Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Strongman napisał(a):

Ten jackowski mówi ze będzie ostra zima w styczniu czy lutym z 3 tyg.I tak ciepło we wrzeniu zawsze już kiedyś przymrozki byli.

Który to już rok on te zimę 100 lecia przepowiada?

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Ajeto napisał(a):

Żebyś sobie tylko czegoś nie nadwerężył Ksysiu😗

Nie no opowiadaj dalej o nawożeniu swojego ogródka klockami spod wychodka. 

To bardzo ciekawe opowieści som🤣

Nadwerężyć to ty sobie możesz co najwyżej mózg, o ile już nie nadwerężyłeś. Za dużo postaci i każda rzekomo inna a jednak nie do końca... Że cię babka do Kobierzyna nie oddała...

-3.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Kallina86 napisał(a):

@Bezduszna nie po to Ci przytakuję, żebym miała z Tobą dyskutować. W odniesieniu do tego, co napisałaś wyżej, mogłabym napisać wiele. Ale ja nie mam takiej potrzeby. To są Twoje teorie, Twoje przemyślenia i Twoje wnioski. Każdy ma prawo wypowiadać się na forum, więc Ty też. Ale nikt nikogo nie zmusza do czytania wszystkiego, a tym bardziej do odnoszenia się do wypowiedzi innych użytkowników forum. Dziękuję za troskę, ale uważam że na tym powinniśmy zakończyć naszą konwersację. Pozdrawiam. 

A daj se na spokój z tą osobą  ,,życie stygnie''           ,kobiety ponoć intuicyjnie wyczuwają kto je olewa a tu ? rzuca się do każdego jak wesz na grzebieniu . [ Zaraz dostanę po łbie od BO.o:$]              Znów mróz ,w sobotę nie oberwaliśmy malinek i pewnie z 7 litrów zostało . Jakoś w tym roku póżno zaczęły owocować i pleśnieją.  

Opublikowano

Dzień dobry...na jednej aplikacji 3 w +...na drugiej 1 w -...a na termometrze 0...pies trącał te technologie...to działa jak te nowoczesne ciągniki, że nawet fotel spod d..py ucieka 🤦...

Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

Co ty jeszcze metalowych kubków udoiowych używasz 

Nie ważne jakie aby mleka dużo przez nie płynęło 🤭🙋‍♂️😁

33 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To u mnie można powiedzieć że ciepło, -1.

@Rolnik1973 nie masz jakiegoś kolegi w Łosicach ??

Strągmen albo danielhaker ...

Opublikowano (edytowane)

A propos dojenia... @kizak Kaziu Archimedes śmiga na trzech aparatach aż miło 😊...nie potrzebny był dodatkowy zbiornik próżniowy, trzeba było się regulatorem ciśnienia troszeczkę zająć i go lekko zmodyfikować...

A kubki metalowe najlepsze, bo...metalowe...ważne żeby gumy strzykowe na czas wymieniać 🤷...

I jeszcze jedną obserwacją się z Wami podzielę, w zakresie pulsatorów...pneumatyczne fajnie doją, ale kradną więcej podciśnienia niż hydrauliczne. Teraz mam dwa hydrauliczne i jeden pneumatyczny i podciśnienie utrzymuję na 0,5 bara. Gdyby były wszystkie pneumatyczne myślę, że 0,4 to by był max🤔

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)

Hydrauliczne mniej powietrza biorą ,mam wrażenie.jakby lepiej doili,a i plastikowe kubki jak krowa kopie to lepiej się trzymają przysysają trudniejsze do zwalenia 

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v