Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry...

7 godzin temu, Strongman napisał(a):

Bo jest za raz i na daną godzinę można się umówić, ominąć swieta i niedziele,najpier usg czy była przed cyklem czy po jak przed zastrzyk i za trzy dni a jak po cyklu to 7 dni i zastyk i za trzy dni tak samo krycie.

Wiesiek, przeczytałem to trzy razy i mam przykry wniosek, którym jest pytanie...jak Ty żeś się pieniędzy z gospodarki dorobił z takim myśleniem 🤔...od mojej córki byś Ty dostał w dupsko hormon za takie podejście🤦

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...

Wiesiek, przeczytałem to trzy razy i mam przykry wniosek, którym jest pytanie...jak Ty żeś się pieniędzy z gospodarki dorobił z takim myśleniem 🤔...od mojej córki byś Ty dostał w dupsko hormon za takie podejście🤦

Chcesz foto 🤔🤭😁

3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Jaki widać Wiesiek taki skromny ale gospodarz z niego bdb.  pięknie gospodarstwo rozwija. Aż miło popatrzeć . 

Od razu dorobił.  Przeją po biedakach 🤭😁

Opublikowano
51 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...

ale tak weterynarze wielkie autorytety po studiach uczą ludzi takich sposobów 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

U nas tylko jeśli ruja jest nie widoczna 

Albo po torbieli 

Nigdy nie bo żeby nie w niedzielę czy święta 

Gabinet robi 24godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu 

no że gabinet robi to jedno ale na święta wycieleń sobie lepiej nie robić 

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

U nas tylko jeśli ruja jest nie widoczna 

Albo po torbieli 

Nigdy nie bo żeby nie w niedzielę czy święta 

Gabinet robi 24godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu 

Zainwestowałam w marchew. Nic nie dała inwestycja. Teraz ma zastrzyki. 50 kg marchwi w gnój poszło nie tknie to moje wredne krowsko

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
15 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

tu nie ma co tlumaczyc bowidac ze nie masz pojecia ...po co to kleisz bialym klejem i gdzie fuga ...juz widac ze krzywo idzie 🤣 

Screenshot_20251202-155035.png

Cholerka 🙈 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

no że gabinet robi to jedno ale na święta wycieleń sobie lepiej nie robić 

Na zacielenie wpływ masz 

Na wycielenie oprócz zastrzyku i cesarki żadnego

Ale czy warto to tak robić jak jest wszystko ok?

19 minut temu, malaczarna napisał(a):

Zainwestowałam w marchew. Nic nie dała inwestycja. Teraz ma zastrzyki. 50 kg marchwi w gnój poszło nie tknie to moje wredne krowsko

Zastrzyki po kontroli usg?

Czy w ciemno?

Jak po kontroli to powinny pomóc, jak w ciemno to takie  50/50 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Na zacielenie wpływ masz 

Na wycielenie oprócz zastrzyku i cesarki żadnego

Ale czy warto to tak robić jak jest wszystko ok?

Zastrzyki po kontroli usg?

Czy w ciemno?

Jak po kontroli to powinny pomóc, jak w ciemno to takie  50/50 

Tak miała USG. Pierwszy raz robiłam sama zastrzyk. 

Jeszcze Kowal zrobił jej korekcję raciczek

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Jaki widać Wiesiek taki skromny ale gospodarz z niego bdb.  pięknie gospodarstwo rozwija. Aż miło popatrzeć . 

Jakbyś miał kobitę lekarza to też miałbyś za co inwestować w hobby xD 3 stówki za wizytę 15 min i się gospodarstwo rozwija xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...

Qwazi ,no bo i w podobny sposób się robi ,co tu się brać za sentymenty  ,ustalasz sobie dzień ,jak krowa nie chce Ci pokazać kiedy .i wybierasz sobie wtedy godzinę wiedząc który dobry weterynarz ma dyżur w tych godzinach. Pozwoliliśmy wilkom na samowolę ,to przyjedz do mnie zobaczysz co robią ,pozwoliliśmy łosiom ,to samo .   Pan Bóg powiedział  ,,czyńcie sobie ziemę poddaną '' Nic nie Powiedział o tyranni ,a i tak tyranii bydełku tu akurat się nie robi . 

