Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Waga powinna byc na ubojni obowiazkowa i do tego ze dwoch niezależnych klasyfikatorow co maja tego pilnowac pod grozba kary pozbawienia wolnosci, a nie grzywny co by i tak ubojnia pokryla. Wtedy cala patologia od handlarzy po ubojnie by sie skonczyla. Nawet bym oddal z 10gr na WBC na taki cel cos ala federacja bydla.

Opublikowano
Godzinę temu, asus921 napisał(a):

Waga powinna byc na ubojni obowiazkowa i do tego ze dwoch niezależnych klasyfikatorow co maja tego pilnowac pod grozba kary pozbawienia wolnosci, a nie grzywny co by i tak ubojnia pokryla. Wtedy cala patologia od handlarzy po ubojnie by sie skonczyla. Nawet bym oddal z 10gr na WBC na taki cel cos ala federacja bydla.

Już widzę tych niezależnych klasyfikatorów, niechby nawet na państwowej pensji albo pensji z federacji czy czegoś podobnego wynoszącej najniższą krajową, wcale ale to wcale nie byliby podatni na dodatkowe parę groszy od ubojni, toż to by zrodziło jeszcze większą patologię jak jest teraz. Waga na podwórku rozwiązuje problem w znacznej części bo daje możliwość sprzedaży na żywo, bez jebania przez handlarzy na kilogramach, a resztę trzeba zostawić jak jest. Zresztą handlarze mają zaprzyjaźnionych pracowników na ubojni, oswojonych odpowiednią ilością flaszek i czteropaków i nie narzekają na kilogramy na hali. Duży może więcej, tak było jest i będzie. A my mali musimy aby odpowiedniej ilości wazeliny używać coby móc normalnie chodzić na drugi dzień po sprzedaży. Amen

Opublikowano
5 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

ja nie mam nawet  klatki klade na korytarz przejsciowy nad sciana ...kawal draga z przodu przesadzone zeby przyblokować i tyle .... 

w tamtym roku wrzucilismy na przyczepke i do szwagra wazyc byka, byk 820 kg ,na drugi dzien handlarz wazyi 777 kg 🤣

To od podróży przyczepką 😆

Opublikowano
44 minuty temu, maczopestka napisał(a):

Już widzę tych niezależnych klasyfikatorów, niechby nawet na państwowej pensji albo pensji z federacji czy czegoś podobnego wynoszącej najniższą krajową, wcale ale to wcale nie byliby podatni na dodatkowe parę groszy od ubojni, toż to by zrodziło jeszcze większą patologię jak jest teraz. Waga na podwórku rozwiązuje problem w znacznej części bo daje możliwość sprzedaży na żywo, bez jebania przez handlarzy na kilogramach, a resztę trzeba zostawić jak jest. Zresztą handlarze mają zaprzyjaźnionych pracowników na ubojni, oswojonych odpowiednią ilością flaszek i czteropaków i nie narzekają na kilogramy na hali. Duży może więcej, tak było jest i będzie. A my mali musimy aby odpowiedniej ilości wazeliny używać coby móc normalnie chodzić na drugi dzień po sprzedaży. Amen

Z tymi zaprzyjaźnionymi pracownikami ubojnie to tak nie do końca. Pracownik ma nad sobą takiego kogoś jak właściciel ubojni. A u niego wszystko musi się zgadzać, szczególnie kasa 😀

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, AdamRo napisał(a):

Z tymi zaprzyjaźnionymi pracownikami ubojnie to tak nie do końca. Pracownik ma nad sobą takiego kogoś jak właściciel ubojni. A u niego wszystko musi się zgadzać, szczególnie kasa 😀

Jak już walną rolnika i jest się czym podzielić pomiędzy handlarzem a ubojnią to wszystko dozwolone 🤭

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, AdamRo napisał(a):

Adam jakies prognozy na przyszly tydzień ... w tym chyba stabilnie ? Mialem info ze O 28,5 do 29 ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Doczytaliscie co pisalem? Pod grozba kary pozbawienia wolnosci, nie grzywny. Wiadomo, ze to utopia, ale odpowiednie przepisy i surowe kary i traktowaliby to cos ala sanepid.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
Godzinę temu, AdamRo napisał(a):

