Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie nie Radziu...Ty byś mi tak na opakowaniu nie napisał...siwobrody też...więc spokojnie se możesz Cuprą pomykać 

IMG_20251224_165917895_MFNR.jpg

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja tego etapu nie mam. Pogodziłem się z wieloma rzeczami, podjąłem decyzje o swojej wegetacji i funkcjonuję. Pole i zwierzaki, pszczoły, praca i niech se jest tak, byle robić się dało.

To ja chyba jeszcze przed etapem pogodzenia się z tym faktem. Przechyle za Twoje zdrowie Pjoter. 

• Like 2
Opublikowano

-9 

Zdrowych i spokojnych świąt dla wszystkich tutaj bez wyjątku ;)

W sobotę wszystkie problemy powrócą ale na dwa dni można się wyłączyć 😉 

Klątwa poideł uruchomiona. Pierwsze w tym sezonie się rozcieklo

A teraz można jechać poswietowac

Wesołych świąt raz jeszcze !!

• Like 1
  • Thanks 8
Opublikowano
10 minut temu, Michał18 napisał(a):

@Popier96 @ChłoporobotnikJa też próbuję się pogodzić , niby jakaś tam nadzieja jest ,lecz coraz słabsza. Cza się pogodzić i tyle. Nie my pierwsi , nie ostatni 😔😣

No to cza wypić za wasze zdrowie 

Dzisiejsze społeczeństwo jest specyficzne. Nie każdy się w nim odnajdzie, co zresztą widać. Chlapnij se coś i jakoś to będzie. Te parę dni szybko przeleci, zaraz wiosna- przyjdzie robota to nie będzie się myśleć o pierdołach. 

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Popier96 napisał(a):

To ja chyba jeszcze przed etapem pogodzenia się z tym faktem. Przechyle za Twoje zdrowie Pjoter. 

A co zmienisz? Świata nie zreformujesz. Jakoś żyć trzeba, na tyle, na ile możesz się odnaleźć. A na resztę się zamknąć. Najlepsza opcja, przetestowane.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, konteno napisał(a):

Mnie też nie zwolnili po półrocznym L4 więc się martwić nie muszę a że źle znosze nocki a na możliwość pracy na 2 zmiany na dotychczasowym stanowisku nie mam na co liczyć bez aprobaty lekarza medycyny pracy to na nocki sie pomęcze do następnego zwolnienia

@radekz200 https://www.facebook.com/photo/?fbid=1677680736809680&set=a.743195323591564

ze niby co? mam jechać po świętach po dojczyka?

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A co zmienisz? Świata nie zreformujesz. Jakoś żyć trzeba, na tyle, na ile możesz się odnaleźć. A na resztę się zamknąć. Najlepsza opcja, przetestowane.

Jednak i tak Pjoter podziwiam, że z taką lekkością o tym opowiadasz. 

Opublikowano
12 minut temu, Popier96 napisał(a):

Dzisiejsze społeczeństwo jest specyficzne. Nie każdy się w nim odnajdzie, co zresztą widać. Chlapnij se coś i jakoś to będzie. Te parę dni szybko przeleci, zaraz wiosna- przyjdzie robota to nie będzie się myśleć o pierdołach. 

Kurde jakbym tak chlapał se i myślał że jakoś będzie to... życie menela albo odwyk gwarantowany

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Jednak i tak Pjoter podziwiam, że z taką lekkością o tym opowiadasz. 

Będziesz się przejmował to lżej będzie? A guzik tam lżej. Te 3 miesiące jeszcze, trochę do roboty, trochę wypić i zleci. Potem pszczoły, pole i z górki do kolejnej zimy, o ile się dożyje.

2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Kurde jakbym tak chlapał se i myślał że jakoś będzie to... życie menela albo odwyk gwarantowany

Już tak od paru lat staram się żyć, raczej mi bliżej do menela ale czym się tu martwić?

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

ze niby co? mam jechać po świętach po dojczyka?

czarnego nie kupuj bo pęknie , dojcz to nie parksajd że czarne lepsze , tam akurat odwrotnie 

@Krzysztof81 nie miała baba problemu kupiła se Fendta , chyba nawet takiego jak chciałeś 

Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Będziesz się przejmował to lżej będzie? A guzik tam lżej. Te 3 miesiące jeszcze, trochę do roboty, trochę wypić i zleci. Potem pszczoły, pole i z górki do kolejnej zimy, o ile się dożyje.

No lżej może nie, ale jakoś tak bez przejmowania się to ciężki temat. 

-6 już. 

Opublikowano

Najlepszego na święta. Żeby krowy dawały po 15 tyś litrów, i żyły po 15 lat, żeby kukurydza sypała po 20 a pszenica po 10 ton. I żeby mleko było po 3 złote a byki po 20. Tego sobie i wam życzę.

IMG_20251224_191501.jpg

• Like 3
  • Thanks 6
Opublikowano
42 minuty temu, konteno napisał(a):

czarnego nie kupuj bo pęknie , dojcz to nie parksajd że czarne lepsze , tam akurat odwrotnie 

@Krzysztof81 nie miała baba problemu kupiła se Fendta , chyba nawet takiego jak chciałeś 

Zrobi i będzie następne 20 tys mth pracować. Uszczelnienie skrzyni i padnięta wiązka. To co się w nich zawsze psuje. Wiązek nie ma co lepić, facet na OLX robi całe kompletne za możliwe poeniądze, lepsze jak oryginały. Ja szukam takiego z tłumikiem na słupku.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Najlepszego na święta. Żeby krowy dawały po 15 tyś litrów, i żyły po 15 lat, żeby kukurydza sypała po 20 a pszenica po 10 ton. I żeby mleko było po 3 złote a byki po 20. Tego sobie i wam życzę.

IMG_20251224_191501.jpg

Ejjj ale aby cielaki żeruny był po 2 tyś 🤝bo coś muszę kupić w nowym roku

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v