Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Elon napisał(a):

Narazie babka ma sporą emeryturę, także nie muszę pracować. 

Ten wpis mi kogoś przypomina....🤔🤔🤔😀😀😀

Babka wiecznie żyć nie będzie...

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...szaro, buro i ponuro 

Od ochrony osób i mienia to są agencje ochroniarskie. Policja jest od porządku publicznego i wyrywania sprawców czynów zabronionych.

Nie twierdzę, że prostytutka pracuje legalnie. Twierdzę, że prostytucja jako taka nie jest zabroniona. Natomiast stręczycielstwo i sutenerstwo już tak. Nikt do tej pory się nie podjął opodatkowania prostytutek i nie sądzę, żeby to mogło nastąpić 

Gdzie ja Ci coś takiego potwierdziłem? Napisałem jakie znamiona ma 51kw, które muszą zostać spełnione, aby można było ukarać sprawcę tego wykroczenia. Chciałbyś, żeby Ciebie policjant ukarał mandatem, kiedy wracasz z pracy po drugiej zmianie i nic złego nie robisz, tylko idziesz chodnikiem, ale jakiś anonimowy praworządny obywatel zgłosił zakłócenie spoczynku nocnego w miejscu, gdzie przechodzisz w momencie przyjazdu radiowozu i nikogo tam nie ma, bo zgłaszający se obserwuje zza firanki, a ci co darli ryje przechodząc, już są na innej ulicy i ich nie słychać? Poza tym powtarzam jeszcze raz, dla bytu tego wykroczenia musi być osoba, której ten spoczynek nocny został zakłócony, bo tak ustawodawca skonstruował przepis, a policjant działa w granicach przepisów 

Ty mi tu artykułów nie cytuj bo ja mam żone prawnika i mi wystarczy. Chodzi mi o podejście policji do obywatela, brak jakiejś życzliwości, ludzkiego podjścia itp. Brak też jakis działań prewencyjnych. Jeszcze kilka lat temu przynajmniej w moich stronach po mieście chodzili policjanci, pod całodobowym co raz podjeżdżał jakiś patrol, teraz zero.

Jak pracowałem w Irlandii i wracalismy z pracy autostradą popsuł nam się samochód, było blisko to my we 4 pchać go do zjazdu. Podjechala garda, pierwsza myśl, że zaraz nam mandat doj**ią. Oni nam pomogli zepchnąć te auto, jeden wezwał ich lawete. Zawieźli nas pod chate, razem z autem, myślałem że zaraz nam dadzą pare tys euro mandatu, oni pogadali, powiedzieli żeby tak nie robić i pojechali. Widziałeś kiedy w Polsce żeby policjant pomógł pchać popsuty samochód?

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał(a):

Witam. Dzisiaj zapowiada się ładny dzień. Trzeba ziemniaki zmagazynować w miejscu docelowym,w tym roku plaga pędraka i mocno pogryzione. Do pracy na nockę jadę to trzeba korzystać z dnia. Za dynie trzeba się brać powoli ale jakoś nie ma weny,może pod koniec tygodnia się zorganizuję. Na orki zimowe jeszcze za wcześnie

Nie ma weny bo pewnie tania pestka 😜

Mi też w tym roku za 80groszy na przetarg nie chce mi się pracować przy pyrkach. Resztę sprzedaje drożej.

Siema . Pochmurno. Wrzesień był najmokrzejszym miesiącem od czasów gdy mam deszczomierz

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty mi tu artykułów nie cytuj bo ja mam żone prawnika i mi wystarczy. Chodzi mi o podejście policji do obywatela, brak jakiejś życzliwości, ludzkiego podjścia itp. Brak też jakis działań prewencyjnych. Jeszcze kilka lat temu przynajmniej w moich stronach po mieście chodzili policjanci, pod całodobowym co raz podjeżdżał jakiś patrol, teraz zero.

Jak pracowałem w Irlandii i wracalismy z pracy autostradą popsuł nam się samochód, było blisko to my we 4 pchać go do zjazdu. Podjechala garda, pierwsza myśl, że zaraz nam mandat doj**ią. Oni nam pomogli zepchnąć te auto, jeden wezwał ich lawete. Zawieźli nas pod chate, razem z autem, myślałem że zaraz nam dadzą pare tys euro mandatu, oni pogadali, powiedzieli żeby tak nie robić i pojechali. Widziałeś kiedy w Polsce żeby policjant pomógł pchać popsuty samochód?

Widziałem i sam pchałem. W policji, jak w każdej firmie pracują ludzie. Zawsze są czarne owce. Ale znakomita większość to porządni gliniarze robiący świetną robotę. Za co niby ukarać ludzi w takiej sytuacji? Nie znajduję podstawy. 

