Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, Banan3512 napisał(a):

Czy często Wam sie zdarza , że ubojnia / zakład mięsny nie płaci w terminie okreslonym na fakturze.

Takie coś to się może zdarzyć raz. Pierwszy i ostatni. Ten co odemnie bierze bydło to najczęściej 2-3 dni i kasa na koncie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Banan3512 napisał(a):

Czy często Wam sie zdarza , że ubojnia / zakład mięsny nie płaci w terminie okreslonym na fakturze.

Są takie ubojnie u których to norma że po terminie płacą

10 godzin temu, Banan3512 napisał(a):

Edytowane przez kazik6
Opublikowano
23 minuty temu, KarolaKarotka napisał(a):

Witam, ile teraz cenią odsadki lm ok 300 kg

dzisiaj dostałem ofertę od handlarza 19-20zł jałówka, 24-25zł byczek. (ceny netto przy wadze ok.250kg)

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

9 godzin temu, Banan3512 napisał(a):

Takie coś to się może zdarzyć raz. Pierwszy i ostatni. Ten co odemnie bierze bydło to najczęściej 2-3 dni i kasa na koncie. 

Ubojnie to pewnie kasę przelewają. Gorzej z handlarzami np.p.Jacek S. z Świecia kuj-pom. Tutaj kasa raczej nie do odzyskania.

Opublikowano

Tykocin wbc 27.60 netto za byka O. 

Ktoś orientuje się jaka była cena wcześniej w tej ubojni np w czerwcu?  Chce sprawdzić czy jest już trend spadkowy. 

Opublikowano
2 godziny temu, Mariuszjat napisał(a):

Ktoś orientuje się jaka była cena wcześniej w tej ubojni np w czerwcu?  Chce sprawdzić czy jest już trend spadkowy. 

2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Koło tego się raczej kręci. 27.4 chyba było ostatnio 

Pod koniec czerwca było 27 netto bez negocjacji

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Sprzedane dwie krowy. Łącznie 1460 kg. 20100 zł. Waga i cena brutto.

Mięsne krowy czy hf ?

2 godziny temu, nikolas29 napisał(a):

To na żywo za mam byka ile

14,5-15,5 netto.

Opublikowano
6 godzin temu, Mariuszjat napisał(a):

Dwa tygodnie sprzedane do nich 27.80 klasa o to się trzyma narazie

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

@AdamRo ho. Jedna to krzyżówka hf z SIM a druga hf z jerseyem. Niecielne, zdojone i zatuczone. 
Ważone na mojej wadze 

Wagę miały piękna u mnie bydło małe krowy po 500/600kg

Opublikowano
11 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

@AdamRo ho. Jedna to krzyżówka hf z SIM a druga hf z jerseyem. Niecielne, zdojone i zatuczone. 
Ważone na mojej wadze 

To tak liczyć na żywą to pewnie z 14.5 brutto wyszło jak za ho to cena kosmiczna...

Opublikowano
2 godziny temu, MariuszDe napisał(a):

To tak liczyć na żywą to pewnie z 14.5 brutto wyszło jak za ho to cena kosmiczna...

Chcialem 15 brutto. I tak mniej więcej wyszło.

33 minuty temu, AdamRo napisał(a):

To wychodzi 14 netto. SIM rozumiem ale Jersey ? Sporo powyżej 50 % musiałyby się wybić żeby nie umoczyć, a co dopiero zarobić cokolwiek.

Tam była domieszka jerseya. U mnie są w większości mieszanki. Mieszanki z dolewem 50 % i więcej jerseya nie przekraczają 600 kg. A tu było ponad 700 i  jeszcze by na nią trochę ,,wrzucil” jakby poczekała.  W zimę jakby stanęła na oborze to myślę że pod 800 by złapała bez problemu. Parę lat już odemnie bierze krowy i nigdy się nie skarżył że któraś dała mało mięsa. Chyba że jakaś chuda sztuka typowo hf z jakimiś tam problemami . Ale to wtedy cena też jest inna. 
Dał swoją cenę . Powiedziałem ile ważą i ile chce i bez marudzenia się zgodził. I tak zazwyczaj wygląda transakcja. Po telefonie jest tego samego dnia. Więc towar chyba nie jest zły i zarabia dobrze skoro chętnie przyjezdza i nie marudzi. Coś mówił że za ponad 360 kg mięsa  około 29  wychodzi. Może tak byc ? 
W irz sprawdzę gdzie poszły ale zazwyczaj szły na osi 

Opublikowano
W dniu 25.07.2025 o 22:07, mat22889 napisał(a):

Jakieś opinie o firmie magbull jeśli chodzi o skup dużego bydła?? Drugi dzień do mnie jadą, sam gościu chciał na czwartek brać, dzisiaj rano że wieczorem przyjedzie, najgorsze że nawet nie zadzwonił i nie oddzwonił że nie przyjedzie. Teraz boję się że i z kasą będzie problem. 

Z kasą i waga nie było problemów .

Opublikowano
33 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

A jakbym mógł je lepiej opisać ?  :) 

tluste, zdojone, nie cielne wiec brzuch nie duży. Krowy nie jakieś wielkie ale 740 i 720 miały. U mnie zważone 

Sprawa jest o tyle dziwna że krowy wybijają się jak byki albo stawki są dużo wyższe niż oficjalne cenniki