Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

2lara było ceny i dopłaty.... w każdej produkcji są górki dołki 

W żadnej produkcji rolnej nie ma aż takich wahań bądźmy poważni 

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał(a):

Jeśli średnia wieloletnią wyjdzie 30 zł/szt to można być zadowolonym, sąsiad 20 lat siedzi w tym interesie, obecnie przechodzi na było opasowe 

Taaaa. Wszędzie podstawa 50 zł a on za 30 robi? Może faktycznie niech zmieni branże. W sumie jeden mój kumpel nawet musiał dołożyć ale tam to chyba tuczniki musiały na boku wyjeżdżać bo ponad 6% upadków miał. Z rzutami jest różnie bo 70% sukcesu to warchlak. Poprzedni tucz dał 68 tysięcy netto za 626 sprzedanych tuczników. W tym była stawka za leczenie 12 zł /sztukę plus dopłata za circo bo było zalecenie szczepienia. Tucz trwał 84 dni Po odjęciu kosztów i tak wyszło to fajnie. Po 3 dniach zasiedlenie ale ten rzut zapowiada się gorzej bo miałem problem z gryzieniem ogonów.

Opublikowano
2 godziny temu, Dawid727 napisał(a):

Taaaa. Wszędzie podstawa 50 zł a on za 30 robi? Może faktycznie niech zmieni branże. W sumie jeden mój kumpel nawet musiał dołożyć ale tam to chyba tuczniki musiały na boku wyjeżdżać bo ponad 6% upadków miał. Z rzutami jest różnie bo 70% sukcesu to warchlak. Poprzedni tucz dał 68 tysięcy netto za 626 sprzedanych tuczników. W tym była stawka za leczenie 12 zł /sztukę plus dopłata za circo bo było zalecenie szczepienia. Tucz trwał 84 dni Po odjęciu kosztów i tak wyszło to fajnie. Po 3 dniach zasiedlenie ale ten rzut zapowiada się gorzej bo miałem problem z gryzieniem ogonów.

chcesz powiedzieć, że firma, która wstawia nie patrzy, co się dzieje na rynku i wstawia warchlaka mimo słabej koniunktury? Że hotel nigdy nie stoi pusty i jest obsadzony pełną obsadą?

Opublikowano

Tak. Przerwa jest tylko wtedy gdy nie ma czego tuczyć. Tak było na wiosnę 2024 jeśli dobrze pamiętam. Dwóch tygodni zabrakło abym zrobił 4 rzuty w roku. W lipcu mieliśmy dwa dni na umycie i było wstawienie. Ale to z naszego wyboru bo akurat popadało i była przerwa w żniwach. Plusem u mnie jest to, że nam świnie w 4 budynkach i staram się żeby chociaż jeden budynek był pusty szybciej aby móc już coś myć.

Opublikowano

to nie sprzedawaj do zakładu gdzie i tak zmieszają ze śmieciami ,tylko oddaj do domu dziecka itp ,będziesz miał jeszcze większą frajdę że robisz coś dobrego

Opublikowano
34 minuty temu, Skowron16 napisał(a):

ja na razie nie mam zamiaru zakończenia produkcji, ale jak tak dalej będzie to lochy same zamkną mi produkcje. Mam spore problemy z zaproszeniem loch

U mnie wszyscy pytają co robię że nie mam problemów .A już od kilku słyszałem że problemy albo nie ma rui albo nie zaproszone .U mnie odpukać ok 👍 

21 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Ktoś jest na forum z rolników? Czy tylko ,,Pracownicy" koncernów 

Jestem cykl zamknięty 👋

Opublikowano
8 godzin temu, Dawid727 napisał(a):

Jeżeli tak tuczysz świnie jak czytasz tekst to nie mamy o czym pisać przeczytaj że 20 razy co napisałem jako odpowiedź na post @Adrian10250 a propos szczepienie warchlaków na cirko ma to jakikolwiek sens???, czy firma wrzuciła Tobie w ogóle nie szczepione? , przecież to jest błąd w sztuce szczególnie w przypadku tuczu który jest w dużym stopniu powiązany z przyrostami i wykorzystaniem paszy a uzyskaniem premi ,według mnie celowo wrzucenie na minę człowieka który wykonuje usługę tuczu kontraktowego , rekordzista u nas miał % upadków na poziomie 10% na rzut 

51 minut temu, Skowron16 napisał(a):

ja na razie nie mam zamiaru zakończenia produkcji, ale jak tak dalej będzie to lochy same zamkną mi produkcje. Mam spore problemy z zaproszeniem loch

Były kiedykolwiek badane w kierunku grypy świń, bądź szczepione na to ustrojstwo 

Opublikowano
52 minuty temu, ws71 napisał(a):

Jeżeli tak tuczysz świnie jak czytasz tekst to nie mamy o czym pisać przeczytaj że 20 razy co napisałem jako odpowiedź na post @Adrian10250 a propos szczepienie warchlaków na cirko ma to jakikolwiek sens???, czy firma wrzuciła Tobie w ogóle nie szczepione? , przecież to jest błąd w sztuce szczególnie w przypadku tuczu który jest w dużym stopniu powiązany z przyrostami i wykorzystaniem paszy a uzyskaniem premi ,według mnie celowo wrzucenie na minę człowieka który wykonuje usługę tuczu kontraktowego , rekordzista u nas miał % upadków na poziomie 10% na rzut 

Były kiedykolwiek badane w kierunku grypy świń, bądź szczepione na to ustrojstwo 

Nie. Ale ten problem nie występuje tylko u mnie. Zaczęło się to od września

Opublikowano
12 godzin temu, Skowron16 napisał(a):

U mnie odpukac w miarę jest ok... 

Masz swojego knura?

Opublikowano
12 godzin temu, Skowron16 napisał(a):

Nie. Ale ten problem nie występuje tylko u mnie. Zaczęło się to od września

Mam  ambitnego weta,zajmuje on się stadami loch powyżej 50 szt, jeśli jest wykluczony prrs to  u nas na 10 hodowców u 5 były problemy z rozrodem właśnie w okresie jesienno-zimowym podczas badań wyszła grypa, kilku zaczęło szczepić lochy i przez ostatnie 1,5 roku u nich ten problem znikł