Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mareckii2006 napisał(a):

Popatrz jaki jest spadek pogłowia świń i nijak ma się to do ceny. 

Trzody brakuje ale 

"świń" jest bardzo dużo🤣

• Like 2
Opublikowano

Nie wydaje mi się. Żyj sobie dalej w przekonaniu swojej rozwojowosci hodowli kilku cieląt hodowanych w byle jakiej stodole bez jakiegokolwiek dobrostanu porównując do trzody, która rośnie 4 miesiące, a ty biedny musisz deptać do byczka przez dwa lata z przekonaniem że coś takiego jak wahania cen nie istnieje. 

Opublikowano
2 minuty temu, mareckii2006 napisał(a):

Nie wydaje mi się. Żyj sobie dalej w przekonaniu swojej rozwojowosci hodowli kilku cieląt hodowanych w byle jakiej stodole bez jakiegokolwiek dobrostanu porównując do trzody, która rośnie 4 miesiące, a ty biedny musisz deptać do byczka przez dwa lata z przekonaniem że coś takiego jak wahania cen nie istnieje. 

mistrzu,byle jakie to ty masz zdjęie awatarowe,jak bys nie wiedział to w byle jakiej stodole mozna wyhodowac lepsze byki niz w oborze za miliony,nie takie kozaki jak ty odpłyneli z titanikiem na dno.

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, mareckii2006 napisał(a):

Tak i jeszcze ktoś by się przypadkiem na ciężkiej robocie przy świniach czy bydle wzbogacił i co wtedy xD 

Tylko najwięcej ubojnie pośrednicy i wszyscy ci obrotu nad zwierzętami się dorabiają.oni mają pewny zysk

• Like 3
Opublikowano
37 minut temu, Michal97rolnik napisał(a):

Z byka hf ponad 800 kg ile będzie mięsa ? Opłaca się sprzedawać takie byki poubojowo? Czy lepiej na żywą wagę. Jakie macie opinie w tym temacie?

Tu nawet Konfucjusz mógłby mieć problem żeby ogarnąć polski rynek bydła...

Opublikowano
Michal97rolnik napisał:

Z byka hf ponad 800 kg ile będzie mięsa ? Opłaca się sprzedawać takie byki poubojowo? Czy lepiej na żywą wagę. Jakie macie opinie w tym temacie?

Lokalnie masz rzeźni od groma bliżej dalej ale są lepiej płacą niż handlarze i bez problemu.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ursus11 napisał(a):

Lokalnie masz rzeźni od groma bliżej dalej ale są lepiej płacą niż handlarze i bez problemu.

Jesteś pewien że zawsze płacą lepiej rolnikowi co wstawi kilka sztuk od handlarza który wstawia ich setki?

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
1 godzinę temu, Michal97rolnik napisał(a):

zależy od ubojni , podaj nazwę  ubojni to możę ktoś podpowie jakie ma wybicia 

Opublikowano

Najlepiej spróbować, zważyć, zaprosić handlarza na żywo cena, oddać na wbc i masz czarno na białym. 

A handlarz to niby jak robi, kupuje na żywo, a na ubojnię oddaje na wbc. Różnica taka, że mięsny lepiej się wybije stąd też i cena na żywo lepsza. Chyba normalne 

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Najlepiej spróbować, zważyć, zaprosić handlarza na żywo cena, oddać na wbc i masz czarno na białym. 

A handlarz to niby jak robi, kupuje na żywo, a na ubojnię oddaje na wbc. Różnica taka, że mięsny lepiej się wybije stąd też i cena na żywo lepsza. Chyba normalne 

Fajnie by było zważyć na swojej wadze, bo te na autach handlarzy to też temat rzeka, a potem efekt CCC- cena czyni cuda

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów sprzedaje do ZM Zakrzewskich? Już dwa razy miałem u siebie ich naganiacza, ceny oferował przyzwoite, ale ciekawy jestem jak z wybojami i z płatnością, bo gość mówił że kasa max 2 tygodnie. Kusi mnie żeby popchnąć tam parę sztuk, ktoś ma jakieś doświadczenia?

Opublikowano
Ursus11 napisał:

Nie narzekam na handlarzy, którym sprzedaję, na wadze nie oszukują, a znowu nie jestem zadowolony ze sprzedaży do ubojni. Niektórzy okoliczni rolnicy zachwalali ubojnie z Dzierzby, ja nie byłem zadowolony, po przeliczeniu wyszło mi że lepiej bym wyszedł na sprzedaży na żywą wagę handlarzowi....

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

To podstawa. Ja na ogólną jeżdżę, we wsi mają dwie. Tyle dobrze, że przynajmniej średnią znam. A przy jednej sztuce sprawa prosta 

jadąc na ogólna tez trzeba sie pilnowac

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Michal97rolnik napisał(a):

Niektórzy okoliczni rolnicy zachwalali ubojnie z Dzierzby, ja nie byłem zadowolony, po przeliczeniu wyszło mi że lepiej bym wyszedł na sprzedaży na żywą wagę handlarzowi....

Omijam...

Ostatnio kolega powiedział, że woli by krowa padła niż miałby z nimi handlować i za grosze oddać. Brutalnie, ale trafnie.

Opublikowano
16 minut temu, mareckii2006 napisał(a):

Kaziu pilnuj się i wagi i kłaniaj się w pas handlarzykowi, bo po niedzieli kolejne obniżki. 

Czym spowodowana ta sytuacja? Już przesyt nastąpił?

Opublikowano

Ja sprzedałem do ubojni Mokobody 2 krowy w ubiegłym roku  i wyszły podobnie do wyceny na żywo przez handlarza a handlarz pewnie by że 20 gr jeszcze dołożył  , więc wolę handlarza