Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, racyl napisał(a):

no już wcześniej pisałem, że państwo Niemcy to najprzedniejszy czarny humor Historii; ostatnio przejście pod stalinowsko sowiecką okupację spod niemieckiej wszystkie narody których to dotknęło potraktowały jako wyzwolenie
Tylko niemcy potrafili być jeszcze gorsi od dzikich kacapów

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/donald-tusk-po-radzie-europejskiej-realistyczna-ocena-wysilkow-prezydenta-trumpa/j2c63s2,79cfc278

"" Wszyscy chcą pokoju, nikt nie chce kapitulacji Ukrainy"

"ja ja; herr Tusk
jest taka bajka I. Krasickiego - "Przyjaciele"
o zajączku :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

no już wcześniej pisałem, że państwo Niemcy to najprzedniejszy czarny humor Historii; ostatnio przejście pod stalinowsko sowiecką okupację spod niemieckiej wszystkie narody których to dotknęło potraktowały jako wyzwolenie

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/donald-tusk-po-radzie-europejskiej-realistyczna-ocena-wysilkow-prezydenta-trumpa/j2c63s2,79cfc278

"ja ja; herr Tusk

Niemcy wina Niemców to oni rozpętali 2 Wojnę i inne zagłady .

Trochę historii .  Ukraińcy przyłączają się do Niemców i przypodobać się niemcom .

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=737991215536517

@dysydent Zło zostało spuszczone ze smyczy czyli Niemcy jako oko saurona .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał(a):

kto jest głupszy 

to byllo w zakopanem i okolicach-to matecznik pis-u..

8 godzin temu, Ulman napisał(a):

Obszerny temat ale spróbuję ci to choć trochę rozjaśnić.

Po pierwsze  - łowiectwo to dbanie o równowagę gatunkową na danym terenie. Jest to zakłócone bzdetami o ochronie takiego draństwa jak bobry łosie a teraz choćby wilki. Powinno sie to strzelać od kilku juz lat , ale przepisy nie pozwalają. Efekt jest taki że bobry zatapiają pola, łosie obżerają sady i stanowią zagrożenie dla kierowców a wilki wyżarły w wielu rejonach jelenia i sarnę. Można regulować ptactwo, lisy dzika zająca czy rogaciznę ale bez pełnej kontroli to niepełne działanie. 

Po drugie  - selekcja. W pierwszej kolejności strzela się osobniki które mają defekty. U rogacizny widać to po wieńcu i osobniki z defektami sa eliminowane by nie przekazywały genów. 

Po trzecie -  gatunki inwazyjne. Obecnie kasują szakale złociste jenoty czy szopa pracza który jest strasznym ścierw

Po czwarte - ochrona siedlisk zwierzyny lub tworzenie nowych, dokarmianie, lustracja populacji zwierzyny na danym obrębie.

Są jeszcze drobniejsze tematy jak choćby płoszenie kłusowników czy obserwacja migracji ale to detale. 

To wklej jeszcze raz bo nie mam czasu żeby przez ten twój bełkot się przebijać

i to wszystko po pijanemu ,nocami, przy swietle ksiezyca i ksiezycowki...😂

ja sie obracam w tym srodowisku.. 

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

"ja ja; herr Tusk

az dziw ze jeszcze nie wyjechales przynajmniej na bialorus...

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, jacus napisał(a):

...

az dziw ze jeszcze nie wyjechales przynajmniej na bialorus...

bo nie jestem jednym z tych najlepszych z różnych powodów choćby wieku co Ty zapewne też bo czyż nie lepiej dymać na taki sam etat, takich samych obowiązków i obciążenia tylko za teraz czterokrotnie a dawniej to i więcejkrotnie wyższe wynagrodzenie czy inaczej - siłę nabywczą tegoż czy dochody jeśli we własnym biznesie? durnie ofermy i jacyś inni rozbitkowie losu tutaj tylko zostali i powiedz że jest inaczej to automatycznie sam się określisz z których jesteś

na białoruś też były przypadki ale to już bardzo szczególne i ciężkie te przypadki bo tam jest jeszcze gorzej w kwestiach "jakości populacji" jeśli pozwalają takim już superbucom jak łukaszenki sobą rządzić to i niech nie mają pretensji że nawet taka bucownia jak Polska jawi im się tym czym dla nas wszystko na zachód od Odry przez miniony już wiek

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał(a):

Niemcy wina Niemców to oni rozpętali 2 Wojnę i inne zagłady .

