Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 28.05.2025 o 20:50, wielkopolanin04 napisał(a):
  • do płatności kwalifikują się tuczniki pochodzące od loch utrzymywanych w gospodarstwach realizujących interwencję dotyczącą dobrostanu loch {{{{lub}}}}} tuczniki pochodzące od loch utrzymywanych w siedzibie stada położonej nie dalej niż ok. 50 km od siedziby stada, w której będą utrzymywane tuczniki, w odniesieniu do których realizowany jest dobrostan tuczników (szczegóły zostaną doprecyzowane na poziomie przepisów krajowych).
  • Zanim przygotowałem plan dobrostanowy  pytałem w ARiMR odpowiedż na mój przypadek była NIe.
  • Przytoczyłem opis dostępny na
  • https://www.gov.pl/web/arimr/dobrostan-zwierzat-2024 

SŁOWO KLUCZ.      "LUB"

• Wtedy stanęło na moim że tak mogę wnioskować .
  • Potem jakoś w połowie kwietnia padła informacja o dopłatach do certyfikatu QAFP to go uzyskałem
  • Tuczniki od loch dobrostanowych bez limitu kilometrów 
  • Tuczniki od loch bez dobrostanu ( czyli np. własne ) do 50 km w linii prostej od gospodarstwa

Na decyzji dostajesz doplate do tylu sztuk ile przewinelo sie przez gospodarstwo czy srednia roczna tak jak w przypadku bydla?

Np. zrobiles w roku 3 rzuty po 100 sztuk to dostajesz doplate do 300 sztuk czy do 100?

Opublikowano
Godzinę temu, asus921 napisał(a):

Na decyzji dostajesz doplate do tylu sztuk ile przewinelo sie przez gospodarstwo czy srednia roczna tak jak w przypadku bydla?

Np. zrobiles w roku 3 rzuty po 100 sztuk to dostajesz doplate do 300 sztuk czy do 100?

Do sprzedany sztuk ciągu roku od marca do marca. 

Opublikowano (edytowane)

@daniel18

To duzo lepszy interes niz na dobrostanie bydla opasow.

@Grzesiu90209

Mozna zwiekszyc tylko 20% + sciolka i juz chyba 100zl do kazdej sztuki wleci? Przy opasach to jest bardziej skomplikowane i licza sie sztuki od 4 do 18 miesiecy, wiec w praktyce tylko te mlode dostana pelna platnosc, bo taki co mial np. 12 miesiecy za 6 miesiecy juz traci "waznosc" i dostaniesz za niego doplate tylko za 180dni czyli polowe stawki.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Ludziska ciągle mowia a podwyżkach w TVN o konstytucji i praworządności. A ja kuźwa dalej  widzę  9zł ma wbc tymczasem od 1995 r płacą minimalna  600% w górę inflacja 500% .   Ja już nie jestem pazerny ale kuźwa przynajmniej powinno być wyrównane ceny za bydło 28 zł za klase O . Kiedy będzie w końcu normalna  cena. A jak nie to zarząd animexu za jaja i na latarnie

Kto za 🤑

Opublikowano
2 godziny temu, kanalia2 napisał(a):

Ludziska ciągle mowia a podwyżkach w TVN o konstytucji i praworządności. A ja kuźwa dalej  widzę  9zł ma wbc tymczasem od 1995 r płacą minimalna  600% w górę inflacja 500% .   Ja już nie jestem pazerny ale kuźwa przynajmniej powinno być wyrównane ceny za bydło 28 zł za klase O . Kiedy będzie w końcu normalna  cena. A jak nie to zarząd animexu za jaja i na latarnie

Kto za 🤑

Na tą chwilę to te 9 zł/kg wbc to mało realne😡.

Zeszły rok cena średnia wbc to 8,8 zł/kg netto wbc, w tym roku musiałby być cud aby taka wyszła.

Opublikowano
W dniu 7.06.2025 o 09:47, daniel18 napisał(a):

Do sprzedany sztuk ciągu roku od marca do marca. 

Od 15 marca 2024do 14 marca 2025 teraz brane od uwagę w decyzji.

Dopłata do utrzymania na  ściółce bez dobrostanu z uwzględnieniem  degresywności 0.6 x 92.75 obecnie do 333szt  ( czyli 100 DJP )w 100% do kolejnych 166szt (od100-150 DJP) 75% powyżej  150 DJP nie ma dopłaty.

A w dobrostanie z QAFP się nie wypowiem bo różnie interpretację słyszałem a co innego wyszło po odwołaniu.

Wyszło dużo lepiej niż interpretacja osoby która wydawała decyzję w pierwszej wersji.

Konsultowałem to z doradcą i zgodził się co do zasadności że nie ma limitu do sprzedanych tuczników z posiadanym certyfikatem QAFP a z limitem dobrostanowych to już pewności brak.

Opublikowano
Godzinę temu, wiśniak1990 napisał(a):

Pośrednik czy bezpośrednio zakład?

Mały zakład za 40 szt 

Opublikowano

pójdzie w góre jak już wyciągną od nas wszystkie świnie. Będąc monopolistą można dowolnie sterować cenami, np. jak wolny rynek mało warchlaka brał i warchlak  szedł na tucze, to wtedy cena jest dobra, a jak chłopy zaczynają mieć więcej towaru, to trzeba opuścić i tanio kupić. Przecież to logiczne jeśli jest się monopolistą