Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ten się odkleił i szuka dookoła biedy.....tyle że na własnym podwórku jedynie znaleźć ją może...🤭

On mi odpisał w temacie Niemiec zawszonych imigrantami i pewnie chce udowodnić że centrum południa Polski podobne
no chyba że źle zrozumiałem

Opublikowano
4 minuty temu, marks50 napisał(a):

Kiedyś na jednym Live tt w sumie mądry człowiek powiedział że do puki nas amerykanie nie chwalą

Kłamiesz...

Żaden mądry by nie powiedział puki, gdy poprawnie jest póki...😆😋😆

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, marks50 napisał(a):

Kiedyś na jednym Live tt w sumie mądry człowiek powiedział że do puki nas amerykanie nie chwalą ,nic od nas nie chca to jest dobrze i było do teraz ale skoro wezwali Duduszenkę i zaczynaja chwalić to niestety zaczyna robić sie niebezpiecznie , bo cos szykują .

ciekawa myśl ,podobna i mnie naszła ,choć tu wiadomo czego chce pejsate lobby 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

..no nie wczytałem się...

Sorki że tak z rozpędu się wciąłem w dyskusję.

Jakoś ostatnio źle na mnie działa pisanie Jacusia 

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oj tam, zwyczajnie nie radzisz sobie z tym że w Golicji takie bogactwo a u Ciebie taka bieda 🤭

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Oj tam, zwyczajnie nie radzisz sobie z tym że w Golicji takie bogactwo a u Ciebie taka bieda 🤭

A owszem...zbyt bogato nie jest...

No ale nie wmawiam sobie że jest inaczej i inne części Polski to jakiś trzeci świat...

Opublikowano

fonetycznie da się rozróżnić we wymowie

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

puki

od

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

póki

?
no chyba że użyte w zdaniu - póki słyszysz puki ...

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

fonetycznie da się rozróżnić we wymowie

od

?
no chyba że użyte w zdaniu - póki słyszysz puki ...

No ale ten co to opisuje, może się pukanie w głowę i nie będzie robił błędów.... póki co...

Opublikowano (edytowane)

a bo to komu od pukania w głowę się ortografia poprawi?

z pustego i Salomon... nie wypuka

no tu i słownik z edytora nie pomoże bo oba słowa są poprawne w pisowni i pół biedy jak o błąd ortograficzny oskarżą
gorzej jeśli o pomylenie znaczeń xD

https://defence24.pl/geopolityka/miedzynarodowy-trybunal-karny-do-likwidacji

a jaki mem na sam koniec się mi "doscrollował" to aż musiałem screena zrobić :D

Screenshot 2025-02-22 at 22-52-27 Międzynarodowy Trybunał Karny do likwidacji Defence24.png

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
33 minuty temu, dysydent napisał(a):

tu i słownik z edytora nie pomoże bo oba słowa są poprawne w pisowni i pół biedy jak o błąd ortograficzny oskarżą

Oj panie, ale to są....poctawy...🤭😉

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

2 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

W przypadku rosyjskiej agresji - połowa Polski miała być oddana bez walki. Plany MON zaakceptowane przez ówczesnego ministra Bogdana Klicha zakładały obronę na linii Wisły.

Jakbyś wiedział jakie rejony odpowiedzialności  i rejony rozwinięcia miały poszczególne brygady to byś nie powtarzał tych głupot.

To jest niemal jawne bo jak połączysz kropki z WOT to masz jak na tacy prawie.

hubertuss napisał:

Jeśli te słowa nazywasz chwaleniem ja bym się niczym nie przejmował. Donald Trump postanowił także wyróżnić Andrzeja Dudę. – Jest z nami Andrzej Duda. Fantastyczny człowiek, wielki mój przyjaciel. 84 proc. Polaków w Stanach Zjednoczonych na mnie zagłosowało, więc coś ci chyba wychodzi. Dobrze sobie tam radzicie – powiedział amerykański przywódca.

