Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, radekz200 napisał(a):

eeee lepiej nam napisz ile wziąłeś emerytury w tym roku 😛

A to sam zeznania podatkowego nie umiesz odszukać?

Czy znajomość obsługi komputera kończy się na przeglądaniu FB i AF🤭

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, marulekk napisał(a):

No ale mieszkasz na wsi i prowadzisz hodowle więc kto ty 🤔

Mieszkaniec a hodowlę to każdy może mieć...

45 minut temu, PAN88 napisał(a):

Przecież napisałeś że dobrze jest i pieniądz się zgadza to będziesz chytrzyć?

@Chłoporobotnik brakuje podsumowania ile razy się na %😂  

Ciężko zliczyć.

31 minut temu, konteno napisał(a):

@Chłoporobotnik jakby Ci tak poradził to posłuchałbyś ?

598766230_1178881671026369_3912636846723

A jakoś odechciewa mi się spożywać... 

14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Sprzedałem:

95102 l mleka (bez grudnia, bo jeszcze nie było faktury, ale będzie ok 6,5 tys)

11 cielaków 

5 jałówek opasowych (jedną cielną kupiłem)

23 t żyta

Zetor zrobił 314 godzin 

Ciapek 207 godzin

Kombajn nie wiem, bo nie spisałem licznika, ale myślę, że między 5 a 10 godz🤔

Tir 7200 km

Zużyłem 3 tys l paliwa, 18,5 t pelnoporcjówki, 7 t śruty z własnego zboża, dodatków na kilogramy nie liczyłem

Do leczenia wet był mi potrzebny raz do infekcji u cielaka i trzy razy do badań na cielność. Zaczynałem rok ze stanem 28 szt łącznie, kończę 33 szt

Z inwestycji kupione 1,68ha i kombajn (w wersji mini😁)...

Takie to hobby🤷😊

W tym roku poważnych zakupów 0. Taka sobie stagnacja bo i czy "rozwój" ma sens?

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Sprzedałem:

11 cielaków 

23 t żyta

Zetor zrobił 314 godzin 

Ciapek 207 godzin

Tir 7200 km

Zużyłem 3 tys l paliwa, 18,5 t pelnoporcjówki, 7 t śruty z własnego zboża, dodatków na kilogramy nie liczyłem

Do leczenia wet był mi potrzebny raz do infekcji u cielaka i trzy razy do badań na cielność. Zaczynałem rok ze stanem 28 szt łącznie, kończę 33 szt

Takie to hobby🤷😊

To u mnie jeden ciągnik 220MTH, drugi ze 70, kombajn co koło 50h, sprzedałem 14t rzepaku, 24t pszenicy i 6t jęczmienia ozimego ze zbiorów 2025, no i połowę tych z 2024, z inwestycji  - drugi silnik do MTZ, siewnik na agregat (używany) i drugie auto w tym roku zakupione , oboma autami zrobiłem tak ze 35 tys w tym roku, motorem ze 3 tys i hulajnogą elektryczną coś koło 100km w sezonie 

z ubytków - odszedł mój pies po 15 latach mieszkania z nami, nie powiem - brakuje go

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Pół nowej Cupry.🤣

zależy w jakim wyposażeniu 😛

8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

To może być tajne...🤭 

Kurna....już wiem czemu miałeś trudności z wygraniem wyborów 🤭

Jak będzie sie nazywał nasz nowy temat?

kurła ja chyba za rok nie będę musiał robić tego sprawozdania? 

Opublikowano
22 minuty temu, jacor73 napisał(a):

A to sam zeznania podatkowego nie umiesz odszukać?

Czy znajomość obsługi komputera kończy się na przeglądaniu FB i AF🤭

Tiktoka jeszcze umie 🫣 

Miał tam w obserwowanych ciekawe konta 🤭

Opublikowano
32 minuty temu, radekz200 napisał(a):

eeee lepiej nam napisz ile wziąłeś emerytury w tym roku 😛

Proszę bardzo...wziąłem 12 emerytur i jedna trzynastą emeryturę...a raczej nie wziąłem tylko same wpłynęły 🤷😁

Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To jeszcze jedno w starym roku, aj wrócił by człowiek i postrzelał , walki wręcz poćwiczył aż się łezka w oku kręci 

IMG_20251228_160458_418_LL~2.jpg

To który jesteś rocznik?

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jahooo napisał(a):

To u mnie jeden ciągnik 220MTH, drugi ze 70, kombajn co koło 50h, sprzedałem 14t rzepaku, 24t pszenicy i 6t jęczmienia ozimego ze zbiorów 2025, no i połowę tych z 2024, z inwestycji  - drugi silnik do MTZ, siewnik na agregat (używany) i drugie auto w tym roku zakupione , oboma autami zrobiłem tak ze 35 tys w tym roku, motorem ze 3 tys i hulajnogą elektryczną coś koło 100km w sezonie 

z ubytków - odszedł mój pies po 15 latach mieszkania z nami, nie powiem - brakuje go

To u mnie jeszcze był zakupiony nowy posuw hydrauliczny do rozrzutnika, ale go umieszczam w rubryce awarie🤷😀

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No przestań..

Niech pokaże jakie wartości sobą reprezentuje.

Niektórzy już mogli zapomnieć co za...postać..

Skąd wiesz?

Bo jak komuś do 1 brakuje to nie kupi lalki za 5 czy 10 koła, chyba że na chwilówke a później będą go smutni ścigać. 

Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Sprzedałem:

11 cielaków 

23 t żyta

Zetor zrobił 314 godzin 

Ciapek 207 godzin

Tir 7200 km

Takie to hobby🤷😊

Wszystkiego nie mam podliczone , ale od 1 stycznia do 31 grudnia sprzedałem 38845 o mleka od 7 sztuk praktycznie mięsnych krów 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v