Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, MariuszDe napisał(a):

A co to da ta cena 15 czy 20 za kg na żywą jeśli nie ma byka na rynku?mogą i po 30 dawać i tak go tak szybko nie przybędzie.

Da dużo. Jest gorączka inwestycji. To samo było z trzodą i kurczakiem. Ludzie inwestują na potęgę, czy będą dużo bogatsi, raczej nie, ale inwestują w ilość i będą produkować. 

Mali oczywiście upadną i taka kolej rzeczy. Duży będzie obracał ilością. 

Genetyka, weterynaria i postęp w żywieniu spowodował produkcję takiego samego mięsa na całym świecie, także kto taniej, ten wygra. U nas jeszcze w ogonku europy z minimalną jesteśmy także fajnie się odczuwa zyski, ale duża część świata marzy i o naszych zarobkach, także będą deptać po piętach cały czas. 

• Like 2
Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 19:14, karol091193 napisał(a):

Ja to pier**** zakup cieląt... Kupię 15 max 20bo coś koło tego brakuje mi do obsady do prowu i czekam do grudnia/stycznia z tym co się będzie działo... Do tego momentu powinno się wszystko ustabilizować i wyjaśnić sprawa co dalej... Chyba że od swoich dostawców to wtedy ewentualnie będę kupował jak się dogadamy z ceną, a jak nie to trudno. A po nowym roku trzeba zacząć myśleć o budować stada podstawowego mamek 🤔

Kolego jak będziesz mieć swoje cielaki to jego koszt musisz policzyć po tyle, po ile byłbyś w stanie go sprzedać na rynku, a nie po tyle ile cię kosztowało jego wychowanie.  Podstawowa zasada ekonomii. 

W dniu 13.07.2025 o 19:14, karol091193 napisał(a):

Ja to pier**** zakup cieląt... Kupię 15 max 20bo coś koło tego brakuje mi do obsady do prowu i czekam do grudnia/stycznia z tym co się będzie działo... Do tego momentu powinno się wszystko ustabilizować i wyjaśnić sprawa co dalej... Chyba że od swoich dostawców to wtedy ewentualnie będę kupował jak się dogadamy z ceną, a jak nie to trudno. A po nowym roku trzeba zacząć myśleć o budować stada podstawowego mamek 🤔

Kolego jak będziesz mieć swoje cielaki to jego koszt musisz policzyć po tyle, po ile byłbyś w stanie go sprzedać na rynku, a nie po tyle ile cię kosztowało jego wychowanie.  Podstawowa zasada ekonomii. 

• Confused 1
Opublikowano
50 minut temu, Taurus83 napisał(a):

To uważasz, że jak wirtualnie średnio zarobisz na byczku 5 tys a w rzeczywistości zostanie ci 500zł to jest twoim zdaniem dobrze?  Dla mnie się liczy to, ile w rzeczywistości mi zostanie  na końcu, a nie ile mogę mieć w moich snach. Dziękuję za poradę, ale nie skorzystam 👍

Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

Ekonomii to chyba Cię gortat uczył 🤣🤣🤣 żadna firma by tak kosztów nie liczyła, skądś to wziął 🤣

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

A jak liczysz opłacalność produkcji pszenicy na własnych hektarach , to dorzucasz w koszta 5 ton dzierżawy ? Bo tyle dają na przetargach kowr 

Opublikowano

oczywiście, że wrzuca. potem jeden z drugim krzyczy do sąsiada, że się nie opłaca. A na drugi dzień przyprowadza nowego ,,fynda" 🙃 Bo na papierze wychodzi -3tyś do hektara a na koncie +300tys 😆

Opublikowano

Widzę panowie że macie problem z używaniem kalkulatora. W takim razie podam inny przykład. Jeśli wyprodukowanie tony jęczmienia kosztuje cię powiedzmy 400 zł, a jego cena rynkowa jest na poziomie 700 zł, to w momencie gdy przepuścisz go przez prosiaka musisz policzyć że kosztował cię 700 zł, bo za tyle realnie ktoś by to kupił. Tak samo w moim przypadku gdy sprzedam byka do pośrednika to dostaje powiedzmy  10 tys, a jak chce sprzedać na RHD to muszę wziąć 10000 plus koszty typu ubój, rzeźnik itd, plus mój dodatkowy zysk za kilka dni pracy. I nie ważne że jego wyprodukowanie kosztowało przykładowo 7000. jakbym sprzedał na RHD za 10000 to by wyszło że pracowałem za frajer. Niestety wiele osób nie umie liczyć kosztów. Przykład z dzierżawą jest tego ewidentnym potwierdzeniem. 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Jeżeli sprzedaż Jeczmień to jest to zysk, jeżeli przepuścisz przez prosiaka to jest to koszt. 

