Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Bananek napisał(a):

Krótka fala na tysiące kilometrów niesie. Nie wiesz o tym?

Dziś na 20 kanale Włochów słyszałem i to bardzo dobrze, a tak to antena która mam do 10 km łapała, bo była kiedyś w aucie. 

Opublikowano
13 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Odwrotnie. Długa.

No i tu się mylisz. Krótka fala lepiej się odbija więc pozwala na kontakt ogólnoświatowy. Długa fala to raczej linia prosta ok 1000km od nadajnika.

Opublikowano
56 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ty zrobiłeś jakieś zdjęcie z przejażdżki Ajfonem ??

Na ajfonie jednak Radzio jeździł 🤔...nie na jednośladzie 🤔🤭

• Confused 1
Opublikowano
42 minuty temu, mf362 napisał(a):

Powiem wam że na tym oddziale urologicznym to nieźle kobietki plus minus koło 30 czasem młodsze się trafią.  

To dlatego, że tam chłopy z pewnymi przypadłościami są🤔...pewno to kurację...wspomaga😉🤭

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Dziś na 20 kanale Włochów słyszałem i to bardzo dobrze, a tak to antena która mam do 10 km łapała, bo była kiedyś w aucie. 

Stary jackson na strychu w orginale leży ze wstąrzkami.

20250320_203912.jpg

Na nim przykładowo dało się rozmawiać lublin warszawa białystok po 150km a jak ktoś wykierował antenę kierunkowe w twoje stronę to i 400km.

Często kiedyś się rozmawiało z Przemyślem.

A znowu ze słyszałeś włochów to propagacja czyli twoja fala leci w gore odbija się od stroposfery i spada na ziemię to tak od 1000 do 1500km ale może odbić się kilka razy to się ma od słońca i roku,a włochy ogólnie pakują duzo watów w anteny dlatego tak ich słychać i arabów,u nas też można ale prawo 4w

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał(a):

Stary jackson na strychu w orginale leży ze wstąrzkami.

20250320_203912.jpg

Na nim przykładowo dało się rozmawiać lublin warszawa białystok po 150km a jak ktoś wykierował antenę kierunkowe w twoje stronę to i 400km.

Często kiedyś się rozmawiało z Przemyślem.

Montuj do Johna 

Opublikowano (edytowane)

One kilka krotnie większe niż standartowe i dmucha po 30w i 60w na wstąrzkach to te ssb na nim zasięg dwa razy wienkszy niż na am czy fm i ma 200 kanałów czyli można rozmawiać na takich częstotliwościach ze 40 kanałowe nie odbierają.

Opublikowano
15 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Montuj do Johna 

Ogólnie pod te radio trzeba by było też zamontować antenę sirtel santiago 1200, kiedyś jak byli czasy cb radia to te anteny byli najlepsze z najlepszych po prostu kultowe jak passat przykładowo  bez problemu z Łosic do Siedlec  ciągnikami by się rozmawiało na 4w ale ta antena koło 2m wysokości ma 

Opublikowano (edytowane)

Są dwa rodzaje anten które chodzą na zwarciu i bez zwarcia te na zwarciu są mocniejsze,kiedyś jak było 40 kanałów i na każdym ktoś rozmawiał to się kłucili o kanał a teraz jak tel za darmo i internet jest, inne czasy to juz cb  poszło do lamusa.

Tu od Siemiatycz kiedyś dużo osób pracowało w belgi i na tej fali odbitej rozmawiali ,nawet kierowcy tir jak tam byli łączyli się z podlasiem.

Kiedyś 3zł za minute połączenia było i to w Polsce a w tamtych latach 3zł to paczka fajek czy 3 chleby i nie było naliczania sekundowego.

Bo ta ta fala odbita jeden raz to tam spada nie w jedne miejsce tylko na na całą Belgię  czy tam na puł terytorium Włoch i tak samo ty ich słyszysz i oni ciebie słyszą.

Opublikowano

cewnik wyciąga

2 godziny temu, mf362 napisał(a):

Powiem wam że na tym oddziale urologicznym to nieźle kobietki plus minus koło 30 czasem młodsze się trafią.  

Średnia przyjemność jak ci taka cewnik wyciąga....

Opublikowano
7 godzin temu, Strongman napisał(a):

Są dwa rodzaje anten które chodzą na zwarciu i bez zwarcia te na zwarciu są mocniejsze,kiedyś jak było 40 kanałów i na każdym ktoś rozmawiał to się kłucili o kanał a teraz jak tel za darmo i internet jest, inne czasy to juz cb  poszło do lamusa.

Tu od Siemiatycz kiedyś dużo osób pracowało w belgi i na tej fali odbitej rozmawiali ,nawet kierowcy tir jak tam byli łączyli się z podlasiem.

Kiedyś 3zł za minute połączenia było i to w Polsce a w tamtych latach 3zł to paczka fajek czy 3 chleby i nie było naliczania sekundowego.

Bo ta ta fala odbita jeden raz to tam spada nie w jedne miejsce tylko na na całą Belgię  czy tam na puł terytorium Włoch i tak samo ty ich słyszysz i oni ciebie słyszą.

Kiedyś to było. 

Pamiętam za gówniarza był taki miesięcznik "Młody technik" tam był kącik krótkofalowca. Nawet swego czasu i jakaś gazeta temu poświęcona była. Mam tego sporo i jeszcze bodajże  "Motor". Chyba wyciagne to,  ogłosze się z tym i sprzedam jakiemuś zbieraczowi.

Cb dobre w ciągnikach jak ma się jakoś firme usługową sieczkarnia ze zbiorem  kukurydzy. Bez tego to nawet ciężko raczej.

W samochodach to dawno nie widziałem a jakieś 20 lat temu pełno tego było w osobówkach.

Pamiętam w przychodni lekarskiej było CB, wszystkie karetki miały, nawet weterynaria miała swój kanał. Nie wiem czy ktoś jeszcze tego używa.

Na początku lat 90 ojciec przywiózł takie krótkofalówki z niemiec, kolega przerobił to podsłuchiwaliśmy policje.

Opublikowano

Wszystko jest dla ludzi. CB. Bardzo się przydaje na niektórych firmach mają swój kanał i informują kto pod którą rampę, czy naczepa już załadowana. Ale niektórym to powinni to pozabierać bo mają to tylko po to żeby wk***iać innych. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v