Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mf362 napisał(a):

Dantejskie sceny 

Raczej normalna rzecz. Choć teraz coraz mniej to normalne patrząc na te zmiany na wsi. Duża część ludzi głupieje i woli wszystko kupić niewiadomego pochodzenia chociaż chlewy puste stoją, pole jest a i nieraz jakieś maszyny po szopach i stodołach pochowane. Byłem kiedyś u Seniora gnój wyrzucać po fajrancie i tak wspominaliśmy - jeszcze z 15 lat temu o takiej porze - czyli po 15-16 wszędzie tylko było słychać szuranie łopat i kwik świniaków. Teraz - nic. Czasem gdzeniegdzie łopata zachrobocze. 

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Duża część ludzi głupieje i woli wszystko kupić niewiadomego pochodzenia

...bo tak jest prościej, łatwiej...

Czy po to by wypić pół litra mleka dziennie muszę krowę chodować?

Fajnie mieć swoje warzywa, drób i inne takie, ale prościej jest kupić gotowe...

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Choć teraz coraz mniej to normalne patrząc na te zmiany na wsi. Duża część ludzi głupieje i woli wszystko kupić niewiadomego pochodzenia 

A wódkę w sklepie kupujesz a nie znasz jej pochodzenia i z czego zrobiona 🤣🤣

Choć teraz coraz mniej to normalne patrząc na te zmiany na wsi. Duża część ludzi głupieje i woli wszystko kupić niewiadomego pochodzenia 

Opublikowano
Teraz, PAN88 napisał(a):

Nie kupuję. Nie piję zasadniczo sklepowej, chyba, że mnie ktoś częstuje. Ciągle dostaję coś robionego albo sam robię na przykład miodówkę. 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Łolek napisał(a):

No i elegancko 

Podoba się 🤔

Ogólnie to take nie głupie. Wydam pieniądze to choć nie będę miał zmartwienia. 

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...jakaś fotorelacja będzie?🤔

Miałeś 

5 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

A co, a co?

Chcesz Skodę kupić?

Decyzja będzie jak wrócę za tydzień. Cza na chlebek zarobić. Bo jak mnie kaczki koło stawu widzą to mi chleb rzucają. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie kupuję. Nie piję zasadniczo sklepowej, chyba, że mnie ktoś częstuje. Ciągle dostaję coś robionego albo sam robię na przykład miodówkę. 

Kupna wóda poza wyjątkami to chemiczne gówno robione z wszelkiej maści odpadów spożywczych. Ta lepsza to ze spleśniałej ukraińskiej kukurydzy.

32 minuty temu, DANDYS napisał(a):

poleci ktoś dobre wiertło do betonu ,musi być fest

W lidlu zobacz.

Opublikowano (edytowane)

cos sie ocieplilo. pochmurnie..

kurna -2 lata nie rabalem drzewa , 2 razy sztyl zlamany ,mlot 10 kg w rucha ale poszlo.. kregoslup irece wytrzymaly ..

2 godziny temu, Łolek napisał(a):

Mi nic nie zajumali po prostu ich jeszcze nie kupiłem , spokojnie się doposaży warsztacik nie od razu wszystko 

mi raz ciagnik spadl przy wymianie detki w tylnym kole-sekunda i bym dloni nie mial...

gosc wymienial polos w bizonie -nawet mu sie nie chcialo kola podlozyc..w ym roku by pierwszy raz dzien dziadka obchodzil..

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie. 

U nas ludzie zamożni, tu po co kraść 🤷 

Tyle kogutów dać se ukraść, to aż dziwne..

no wiem ,sami emeryci..wola wnuczkowi dac 🤣

sa tacy co nie boja sie do warszawy jechac a nawet na 10 dni  nad morze.

obcy nie przyszedl-wiedzial ze nie ma nikogo.

43 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kupna wóda poza wyjątkami to chemiczne gówno robione z wszelkiej maści odpadów spożywczych. Ta lepsza to ze spleśniałej ukraińskiej kukurydzy.

W lidlu zobacz.

w twojej wyobrazni.. miedzynarodowe koncerny bawia sie  w piaskownicy, 

Edytowane przez jacus
Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał(a):

cos sie ocieplilo. pochmurnie..

kurna -2 lata nie rabalem drzewa , 2 razy sztyl zlamany ,mlot 10 kg w rucha ale poszlo.. kregoslup irece wytrzymaly ..

mi raz ciagnik spadl przy wymianie detki w tylnym kole-sekunda i bym dloni nie mial...

gosc wymienial polos w bizonie -nawet mu sie nie chcialo kola podlozyc..w ym roku by pierwszy raz dzien dziadka obchodzil..

no wiem ,sami emeryci..wola wnuczkowi dac 🤣

w twojej wyobrazni.. miedzynarodowe koncerny bawia sie  w piaskownicy, 

Zawsze zabezpieczam podnośnik jakimś  klocem drewna a jak już stoi to staram się go rozbujać zanim zacznę robotę , ale często pośpiech jest główną przyczyną wypadków 

Opublikowano
19 minut temu, jacus napisał(a):

Niektórych to nie bawi...

Ty lubisz udawać zamożnego.

Tam cię nie znają, to może ktoś uwierzyć 

Sam widzisz, same straty z tego tułania się autobusami po świecie...

Dobrze że tylko te kury masz, to więcej nic nie wyniosą podczas nieobecności...🤭

• Haha 1
Opublikowano

No i nadchodzi zgniła pogoda do bliżej nieokreślonego czasu. Trudno, a było już tak przyjemnie. No nic, trzeba iść paszy namieszać bo po niedzieli może by się jakichś kurczątek kupiło. Gnoje powyrzucać, skleić parę trepów na wieczór i jutro iść pracować. Ot, weekend. 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

No ale tera skoki P0oglądać. 

...skoki pieniędzy nie dadzą...

Kiedy moją podrzucić?

Rysiek co to za blat warsztatowy?

Edytowane przez 12Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v