Chwilami i się zdaje, że Trump ma jakiś plan oparty na pozorowanych działaniach. Tylko, że to ruska specjalność i to mnie przetrzeźwia.

Opublikowano

czyli mam rozumieć, ze strategia obrony kraju nie zmienila sie od zimnej wojny? dajemy pozrec wrogowi jednostki przygraniczne, a sami cofamy sie na wisle i modlimy o pokoj? ehhh jakos mi to nie pasuje. a obecnie wisla jako naturalna przeszkoda raczej duza zapora nie jest. wez potem wygon ruskiego, jak juz wlazl w buciorach?!

Opublikowano
58 minut temu, hubertuss napisał(a):

Szczerze to szkoda trochę, że go tak olał. Gamoń ale jednak prezydent naszego kraju. Ja na Trumpa nie liczyłem spodziewałem się tragikomedii ale pisowcom wypłacanie przez Trumpa kolejnych razów z liścia też chyba już przestaje się podobać. A tak na niego liczyli. Za Madonnę odpłacił heheh.

Myślę, że Duda pojechał do Trumpa agitować za UA a Trump go odpowiednio za to potraktował.

sikorski pojechał do usa spotkać się ze swoim odpowiednikiem - sukces, wydarzenie stulecia

duda poleciał do usa do prezydenta usa - porażka, wstyd, koniec świata

ale macie kompleksy :D tvn-owski przekaz dnia na pełnej

gdybyś był mądrzejszy to byś wiedział, że sikorski zna kilku amerykańskich polityków demokratów i republikanów i nie raz się z nimi spotykał, rubio też zna, bo ten jest senatorem już kilkanaście lat i zasiadał w komisji spraw zagranicznych, więc nie raz się spotkali w przeszłości, pewnie też z kilkoma utrzymuje bliższe kontakty

trump bardzo lubi iść w symbole, dlatego w poprzedniej kadencji nie był w niemczech (w polsce dwa razy) bo politycy niemieccy go obrażali i dlatego teraz vance olał scholza, gdy ten chciał się z nim spotkać w monachium, w jego domu!

wizyty prezydenckie planowane są dużo wcześniej, tymczasem duda został nagle "zaproszony" do usa tylko dla kilku  minut rozmowy? i by usłyszeć setny raz to samo? dudzie ta wizyta nie była do niczego potrzebna, ale dobrze, że przy okazji amerykanie i pozostali usłyszeli, że polska to najlepszy sojusznik, duda zrobił trumpowi przysługę, ciekawe czy ten się odwdzięczy

w przyszłym tygodniu trump spotyka się z prezydentem francji i premierem uk, a że ich nie lubi bo często mu przygadują, zwłaszcza macrona, to na szybko dogadał się z dudą żeby ten przyleciał na kilka godzin do usa (wiadomo, że to ustawka bo przecież dopiero ministrowie trumpa byli u dudy) żeby tamci nie mogli  się szczycić, że są pierwszymi przywódcami europejskimi, z którymi spotkał się trump

pozornie może to się wydawać błahe, ale w polityce symbole mają duże znaczenie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

czyli mam rozumieć, ze strategia obrony kraju nie zmienila sie od zimnej wojny?

nawet deklaratywnie się nie zmieniła

Polska jak nie miała parasola nuklearnego natowskiego tak nie ma choćby takiego jaki od rosji z okazji wojny na Ukrainie dostała białoruś

ile razy mam powtarzać że dla germanów i anglosasów państwa słowiańskie postrzegane są jako gorsze nacje a co najmniej obce, "nieswoje" i wszystko co się z tym wiąże
czy pozwolono Polsce zbudować własny przemysł obronny? nakazuje się zakupy na zewnątrz
proniemieckie przydupasy oferowały francuskie złomstwo a projankeskie ... wiadomo