Opublikowano
9 minut temu, malaczarna napisał(a):

Tak miała USG. Pierwszy raz robiłam sama zastrzyk. 

Jeszcze Kowal zrobił jej korekcję raciczek

Po zastrzyku na ruje jest na trzecią dobę krycie, tyle mówi teoria 

Praktyka jest zazwyczaj podobna, ale bywa i tak, że ruja jest za dwa, albo cztery dni

Takiej jałówce jak Twoja, lepiej dać dwa zastrzyki, koszt 16 zł za oba, chodzi o to że pączusie potrzebują niekiedy więcej by być bardziej dostępne 

Tylko ja se tak pisze, a nie wiem co to za zastrzyk był 

Mirabela na posterunku

Teraz poszła na ryckie masełko z ryckim serem

20251203_081357.jpg

3 minuty temu, kizak napisał(a):

Qwazi ,no bo i w podobny sposób się robi ,co tu się brać za sentymenty  ,ustalasz sobie dzień ,jak krowa nie chce Ci pokazać kiedy .i wybierasz sobie wtedy godzinę wiedząc który dobry weterynarz ma dyżur w tych godzinach. Pozwoliliśmy wilkom na samowolę ,to przyjedz do mnie zobaczysz co robią ,pozwoliliśmy łosiom ,to samo .   Pan Bóg powiedział  ,,czyńcie sobie ziemę poddaną '' Nic nie Powiedział o tyranni ,a i tak tyranii bydełku tu akurat się nie robi . 

Ale Wiesław idzie tylko zastrzykami 

Ciekawe czy jak kobita chce to też Wieśkowi witaminkę w herbacie rozpuszcza 🤭

• Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no jest to też... jakaś forma ... samo nauczania...

Warto robić coś nowego...

Ale , żeby na własnej kuchni się uczyć,nie mając pojęcia do tej roboty. Tylko materiał zmarnowamy 🫣 . Już lepiej by było zapłacić jakiemuś fachowcowi. A tak to ni to zrywać z powrotem 🙆

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Po zastrzyku na ruje jest na trzecią dobę krycie, tyle mówi teoria 

Praktyka jest zazwyczaj podobna, ale bywa i tak, że ruja jest za dwa, albo cztery dni

Takiej jałówce jak Twoja, lepiej dać dwa zastrzyki, koszt 16 zł za oba, chodzi o to że pączusie potrzebują niekiedy więcej by być bardziej dostępne 

Tylko ja se tak pisze, a nie wiem co to za zastrzyk był 

Mirabela na posterunku

Teraz poszła na ryckie masełko z ryckim serem

20251203_081357.jpg

Zastrzyk był dla krowy. Jałówka to się muszę głęboko zastanowić czy ją zostawić czy puścić do Żyda. Fajne kocisko. Ma za dobrze chyba

• Like 1
Opublikowano

...znowu bydło na tapecie?

A jak tam pogoda ...atmosferyczna....a jak tam pogoda ducha?

U mnie ciepło, pochmurno, bez opadu...

45 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ta, dzięki pensji żony. 

-3, mgła.

Stanowią jedność .

Się wzajemnie uzupełniają...

...czy to ważne za czyje jak razem?

Opublikowano

Ogólnie bardzo dobrze 

Nie pada 

Nie wieje 

Się robi się 

Nie ma czasu i pieniędzy na depresję 

A i u sąsiada też handelek od rana, właśnie laweta z przyczepką lawetą przyjechała 

👍

20251203_082752.jpg

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...znowu bydło na tapecie?

A jak tam pogoda ...atmosferyczna....a jak tam pogoda ducha?

U mnie ciepło, pochmurno, bez opadu...

Stanowią jedność .

Się wzajemnie uzupełniają...

...czy to ważne za czyje jak razem?

🙋 Pogoda jaka jest to każdy widzi a jaka będzie to się zobaczy... Dziś dzień gazownika i nafciarza także wszystkiego najlepszego 🍾🍾🎉🎉i na zdrowie!!!

• Like 1
  • Haha 1