Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Bananek napisał(a):

U mnie za tego proboszcza (od 1999 roku) ani razu nie było podanego żadnego minimum przy jakiejkolwiek składce. Zmieni się to przy zmianie proboszcza. 

Pisanie o składkach czy ofiarach "dewiacja" wydaje mi się opluwaniem. 

Się zasiedział jakoś u was 

Od tego czasu u nas trzeci już 

Ten jest bo wcześniejszy zmarł na raka 

Wcześniejszy jakoś nie wyznaczał kwot, nie zabraniał wjazdu na teren cmentarza 

Umiał się dogadać z lasami państwowymi 

Udało mu się pokryć kościół nową blachą, odmalować wewnątrz i zewnątrz, ułożyć kostkę wokół kościoła i cmentarza, wybudował kaplicę na cmentarzu

Zrobił remont starej plebani, organistówki

Nazbierał pieniędzy na misje, nie bylo bo covid

No i nigdy nie było że 1000zl od rodziny 

A ten jak tylko nastał to odrazu zmiany i że skąpe ludzie, że tam gdzie był to byli źli parafianie a tu jeszcze gorsi

Zmienił kościelnego, w banku zrobił awanturę bo pieniądze parafialne były bez dostępu

Cały czas coś, i że pieniędzy mało 

A teraz pozrywane boazerie, podłogi, nabrane kredytów bo zakłada pompę ciepła i całą resztę 

Na cmentarz miała być aleja żeby pogrzeb nie po drodze szedł, niebezpiecznie jest

Miała być działka wykupiona od lasów państwowych, ale zapomniał że jak nastał to odrazu z lasami na wojnę poszedł, kto by się spodziewał że Pisior księdzu się sprzeciwi, a jednak

A msze za duszę to może z ¼ co kiedyś, reszta to po za parafią 

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Się zasiedział jakoś u was 

Od tego czasu u nas trzeci już 

Ten jest bo wcześniejszy zmarł na raka 

Wcześniejszy jakoś nie wyznaczał kwot, nie zabraniał wjazdu na teren cmentarza 

Umiał się dogadać z lasami państwowymi 

Udało mu się pokryć kościół nową blachą, odmalować wewnątrz i zewnątrz, ułożyć kostkę wokół kościoła i cmentarza, wybudował kaplicę na cmentarzu

Zrobił remont starej plebani, organistówki

Nazbierał pieniędzy na misje, nie bylo bo covid

No i nigdy nie było że 1000zl od rodziny 

A ten jak tylko nastał to odrazu zmiany i że skąpe ludzie, że tam gdzie był to byli źli parafianie a tu jeszcze gorsi

Zmienił kościelnego, w banku zrobił awanturę bo pieniądze parafialne były bez dostępu

Cały czas coś, i że pieniędzy mało 

A teraz pozrywane boazerie, podłogi, nabrane kredytów bo zakłada pompę ciepła i całą resztę 

Na cmentarz miała być aleja żeby pogrzeb nie po drodze szedł, niebezpiecznie jest

Miała być działka wykupiona od lasów państwowych, ale zapomniał że jak nastał to odrazu z lasami na wojnę poszedł, kto by się spodziewał że Pisior księdzu się sprzeciwi, a jednak

A msze za duszę to może z ¼ co kiedyś, reszta to po za parafią 

Karol księża to też ludzie... Niektórzy są pazerni inni mniej..... niedaleko mnie był ksiądz co 2 miliony z parafii wyprowadził....ze 2 łata temu było o tym głośno.,. ale tak jak pisałem nie ja ich swiecilem i nie ja ich będę rozliczał....

• Like 1
Opublikowano

-4,slonce swieci,w domu sie bawie multimetrem. 

silnik sie spalil -ledwo 40 lat mial i padl...

Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Czytaj Jacuś ze zrozumieniem. Byłem zapłacić. A termin zarezerwowany rok wcześniej. 

dziwne zwyczaje..u nas zamawiasz i placisz..

Godzinę temu, Leszy napisał(a):

a pośrednio dotkniętym, to już nie można? Jak ktoś jest członkiem kościoła i parafii, często z rodzin które dłużej mieszkają na ich terenie niż sami księża w ogóle żyją, to chyba może wypowiedzieć się na temat tego co mu się nie podoba. 10 pokoleń łożyli na kościół, każda cegła z pracy parafian jest tam postawiona, a przychodzi taki nie wiadomo skąd, a rządzi się jak pan feudalny na włościach. To jest trochę nie w porządku. Ja tak uważam. 

dluzej klasztoa nizi przeora 

50 minut temu, Bananek napisał(a):

Myślę, że nie. Upadnie, ale będzie żyła dłużej niż Ci się wydaje. Kwestia jak szybko nadejdzie katastrofa. Przed obliczem prawdziwej zagłady nawet twoje kolano się zegnie. Gwarantuję ci to. 

wroci tam skad przyszedl..na poczatku byl da elit a nie plebsu..

48 minut temu, Qwazi napisał(a):

I młodzież uczęszcza w wielu parafiach 

po papierek do sakramentu pozegnania z kosciolem-czytaj bierzmowania a potem jednostki ..

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał(a):

dziwne zwyczaje..u nas zamawiasz i placisz..

U nas ksiądz nie bierze ofiary rok wcześniej bo mówi że on nie zna dnia ani godziny. Dekret biskupa i już go nie ma. I z ofiarą to z tydzień przed terminem. 

