Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

to są efekty tego że za 300 zł i się chłopy jeszcze targowali i nie szanowali krajowego cielaka 

Zgadza sie. U mnie było dokładnie tak jak piszesz. 300 Zł za 10-14 dniowego i więcej nie da bo nie idą. Chyba że jakiś ładny sim się trafił to wtedy płacili 600-800. I przekładali przyjazd i zbywali. A to za mały, a to koloru nie ma. Itd Teraz za byczki hf +\- 45 kg płaca mi po 1200-1300 zł. I chcą jak najszybciej wziąć. Byczka dwudniowego  czerwonego sim zobaczył to 1300 dawał i już chciał za nogę wyciągać. Pogłupieli 

35 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

to są efekty tego że za 300 zł i się chłopy jeszcze targowali i nie szanowali krajowego cielaka 

Zgadza sie. U mnie było dokładnie tak jak piszesz. 300 Zł za 10-14 dniowego i więcej nie da bo nie idą. Chyba że jakiś ładny sim się trafił to wtedy płacili 600-800. I przekładali przyjazd i zbywali. A to za mały, a to koloru nie ma. Itd Teraz za byczki hf +\- 45 kg płaca mi po 1200-1300 zł. I chcą jak najszybciej wziąć. Byczka dwudniowego  czerwonego sim zobaczył to 1300 dawał i już chciał za nogę wyciągać. Pogłupieli 

Opublikowano

1150 ostatnio zapłaciłem za jalowke ncb 85 kg.po 13 netto takie na skupie, byczki po 18 netto za byczki takie po 100 kg,tych nie chciałem 

Opublikowano

Byk 15 zł brutto jałówka 14 zł brutto a taka mała 420 kg ale z problemem po 9 zł 

2 godziny temu, micgal39533 napisał(a):

U mnie pseudo rolnicy przeżywają że cielaki drogie ale że byki zdrożały to nie mówią nic 🤣

No z cielakami to coś ludziom Sid robi na głowy dra jak tylko się pojawi jakieś ogłoszenie od razu znika. Dla mnie to abstrakcja płacić 2 tys za cielaka 14 dni 

4 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Żeby tylko nie było tak jak ze świnia 

Opublikowano
30 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Byk 15 zł brutto jałówka 14 zł brutto a taka mała 420 kg ale z problemem po 9 zł 

No z cielakami to coś ludziom Sid robi na głowy dra jak tylko się pojawi jakieś ogłoszenie od razu znika. Dla mnie to abstrakcja płacić 2 tys za cielaka 14 dni 

Żeby tylko nie było tak jak ze świnia 

Wszystko może być. 
Mi tam pasuje. W tamtym roku robili wszystko aby bodaj za darmo cielaka wziąć. To niech teraz płacą . Jak się nie podoba to następny przyjedzie. Jeden handlarz z rok nie zajeżdżał bo tyle miał taniego towaru a teraz co dwa dni telefon czy czegoś nie ma. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Cielak powinien kosztować min 20zl za kg na te czasy. Licząc mleko tylko po 2zl -10l na 1 kg proste jak świński ogonek😉

zalezy jaki

Opublikowano
5 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

A co byś chciał za 2 dniowego, który nawet dobrze siarą nie odpojony? 

4-6tyg to już cielaczysko, a nie tu, że z pępka można jeszcze swieżonke robić 

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano

No ale nie oszukujemy się cielak czy odsad powinien kosztować 130-150%tego co Żywiec na skupie odpajanie ,musli ,mycie wiader,  smoczki,szczepienie najwięcej upadków jest w tym czasie albo utrzymanie mamki przez cały rok a jest popyt to i cena się robi 

• Like 2
Opublikowano

Odsad czy taki 10-14dni w każdym przypadku cena powinna być większa tak jak i na skupie jest nawet 2zl różnicy między hf a mięśniakiem 

Opublikowano
10 minut temu, Bartek933 napisał(a):

Stwierdziłem tylko fakt, nie masz o co się oburzać 

Ja mam kilka mamek przed chwilą z mamki wyciągnęliśmy jałówkę blond/angus/bb przekręcony był dostał odkrzuśny na płuca i witaminy...

Screenshot_20250506-150806.png

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

wcześniej 500było za drogo teraz 1500 już dobrze 🤣😛🤭 ot się los odwrócił 😁

Sławuś jeszcze będziesz utylizował swój odpad 

• Like 3
Opublikowano

Ale będziesz go odchowywał, to inna bajka. Powiedzmy szczerze że byczek od krowy mlecznej to najczęściej ma przeżyć do sprzedaży. Nie twierdzę że ktoś traktuje to zwierzę źle ale z pewnością nie inwestuje w  nie 

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v