Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na nic by nie był, bo to jest zbędny świstek ... Jak ukończę kurs motocyklowy na torze i zderzę się z innym motocyklistą na drodze to czy ten dyplom z toru ma jakieś znaczenie ?? xD 

A jakbyś kosił np u sąsiada i zdążyły by się jakiś wypadek to mógłby się przydać taki świstek czy nie ?

Opublikowano
2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Ja też wolę...w kruchcie. Niedobrze mi, gdy widzę takiego w pierwszej ławce co ręce do nieba wyciąga, a podpierdolić Cię pierwszy biegnie 🙆

Była taka starsza pani u nas co w pierwszej ławce co dzień na mszy siedziała a z całą wsią się kłóciła. Po prostu uważała się są najmądrzejszą i tylko szukała kogo podjebać. A jak powiedziałem księdzu żeby z nią coś zrobił to się zaśmiał i mówi że nie jestem pierwszy co porusza jej temat. Ale z kościoła wygonić jej nie może. Co najwyżej zwróci jej uwagę żeby kochała bliźniego jak siebie samego 😁

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

gadają o tym aktywnym rolniku już chyba za Ardanowskiego to było i to chyba on wymyślił czy to coś zmieni to jest kolejny sztuczny przepis. czy ta ustawa da jakiś przywilej aktywnemu rolnikowi ostatni chyba w weekend Kula wrzucił film o ekoschematach i fajnie podsumował. Polak znajdzie rozwiązanie poprostu dzierżawa na papier do tego czynsz dzierżawny+ dopłaty. jak wlasciel nie będzie mógł brać dopłat bo nie będzie aktywnym rolnikiem. albo co gorsze będzie kombinowanie z fakturami.

Niby Unia wymaga od każdego kraju zdefiniowania "aktywnego rolnika". Efekt będzie taki że niektórzy będą mieli więcej kombinowania a może też odbić się czkawką obszarnikom bo niektórzy wydzierżawiający zabiorą pola a nie dadzą dzierżawy na piśmie(znam takich starszej daty, albo na gębe albo wcale bo jeszcze straci ojcowizne).

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Była taka starsza pani u nas co w pierwszej ławce co dzień na mszy siedziała a z całą wsią się kłóciła. Po prostu uważała się są najmądrzejszą i tylko szukała kogo podjebać. A jak powiedziałem księdzu żeby z nią coś zrobił to się zaśmiał i mówi że nie jestem pierwszy co porusza jej temat. Ale z kościoła wygonić jej nie może. Co najwyżej zwróci jej uwagę żeby kochała bliźniego jak siebie samego 😁

Tomek, to w każdej parafii takie egzemplarze są. Mnie też ciężko spod chóru wygonić. A czasem to w niedzielę se jeżdżę do syna. Idę na chór, on tam ma fotel za organami. Na tym fotelu mi najlepiej. Nikogo nie widzę, wszystko pięknie słychać, siedzi się jak chrabia...że dwa razy to wstać zapomniałem nawet🤦

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał(a):

W 3008 to bym się nie pchał bo silniki w nich mają kiepską opinię. 

benzyniaki VTI i THP to wrzód na d.... w tych autach, albo stary MPI, baaardzo rzadko spotykany, albo diesel

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Niby Unia wymaga od każdego kraju zdefiniowania "aktywnego rolnika". Efekt będzie taki że niektórzy będą mieli więcej kombinowania a może też odbić się czkawką obszarnikom bo niektórzy wydzierżawiający zabiorą pola a nie dadzą dzierżawy na piśmie(znam takich starszej daty, albo na gębe albo wcale bo jeszcze straci ojcowizne).

Dzierżawę dadzą na gębę ,ale będziesz musiał z 50 ton zboża sprzedać na jego dane ,lub inne kwiatki . W nawozy nie będą się pchać w papiery ,bo plan azotanowy ,ale paszę już kup ,lub co mnie to obchodzi papiery załatw .

Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Są inni tańsi i bardziej bezproblemowi ...