obecnie pisowcy w odwrocie to znów będziemy mieli lobbing na francuskie no teraz już i niemieckie bo szwabom pozwolono na remilitaryzację Niemiec ale spróbuj w Polsce rozpocząć produkcję polskich rakiet balistycznych czy bodaj krótkiego zasięgu, produkcję czegokolwiek co uniezależniało by od jankeskich struktur rozpoznania, dowodzenia czy nawet specjalistycznego serwisu; no teraz przy blokadzie na elektronikę tę high tech to nawet już to kodyfikują aby nie było dostępności części serwisowych własnych do elektronicznych systemów pola walki

ile to ten Duda czekał na zaszczyt audiencji u Trumpa? coś grubo ponad godzinę a pogadali se coś z dziesięć minut? a może i mniej; cokolwiek durnowato to wygląda targać się przez pół planety dla samego pokazu

(w trakcie tego pisania dowiedziałem się że Trump chce przyjechać do Polski
zatem to o to chodziło; po to wezwał Dudę do siebie aby ten osobiście Go niby to zaprosił a ile się naczekał pod drzwiami na "audiencję" "to Jego")
i wszystko jasne )

i to wszystko przed obiektywami kamer zwłaszcza w tej poczekalni?
Nawet Tuskowi się szkoda Dudy zrobiło i podśmichujki pismaków strofuje

Polska nie ma żadnej linii obrony i nie od Polski zależy czy zostanie zaatakowana czy za darmo oddana znów pod wpływy ruskie czy podzielona na strefy wpływów czy cokolwiek innego co w tych durnych czasach szkoda nawet zgadywać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, nie napisał(a):

sikorski pojechał do usa spotkać się ze swoim odpowiednikiem - sukces, wydarzenie stulecia

duda poleciał do usa do prezydenta usa - porażka, wstyd, koniec świata

No fajnie że to zrozumiałeś....😆🤭 

....o drugiej w nocy ..😆

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano

kurna.sobotnia noc.karnawal a wy na af...naprawde nie macie nic innego do roboty... nawet raz na tydzien ??? naprawde  ...🤣 pewnie i ja za pare lat sobie motocykl kupie..ale za pare lat 😂 samochody mam coraz wieksze ale motocykla jeszcze brak 😂. jak bylem kawalerem to mialem malucha  😂

11 godzin temu, onRolnik napisał(a):

czy Ameryka mogła wybrać kogoś głupszego na prezydenta , co się dzieje z tym człowiekiem ,przecież jemu odwala szajba 

amerykanie glupieja coraz bardziej-w kraju gdzie drewniane domy pala sie masowo a ludzie na ulicach umieraja dobrze juz bylo.

10 godzin temu, dysydent napisał(a):

a kto wie czy nie będę musiał i to przed Wielkanocą poszlajać się po śląskim syfie

że co? multi kulti czy lepsza cywilizacja? bo nie precyzujesz co udowadniasz
trudno o lepszą cywilizację niż tu pod Zamościem mamy, pod wszystkie pola nawet już mam asfaltowe drogi, względny spokój od ludzkiej nawały no może tego przemysłu praktycznie tu nie ma i prawdziwy pieniądz trzeba ściągać z dalsza a i tak cztery i piąty maleńki markety czterech różnych sieciówek mam w zasięgu pięciu minut rowerem lub piętnastu piechotą bo samochodem na główną nieraz dłużej trwa się wbić niż rowerem na miejsce dojechać.
Oczywiście z najemnej pracy tu się dziaduje ale ma region swoją specyfikę branż które nie tylko rolnicze tworzą sobie tutaj swoje nisze.
Nawet tutaj zaczynam marudzić - nudno i spokojnie to tu kiedyś było ale i tu się skończyło.
nawet jak rowerem czasem wypuszczę się jakiego odludzia poszukać i naturalnej ciszy to rzadko tak lawirować nawet polnymi drogami aby dłużej jak godzinę na kogo się nie natknąć, nawet w lasach

cholera na stare lata patriotyzm lokalny mnie dopadł? xD
wszyscy tak mają z wiekiem czy niekoniecznie?

