkam na Podlasiu. Wielu twierdzi, ze na wielu odcinkach s 19 natężenie ruchu jest zbyt małe na taką drogę. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Godzinę temu, racyl napisał(a):

Ty naprawdę jesteś głupi czy nie rozumiesz faktów budowy s19 ?

Fakty są takie, że jakby nie wybudowali, to by nie mieli czego nazwać imieniem Lecha Kaczyńskiego. A jakby nie skończyli przed własnym upadkiem, to by nikt już tego tak nie nazwał. No to motywację mieli. 🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

jak jest droga to zacznie przyciągąć inwestycje , ruch sie zwiększy z czasem no i ta drogą S 19 łączy wieksze regiony litwe , łotwe z południem europy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
W dniu 3.10.2025 o 07:06, Tomasz0611 napisał(a):

Jprdl, jeszcze usprawiedliwiasz to PiSowskie złodziejstwo ?? Najpierw Polskim Wałem zabrali część dochodów gminom a potem tylko kartoniki swoim i jeszcze ktoś to popiera ...

PO i PSL swoim nie dają ?

W dniu 3.10.2025 o 07:25, jarecki napisał(a):

gmina łochów , jadów , strachówka dostały dofinansowanie i widać te drogi jest ich sporo , , po drogach lokalnych zachodniej polski nie jezdziłem ale za to wschód Polski troche znam i potrzeba tam sporo kasy na poprawę dróg i dobrze było by im dać , głownie drogi gminne 

Bo wszystkie środki idą teraz na ekspresówki i obwodnice. Priorytetem będą też w naprawach i odśnieżaniu pewnie.

W dniu 3.10.2025 o 08:44, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko te drogi często są przesadzone, do 3-4 domów leje się asfalty. A taka droga z destruktu jest na prawdę wytrzymała. A drogi powiatowe, nieraz i wojewódzkie w opłakanym stanie, strach po tym jeździć ...

Wiesz chyba dlaczego do 4 domów czy w pola daje się asfalt.

W dniu 3.10.2025 o 08:48, 12Pafnucy napisał(a):

Na co?

Dobre drogi, to szybszy transport, mniej awarii...itp, itd..

Bardzo mi się podoba asfaltowanie dróg w pola.

W ostatnich latach sporo tego...

Pamiętam jaka męczarnia tłuczenia się po dołach...zresztą jeszcze są takie polne drogi...

Ciągnik plus agregat plus siewnik to wychodzi kilka ton masy. Kto ten asfalt w polach będzie naprawiał ? W lecie 30 stopni, będziesz czekał ze żniwami by asfaltu nie uszkodzić ?

Opublikowano
18 minut temu, dsbh napisał(a):

Wiesz chyba dlaczego do 4 domów czy w pola daje się asfalt.

do 4  ! Cimoszewisz miał dmek letniskowy w podlaskim lesie  i mu asfalt zaleli 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, dsbh napisał(a):

Ciągnik plus agregat plus siewnik to wychodzi kilka ton masy. Kto ten asfalt w polach będzie naprawiał ? W lecie 30 stopni, będziesz czekał ze żniwami by asfaltu nie uszkodzić ?

Nową nawierzchnię później robią...

Spokojna rozczochrana...

..teraz zaplanowane np. nowa nawierzchnia plus poszerzenie..jakieś 4 kilometry...

Nie robić, bo coś się uszkodzi?

...ty nie masz rodziny w Małopolsce....🤭🤔

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nową nawierzchnię później robią...

Spokojna rozczochrana...

..teraz zaplanowane np. nowa nawierzchnia plus poszerzenie..jakieś 4 kilometry...

Nie robić, bo coś się uszkodzi?

...ty nie masz rodziny w Małopolsce....🤭🤔

Jakaś bogata gmina widać. U nas się nie można doprosić 300 metrów drogi dojazdowej. Znaczy droga jest tylko trzeba by ją utwardzić bo po każdym deszczu ją spłukuje ale oficjalnie nie ma funduszy na nią. Na co inne i w innym miejscu już są. To co mówić o polnej. Polną drogę można wyrównać, utwardzić niesortem. Łatwiej niż wylać asfalt.

Co do Małopolski to nie kuś 😁. Na razie nie mogę o niej rozmawiać 🤫.

• Haha 1