Trochę historii .  Ukraińcy przyłączają się do Niemców i przypodobać się niemcom .

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=737991215536517

@dysydent Zło zostało spuszczone ze smyczy czyli Niemcy jako oko saurona .

niemcy to co najwyżej saruman a ukry esterlingowie co dożebrać się olifantów od obecnie już całkiem żżydziałych haradów nie mogą bo kto sauron to trudno jeszcze powiedzieć czy putin czy ktoś z jeszcze dalszego wschodu - tak dalekiego że nawet przez zachodnią stronę bliżej mu niż przez Cieśninę Barringa i co prawda olifantów nie ma ale wargów ukrom podsyła choć ostatnio każe se za nie płacić ;)

1 godzinę temu, marks50 napisał(a):

Co tam w osinach koło Garwolina ? Jest ktoś z tamtąd ?

aaa
o to Ci chofdzi
https://lukow.podlasie24.pl/region/co-spadlo-na-pole-kukurydzy-w-osinach-w-powiecie-lukowski-20250820080405

skoro -"Czynności realizowane są pod nadzorem prokuratury. Powiadomione zostało wojsko oraz właściwe służby."

to niezależnie co tam oficjalnie ogłoszą te służby; pełnej prawdy nigdy o tym co to i dlaczego tam było już się nie dowiemy

no; właśnie se doczytałem w reszcie neta oświadczenie wojska - oni nic nie widzieli i nic nie słyszeli a kukurydza - uparta bladź - nie chce powiedzieć z której strony i co nadleciało
no ale pewnie w szoku ta kukurydza zastraszona bo akurat nad nią się rozpizło to nic nie powie bo się boi powtórk
i

no takivch debili to za dużo nawet jak na państwowe służby; jeszcze nie wiedza co to było ale już oświadczyli że na pewno ale to na pewno nic co związane z kacapsko ukraińską wojną
https://wydarzenia.interia.pl/lubelskie/news-niezidentyfikowany-obiekt-spadl-na-pole-eksplozja-na-lubelsz,nId,22176273

no nie debile? spalili całkiem sensowną propagandę z góry im nakazaną jako to czymkolwiek może się to okazać to oni i tak mają mówić że "nic zza wschodniej granicy"
debilom nakazano co mają mówić tylko jakiś inny debil zapomniał nakazać kiedy mogą zacząć no i się wyrwali gruubo przed czasem :D

teraz i tak już nikt nie uwierzy jeśli naprawdę się okaże że to pizła np. eksportowa bimbrownia Jakuba Wędrowycza co se na zasadzie joint venture z lokalsami podłukowskimi na tym polu kukurydzy byli skitrali xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
40 minut temu, dysydent napisał(a):

o to Ci chofdzi
https://lukow.podlasie24.pl/region/co-spadlo-na-pole-kukurydzy-w-osinach-w-powiecie-lukowski-20250820080405

skoro -"Czynności realizowane są pod nadzorem prokuratury. Powiadomione zostało wojsko oraz właściwe służby."

to niezależnie co tam oficjalnie ogłoszą te służby; pełnej prawdy nigdy o tym co to i dlaczego tam było już się nie dowiemy

To żadna tajemnica że o tej porze roku UFO przylatuje robić tajemnicze kręgi w kukurydzy. Se ciulową ścieżkę podejścia obliczyli i piznęli o kukurydzę aż im śmigło urwało.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a bo to UFO też standeciałoi i coraz to więcej z plastiku robione to się i potłukło o tę kukurydzę jak te kręgi zaczęło ... tłuc

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

a bo to UFO też standeciałoi i z plastiku robione to się i potłukło o tę kukurydzę jak te kręgi zaczęło ... tłuc

Co powiada - Kosiniak .

Potem posłuchać co powie - Kamysz .

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

i potłukło o tę kukurydzę jak te kręgi zaczęło ... tłuc

UFO ma teraz okres godowy. Wabił samicę do gniazda.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galan99 napisał(a):

Co powiada - Kosiniak .