przemysl to przezytek..u nas z lasami problem. z 5% srednia krajowa ponad 30 .

byles  gdziekolwiek ostatnimi czasy ?? 

juz pisalem jak jechalem s19  w dzien roboczy o 17.. pustka na drodze ..az nie moglismy uwierzyc ..same chlopy z okolic 4 i zakopianki.

na onecie jest teraz seria artykulow o miastach powiatowych ktore znikaja najszybciej. nie bylo jeszcze zamoscia ale byl tomaszow lubelski-jego wlodarze nie widza problemu w tym ze znika..

ty i inni tez nie widza tego rpoblemu.

10 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

To nie patryjotyzm...normalne spojrzenie na otoczenie....

Ten się odkleił i szuka dookoła biedy.....tyle że na własnym podwórku jedynie znaleźć ją może...🤭

za to ty sie przykleiles i tak tkwisz ..

10 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na własnym podwórku to on nie biedę ma ... A gnój, złom i talerzufke ;) 

i poroze ,nie zapominaj o porozu.

10 godzin temu, dysydent napisał(a):

On mi odpisał w temacie Niemiec zawszonych imigrantami i pewnie chce udowodnić że centrum południa Polski podobne

ile razy ci powtarzam ze nadajemy na innych falach ja na ukf a ty na kosmicznych..

..no nie wczytałem się...

Sorki że tak z rozpędu się wciąłem w dyskusję.

masz problemy-poszukaj numeru do telefonu zaufania..

A owszem...zbyt bogato nie jest...

No ale nie wmawiam sobie że jest inaczej i inne części Polski to jakiś trzeci świat...

wytlumacz to tym co nogami glosuja-my tez mamy dosyc imigrantow z polskiego 3 swiata..

ze zwyklego 3 tez nie brakuje.. kurna wszedzie milosnicy solarium.

krakow niewiele juz rozni sie od innych miast europy.

Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał(a):

pewnie i ja za pare lat sobie motocykl

Nigdy nie kupisz...

Za chudy....w uszach na to jesteś ...i nie ma na to zniżek na kartę nieroba...😂

13 minut temu, jacus napisał(a):

wytlumacz to tym co nogami glosuja-my tez mamy dosyc imigrantow z polskiego 3 swiata..

I do czego ich zaprosisz?

Do tego śmietnika we wjezdzie?.

U ciebie w obejściu większy bałagan niż w krajach 4 świata...

Skoro tak bogato u ciebie, to co ty robiłeś że zatrzymałeś się w osiemdziesiątych latach?...😆

• Haha 1
Opublikowano

na dolnym slasku juz gruzin z nożem potraktowal kolesia. niedlugo zaczniemy chodzic w kamizelkach , wkladami metalowymi albo kolczugą. ciekawe jak zapatruja sie na masowa imigracje ci, ktorzy popieraja KO? juz pisalem,ze to co pis przywiozl to grosze,nie warte wspomnien. w sumie ta przemyslowa i nachalna ilosc melaniny jaka sie wlewa do kraju mocno mnie wk...ia. do tej pory naprawde bylo spokojnie, dzieciaki same wychodzily, nie mialem obaw. u nas filipinczycy (spokojni) i gruzini + ukry oczywiscie. ale pojebani to sa gruzini, zachowuja sie jakby właśnie wyzwolili okupowane miasto. no zobaczymy, bo policja to tylko do mandatow za prędkość sie nadaje. naprzyjmowali dziewczyny, wazace moze 50 ,a niektore i mniej, wlozyli w mundury i róbta co chceta.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

poprawnie jest póki

Poprawnie według kogo ?? obcokrajowca mieszańca , taką pisownie zatwierdził człowiek po moskiewskich szkole , uczący we Lwowie , dzielnie zwalczał germanizmy a wprowadzał rusycyzmy tak więc jako Polak będę pisał puki , i co mi zrobisz ? ukraina i niemcy z małej litery itd. Za chwilę zaczniesz sie powoływać na sowickie rozwiazania . Jesteś w tej dziedzinie lajkonikiem :)   .Też się mogę czepić że nie powinno się pisać ""poprawnie jest póki : bo powinno być poprawnie "napisane powinno być póki"

