Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Różnica polega chyba na tym żę ja uważam żę powinismy Ukrainców próbować zatrzymać w Polsce , są podobni kultorowo , rasowo , chyba za ostatnich trzy lata ubyło 600 tys ,, rodowitych '' Polaków to tak jak by znikła Łódz nagle , wiekszosc miast ma ujemny bilans urodzeń wiec nawet łukaszenka postanowił sprowdzić 150 tys Pakistańczyków do Białorusi i nie chodzi o atakowanie granicy , chyba nie 🙃

7 minut temu, Patrycja2 napisał(a):

Tu chodzi o Polskę i jej pomysły aby dopieścić emigrantów którzy witamy z otwartymi rękoma. My nie jesteśmy innym państwem który ma swoje prawa i nimi się posługuje. Nas jako państwo nie stać na takie rozdawnictwo. Mamy problemy jak pozyskać dla rodaków pieniądze. W tej chwili jesteśmy na takim etapie że to niektórzy obywatele tracą swoje możliwości utrzymania przez państwo dla tych którym trzeba wypłacić. Czy tak powinno być w Polsce? 

Bardziej mi chodzi ze jeśli w tej chwili zmuszamy Ukra... aby posłali do polskich szkół swoje dzieci. Mamy według artykułu 20 tys. Sądzisz że ich nie przybędzie. To jest tylko początek tego aby coraz więcej Ukra... przyjeżdżało i osiedlało się na naszych terenach bo dajemy im wszystko. 

• Like 1
Opublikowano

nie ma jak lumpenproletariatowi wiejskiemu-od rana do wieczora internet.a czlowiek po pracy na gospodarstwie jeszcze musi sie meczyc..

3 godziny temu, Patrycja2 napisał(a):

Oczywiście prawo jest prawem ale nie można go złamać to do końca tak nie jest. Możesz złamać prawo i nie odpowiedzieć za nie tylko dlatego że miało się dobra papugę. Sąd jest sądem jest niezawisłość ale to nie znaczy że sprawiedliwość  jest ślepa.  

Mówiąc prościej 

Wszystko jest zależne od tego czy dane przestępstwo miało duża szkodliwość dla społeczeństwa czy nie. 

Zasada jest prosta jeśli nawet jest prawo które według ciebie nie należy łamać to i tak wszystko zależy jako kto co przedstawi i jak będzie to interpretowane w sądzie czy gdzie indziej gdzie będzie to rozstrzygane.  

tak to wyglada u wyborcow alfonsa..

dla nich on jest prawy i sprawiedliwy choc obywatelski 😂

Opublikowano (edytowane)

Tylko że nie kosztem swojego narodu. Zaklady pracy zamiast przyjmować Polaków przyjmują Uk... bo z nich mają dotacje bodajże. W pierwszej kolejności mieszkania socjalne mają Uk... niz Polacy. Tak to ma wyglądać? 

Nie można tak robić ze jednemu kto jest prawowitym obywatelem zabierać niedługo wszystko aby tylko drugiemu dać. 

To niedługo tak się stanie bo w skarbcu nic już nie pozostanie. Tego chcesz dla swojego narodu ? 

Polacy zostaną bez pracy. Już większość firm nie zatrudnia ludzi lub zatrudnia Uk... bo mają z nich zysk większy niż proponują za Polaków.

Ci co w tej chwili pracują będą się bać aby tylko pracy nie stracić bo przecież oni już są nie opłacalni dla firmy. 

Kiedyś mi ktoś powiedział że UK...  na budowach  nazywają Amerykanami tylko jedno nie powiedział mi dlaczego  ich tak nazywają

26 minut temu, jarecki napisał(a):

Różnica polega chyba na tym żę ja uważam żę powinismy Ukrainców próbować zatrzymać w Polsce , są podobni kultorowo , rasowo , chyba za ostatnich trzy lata ubyło 600 tys ,, rodowitych '' Polaków to tak jak by znikła Łódz nagle , wiekszosc miast ma ujemny bilans urodzeń wiec nawet łukaszenka postanowił sprowdzić 150 tys Pakistańczyków do Białorusi i nie chodzi o atakowanie granicy , chyba nie 🙃

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano
35 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Chłopie do ciebie w ośmieszaniu to mi jeszcze daleko...ty się tyle razy osmieszyles że szkoda gadać, a dlaczego wypierasz ze świadomości że oni nie byli przeciwko zielonemu ładowi, dlaczego wypierasz ze świadomości że nie byli przeciwko imigracji i dlaczego wypierasz ze świadomości że mają w koalicji lewicowo zielonych wariatów popierających wszystkie zielone bzdury?a z tymi wizami to coraz bardziej widać że to jakiś pojedynczy przypadek bo nic nie są wstanie udowodnić.

