Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał(a):

Mam sąsiadkę stanu wolnego wiek 38 lat,blondynka średniego wzrostu,o nienagannej budowie 

Zaplecze maszynowe podstawowe z 5 ciągnikami

Bydła kilkanaście sztuk.....

A ty stekaj se dalej- już Ci pomogłem, dziękować nie musisz....

Tak na marginesie -fajnego byś miał sąsiada😋

i przy sąsiadce by pomógł :D

Opublikowano
32 minuty temu, 6465 napisał(a):

Popuść trochę. I na co ci ta obora. Raz piszesz o kupnie MF za chwilę że obora. Kup sobie że 3MF i postaw 2 obory będzie ci lepiej z garbem na plecach. Ludzie mają mniej i uwierz mi że żyje im się całkiem dobrze bez zobowiązań i wesoło.

Spokojna głowa jest zdecydowanie więcej warta niż nie wiadomo jaka kasa. Przy krowach niestety ta głowa niespokojna jak się coś wykrzaczy, a tysiąc rzeczy dookoła ogarniać samemu.

Ja nauczyłem się nie brać do głowy, nie nakręcać się w nerwach i to jest najlepsze. 

Miałem z majstrami perypetie straszne, wkurw był, ale chwilowo. Nie ma co się przejmować bo nerwy i stres bardzo mocno szkodzą. A jak dochodzą jeszcze chore ambicje bo ktoś nakupił sprzętu to muszę i ja miec, choć nie do końca jest uzasadniony ekonomicznie to już mind blow🤯

Krów nie ma, parę sztuk bydła, ludzie qq rozerwali z pola, kiszonki by miał bodaj tysiąc bel to by poszło, słoma, zboże. Wszystko idzie w ładnych pieniądzach. 

Nie trzeba yebać pod krową. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, 6465 napisał(a):

Popuść trochę. I na co ci ta obora. Raz piszesz o kupnie MF za chwilę że obora. Kup sobie że 3MF i postaw 2 obory będzie ci lepiej z garbem na plecach. Ludzie mają mniej i uwierz mi że żyje im się całkiem dobrze bez zobowiązań i wesoło.

Dziękuję za radę 

Właśnie uświadomiłeś mnie ze moje życie nie miało i nie ma sensu 

Opublikowano
50 minut temu, slawek74 napisał(a):

ja jak słyszę słowo miasto to zaczyna mną rzucać 😱🤦

wątpię...

Nie jeden taki był. Kolega mój tez za krowami świata nie widział. Żona bez prysznica nie wpuszcza go do domu. Bratowa mu pomaga doić bo sam nie wyrabia

• Like 2
Opublikowano

Taki wstrząs jest potrzebny. Ja jak dostałem porządnego kopa w d*pę to zmieniłem swoje życie i plany o 180stopno i żałuję że tak późno to zrobiłem. I teraz nie siedzę w oborze czy w chlewni i nie liczę co zrobić żeby zarobić tylko oglądam ogłoszenia domków nad morzem żeby zarezerwować coś na 2 tygodnie. 

6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Dziękuję za radę 

• Like 3
Opublikowano
49 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Trzeba z kim pogadać, pozytywne myślenie i energię Ci przekazać🙂

Moje pozytywne myślenie juz dawno się skończyło, już dawno przestałem tak myśleć 

Zresztą ja zawsze byłem realistą, bieda mnie tego nauczyła 

Próbowałem z biedy wyjść, się nie udało 

Zawsze musiałem mieć plan na co jeśli...

Tym razem pierwszy raz nie mam planu na nic

5 minut temu, 6465 napisał(a):

Taki wstrząs jest potrzebny. Ja jak dostałem porządnego kopa w d*pę to zmieniłem swoje życie i plany o 180stopno i żałuję że tak późno to zrobiłem. I teraz nie siedzę w oborze czy w chlewni i nie liczę co zrobić żeby zarobić tylko oglądam ogłoszenia domków nad morzem żeby zarezerwować coś na 2 tygodnie. 

Od 2021 roku obora była jedynym sensem mojego życia 

Teraz wiem że żyłem i to straciłem 

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Karolu biedy nie masz, masz  tylko gorsze dni👍 kup se motor pojezdzimy kiedy ze Zbyszek, oderwiesz się na chwilę od rzeczywistości i jeszcze będzie dobrze. 

🙋Też że kupię na przyszły sezon , już sobie upatrzyłem takiego skuterka. 