A jak kiedyś zapomniałem to i tak mszę odprawił. To poszedłem z ofiarą po🤭

Jacek a gregorianki u was zamawiają? U nas to 2 lata do przodu już terminy porezerwowane 

Opublikowano
6465 napisał:

1 minutę temu, Bananek napisał(a):

Nawet wiem kiedy. Jeśli zmiana na lepsze to większy z Ciebie pożytek niż z tych co codziennie całe życie klepali zdrowaśki w pierwszej ławce w kościele. 

Ja w pierwszej ławce to bym się pomodlić nie umiał. Mi lepiej bliżej huru niż ołtarza. 

nie ważne gdzie

Bananek napisał:

1 minutę temu, Łolek napisał(a):

Po przeczytaniu tego opisu już bym nie jechał 

Bajkopisarz okrutny 

A tyn?

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-peugeota-3008-1-6-benzyna-2010r-CID5-ID13ncQA.html

pytaj Elona jego okolice 😁😁😆😆

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, 6465 napisał(a):

jak kiedyś zapomniałem to i tak mszę odprawił. To poszedłem z ofiarą po🤭

Jak chowaliśmy bratową, to podczas załatwiania proboszcz powiedział do brata, że ofiarę przyniesie kiedy będzie miał, a teraz to ma się zająć dziećmi a nie myśleć o pieniądzach. W dzień pogrzebu brat poszedł z pieniędzmi, to trzy razy pytał, czy na pewno chce teraz dać tą ofiarę i czy mu na wszystko wystarczy. O tym, że policzył grób podwójny za pojedyńczy i nie zbierał tacy na pogrzebie nie wspominając. No i opłaty za pomnik też nie wziął. A z pierwszego wrażenia nie wygląda na takie podejście. Wszystko zależy od człowieka 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 4
Opublikowano
radekz200 napisał:

a tym czasem 😂

IMG_6224.jpeg

e no teraz to już będę się zwracam Panie Radosławie. ile taka przyjemność ja patrze na jakąś używkę w necie najlepiej coś do 3000-3500zl ale ciężko trafić coś fajnego

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał(a):

20250114_120000.jpg

20250114_120015.jpg

Teraz, PRIMO napisał(a):

20250114_120000.jpg

20250114_120015.jpg

20250114_120006.jpg

20250114_120033.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał(a):

Bez twoich 3.75zł ta instytucja już nigdy się nie podniesie. 🤣

Mam w C5 HDi, miałem w fieście HDi. Znam te silniki. Chciałem coś w benzynie wreszcie. Jak @soltys48. 😉

Noooooo 🤔

Opublikowano

Mam w C5 HDi, miałem w fieście HDi. Znam te silniki. Chciałem coś w benzynie wreszcie. Jak @soltys48. 😉

to nie z grupy PSA

Opublikowano
soltys48 napisał:

Noooooo 🤔

a nie kupiles tej octavi ?

Michal2399 napisał:

Teraz, Wiesio80 napisał(a):

Przetrwała tyle lat to przetrwa i dalej....

Bo ludzie to debile przezwyczajeni do tradycji

Doktorzy raczej tam niechodzą

a jakie Ty masz wartości tradycje ?

Opublikowano

Bakterie coli w wodociągu we wsi wykryli. Leją wodę na łąkę. 

Oczywiście tylko ogłoszenie na stronie gminy i nic się nie stało.

U chłopa w studni by wykryli to pewnie atest wek, kwarantanny i wszystkie kontrole jakie tylko istnieją... 😆

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

U nas ksiądz nie bierze ofiary rok wcześniej bo mówi że on nie zna dnia ani godziny. Dekret biskupa i już go nie ma. I z ofiarą to z tydzień przed terminem. 

A jak kiedyś zapomniałem to i tak mszę odprawił. To poszedłem z ofiarą po🤭

Jacek a gregorianki u was zamawiają? U nas to 2 lata do przodu już terminy porezerwowane 

takie cuda to tylko w krakowie. nasi maja za duzo kasy zeby sie bawic w pierdoly.

znam taka co sobie zamowila za meza na malym rynku -nawet jezdzila na nie.

to przypadkowo moja tesciowa- mowie jej daj wnukom po 500 -idealnie pasowalo- i beda dziadka wspominac pare lat .ale ona madrzejsza i teraz zaden wnuk nie chce do niej jezdzic.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

a jakie Ty masz wartości tradycje ?

Tradycyjnie pier**li bzdury może nie zawsze ale często 

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Ty się nie pytaj tylko portfel wyciagaj i płać 

14 minut temu, soltys48 napisał(a):

Bodzio 🤔 czy Jacek 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał(a):

Tradycyjnie pier**li bzdury może nie zawsze ale często 

Ty się nie pytaj tylko portfel wyciagaj i płać 

Na masło wydałem 🙄😁

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie opłaca się ;) 

Opublikowano
47 minut temu, jacus napisał(a):

takie cuda to tylko w krakowie. nasi maja za duzo kasy zeby sie bawic w pierdoly.

znam taka co sobie zamowila za meza na malym rynku -nawet jezdzila na nie.

to przypadkowo moja tesciowa- mowie jej daj wnukom po 500 -idealnie pasowalo- i beda dziadka wspominac pare lat .ale ona madrzejsza i teraz zaden wnuk nie chce do niej jezdzic.

To wnuczki za to że 500 nie dostali to babkę olewają a nie dlatego że ich tak wychowano?

• Like 3