Co ty bełkoczesz? Sam coś zmyślasz i sam z tym co zmyśliłeś dyskutujesz. Ja się niczego nie wypieram. Ale ty nie rozumiesz co czytasz bo żyjesz w swoim świecie. Ja nigdzie nie twierdzę, że PO była przeciwko całej tej ekologii itd. Oczywiście, że nie byli przeciwko. Ale dla wyborców PO nie jest to tak istotne. Natomiast dla wyborców Mentzena o których walczy Nawrocki jest istotne, że pis jak po był za. Morawiecki jeździł na szczyty klimatyczne zgadzał się na obostrzenia w kwestii ekologii zgadzał się na zielony ład otwierał rynek dla towarów z UA minister pisu kazał nie sprzedawać zboża wpuszczali imigrantów itd. Wyborcy konfy to pamiętają. Zrozumiałeś teraz? Czy dalej będziesz bełkotał po swojemu?

32 minuty temu, MariuszDe napisał(a):

O widzisz pierwsi otworzyli granicę dla UA i dali im wszystko a reszta ,,postępowego,, zachodu chciała dać 5 tys hełmów bo myślała że ta UA padnie w 3 dni i będzie po kłopocie a teraz nagle PO wszędzie pisze jacy oni ,,prorosyjscy,,no trzeba mieć niezle nasrane we łbach żeby w to uwierzyć.

Znów bełkoczesz. Nie rozumiem tego. Pis prowadzi wiele działań sprzyjających Rosji i to jest akurat fakt jeśli ktoś nie ma nasrane we łbie to rozumie i widzi.

21 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Jaki to jest nijaki człowiek nawet z lewicy wczoraj o nim mówili że zmienia poglądy co 5 minut...

No tak Nawrocki wczoraj mówił do lewicy, że będzie stał na straży zdobyczy socjalnych pisu a u Mentzena co powie wyborcom konfy ze będzie socjal ograniczał?

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Patrycja2 napisał(a):

Tylko że nie kosztem swojego narodu. Zaklady pracy zamiast przyjmować Polaków przyjmują Uk... bo z nich mają dotacje bodajże. W pierwszej kolejności mieszkania socjalne mają Uk... niz Polacy. Tak to ma wyglądać? 

Nie można tak robić ze jednemu kto jest prawowitym obywatelem zabierać niedługo wszystko aby tylko drugiemu dać. 

To niedługo tak się stanie bo w skarbcu nic już nie pozostanie. Tego chcesz dla swojego narodu ? 

Kiedyś m

Polacy zostaną bez pracy. Już większość firm nie zatrudnia ludzi lub zatrudnia Uk... bo mają z nich zysk większy niż proponują za Polaków.

Ci co w tej chwili pracują będą się bać aby tylko pracy nie stracić bo przecież oni już są nie opłacalni dla firmy. 

Wpadłaś w jakiś trans proroczy? Allach Cię natchnął? Se firmę załóż i zatrudniaj kogo chcesz. Potem podaj szczegóły, kogo zatrudniasz i jakiej jest narodowości.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Patrycja2 napisał(a):

Kiedyś mi ktoś powiedział że UK...  na budowach  nazywają Amerykanami tylko jedno nie powiedział mi dlaczego  ich tak nazywają

Oj ktoś ci do głowy dyrdymałów nakładł. Bodajże to nawet nie wiesz jak jest. Dzisiaj firmy szukają nie patrzą aby był rzetelny i chciał pracować.  Zabrać z PL wszystkich Ukraińców to mamy kryzys w gospodarce i takie są fakty.

Opublikowano
1 godzinę temu, Patrycja2 napisał(a):

Wychodzi na to że to jest tak jak mówi karta Tarota SPRAWIEDLIWOSĆ jest to karta która różnie jest przedstawiana w zależności od talii ale zawsze motyw wagi o dwóch szalach i osoba z zamkniętymi oczami. W niektórych kartach jest ukazana jako Boginki Temida z wagą i mieczem uniesionym do góry oczywiście z zasłoniętymi oczami. 