Nie miałem problemów, dwa razy mi uszkodziło dach , jeden raz @Agrest mi doradził żeby zgłosić już po naprawie i dostałem bez problemu odszkodowanie  , samochód mi kobieta uszkodziła pod marketem też miała z PZU polisę tak samo wypłacone . A z Wartą mam nie miłe wspomnienia...

Co do cen , PZU teraz ma bardziej konkurencyjne stawki, a kiedyś miałem samochód w tańszej jakieś "Bolek i Lolek" w pierwszym roku było taniej a kolejny dowalili już więcej i wróciłem do PZU 

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Tomek, to w każdej parafii takie egzemplarze są. Mnie też ciężko spod chóru wygonić. A czasem to w niedzielę se jeżdżę do syna. Idę na chór, on tam ma fotel za organami. Na tym fotelu mi najlepiej. Nikogo nie widzę, wszystko pięknie słychać, siedzi się jak chrabia...że dwa razy to wstać zapomniałem nawet🤦

Ja też zawsze na końcu przy drzwiach 😉

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie miałem problemów, dwa razy mi uszkodziło dach , jeden raz @Agrest mi doradził żeby zgłosić już po naprawie i dostałem bez problemu odszkodowanie  , samochód mi kobieta uszkodziła pod marketem też miała z PZU polisę tak samo wypłacone . A z Wartą mam nie miłe wspomnienia...

Co do cen , PZU teraz ma bardziej konkurencyjne stawki, a kiedyś miałem samochód w tańszej jakieś "Bolek i Lolek" w pierwszym roku było taniej a kolejny dowalili już więcej i wróciłem do PZU 

Z każdym nowym , następnym ubezpieczeniem zmieniam.

Auto jak płacisz tylko oc, to jaki sens płacić dużo jeśli można mniej?

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Co roku polisę zmienisz? 

To ile płacisz od ciągników za oc?

O ile gdzieś taniej to tak.

Agent zawsze mi wyszukuje. Wie którym firmom można zaufać i szuka najtańszej oferty..

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
10 godzin temu, Popier96 napisał(a):

Ale nie powiesz, że nie powinien mieć tej kategorii. W jego przypadku zrobili to zgodnie z literą prawa. Martwi mnie to, że faktycznie mogą nie wszędzie to robić. 

jak nie wbija we wegrzcach to jedziesz do krzeszowic a na koniec skawina 🤣

10 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Powiem Ci w telegraficznym skrócie. Największym problemem jest rozumienie na czym polega służebność osobista. Seniorzy zwykle uważają, że to jest dożywocie, czyli to, co sobie w akcie zastrzegli jest do końca ich życia ich własnością. Tymczasem to nie oni zastrzegli, a obdarowany ustanowił. I nie jest to prawo własności tylko prawo użytkowania do śmierci i jako takie podlega pewnym ograniczeniom. Taki senior zwykle nie przyjmuje do wiadomości, że można go tej służebności szybko i skutecznie pozbawić. Nie, to źle określenie...nie pozbawić a zamienić na świadczenie pieniężne. Stąd się bierze 99% konfliktów między pokoleniami, które przekazywały sobie gospodarstwo. Co ja się do sądów na jeździłem w takich sprawach 🤦

jak matce pokazalem ile moge jej dac i zadac wyprowadzki to sie zdziwila ze takie cos podpisala.