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Moje pozytywne myślenie juz dawno się skończyło, już dawno przestałem tak myśleć 

Zresztą ja zawsze byłem realistą, bieda mnie tego nauczyła 

Próbowałem z biedy wyjść, się nie udało 

Zawsze musiałem mieć plan na co jeśli...

Tym razem pierwszy raz nie mam planu na nic

dej spokój 

12 minut temu, 6465 napisał(a):

tobie to pasuje, a ja nie potrafiłbym sobie wyobrazić że zostawiam rodzinę i wyjedlzdzam na trasę, dla.mnie nie pojęte 

Opublikowano

A właśnie. Może polecacie jakiś domek dla 2 dorosłe +2 dzieci.   

4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

tobie to pasuje, a ja nie potrafiłbym sobie wyobrazić że zostawiam rodzinę i wyjedlzdzam na trasę, dla.mnie nie pojęte 

Jak bym był kawalerem bez dzieci to już bym jeździł u Niemca czy holendra w systemie 3/1 za 5tys euro

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Jednak chcesz tego kopa😡

jaja oszczędź chociaż 

1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Też chciałbym w oborze sobie zrobić stolarnię i robić fajne rzeczy za dobre pieniądze. Zainwestować się nie boje w sprzęt, ale pracować w tym pyle w moim przypadku samobójstwo. 

połowa sukcesu to dobre i skuteczne odciągi , w meblach jak robiłem to rury odciągów i wentylatory większe jak w dmuchawie do siana

ogólnie mało jest chyba branż gdzie można się wstrzelić we własny biznes robiąc stacjonarnie u siebie  , mam sąsiadów dekarzy kasa leci ale ruszyć sie z domu trzeba jakby nie patrzeć i nie bać sie wysokości , elektrycy są też na obwoźnie , jeden gościu jeździ na zachód busem wożąc ludzi, czasem ściąga maszyny i trochę je remontuje na najbliższa okolice na handel i sobie , pare statkow sobie niezłych zgarnął ale żona i teściowa pomagają przy hodowli pod jego nieobecność, do tego jeden ma warsztat z CNC i usługami , jest spawacz i jeden z dekarzy tez ma ślusarskie maszyny i tokarke bo wczesniej w tym dłubał , wieś jest przesycona różnymi fachowcami od szystej dobrze płatnej roboty, warsztaty samochodowe tez są w sąsiednich wsiach więc odpada tym bardziej że trzeba podnośnik a kanał to przeżytek na usługi 

dobrze byłoby to pogodzić z dobrym etatem ale to też na 1 zmiane tylko a fuchy jak Darek sugerował kiedyś coś w stylu UR czy typowo techniczny w firmie to jednak funkcjonują na tylu zmianach na ilu są pracownicy produkcyjni

2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Pierdaczysz głupoty. Zostaną Ci budynki puste, można zająć się czymś swoim. Zobacz u @Łolek 

a co on robi ? 

28 minut temu, 6465 napisał(a):

oglądam ogłoszenia domków nad morzem żeby zarezerwować coś na 2 tygodnie. 

i właściciel domku zarabia a nie ty

Edytowane przez konteno
Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał(a):

🙋Też że kupię na przyszły sezon , już sobie upatrzyłem takiego skuterka. 

nie ściągaj 😛

36 minut temu, 6465 napisał(a):

jedyne 2 tygodnie kiedy dzieci będą widziały ojca 😛

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, konteno napisał(a):

właściciel domku zarabia a nie ty

Wczoraj rozmawialiśmy na czacie, jeden był taki co by teraz zasugerował kupno własnego domku żeby innych nie dorabiać 🤣 

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

%%% były już dziś alkocholiku?🤦

Oj wydaje mi się, że u ciebie były... Takie błędy...

3 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

Teraz nawet z domu nie musisz wychodzić siadasz przed kompem logujesz się wypełniasz i po sprawie. a tak zapytam z ciekawości ile jest max dopłaty do ula bo teściowa ma 6 i każe mi je dopisać w agencji do dopłat żeby kasę wziąść a to 15km od mojego gospodarstwa.

więcej dla nas będzie 😉😄😄😄😄

Piotrek jest tak pracowity że jak by miał więcej ziemi to by się zapracował

Rzekomo 50zł do rodziny. Trzeba do PIW jeździć.

U ludzi uprawione, jutro rano 3 uszate klupnąć, uprawić u siebie i sadzić do wieczora. Coś zaczyna kropić.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Dziękuję za radę 

Nie tylko twoje 😣

Opublikowano
51 minut temu, 6465 napisał(a):

A właśnie. Może polecacie jakiś domek dla 2 dorosłe +2 dzieci.   