Według tłumaczenia karty każdy człowiek ma własny kodeks moralny i system wartości co ma mu pomóc odróżnić dobro od zła i ocenić prawidłowo sytuację. Sprawiedliwość  nie mówi o tym że nie mówi braku  wpływu na swój los a definiuje istotę bycia człowiekiem czyli równość i uczciwość 

Ło matko🙆...ledwo dobrnąłem do końca tego wywodu🤦

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, mirro napisał(a):

Wpadłaś w jakiś trans proroczy? Allach Cię natchnął? Se firmę załóż i zatrudniaj kogo chcesz. Potem podaj szczegóły, kogo zatrudniasz i jakiej jest narodowości.

Po pierwsze nic mnie nie natchnęło a tym bardziej Allach mówię jak jest z mojego punktu widzenia. Najlepiej to powiedzieć żeby sobię firmę założyć. Tylko że trzeba popatrzeć co się dzieje i jak jest na rynku pracy.  Ja mówię o tym aby była równość a nie dzielenie na lepszych i gorszych jeśli chodzi o obywateli 

12 minut temu, hubertuss napisał(a):

Oj ktoś ci do głowy dyrdymałów nakładł. Bodajże to nawet nie wiesz jak jest. Dzisiaj firmy szukają nie patrzą aby był rzetelny i chciał pracować.  Zabrać z PL wszystkich Ukraińców to mamy kryzys w gospodarce i takie są fakty.

To jeśli mówisz o kryzysie gospodarczym jeśli UK... wyjedzie. To powiedz mi w takim razie jak sobie dawaliśmy radę jak ich nie było w takich ilościach jak w tej chwili. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, hubertuss napisał(a):

no bo Ukraińcy są głównie na zachodzie i tu pracuja, ludzie z Sarzyny czy miasta wielkiej vaginy tego nie zrozumieją bo przed wojną to prawie żadnych ukraińców na wschodzie nie było.Przy czym stara przedwojenna emigracja też psioczy na powojenną bo im psuje w Polsce opinie.

W firmie co pracuję jest polityka zatrudniania tylko Polaków, ale jak była bieda z chętnymi to i ukrainiec za mechanika robił bo CCC, czyli cena czyni cuda. Młody spierdolił przed wojną, ale z tych 5k co dostawał to tysiaczek co miesiąc szedł na "front". Niestety albo stety tak był traktowany przez współpracowników, że po niecałym roku wymiękł, nasłuchałem się dużo od niego bo przychodził jeść w spokoju śniadanie do mnie pod pozorem napraw i może nie mial tej wiedzy co inni ale nadrabiał zaangażowaniem, więc robił ściemniaczom pod górkę. Bo taka jest prawda, że dział utrzymania ruchu to głównie nygusy, które coś robią dopiero jak d*pa pali.

A już firmy transportowe to WoGóle często bazują na jak ja to mówię tatarach, bo z krymu to ich dużo wyjechało jeszcze w chyba 2014, a smagli są i z nazwiska też po ukraińsku nie wyglądaja/brzmią

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
8 minut temu, Patrycja2 napisał(a):

Po pierwsze nic mnie nie natchnęło a tym bardziej Allach mówię jak jest z mojego punktu widzenia. Najlepiej to powiedzieć żeby sobię firmę założyć. Tylko że trzeba popatrzeć co się dzieje i jak jest na rynku pracy.  Ja mówię o tym aby była równość a nie dzielenie na lepszych i gorszych jeśli chodzi o obywateli 

To jeśli mówisz o kryzysie gospodarczym jeśli UK... wyjedzie. To powiedz mi w takim razie jak sobie dawaliśmy radę jak ich nie było w takich ilościach jak w tej chwili. 

Dawaliśmy sobie radę? przed 2022 i wybuchu pełnoskalowej wojny na wschodzie w Polsce pracowało prawie 2 mln ukraińców. I ty podobnie jak inni powinni zrozumieć, że jeśli rolnicy wola zagraniczne nawozy bo tańsze, wola zagraniczny sprzęt bo tańszy/lepszy to tak samo dają prawo innym by mysleli tak samo, czyli dla firmy tańszy pracownik lepszy nie ważne, że z ukrainy, ich zboże lepsze pbo tańsze itd

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

rozumiem, że te 3 kropki są znaczące, i "buk" nie opuścił 🤪

1 godzinę temu, Patrycja2 napisał(a):

Wychodzi na to że to jest tak jak mówi karta Tarota SPRAWIEDLIWOSĆ jest to karta która różnie jest przedstawiana w zależności od talii ale zawsze motyw wagi o dwóch szalach i osoba z zamkniętymi oczami. W niektórych kartach jest ukazana jako Boginki Temida z wagą i mieczem uniesionym do góry oczywiście z zasłoniętymi oczami. 