Oddaje już dłuższy czas na wbc przez pośrednika, gość bierze prowizje za przerzut i idą na ubojnie jako jego. Ważymy u mnie na mojej wadze, dostaje rozliczenie i sobie wyliczam wyboje i dopóki przyjaźń była to wyboje były takie jak trzeba, za każdym razem jakieś miłe zaskoczenie, od jakiegoś czasu przyjaźń widać podupadła (może przyoszczedził na flaszkach, któż to wie) i wyboje poleciały na pysk, co skłania mnie do powrotu do sprzedaży na żywo

2 minuty temu, asus921 napisał(a):

Doczytaliscie co pisalem? Pod grozba kary pozbawienia wolnosci, nie grzywny. Wiadomo, ze to utopia, ale odpowiednie przepisy i surowe kary i traktowaliby to cos ala sanepid.

Wiesz, że w Polsce żyjemy? Tu prawo jest jak pastuch elektryczny, Wilk przeskoczy, żmija się prześlizgnie i tylko bydło trzyma za morde

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0303 napisał(a):

Swoja waga czy kupującego? Kto dał taką dobra cenę?

Jaka dobra?

Ostatnio pisali że jałówka hf 50p kilowa po 17 powinna wyjść i za tanio sprzedał 😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maczopestka napisał(a):

Wiesz, że w Polsce żyjemy? Tu prawo jest jak pastuch elektryczny, Wilk przeskoczy, żmija się prześlizgnie i tylko bydło trzyma za morde

Doskonale wiem gdzie zyjemy i do czego ich przyzwyczailismy. Do takich akcji to trzeba miec jaja i partie w sejmie, a takiej nigdy nie mielismy. Jedyne co mamy to jakies izby rolnicze zajmujace sie pierdolami. Bez jakiejkolwiek wladzy to sobie mozna co najwyzej postrajkowac. Chyba najwieksza grupa spoleczna, a nikogo nie mamy kto chociaz prog wyborczy by przeskoczyl.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
Godzinę temu, asus921 napisał(a):

W Polsce tak nie będzie.Z tym ważeniem na ubojni to jest tak jak bezpośrednio oddaję na ubojnię to nie są zważone na żywca jak poszło przez pośrednika to jemu tak

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał(a):

Jaka dobra?

Ostatnio pisali że jałówka hf 50p kilowa po 17 powinna wyjść i za tanio sprzedał 😂

Ja to z tych przyziemnych i pamiętający sprzedaż byka w okresie globalnego wirusa po 5 zł... No później przez dłuższy czas był szał po 6.50-80 a następnie przyszedł dobrobyt więc i stąd moja skromność i satysfakcja z tych marnych 16 zł 😁

Opublikowano
9 godzin temu, maczopestka napisał(a):

Przy sprzedaży nawet kilku sztuk rocznie taka inwestycja się zwróci, ja kupiłem platformę, klatkę dospawałem sam i mam wrażenie graniczące z pewnością, że zwrot kosztów był w tym samym roku a później już sam profit, no i mina mojego stałego wówczas odbiorcy jak zobaczył wagę była nie do podrobienia🤭

Pochwalisz się komu teraz sprzedajesz i kto wcześniej odbierał? Blisko siebie mieszkamy, może bym zmienił odbiorcę. Może być na priw

Opublikowano
8 godzin temu, AdamRo napisał(a):

Zawsze powtarzam. Swoją wagą, żadna ogólna. Sprzedaż bezpośrednio na ubojnię, to nie prawda że handlarz dostaje dużo więcej niż rolnik, nawet jeśli dostanie więcej 50 gr na mięsie to jest zapłata za transport sztuk od rolnika na zakład. Przy obecnych kosztach prowadzenia działalności to żadne kokosy. A jak prosperują handlarze bydła w Polsce każdy widzi 😀

Możesz rozwinąć swoją wiedzę czemu nie "ogólna"?