Jak bym był kawalerem bez dzieci to już bym jeździł u Niemca czy holendra w systemie 3/1 za 5tys euro

takich domkow nad morze sa tysiace..zalezy co lubisz robic .. czy cisza spokoj czy tlumy za oknem. las czy centrum wsi czy miasteczka. kramy czy dziki..czy lezenie bykiem pod parasolem i parawanem czy zwiedzanie atrakcji..

wez mape rzuc moneta i tam szukaj -wszedzie moe byc dobrze i zle..

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

z 15 to na waciki nie będzie 🤭😁

Minimalną krajowa spokojnie wyjdzie na miesiąc 

Jak na swoich paszach produkowane mleko

A byków to trzeba znów więcej chować żeby wypłata wyszła ta sama.

Mlecznych można mniej

Opublikowano
Karol6130 napisał:

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bywa że nie idzie.

Rolnictwo, a szczególnie hodowla, to nie jest łatwy biznes.

Nie bez powodu coraz mniej rolników.

Młody jesteś.

Masz sporo możliwości.

Tylko mi kompletnie nie idzi

Nic a nic 

Mi nawet nie szkoda tych przepalonych pieniędzy które straciłem 

Mi szkoda poprostu tych sztuk co wyjechały tylko i wyłącznie prze ze mnie

a dlaczego uważasz że przez Ciebie? nie wiem co się wydarzyło u Ciebie ale może wet zawinił czy jakiś doradca żywieniowy nie obwiniaj się. w życiu tak jest że raz jest gorzej raz lepiej głową do góry będzie dobrze.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, konteno napisał(a):

jaja oszczędź chociaż 

połowa sukcesu to dobre i skuteczne odciągi , w meblach jak robiłem to rury odciągów i wentylatory większe jak w dmuchawie do siana

ogólnie mało jest chyba branż gdzie można się wstrzelić we własny biznes robiąc stacjonarnie u siebie  , mam sąsiadów dekarzy kasa leci ale ruszyć sie z domu trzeba jakby nie patrzeć i nie bać sie wysokości , elektrycy są też na obwoźnie , jeden gościu jeździ na zachód busem wożąc ludzi, czasem ściąga maszyny i trochę je remontuje na najbliższa okolice na handel i sobie , pare statkow sobie niezłych zgarnął ale żona i teściowa pomagają przy hodowli pod jego nieobecność, do tego jeden ma warsztat z CNC i usługami , jest spawacz i jeden z dekarzy tez ma ślusarskie maszyny i tokarke bo wczesniej w tym dłubał , wieś jest przesycona różnymi fachowcami od szystej dobrze płatnej roboty, warsztaty samochodowe tez są w sąsiednich wsiach więc odpada tym bardziej że trzeba podnośnik a kanał to przeżytek na usługi 

dobrze byłoby to pogodzić z dobrym etatem ale to też na 1 zmiane tylko a fuchy jak Darek sugerował kiedyś coś w stylu UR czy typowo techniczny w firmie to jednak funkcjonują na tylu zmianach na ilu są pracownicy produkcyjni

a co on robi ? 

i właściciel domku zarabia a nie ty

Łolek warsztat konkretny zrobił i remontuje różne rzeczy. 

Od kilku miesięcy się za tym kręcę, byłem w kilku stolarniach, są wyciągi, choćby nie wiem ile i jak wydajne zamontować to nigdy nie da się wyciągnąć wszystkiego. 

Chłopaki w maskach i tak pomykają i pyłem opruszone chodzą. 

Dobry biznes, takie rzemiosło teraz w cenie.

sprzęt to pół biedy, suszarnia najważniejsza

Opublikowano

z 15 to na waciki nie będzie 🤭😁

Przy Twoim systemie hodowli, to może nawet...braknąć🤷🤭

2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

O takie coś widziałam. Mąż mnie wysmial

IMG_20250411_150528.jpg

Też będzie...się musiał pokajać🤔🤭

• Haha 1
Opublikowano

ja kak widzę jak mleko rurami płynie to jak bym słyszał liczarkę do pieniędzy jak dwusetki liczy 😁

Szkoda, że nie Twoje🤭

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Nie korci Cię podmalować trochę ursusa?

Nieeeeee...farba oryginał...

Nawet, jakby Marek pomalował to nie będzie to...

cycki fajne som 😁🤭

erosoman... skamuflowany😱😁

• Like 1