Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

A co mnie obchodzi ile kto czego ma w małej polsce A zabitej dechami 🤔 

U nas na prowincji stać ludzi dla własnej wygody mieć pół hektara czy nawet półtora siedliska. 

Ty nigdy tego nie pojmiesz bo masz swój świat, więc po co ciągniesz jałową dyskusje...

Przy hodowli i dzierżawach to idzie ponad limit. Ale roślinna i truskawki jak u Tomka to nie powinno chyba 

Truskawka też zeżre paliwa 

Kuzyn miał to kasa była, ale c330 w polu też się  narobiła

Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał(a):

I piniondze wydałem.

Teraz trza by trochę zarobić 

Ile Tuskowi dałeś?

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Spalanie na pojedynczy "wjazd" jest nieduże, ale jak to przemnożysz przez ilość wjazdów to się robi spalanie ...

To samo opryski, nawozy

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Ile Tuskowi dałeś?

Tusk to za wiele nie dostanie bo co to te 2% PCC

6 minut temu, pedro2 napisał(a):

Co to jest dla Ciebie. 

Jak dla byka mały kartofelek 😏

No jakby nie było pół wypłaty 🤣

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Żeby mnie to jeszcze obrażało. Przecież to sama prawda. Ja to jednostka bezużyteczna, nic nie warta i nie wnosząca nic poza drobnymi podatkami. Która się nie rozmnoży i nie przyniesie krajowi dobrobytu. 

I prawidłowo. Nie rugaj wartościowych ludzi. Gdyby wszyscy byli takimi odludkami to byś po drzewach skakał z gołą doopą, a nie wygody, samochody, internety, w sklepach wszystkiego pełno, etacik na magazynie.

Ktoś kto cię karmi zbudował firmę, pewnie pokolenia na to pracowały, ktoś wyprodukował maszyny, auta, telefonik z którego korzystasz. 

Tobie się nie chce ścian w domu pomalować, a kogoś potrafisz zwymyślać, że żygasz i srasz na niego bo ma ambicje i cele w życiu, coś buduje, zakłada rodzinę. 

Nie zdajesz sobie sprawy z tego jakim jesteś hipokrytą bo zawdzięczasz bardzo dużo ludziom, którzy poszli zupełnie inną drogą niż ty.

Nie chciałem ci tego mówić, wiele razy gryzłem się w język, ale przeginasz i taka jest prawda. 

• Like 7
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Karol6130 napisał(a):

To samo opryski, nawozy

Opryskiwacz z ŚOR, nawozami i stymulatorami itp to 20-25 wjazdów w sezonie, 2l na ha na jeden zabieg może wystarczy, i już jest 50l, glebogryzarka/pielnik kolejne 5-6 razy może średnio te 5l/ha wystarczy. Na scielarke może starczy 15l/ha a może nie.

Ktoś powie co tak dużo na opryski, tu się daje nie 200 l/ha tylko od 400 do nawet 1000l przy niektórych zabiegach, do tego nadmuch też potrzebuje mocy, jedzie się powoli aby do pryskać a nie 8-10 km/h jak w zbożach czy kukurydzy z belka 15m albo szerszą.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, pedro2 napisał(a):

I prawidłowo. Nie rugaj wartościowych ludzi. Gdyby wszyscy byli takimi odludkami to byś po drzewach skakał z gołą doopą, a nie wygody, samochody, internety, w sklepach wszystkiego pełno, etacik na magazynie.

Ktoś kto cię karmi zbudował firmę, pewnie pokolenia na to pracowały, ktoś wyprodukował maszyny, auta, telefonik z którego korzystasz. 

Tobie się nie chce ścian w domu pomalować, a kogoś potrafisz zwymyślać, że żygasz i srasz na niego bo ma ambicje i cele w życiu, coś buduje, zakłada rodzinę. 

Nie zdajesz sobie sprawy z tego jakim jesteś hipokrytą bo zawdzięczasz bardzo dużo ludziom, którzy poszli zupełnie inną drogą niż ty.

Nie chciałem ci tego mówić, wiele razy gryzłem się w język, ale przeginasz i taka jest prawda. 

To, że dla ciebie ktoś jest wartościowy to znaczy, że dla innych też musi. Co do reszty

bardzo-panu-dziekuje-za-te-garsc-bezcennych-informacji-ale-ja-mam-to-w-dupie-kiepscy-ferdek-kiepski.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

U nas na prowincji stać ludzi dla własnej wygody mieć pół hektara czy nawet półtora siedliska. 