12 godzin temu, hubertuss napisał(a):

@nie patrz życie znowu dało wam prztyczka w nos. Morawiecki na konwencji CPAC pluł na Polskę a tym czasem amerykańska prawica:

Trwa coroczna konserwatywna konferencja CPAC pod Waszyngtonem, na której pojawili się m.in. Elon Musk czy Mateusz Morawiecki. Ten ostatni wygłosił mocne przemówienie, ostrzegając przed Donaldem Tuskiem, który może "zniszczyć Polskę". Dzień później ze sceny padły zaskakujące słowa pod adresem polskich władz. — Pragnę wyrazić uznanie dla polskiego rządu, premiera Tuska, mojego przyjaciela Radka Sikorskiego (...). Ich rząd jest wspaniały — mówił prowadzący.

Pragnę wyrazić uznanie dla polskiego rządu, premiera Tuska, mojego przyjaciela Radka Sikorskiego i polskiej delegacji. Prezydent Polski również będzie obecny. Jest tu też polska delegacja. Wstańcie! — zaapelował prowadzący, po czym rozległy się oklaski.

— Powodem, dla którego jest to tak ważne, jest to, że Polska jest obecna i to na tak wiele sposobów, a ich rząd jest wspaniały — mówił dalej, opowiadając, że współpracował z Polską przy okazji przetransportowania irańskiego drona z Ukrainy.

— Polacy są wspaniałymi sojusznikami. I to zanim prezydent to uczynił, Polska jest największym płatnikiem NATO na obronność (...). Polacy są modelowym sojusznikiem NATO — dodał.

I czego nie rozumiesz ??? Przecież PiS i Po to to samo , nawet zdradek był ministrem w rządach PiS a Teraz jest ministrem w rzadach KO , to te same partyjki podzielone byśmy My polacy szukali różnić po między partiami a w sumie to samo . Dlatego USA tak bedą lawirować raz chwalić raz ganić bo agentura eskimoska jest w obydwu partiach i zależy do jakiej persony będą sie odnosić .

Tak więc nie dziwmy sie że jak za strerami czołgu zasiądzie niemiec Tłusk to bedą mówić że bardzo nie dobrze ale jak zasiądzie zdradek to już bardzo dobrze . Dobrze że USA przynajmniej wiedzą gdzie teraz znajduje się Polska bo wcześniej rakiety "zrzucili" na Przewodów i uważają że to teren UA bo do dzis nie pociągnięto do odpowiedzialności .

Natomiast teraz już bezpośrednio ładują zbiornikami z rzekomej rakiety , prawdopodbnie znaleźli juz 4 , pytanie co to za rakieta ze do  napędu zużywała tyle zbiorników :) czy to miało w homologacje bo w PL każdy szrot na gaz musi mieć homologacje na butle :) 

Edytowane przez marks50
Opublikowano
12 godzin temu, onRolnik napisał(a):

tramp ma d*pie Europę i jasno to przed chwilą  powiedział ,Duduś osobiście poleciał żeby to usłyszeć ,ciekawe jak samopoczucie 

Samopoczucie ? Pluj świni w oczy to mówi, że ciepły deszcz pada. Na powrocie wpadnie na narty i tyle.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

ale Trump go przebił bo na godzine oczekiwania to nawet ów Rosyjski przywódca nie skazywał swoich gosci .

Pokazał gdzie ma długopisa z jakiegoś państewka w środkowowschodniej Europie ... A na koniec jedyne za co mu podziękował to głosy amerykańskiej Polonii xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1