Potem posłuchać co powie - Kamysz .

no no
wojsko wszystkie technologie nasłuchu właśnie na to przeznacza
to i nie dziwota  że mieli zajęte i przegapili co to tam nad Łukowszczyzną i skąd przylata

7 minut temu, mirro napisał(a):

a może to turystycznie ufoki se przylecieli? samo sezon
tylko zdziadzieli i na najtandetniejszy autokar tylko było ich stać

rada dla tych "służb" - czegoś co przypomina kanapki z kiełbasą może w tej kukurydzy szukajcie xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

A propos...

Które koło ma najwięcej dziur?

...Koło gospodyń wiejskich

Czytam jakieś ko.unikaty i wszędzie tylko nie naruszono przestrzeni powietrznej, nie nadleciało z Ukrainy ani Białorusi... A to nie wystarczy podać co i skąd tyłki tworzyć opowieści czym nie było i skąd nie nadleciało

I na koniec stwierdzenie że to stary silnik że śmigłem.

Noż urwa, wziął se i poleciał, albo po 45r zapomniał wylądować...

Opublikowano (edytowane)

noż ile już lat tu piszę że rządzą nami debile
to tylko jeden z dowodów gdzie nawet sensownie kłamstwa nie potrafią sklecić co nawet więcej - sami nie wiedzą czy to kłamstwo i nawet prawdę potrafią tak przedstawić że wygląda podejrzenie niewiarygodnie xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

no no
wojsko wszystkie technologie nasłuchu właśnie na to przeznacza
to i nie dziwota  że mieli zajęte i przegapili co to tam nad Łukowszczyzną i skąd przylata

Sami rzucili ze wstępnych ocen wynika, że znaleziony obiekt może stanowić element starego silnika ze śmigłem. 

k**wa mają temat zastępczy żeby  ludziska skupili bo coś spadło  .

Temat zastępczy ciekawe co chcą przepchnąć jakiś nie chlubny temat .

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

to tylko jeden z dowodów gdzie nawet sensownie kłamstwa nie potrafią sklecić co nawet więcej - sami nie wiedzą czy to kłamstwo

Nie debile - z ludzi robią debili temat zastępczy żebyś się skupił bo coś spadło .

Tak jak dziki na drzewie wisiały - k**wa dzik leciał i śmigło się urwało . ASF atakował .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

jaki tydzień?
patrz - parę postów w kilkanaście minut i już wszystko jasne - temat się znudził i nikt już poważniej nie zwróci uwagi na dalsze jakieś "oświadczenia - za przeproszeniem - władz"

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał(a):

Obstawiam ze dogadal sie z Putinem nastepujaco - zabierzesz co chcesz, ja ci cofne sankcje zebys robil biznes, a ja wydoje tych frajerow z europy. Tak się robi interesy ale nasze i europejskie  durnie wola się obrażać i wyzywać od ludobójców.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Ulman napisał(a):

Obszerny temat ale spróbuję ci to choć trochę rozjaśnić.

Po pierwsze  - łowiectwo to dbanie o równowagę gatunkową na danym terenie. Jest to zakłócone bzdetami o ochronie takiego draństwa jak bobry łosie a teraz choćby wilki. Powinno sie to strzelać od kilku juz lat , ale przepisy nie pozwalają. Efekt jest taki że bobry zatapiają pola, łosie obżerają sady i stanowią zagrożenie dla kierowców a wilki wyżarły w wielu rejonach jelenia i sarnę. Można regulować ptactwo, lisy dzika zająca czy rogaciznę ale bez pełnej kontroli to niepełne działanie. 

Po drugie  - selekcja. W pierwszej kolejności strzela się osobniki które mają defekty. U rogacizny widać to po wieńcu i osobniki z defektami sa eliminowane by nie przekazywały genów. 

Po trzecie -  gatunki inwazyjne. Obecnie kasują szakale złociste jenoty czy szopa pracza który jest strasznym ścierw

Po czwarte - ochrona siedlisk zwierzyny lub tworzenie nowych, dokarmianie, lustracja populacji zwierzyny na danym obrębie.

Pięknie, też się odniosę w punktach po wstępie. Na początek to chyba wkeiłeś statut, jak to powinno wyglądać.

1. Podstawy biologii, ekosystem reguluje się sam i prędzej czy później osiąga nową równowagę, za komuny w podstawówce było to na przykładzie populacji zajęcy i lisów, człowiek tylko zakłóca.