Według tłumaczenia karty każdy człowiek ma własny kodeks moralny i system wartości co ma mu pomóc odróżnić dobro od zła i ocenić prawidłowo sytuację. Sprawiedliwość  nie mówi o tym że nie mówi braku  wpływu na swój los a definiuje istotę bycia człowiekiem czyli równość i uczciwość 

Czyli patrząc na pożydowskie i poniemieckie  cmentarze w Polsce, Polacy jako naród mają w d*pie i sprawiedliwośc i moralnośc, no chyba, że to moralnośc Kalego od Stasia i Nel

Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Uważasz żę Polacy którzy mieszkają za granicą mają tam dzieci  powini zostać pozbawienie takżę socjalu na swoje dzieci które przysługuje tam  ponieważ są emigrantami ?

To jest w sumie dziwny temat. jeśli pracujesz na legalu powinienes otrzymywac te same świadczenia co inni pracujący, jak stracisz prace nadal, tak to jest w innych krajach. Jednak jeśli nie pracujesz mimo, że możesz (naprawdę przy bezrobociu od 8% w dół nie pracują ci co nie chcą) wtedy zero socjalu. Oczywiście na początku zamieszania na Ukrainie można było wspomóc ich obywateli, jednak po tym czasie można przyjąć starą mądrą rosyjską zasadę: "Kto nie rabotajet ten nie kuszajet" ale pod warunkiem, że rozciągniemy to na nasze własne narodowe pasożyty, bo jeśli madka polka potrafi nie pracowac i żyć z socjalu to tak samo madka ukrainka tez może jak mieszka w Polsce

34 minuty temu, Patrycja2 napisał(a):

Pierdu, pierdu, bezrobocie w polsce 5%, za przeproszeniem Pati co ty pier**lisz o zabieraniu pracy? Tak samo jak ty w Angli mówili o imigrantach ci co całe życie nie zhańbili się pracą, ty też jestes Ferdkiem kiepskim?

Nie słyszałem, nie widziałem by ukraincy dostawali mieszkania , by mieli kokosy u nas, a nawet jeśli to co? Jeżeli przyjeżdza ukrainiec ze swojego kraju ogarnietego chaosem i z miejsca potrafi ciebie przebic, nieistotne czy z pomoca państwa czy bez to znaczy że jestes tępym nieudacznikiem i na pohybel tobie

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Tusk Tusk Tusk. A co wyborców Mentzena Tusk obchodzi. Oni wiedzą co robi Tusk ale wiedzą też, ze pis się przykładał do zielonego ładu otwarcia granic z UA dla towarów rolnych czy wpuszczania uchodźców przez rozdawnictwo wiz.

No a Tusek i Trzaskowski to w ogóle nie znają tej pani. Jak to Tusek powiedział ," złote czasy przemytników się skończyły ' 😁😁

https://niezalezna.pl/polska/suchanow-wspolpracowala-z-przemytnikami-eksperci-pytaja-o-jej-dostepy-do-informacji-niejawnych/543929

Opublikowano
19 minut temu, Takeda napisał(a):

Nie słyszałem, nie widziałem by ukraincy dostawali mieszkania , by mieli kokosy u nas, a nawet jeśli to co? Jeżeli przyjeżdza ukrainiec ze swojego kraju ogarnietego chaosem i z miejsca potrafi ciebie przebic, nieistotne czy z pomoca państwa czy bez to znaczy że jestes tępym nieudacznikiem i na pohybel tobie

Widzisz bo żyjesz w takim a nie innym świecie. Innym niż ja widocznie. U mnie w świecie ludzie którzy już mieli dostać mieszkanie zostało tego prawa pozbawieni bo przyszła wojna i trzeba było pomoc. Przedszkolach żłobkach a już nie mówię o szkole to też mieli pierwszeństwo Były akcje które nigdy nie powinny mieć miejsca bo w pierwszej kolejności powinni dostawać obywatele to jest mój punkt widzenia w tym temacie. To nie jest to że jestem przeciwna UK.. tylko powinny być jakieś zasady które powinny być ustalone a nie robimy to na łapu capu. 

Opublikowano
3 godziny temu, nie napisał(a):

wszystko zniszczą

No masz rację, pisowcy doj3bali tak durne przepisy że strefa bezpieczeństwa kończyła by się gdzieś w stolycy.

