Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Lukas210 napisał(a):

Orientuje się ktoś kiedy mniej więcej można się spodziewać zwrotu pieniędzy?

Jeżeli kupujesz coś przemyślane to warto i rok nawet poczekać.

W zeszłym naborze to w połowie grudnia miałem przelew.

Opublikowano
2 godziny temu, zenmaniek napisał(a):

Nie ma żadnej minimalnej ilości sztuku (oczywiście musisz mieć chociaż jedną), mam już złożony wniosek i w agencji nikt się nie pyta ile masz świń a na fakturze miałem myjka ciśnieniowa i bez zająknięcia przeszła, mówiła że wniosek wygląda w porządku i czekać na decyzje 

nie pytała bo widzi w systemie ile tych świń masz 

a to że wniosek w porządku nie znaczy że dostaniesz zwrot , tylko że jest poprawnie wypełniony 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 10.10.2025 o 21:19, krzysiek277 napisał(a):

Dobrze że już na ten rok wyprzedałem wszystkie duże kabanosy i zostały mi prosiaki to może w styczniu coś skoczy w górę

w styczniu w górę to raczej nie ;) w styczniu będzie właśnie najgorszy dół i dopiero w lutym może zacznie odbijać albo i w marcu . Z resztą widać to po cenie warchlaków, skoro spadają  to za 3 miesiace też będą tuczniki spadać. Tylko jak teraz jest 5,2-5,4 to nie wiem co tu można jeszcze obniżyć skoro już teraz jest dokładka. 

Trzeba  przyjąć żę  max 5zł na tucznika będzie w styczniu (a może i mniej) . Przy takim założeniu warchlak za 260 słabo się spina niestety 

Opublikowano
8 godzin temu, Stach123 napisał(a):

nie pytała bo widzi w systemie ile tych świń masz 

a to że wniosek w porządku nie znaczy że dostaniesz zwrot , tylko że jest poprawnie wypełniony 

Skoro poprawnie wypełniony i wszystkie faktury sprawdzone to czemu miałbym nie dostać zwrotu?

Opublikowano

Chłopie wedlug mnie myjka ciśnieniowa służy do przenoszenia wirusów a nie jemu zapobieganiu roznoszenia , bo będziesz z nią latał po całym gospodarstwie  i jak bardziej wypasiona  to po wsi a nawet gminie . No ale jak się bedziesz tłumaczył że zamiast środka myjącego dasz dezynfekujący to może przejdzie tym bardziej że tych hodowców jak na lekarstwo , a cena świń taka że na  to lekarstwo  hodowce stać jak jest w 100 % refundowane przez NFZ 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zenmaniek napisał(a):

Skoro poprawnie wypełniony i wszystkie faktury sprawdzone to czemu miałbym nie dostać zwrotu?

Znajomy też w zeszłym naborze miał wszystko dobrze przy złożeniu a później się okazało że za cześć nie zwrócono.

Nie wiem jak u was ale u nas na biurze podawczym to sprawdza wniosek formalnie i wydaje dokument kiedy złożony i ile załączników, FV weryfikują już pracownicy do tego przydzieleni.

Do póki nie ma decyzji nie ma pewności😉.

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano

Bo podstawą tutaj to musi być odpowiednio wypisana faktura, nie może być na fakturze napisane: myjka kercher do mycia, najlepiej musi być wbite: myjka/urządzenie do mycia i dezynfekcji pojazdów 

Tak samo można kupić sobie gumofilce na ten program ale jeśli na fv będzie wpisane, buty gumofilce to nie dostaniesz, musi byc, buty gumofilce do bioasekuracji, i na takich bzdurach właśnie ludzie są odrzucani 

Opublikowano
10 godzin temu, Ulanek napisał(a):

w styczniu w górę to raczej nie ;) w styczniu będzie właśnie najgorszy dół i dopiero w lutym może zacznie odbijać albo i w marcu . Z resztą widać to po cenie warchlaków, skoro spadają  to za 3 miesiace też będą tuczniki spadać. Tylko jak teraz jest 5,2-5,4 to nie wiem co tu można jeszcze obniżyć skoro już teraz jest dokładka. 

Trzeba  przyjąć żę  max 5zł na tucznika będzie w styczniu (a może i mniej) . Przy takim założeniu warchlak za 260 słabo się spina niestety 

gdzie masz taką cenę ? już walą po 4,7-4,8

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Bo podstawą tutaj to musi być odpowiednio wypisana faktura, nie może być na fakturze napisane: myjka kercher do mycia, najlepiej musi być wbite: myjka/urządzenie do mycia i dezynfekcji pojazdów 

Tak samo można kupić sobie gumofilce na ten program ale jeśli na fv będzie wpisane, buty gumofilce to nie dostaniesz, musi byc, buty gumofilce do bioasekuracji, i na takich bzdurach właśnie ludzie są odrzucani 

No nie wiem czy w sklepie w którym faktury wystawia program możesz sobie żądać zapisu produktu na fakturze  np mydło  do mycia wacka  hahha  Jak dany sklep wystawia kilka faktur w roku pisze ręcznie to może nawet umieścić  na fakturze rozmiar wacka . Inna sprawa że producenci jak chcą więcej sprzedać i drożej bo dofinansowanie jest dla pewnej grupy , a to działa jak promocja w markecie to  są w stanie dany produkkt nazwać tak jak wymaga dany nabór i na tym zarobić x 3 

32 minuty temu, kopin napisał(a):

gdzie masz taką cenę ? już walą po 4,7-4,8

żeby tak się wiek rolnika dało cofnąć jak ceny świń i nie tylko o 30 lat wstecz 

Opublikowano

Nie do końca się z tym zgodzę , bo jak na sklep kupi 100 myjek ciśnieniowych  z oznaczonych symbolem   , a sprzeda 100  myjek do bioasekuracji to mu na stanie zostanie 100 myjek ciśnieniowych a tam WAT i PODATKI  , być może się myle i zależy to od tego jaki sklep ma program do fakturowania . Jak wiesz jak jest to napisz 

Opublikowano

Oczywiście że na fakturze można wszystko napisać, ostatnio na allegro pisałem o agregat do bielenia czy  mi facet wpisze na fakturę agregat do bielenia i oprysków bioasekuracyjnych  odpisał, Oczywiście niema żadnego problemu,  można wpisać tylko żeby go poinformować przed zakupem

Opublikowano

Wszelka odzież i obuwie robocze przejdzie i nie musi być pisane że do bioasekuracji sprzęt to opryskiwacz - ciśnieniowy lub spalinowy , myjka ciśnieniowa ( chociaż uważam że to sprzęt do czyszczenia tak samo jak odkurzacz ) środki do dezynfekcji typu virkon dezodan , środki na muchy ,gryzonie , stacje deratyzacyjne , maty , bramy dezynfekcyjne też pewnie by przeszły .

Opublikowano
11 minut temu, kopin napisał(a):

to wystaw ,jak ci doj**ią podatek od sprzedaży samolotu to bedsziesz musiał tel sprzedać nawet i znikniesz z forum 😇

Faktura to nic innego jak nic nie wart zapisany  papierek  , nabiera mocy urzędowej jak sprzedający zapłaci  podatek na nim naliczony , mowa tu o kupnie na portalu sprzedażowym gdzie się czasem dzieją cuda 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v