Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał(a):

Tak wiem że dla Ciebie wyznacznikiem szczęścia jest kasa i wóda. 🤦‍♂️

Nie o tym jest temat. 🤦‍♂️

Robię JA i nie mam zamiaru się tym co zostanie z kimś dzielić. Chyba, że sprzedać.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Robię JA i nie mam zamiaru się tym co zostanie z kimś dzielić. Chyba, że sprzedać.

Nawet nie zdążysz tego sprzedać i tyle będzie z tego. 😥

Opublikowano

Pioter ma jasno określony światopogląd,który potrafi racjonalnie uzasadnić i co najważniejsze, nie uszczęśliwia nikogo na siłę ani nie zgrywa kogoś, kim nie jest. I za to go szanuję. Także za pracowitość, sumienność i rzetelność w pracy. Jak wrzuca fotki, to nie ma się czeg powstydzić w obejściu. Po prostu - nie ma zamiaru się rozwijać poza to, co ma, i tyle.

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał(a):

Dzień dobry Polsko 🤝🇵🇱

Dziś już niewieje tak jak wczoraj

Rysiek weź ty z tych napraw pił jakiegoś vloga rób, nałapiesz wyświetleń oglądających i później cyk abonament wprowadzisz tak jak hektar wiedzy na przykład 

A za co tam płacić pieniądze?

Tu na af jest więcej informacji niż u tamtego pana

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał(a):

A czemu tak psioczysz na uśmiechniętych?

Ja tam na tfuska nie głosował a w miarę przyzwoicie się żyje. 😁🤷‍♂️

Ciekawe jak długo 

Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

Ciekawe jak długo 

A ile się kurna da. 😁

Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

Działalności jednoosobowe upadają 

Pis zaczął,  ko skończy 

Zależy jakie. Teraz każdy kaszojad chce być influencerem, jutuberem i tiktokerem. Nikomu nie chce się pracować tak żeby rączki pobrudzić.

Opublikowano

Trzeba znaleźć luke w usługah albo handlu ale jest za***iście ciężko bo wszystkiego jest pełno a czego jest mało obsadza rodzina i znajomi.

Do mnie przyjeżdża facet co kalibruje sprzęt kontrolno-pomiarowy - termometry, czujniki temperatury itp. Obskakuje 2 województwa, konkurencji praktycznie brak, trzeba się umawiać 2-3 miesiące wcześniej. Przyjedzie 2 h pracy i 1700 faktura. Ostatnio był z synem który ma przjąć biznes.

Mam zrobione uprawnienia BHP i to konkretne - studia podyplomowe i lokalny rynek obstawiony konkretnie, niby miałem przejąć klientów po takim znajomym co ma już 70 lat ale jego syn zmienił zdanie, zrobił jakiś kurs i też ma przejąć jego firme.

Opublikowano
45 minut temu, jahooo napisał(a):

Pioter ma jasno określony światopogląd,który potrafi racjonalnie uzasadnić i co najważniejsze, nie uszczęśliwia nikogo na siłę ani nie zgrywa kogoś, kim nie jest. I za to go szanuję. Także za pracowitość, sumienność i rzetelność w pracy. Jak wrzuca fotki, to nie ma się czeg powstydzić w obejściu. Po prostu - nie ma zamiaru się rozwijać poza to, co ma, i tyle.

U mnie nie ma lipy. Nie będę na siłę szukał, zresztą w ogóle nie będę. Mam ciekawsze rzeczy do robienia niż spędzanie czasu z kimś, co nie przyniesie mi wymiernych korzyści. I tak na zmarnowanie i tak. 

Opublikowano

Kwitki wypisywać to mnóstwo chętnych. A do roboty się wziąć to nie ma komu🤷. Mój syn narzeka, że roboty w uj, a zatrudnić nie ma kogo, bo albo nie potrafi, albo mu się robić nie chce. We dwóch się wyrobić nie mogą 

Opublikowano
26 minut temu, marulekk napisał(a):

A jak💪 wy tam w centralnej Polsce B nie macie takich sprzętów

Mam sentyment do takiego sprzętu. Pierwsze szlify na nim zdobywałem. Bardzo wygodny ciągnik z dwoma wajchami, wszystko w zasięgu ręki, sprzęgło można było jednym paluszkiem wciskać. Pierwszy był na gospodarstwie niż ja🤭

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Kwitki wypisywać to mnóstwo chętnych. A do roboty się wziąć to nie ma komu🤷. Mój syn narzeka, że roboty w uj, a zatrudnić nie ma kogo, bo albo nie potrafi, albo mu się robić nie chce. We dwóch się wyrobić nie mogą 

Do każdej pracy można znaleźć pracownika, tylko rekiny biznesu nie oswoiły się z tą myślą, że specjaliście trzeba dobrze zapłacić, a i do tego umowę o pracę wręczyć. Czasy, kiedy dobremu pracownikowi płacili minimalną i do tego bez umowy, albo na umowę śmieciową, bezpowrotnie minęły, i nawet ukry w tym temacie nie pomogą

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

u nas takie malorolnym przydzielali.. nawet ojciec sie nie zalapal -za duzo ha, do 3 ha dawali i jeszcze trzeba bylo uzasadnic potrzebe zakupu.

To jakieś dziwne zwyczaje u was. Z tego co ojciec opowiadał trzeba było mieć co najmniej 5ha. Żeby o jaki kolwiek traktor z przydziału się starać. 

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nikomu nie chce się za***rdalać nawet za większą kase. Normalnie. 

Pewnie, że nie. Wśród dobroczyńców i łaskawców panuje przekonanie, że ta większa kasa, to za więcej godzin, a nie za większą stawkę godzinową

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

To jakieś dziwne zwyczaje u was. Z tego co ojciec opowiadał trzeba było mieć co najmniej 5ha. Żeby o jaki kolwiek traktor z przydziału się starać. 

U nas 5ha to była spora gospodarka. A z 7-8ha to już był bałor albo chadziaj.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U nas 5ha to była spora gospodarka. A z 7-8ha to już był bałor albo chadziaj.

U nas mniej niż 5,5ha to wyjątki może takie są ze 3 na 100 gospodarstw. I tak było odkąd pamiętam. 

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Do każdej pracy można znaleźć pracownika, tylko rekiny biznesu nie oswoiły się z tą myślą, że specjaliście trzeba dobrze zapłacić, a i do tego umowę o pracę wręczyć. Czasy, kiedy dobremu pracownikowi płacili minimalną i do tego bez umowy, albo na umowę śmieciową, bezpowrotnie minęły, i nawet ukry w tym temacie nie pomogą

To znajdź chętnego na 4 godziny dziennie do obory za 4 tys netto na etat. Bo mój brat nie może. Ostatni mu powiedział, że on tu nie przyszedł pracować tylko odpoczywać...

Aż zadzwoniłem do syna zapytać co oni oferują...30 zł na godzinę na rękę, pierwsza umowa na miesiąc, potem ustalają co dalej...

No i efekty podpuszczania sąsiadów 🤭

IMG_20250306_111525073_MFNR.jpg