Pedro, wiem że próbujesz atakować Jacusia bo lubi pier**lic od rzeczy, ale akurat jeśli chodzi o te działki to już tutaj tak po prostu jest. Masz kilka linków, luknij na ceny---> https://sprzedajemy.pl/dzialka-13045m2-nawojowa-gora-krakowska-4-1b8e55-6fpbc4-nr68294567  , https://sprzedajemy.pl/niegoszowice-gm-zabierzow-dzialka-186-arowa-w-cichym-miejscu-4-1b8e55-6fpbc4-nr70626483  , https://sprzedajemy.pl/rolna-53-arowa-dzialka-w-radwanowicach-radwanowice-4-1b8e55-6fpbc4-nr66606217 . To tylko losowe większe rolne. Chcesz budowlane z cenami? :P

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

No jakby nie było pół wypłaty 🤣

🤨178.png.54c9d42a93aa5bba02ca72cdc8ff5b1a.png

36 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To, że dla ciebie ktoś jest wartościowy to znaczy, że dla innych też musi. Co do reszty

bardzo-panu-dziekuje-za-te-garsc-bezcennych-informacji-ale-ja-mam-to-w-dupie-kiepscy-ferdek-kiepski.jpg

Lecz się albo wracaj na drzewo

21 minut temu, Popier96 napisał(a):

Pedro, wiem że próbujesz atakować Jacusia bo lubi pier**lic od rzeczy, ale akurat jeśli chodzi o te działki to już tutaj tak po prostu jest. Masz kilka linków, luknij na ceny---> https://sprzedajemy.pl/dzialka-13045m2-nawojowa-gora-krakowska-4-1b8e55-6fpbc4-nr68294567  , https://sprzedajemy.pl/niegoszowice-gm-zabierzow-dzialka-186-arowa-w-cichym-miejscu-4-1b8e55-6fpbc4-nr70626483  , https://sprzedajemy.pl/rolna-53-arowa-dzialka-w-radwanowicach-radwanowice-4-1b8e55-6fpbc4-nr66606217 . To tylko losowe większe rolne. Chcesz budowlane z cenami? :P

Nie wtrącaj się bo nikt ciebie nie pytał 😉 

U nas na prowincji gnój wywozi się na pole jak w oborze się nie mieści, nikt nie trzyma przed domem jak u galicyjskich oligarchów

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
19 minut temu, Popier96 napisał(a):

A ...uj to kogo obchodzi 🤔🤦🤣🤣

Opublikowano

Dobra, przepraszam 😃. Tak tylko chciałem uzmysłowić, że siedliska mają tyle ile mają, bo jakby miały w tych rejonach te hektary jak gdzieś tam u was, to po prostu ruchu w interesie by nie było. A jest jak jest, wszystko pod deweloperke i bogatych mieszczan. Tak cyk, z hektara robi się 10 działek, sprzedaje i dzieci mają coś na start. Zresztą, kupić coś od kogoś pod siedlisko to trudny temat w tym rejonie. No i nie bez powodu hodowla tutaj kaput. Życie. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Popier96 napisał(a):

Dobra, przepraszam 😃. Tak tylko chciałem uzmysłowić, że siedliska mają tyle ile mają, bo jakby miały w tych rejonach te hektary jak gdzieś tam u was, to po prostu ruchu w interesie by nie było. A jest jak jest, wszystko pod deweloperke i bogatych mieszczan. Tak cyk, z hektara robi się 10 działek, sprzedaje i dzieci mają coś na start. Zresztą, kupić coś od kogoś pod siedlisko to trudny temat w tym rejonie. No i nie bez powodu hodowla tutaj kaput. Życie. 

To niech tna sprzedają ... tylko co oni lepsi niż z innych rejonów kraju 🤔 tacy sami ...

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Jedna taka miałem parę stówek brakło żeby to było pół 

Ale to tylko jedna taka była 😭

Może jaka emerytka, wdówka zza oceanu 🤔🤭

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Na nie niema zbytu a sobie kolekcjonować to bez sensu

ja gałęziówki nie miał to wzioł , do sadu i okrzesywania wiatrołomow bedzie , wcześniej niekompletną kupiłem to mam co nieco na zapas 

były 2 nace jakieś większe to miałem dla znajomego dziatka po 70ce co naprawia i na półce ustawia obok siebie jedna przy drugiej ale wziąłem demona do kosy 

Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał(a):

To niech tna sprzedają ... tylko co oni lepsi niż z innych rejonów kraju 🤔 tacy sami ...

A kto mówi, że lepsi? Powiedziałbym, że gorsi. Tak z zaobserwowanych zdarzeń i historii z życia wziętych. Też wolałbym siedzieć na zabitej dechami wsi pod lasem, ale jest jak jest. 😉. Ja tylko chciałem usprawiedliwić małe tutejsze siedliska. Ot co. 

Opublikowano
11 minut temu, malaczarna napisał(a):

Też byłam... U mnie same suszki

A to też chore, uschnięte poprzednim razem przyjechały...

7 minut temu, Popier96 napisał(a):

kto mówi, że lepsi

Jacus takie podziały wprowadza...

Musi mieć ogromne kompleksy że tak ciągle..

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tam pod tylnymi siedzeniami podłoga równa z tyłem paki?

A ile to PLN?

Ja za majętnego też się nigdy nie uważałem, i mam gdzieś co kto ma....to durne wywyższanie mnie denerwuje.

Równa a PLN ów no  tak ciut ponad 10

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

A co tam usprawiedliwiać 🤔 gnój pod oknem w kuchni 🤔🤦

W latach 50-60 tak budowali. Też widywałem nieużywane płyty gnojowe z przodu chałupy. Teraz już tego nie ma. Bo i w smrodzie nikt się nie bawi, a pozatym miastowe by szybko wybiły to z głowy 😂

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Opłaca się 🤔🤭

jak cudzy las to tak

19 minut temu, malaczarna napisał(a):

Też byłam... U mnie same suszki

ale jeszcze stoją czy leżą?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v