Opublikowano
26 minut temu, Takeda napisał(a):

Pierdu, pierdu, bezrobocie w polsce 5%, za przeproszeniem Pati co ty pier**lisz o zabieraniu pracy? Tak samo jak ty w Angli mówili o imigrantach ci co całe życie nie zhańbili się pracą, ty też jestes Ferdkiem kiepskim?

Czy każdy zgłasza się do Urzędu pracy aby się zarejestrować? Nie wszystkie statystyki mówią prawdę w tym bardziej takie.

O zabieraniu pracy mam na myśli że więcej w tej chwili pracuje UK.... w danych przedsiębiorstwach niż Polaków bo właśnie to zaczęło w ostatnim czasie wyglądać w niektórych rejonach Polski. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Takeda napisał(a):

Dawaliśmy sobie radę? przed 2022 i wybuchu pełnoskalowej wojny na wschodzie w Polsce pracowało prawie 2 mln ukraińców. I ty podobnie jak inni powinni zrozumieć, że jeśli rolnicy wola zagraniczne nawozy bo tańsze, wola zagraniczny sprzęt bo tańszy/lepszy to tak samo dają prawo innym by mysleli tak samo, czyli dla firmy tańszy pracownik lepszy nie ważne, że z ukrainy, ich zboże lepsze pbo tańsze itd

Tylko że ci co przyjechali przed wojna są ludźmi którzy przybyli tutaj z własnej woli i pracują po dzień dzisiejszy. Przybywając tutaj nie myśleli ile mogą dostać tylko ile mogą zarobić aby utrzymać swoje rodziny. 

Wiadomo że tak będzie zawsze że to co tańsze to leprze ale nie można w ten sposób myśleć bo daleko na tym nie zajedziemy. Mam tu na myśli o zatrudnieniu ludzi.  Polacy sami zaczną uciekać z swojego kraju za lepsza praca bo w jego ojczyźnie nie będzie już dla niego miejsca. 

1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Trzeba najpierw zrozumieć co to jest równość a później mówić o dostosowaniu  się bo są dwa różne słowa które mają różne znaczenie a tym bardziej wypier...

Jak dla mnie równość jest wtedy kiedy wszyscy mają równe ( Polacy, emigracji, imigranci)  szanse według prawa itp. .

Dostosowanie się jest wtedy kiedy ludzie muszą się zmienić swój tok myślenia tylko dlatego że im każą

Wypier... to tylko wtedy kiedy oni nie zrobią tego drugiego tylko to też nie jest tak do końca. Są pewne zasady które mówią jasno że między dostosowaniem się do danych reguł a wypier... jest jeszcze próba nakłaniania lub wymuszenie zachowywania się tak jak tego dane państwo wymaga. 

Najlepszym przykładem między dostosowaniem a wypier... są tworzące się kasty danych narodowości nie w swoim państwie. Jednak jest to inny temat i na inną rozmowę 

Opublikowano

kolejny dziennik europejski pisze, że eu czeka z decyzjami do rozstrzygnięcia wyborów w polsce

Francuski Lemonde

ujawnia kulisy przedwyborczego dealu pomiędzy Brukselą a Warszawą.

"Von der Leyen za kulisami potrafi zrobić wiele, by pomóc Tuskowi przed wyborami" - pisze dziennik w obszernej publikacji ujawniającej postawę KE przed wyborami w PL.

Poniżej cytaty 👇

💬 "W miarę zbliżania się wyborów prezydenckich, von der Leyen stawała się coraz bardziej wyrozumiała w sprawie paktu migracyjnego. Podczas wspólnej konferencji prasowej w Gdańsku, nie zareagowała, gdy Donald Tusk zadeklarował, że nie wdroży unijnego paktu migracyjnego i azylowego, choć ta legislacja ma wejść w życie w 2026 roku i jest wiążąca. Wolała nie robić z tego afery, wiedząc, że po wyborach Tusk będzie przestrzegać przepisów"

💬 "W sprawie Zielonego Ładu, który ma doprowadzić UE do neutralności klimatycznej do 2050 roku, Tuskowi pozwala się teraz na wypowiedzi, których nie zaakceptowano by u innych przywódców <przyznaje europejski dyplomata>. Ursula von der Leyen nie wyraziła z tego powodu niezadowolenia, by nie zaszkodzić Tuskowi. Co więcej przesunęła publikację raportu dot. celu redukcji emisji CO₂ na okres powyborczy, choć miał być on publikowany w I kwartale tego roku i jest niekorzystny dla Polski"

💬 "Aby nie zaszkodzić Warszawie, Komisja celowo opóźniła także decyzje dotyczące regulacji handlu z Ukrainą po 5 czerwca – temat politycznie ryzykowny w Polsce, gdzie rolnicy obawiają się konkurencji"

💬 "Podobnie jest z ratyfikacją umowy handlowej z państwami Mercosur (Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj), której polscy rolnicy się sprzeciwiają – Komisja także nie spieszy się z działaniem".