Opublikowano

A jak bys chcial rozwiazac roznice wagowe?

Czy nie ma rolnikow, ktorzy przed zwazeniem na swojej wadze daja dwa wiadra wody i napoerd... Sie po uszy i dopiero waza?

Czy to ma tez byc pod rygorem wiezienia?

W takim przypadku mozna tylko robic WBC.

Ale co to jest wbc? Jak to zmierzysz? Na linii ubojowej czy na wychladzalni? Bo roznica po 24h moze byc 3% obrobka ma byc na linii czy po wychlodzeniu? Bo to tez jest 7 kg

A moze powinna byc kontrola krzyzowa na wadze wydania takiej cwierci? A jesli tak to jak powinni plcic? po wadze na uboju czy na wydaniu? Bo roznica moze byc 1 PLN /kg

A jak rozwiążesz sytuacje miedzy O+ a R-? Bo to juz jest w sumie ocena na oko. Tez wiezienie?

A jak bedzie miala wrzoda i weterynaria zabierze cala cwierc? 

Albo jak rolnik nie powie ze dal antybiotyk i przeleci to przez weterynarzy na uboju a za 20 dni wyjdzie w badaniu? I masz zatrzymana cala partie produkcyjna np 20t do utylizacji? Za to rozumiem tez wiezienie dla rolnika lub pokrycie strat 20 000 e np w hamburgerach?

To wszystko nie jest takie zero jedynkowe i takie proste.

Ale tradycyjnie trawa jest bardziej zielona u sąsiada 

Opublikowano
9 minut temu, Pitraszek napisał(a):

Pochwalisz się komu teraz sprzedajesz i kto wcześniej odbierał? Blisko siebie mieszkamy, może bym zmienił odbiorcę. Może być na priw

Nie mogę wysłać na priw, jest komunikat że nie możesz odbierać wiadomości, nie wiem o co chodzi

Opublikowano (edytowane)

Jak tu panuje odpowiedzialność zbiorowa że ktoś napoi bydło a ja nie i przez to mam więcej ski lubtki to są jaja. Dobrze że jak walnie na wadze poprzednika to u mnie tego nie dopisze 😂

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano

Pan X jedzie za panem Y na wagę i nagle X widzi ze leje się woda z auta po drodze i słyszy od Y ze to normalne bo wcześniej auto było myte, mimo ustalonej ceny za kg  Y pisze fakturę bez wagi i ceny za kg tylko od sztuki jak to rozumieć??

Opublikowano
35 minut temu, Karol8885 napisał(a):

A jak bys chcial rozwiazac roznice wagowe?

Czy nie ma rolnikow, ktorzy przed zwazeniem na swojej wadze daja dwa wiadra wody i napoerd... Sie po uszy i dopiero waza?

Czy to ma tez byc pod rygorem wiezienia?

W takim przypadku mozna tylko robic WBC.

Ale co to jest wbc? Jak to zmierzysz? Na linii ubojowej czy na wychladzalni? Bo roznica po 24h moze byc 3% obrobka ma byc na linii czy po wychlodzeniu? Bo to tez jest 7 kg

A moze powinna byc kontrola krzyzowa na wadze wydania takiej cwierci? A jesli tak to jak powinni plcic? po wadze na uboju czy na wydaniu? Bo roznica moze byc 1 PLN /kg

A jak rozwiążesz sytuacje miedzy O+ a R-? Bo to juz jest w sumie ocena na oko. Tez wiezienie?

A jak bedzie miala wrzoda i weterynaria zabierze cala cwierc? 

Albo jak rolnik nie powie ze dal antybiotyk i przeleci to przez weterynarzy na uboju a za 20 dni wyjdzie w badaniu? I masz zatrzymana cala partie produkcyjna np 20t do utylizacji? Za to rozumiem tez wiezienie dla rolnika lub pokrycie strat 20 000 e np w hamburgerach?

To wszystko nie jest takie zero jedynkowe i takie proste.

Ale tradycyjnie trawa jest bardziej zielona u sąsiada 

To do mnie te pytania? Jak tak to wez mnie nie rozmieszaj...