A przepisy to jest nieodłączna część naszego życia. Zapinamy pasy w samochodzie, bo tak stanowi przepis. Gdyby nie on 99% z nas by nie zapięło mając w nosie bezpieczeństwo. Chcialem pokazać, że policjant to nie jest wyrocznia ani święta krowa i nie działa tak jak mu się w danym momencie zachce. Druga rzecz, że zawsze są dwie strony i zawsze któraś będzie z jego działania niezadowolona i potem będzie psioczyć, bo przyjąć na klatę jest ciężko. Lepiej żeby byli winni wszyscy, tylko nie ja. Taki urok tego zawodu.

Prewencja powiadasz🤔. Z doświadczenia powiem, że najlepszą prewencją jest wykrycie i ukaranie. Najlepiej jeszcze w taki sposób, żeby ukarany miał świadomość, że był winny. To powoduje najlepszy efekt odstraszania i zapobiegania. Wszystkie pogadanki i inne tego typu zabiegi mają nikczemną skuteczność. Podobnie jest z patrolem. On oczywiście jest potrzebny, ale ma zdecydowanie wyższa skuteczność w czasie reagowania niż w zapobieganiu czy odstraszaniu. Jeśli będziesz chciał okraść sklep, to Ty będziesz pilnował tego patrolu i go upilnujesz i i tak ten sklep obrobisz. Wczuj się w rolę tych dwóch policjantów, którzy w nocy patrolują teren całej gminy bądź gminy bądź dwóch. Jakie oni mają szanse Cię złapać na tej kradzieży? Zwłaszcza w dobie rozwiniętej techniki komunikacji i przy ogromnych możliwościach szybkiego przemieszczania. Mogą co najwyżej ujawnić, że sklep został okradziony, zanim zrobi to jego właściciel.

7 minut temu, radekz200 napisał(a):

to wiele wyjdzie?

2,1🤔...2,15🤔...coś takiego powinno być. Za sierpień miałem 2,32, za wrzesień nie było zmian, zmiana od października 

Opublikowano
41 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Teraz u hansa to wystarczy, że oczy masz zaczerwienione przy kontroli samochodowej i musisz im do kubeczka sikać 😂😂. Takie sobie łapanki urządzają aby kilkaset euro zarobić. O BAG nie wspominam, bo Ci dopiero wymyślają z opowieści. https://40ton.net/policja-zazadala-76-pasow-na-ladunku-przewoz-11-tonowych-stalowych-blokow/  Oni są dobrzy dla swoich, dla przyjezdnych jak zawieje. Tobie trafiło się dobrze - w Polsce też się tak zdarzy. 

Opublikowano

Z tego co jeżdżę to najgorsze kontrolery to u Niemca. Czy to Balm, polizei czy Zoll. h*je będą szukać w całym dziury. Swoich nie ruszają. I te kamerki pochowane na wiaduktach, za drzewami czy w krzakach. Wszystko tam z łapanki. Po hitlerze im zostało. 

Opublikowano

By kible posprzątali bo takiego syfu jak i nich to nigdzie nie ma. 

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...robi się...

IMG_20251001_091154.jpg

Nie myślałeś o czymś szerszym. Jakoś to wygląda jak zabawka. 

Opublikowano
42 minuty temu, 6465 napisał(a):

By kible posprzątali bo takiego syfu jak i nich to nigdzie nie ma. 

Nie myślałeś o czymś szerszym. Jakoś to wygląda jak zabawka. 

Czy ja wiem...

2,5 metra to nie tak mało...

Do opryskiwacza ścieżki mi pasują.

Sieje się całkiem szybko..

Jedynie przez głowę taki pomysł mi przechodzi, czy by nie wymienić agregatu na talerzowy..by  i po żniwach się przydał ..

19 minut temu, Elon napisał(a):

Przecież to lubelak, oni pieniędzy nie mają. 

Se w drukarce wydrukuje...jak ty...🤭

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jedynie przez głowę taki pomysł mi przechodzi, czy by nie wymienić agregatu na talerzowy..by  i po żniwach się przydał ..

Zostaw co to masz, a do uprawy pożniwnej kup porzadną, ciezką 3m, bo takie jak do wszystkiego to do niczego ...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czy ja wiem...

2,5 metra to nie tak mało...

Do opryskiwacza ścieżki mi pasują.

Sieje się całkiem szybko..

Se w drukarce wydrukuje...jak ty...🤭

Bdb. Pomysł. Ja mam na talerzowym i jestem bardzo zadowolony. I ściernisko pomiesza i poplon zniszczy i przed siewem uprawi. 

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, 6465 napisał(a):

Z tego co jeżdżę to najgorsze kontrolery to u Niemca. Czy to Balm, polizei czy Zoll. h*je będą szukać w całym dziury. Swoich nie ruszają. I te kamerki pochowane na wiaduktach, za drzewami czy w krzakach. Wszystko tam z łapanki. Po hitlerze im zostało. 

Uważaj tam pracuje w policji dużo ludzi ze Śląska kiedyś jedna z pasażerek busa odezwała się nie grzecznie po polsku... cały bus miał przechlapane a ją chcieli zatrzymać...na boku zaczęli rozmawiać po śląsku i wszystko się wyjaśniło...