Dla mnie tu jest racja. Tak samo mój ojciec zawsze powtarzał. Na tych świniach to przecież duzo zarobiamy. A że przejadły setki ton zboża to zamiast wypłata w zbożu to była w mięsie. A że taka sama plus jeszcze robotę, dużo smrodu i trochę gnoju dostawaliśmy w gratisie to zapominał. 

Opublikowano
7 godzin temu, piotrp88 napisał(a):

Jeżeli sprzedajesz jęczmień to masz przychód a nie zysk 🙃

To co z tymi 300zł?

Pytałeś o te 300 a nie 700, 700 to przychód, 300 to zysk. 

• Like 1
Opublikowano

Liczenie kosztów wyprodukowania cielaka po cenach rynkowych , zgoda , ale porównywanie finalnego kosztu odsadka z cenami u pośrednika to na dzień dzisiejszy abstrakcja . W tym momencie to są skrajne wartości i napewno bym na tym nie bazował do czasu stabilizacji . 

Opublikowano

Ogólnie to ja bym nawet rzekł, że na dzień dzisiejszy nie ma sensu liczenia kosztów a może bardziej zysku niż kosztów 🤔  Rynek w tej chwili  jest tak nie stabilny, że to nie ma sensu. Masz zysk? Jesteś w stanie z tego przeżyć? To rób to dalej, jeżeli nie, to albo to przeczekasz jeżeli masz kasę albo rezygnujesz. To tak jak kiedyś z zbożami, że pszenica w krótkim czasie zaczęła notować ~1500zł, albo i wszystkim mało, mało i szybko spadła do 900zł. Tak samo teraz z bykiem... Co tydzień +50gr. Od nowego roku cena pewnie poszła o jakieś 7zł netto jak nie lepiej a było 20/22. 33% w górę w tak krótkim czasie to i spadek może być jeszcze szybszy. Kto ma szczęście zarobi na byku a kto pecha to tylko sobie policzy ile stracił w ciągu 2/3tyg bo ten sam byk staniał o ~1tyś i sprzedał 5/10/15 sztuk taniej. Trzoda to całkiem cyrk. W sumie jak w Lidlu... Co tydzień coś nowego 

• Like 1
Opublikowano

Panowie w temacie cen, dziś dostałem info, że byk na wbc -20gr, pytanie czy to początek trendu spadkowego czy chwilowe dupnięcie na postrach bo towaru mało? Ktoś coś slyszał?

Opublikowano

Ciężko pisać, żeby nie być znowu pomówionym o bycie Siewca śmierci 

Sprzedaz z zakładów

Polski Byk - 6,75/6,90/7,05 za klasy O/R/U

Byk Austriacki 6,45/6,60/6,75 
Byk Włoski 6,55/6,70/6,80 

Przody byk Polska 6,00 
Przody Byk Włochy 5,70

Towaru w Polsce nie ma , Jednocześnie , nie ma żadnych szans na sprzedaz na eksport. 

Jak polskie rozbiory sie zapchają , to stanieje, ale czy sie zapchają? No nie wiem może maja mnóstwo covidowych pieniedzy do wrzucenia teraz w strate. 
Nie ma co przewwidywac bo sie obecnie nie da. 

• Like 1
Opublikowano

Zazwyczaj jest tak że jeśli coś szybko idzie do góry to szybko później zaczyna spadać. Nie wymyśla żadnych chorób tylko cena pójdzie na dół żeby nie dało się na tym zarobić. 

Od kiedy to Polak ma cały czas zarabiać. To właśnie w tym jest problem jeśli będą dawać więcej to jest to tylko sztuczne a czym prędzej czy później musi wszystko stanieć bo rynek nie wytrzymuje ciągłych wysokich cen. 

Opublikowano
3 minuty temu, Karol8885 napisał(a):

A co tu wymyslac. Kupujesz Szponder po 56 zl?  Mięso mielone na burgery po 50? Czy udziec po 65? 

Nie

Bije swojego bydlaka i tak od kilku lat 

Opublikowano

NO ale mowimy o ogolnym Rynku. 
Przy tych cenach zapotrzebowanie na towar jest po prostu coraz słabsze. 
Importuje teraz do Polski zamiast z niej eksportowac

Opublikowano
3 minuty temu, Euzebiusz29 napisał(a):

Propozycja z dziś ABP Pniewy R27, 40zł O27zł. Czy Podlaski mieszaniec simentala mógł osiągnąć 60% wybicia? 

Ciężko 

Choć wykonalne 

2 minuty temu, Karol8885 napisał(a):

NO ale mowimy o ogolnym Rynku. 
Przy tych cenach zapotrzebowanie na towar jest po prostu coraz słabsze. 
Importuje teraz do Polski zamiast z niej eksportowac

To prawda 

Kiedyś połówkę byka sprzedawałem jeszcze zanim przywiozłem do domu. Dziś może 20kg