2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

a to masz na myśli może coraz mniej ale wcześniej często były takie akcje w "sprawie dla reportera" jak najczęściej synową z teściowa dawały popisowki można się pośmiać z boku ale czasami to ludzka tragedia. Tylko po co takie rzeczy pisać kupowałem gospodarstwo od syna sąsiada i miałem wgląd we wszystkie dokumenty i akty co tam było zapisane co sobie życzą Ci co darują to mi by nawet na myśl nie przyszło,ja wiem ze maja do tego prawo. ale jak w akcie notarialnym była opisana ceremonia pogrzebowa jak ma wyglądać łącznie opisana ze stypa itp jak ma wyglądać ogródek mieszkanie korzystanie z szopki kurnika itp. i co po kilku latach i tak sąsiad się musiał zrzec "służebności dozywocia" bo syn sprzedawał ja to kupowałem. I umówiłem się na gębę z tym młodym co sprzedawał ze jeszcze rok zostawię temu ojcu ogródek na warzywa i tak się stało nie dość że ten wybrał sobie kilka arów prawie na środku pola to mówi że w następnym roku to chce w innym miejscu. telefon do syna który sprzedawał żeby tacie wytłumaczył ze to była tylko jednorazowa umowa bo nie zamierzałem dyskutować ze starszym panem. drugi przypadek miałem jak kupowałem to sobie wlasciel wymyślił ze sobie by zostawił 3 czy 4 ary bo ma młodych truskawek posadzone kilka krzakow więc mu mówię nie ma sprawy niech bierze geodetę odmierza sobie te truskawki odliczamy od transakcji ta powierzchnię i po temacie a dziadek chytry chciał wziąść kasę za ziemię i jeszcze mieć truskawki. ale z drugiej strony nie ma się co dziwić często są sprzedawane majątki pokoleń i ciezka tym ludzia się pogodzić z taką sytuacją a jeszcze inny co mi sprzedał to jeszcze mi udzielał rad jak mam ta jego była ziemię obrabiać

jesi wszyscy u was maja taki stosunek do starszych jak ty,to sie nie dziwie ze musza wszystko prawnie zrobic .

zalowac dziadkowi nad grobem kawalka pola ??

mnie tez wk***ia jak musze zostawic dzialeczke .. ale nic nie mowie 

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Fajnie wyglądałeś jak byłeś młody

to nie do konca cale zdjecie ..

43 minuty temu, 6465 napisał(a):

@Bananek byłem w niedzielę za mszę zapłacić bo w sobotę się będzie za ojca modlił i pytałem go o to co pisaliśmy. To tylko ruszył ramionami i powiedział że masz taką robotę to co zrobisz jak nic nie zrobisz. Rozgrzeszy 😁

w tydzien msza ??  kurna u nas to pol roku wczesniej trzeba zamawiac.. pogrzebowe msze to daja do innych parafii.

Opublikowano
55 minut temu, Bananek napisał(a):

Ja tam jestem zdania, że jak nie chcesz przyjmować księdza, nie przyjmuj. Jak nie chcesz chodzić do kościoła - nie chodź. Ale nie opluwaj jeśli nie masz podstaw i nie jesteś dotknięty bezpośrednio jakąś krzywdą ze strony KK. 

A jeśli chodzi o danie (raz w roku) na kolędę to mi osobiście byłoby wstyd dać 100zl przy stanie osobowym w domu 6 ludzików, gdzie każdy jest na jakiejś pensji, czy to emerytura czy pobory czy nawet 800+. 100 zł to nawet jak ktoś chodzi raz w tygodniu to przy 52 tygodniach w roku wychodzą grosze. A jeśli podzielić to na 6 osób w moim przypadku to wstyd jak cholera. 

Jesteś zdania jak pisać źle to lepiej wcale. Przytoczył Ci argumenty jak to u Niego wygląda a Ty od razu że opluwa. Oczywiście chcesz to i daj 1000 co miesiąc. Nikt Ci nie broni. Ale księża coraz częściej narzucaja minimum jakie mają dostać po kolędzie. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

tydzien msza ??  kurna u nas to pol roku wczesniej trzeba zamawiac.. pogrzebowe msze to daja do innych parafii.

Haaa.

U nas madrzejsi...

Jedna msza, a wiele intencji....

Musita się od naszych łuczyć...😋

Opublikowano
2 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

Jesteś zdania jak pisać źle to lepiej wcale. Przytoczył Ci argumenty jak to u Niego wygląda a Ty od razu że opluwa. Oczywiście chcesz to i daj 1000 co miesiąc. Nikt Ci nie broni. Ale księża coraz częściej narzucaja minimum jakie mają dostać po kolędzie. 

U mnie za tego proboszcza (od 1999 roku) ani razu nie było podanego żadnego minimum przy jakiejkolwiek składce. Zmieni się to przy zmianie proboszcza. 

4 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

Ty od razu że opluwa

Pisanie o składkach czy ofiarach "dewiacja" wydaje mi się opluwaniem.