• Haha 1
Opublikowano

Tusk: Nie byłem przeciwko push-backom

Dobrosz-Oracz: Sprawdziłam ostatnie wypowiedzi, nie widziałam takich rzeczywiście

Image

pzdr dla widzów tvp w likwidacji :D 

Opublikowano
Patrycja2 napisał:

będzie to interpretowane w sądzie czy gdzie indziej gdzie będzie to rozstrzygane.  

Zapamiętaj sobie, że sąd nic nie interpretuje. Sąd Twoje podejście, interpretację testuje. Niema dwóch takich samych sytuacji. Dlatego też uszczegóławianie prawa nie jest wskazane. W każdym razie wygrywa tam ten co wykaże, że w swojej sytuacji zrobił wszystko tak, że w tym czasie nie bylo się do czego przyebać.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Takeda napisał(a):

no bo Ukraińcy są głównie na zachodzie i tu pracuja, ludzie z Sarzyny czy miasta wielkiej vaginy tego nie zrozumieją bo przed wojną to prawie żadnych ukraińców na wschodzie nie było.Przy czym stara przedwojenna emigracja też psioczy na powojenną bo im psuje w Polsce opinie.

W firmie co pracuję jest polityka zatrudniania tylko Polaków, ale jak była bieda z chętnymi to i ukrainiec za mechanika robił bo CCC, czyli cena czyni cuda. Młody spierdolił przed wojną, ale z tych 5k co dostawał to tysiaczek co miesiąc szedł na "front". Niestety albo stety tak był traktowany przez współpracowników, że po niecałym roku wymiękł, nasłuchałem się dużo od niego bo przychodził jeść w spokoju śniadanie do mnie pod pozorem napraw i może nie mial tej wiedzy co inni ale nadrabiał zaangażowaniem, więc robił ściemniaczom pod górkę. Bo taka jest prawda, że dział utrzymania ruchu to głównie nygusy, które coś robią dopiero jak d*pa pali.

A już firmy transportowe to WoGóle często bazują na jak ja to mówię tatarach, bo z krymu to ich dużo wyjechało jeszcze w chyba 2014, a smagli są i z nazwiska też po ukraińsku nie wyglądaja/brzmią

Oczywiście, że przed wojną pracowali zwłaszcza w większych miastach bo tam była lepiej płatna praca. Było tej pracy więcej. Czasy się trochę zmieniły jest ich więcej to fakt ale też i w mniejszych miastach zarobki wzrosły zwłaszcza na tle tych w UA życie jest tańsze np mieszkanie względem dużych miast a i pracy w małych miastach więcej i zapotrzebowania więcej. W Siemiatyczach miasto 15 tys nie jednemu przedsiębiorcy Ukraińcy tyłek uratowali i ma kim robić teraz bo miejscowych albo nie ma albo nie chcą. Ba w dość znanej i prężnej stolarni już Bangladesze robią którym pis kilka lat temu wizy dał. Nie mówiąc już o dwóch kebabach prowadzonych przez tę nację które powstały za pisu. 

W Siemiatyczach przy budowie eski pracują Turcy i Gruzini od wiosny 2023 też na pisowskich wizach i pozwoleniach wszystkie wymienione nacje pracują legalnie. Ich praca jest potrzebna bo nie ma do niej Polaków. Pozwolił im na to rząd pisu a wam chciał zrobić referendum by ich nie wpuszczać. 

8 godzin temu, Patrycja2 napisał(a):

Przecież widać, że ty nie masz o tym bladego pojęcia. Rynek pracy się zmienia co roku odchodzą z niego ludzie bo idą na eme bo chorują umierają wyjeżdżają. Co roku musza na niego wchodzić nowi a jest niż demograficzny i co roku wchodzi coraz mniej Polaków. Wielu młodych nie bardzo chce pracować w takich zawodach jak salowa w szpitalu czy jakiś robotnik mechanik itd. DO tego powstaje wiele firm wiele miejsc pracy rynek rośnie. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 godzin temu, Patrycja2 napisał(a):

hmm , nie wiem jakie przywileje mają Ukraincy w Polsce