Do tego w lisa nie chce się strzelać, bo nie warto, wilków nie ma dużo, ba u mnie pierwsze wprowadzili 2017,, z bobrami to juz nie przesadzaj, w promieniu 2km od domu mam 8 żeremi, zalane łaki to nie problem bobrów, tylko, braku prac melioracyjnych i to na istniejącej sieci rowów i kanałów. Większe zagrożenie na drodze stanowią inni kierowcy, niż zwierzęta, a jakoś nie strzelamy do ludzi za kółkiem

2. Jaka selekcja? Co rusz a to pomylony łoś z jeleniem, a to dzik z człowiekiem, a ty mi mówisz o selekcji? I to jeszcze przez poroże, nocą z nastu metrów będziesz widział czy to 5cm w tą czy w tą?

3. Gatunki inwazyjne i szakal? Przecież występuje w europie, tylko z powodu cieplejszego klimatu jego zasieg obejmuje coraz bardziej północną europę

Gatunki inwazyjne to np rak marmurkowy, czy właśnie ten szop, ale to człowiek go wprowadził.

4. To tylko dbanie o to by wiedzieć na co można polowac, tworzenie siedlisk to bzdura, takie rzeczy robią prędzej leśnicy robiąc retencję czy ostoje leśne..

Dokarmianie oczywiście, ale z tym też jest problem, bo albo ciężko idzie, albo na bezczela pod amboną.

EDIT. Myśliwi to tacy wędkarze ale z bronią, a jakoś nie widać, by wędkarze dorabiali teorie do swojego funkcjonowania

I tak na koniec

wpada warszawska śmietanka myśliwych na polowanie, strzelają do wszystkiego co się rusza i płacą kary. BTW jest ktoś z okolic Giżycka? Tam ciekawe opowieści można wysłuchać o polowaniach.

Koló łowieckie 20km ode mnie, 10 myśliwych ma 3k hektarów łącznie, a biedny leśniczy też myśliwy chodzi po prośbie czy nie ma odpadów by zwierzęta dokarmic. Dodatkowo nikt z poza koła nie dostanie kasy z odszkodowania bo dzielą wszystko między siebie i budżet zamknięty.

Godzinę temu, dysydent napisał(a):

to tylko jeden z dowodów gdzie nawet sensownie kłamstwa nie potrafią sklecić co nawet więcej - sami nie wiedzą czy to kłamstwo i nawet prawdę potrafią tak przedstawić że wygląda podejrzenie niewiarygodnie xD

wczoraj szewko komentował jak o polsce piszą amerykańskie gazety.

W skrócie nieróbstwo i niechciejstwo rządu doprowadziło do braku decyzyjności z powodu kolejnego nieswojego prezydenta, wewnętrze podziały itp.

To tak jak dzisiaj czytałem, że ktoś z TK wysłał raport o działaniach rządu w świat, kij robią rządzący dalej zamieszanie jak poprzednicy, ale wysyłanie takich rzeczy amerykanom czy rozsyłanie po europie to gorzej niż debilizm. Potem nie dziwota, że sami się wykluczamy, jak z Polską nie ma o czym i jak rozmawiać

Edytowane przez Takeda
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, racyl napisał(a):

Kinga gajewska prawdę ci powie 

Pis sam pięknie przykrywa aferę kpo swoimi nieporadnymi tłumaczeniami w sprawie spotkania w USA w poniedziałek. 

1 dzień pierwszy poniedziałek Zalensky nie zaprosił Tuska do Białego Domu wina Tuska.

2 dzień wtorek spotkanie w Białym Domu dotyczyło grupy chętnych w której Polskę reprezentuje Tusk

3 środka dobrze, że Nawrockiego tam nie było bo grupa chętnych chce wysłać wojska na UA

4 dzień czwartek - co wymyślicie jutro?

4 godziny temu, racyl napisał(a):

Zapomniało ci się dodać jako ruskiej onucy z pisu, ze za podobna sumę amerykanie sami przekażą swój sprzęt Ukrainie. Zapytam cię więc ruska onuco. Czy tobie zależy na tym by za parę lat wojska Rosyjskie stały u naszych granic na terytorium Ukrainy? Dlaczego wy wciąż manipulujecie kłamiecie i gracie na korzyść Rosji?

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1