Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Książke byś  napisał, bajki jakieś, sprzedał i kase wziął, a nie tutaj bezsensownie te pierdolety wypisujesz. 

mam juz nawet tytul dla niego tej ksiazki "1001 sposobów na biznes dla lubelakow" 😀😀😀😀

ZenekBezSpodenek napisał:

11 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

dziś też jedni się rozwija inni zwijają takie życie taki swiat

nie zwijają się Ci co mają sprzęt, porządne maszyny, że oblecisz 1ha moment. Z jebacki nic nie będzie...

to Twoim zdaniem trzeba mieć Horsha 6m i fenda 300KM żeby gospodarzyć? bo inaczej po gospodarstwie ? sprzęt musi być odpowiednio dobrany do każdego gospodarstwa indywidualnie z zapasem mocy I wydajności

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Elon napisał(a):

Brałeś butelkę i do naczelnika. 

I takie pojane ścierwo wracało do domu i biło żonę bo zupa za słona. I takie same ścierwa im alkochol nosiły żeby pomóc w wpadnięciu w nałóg.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

a ty wniesiesz sam lodówkę? przecież jest wiele dziewczyn dużo sprawniejszych od ciebie. wyjechałeś z głupim argumentem 

A widziałeś kiedyś żeby trzy kobity wnosiły taką lodówkę? Zawsze jakiegoś jelenia przynajmniej jednego szukają.

Piotrek byś się zdziwił jakie są dziś kobiety I one nie muszą nosić lodówek na 3 piętro. Powiem Ci dobrze ze Ty nie masz kobiety i tak trzymaj. tylko czy Twój ojciec też ma takie podejście do Twojej matki? bo często się takie zachowania wynosi z domu

6465 napisał:

43 minuty temu, Elon napisał(a):

Brałeś butelkę i do naczelnika. 

I takie pojane ścierwo wracało do domu i biło żonę bo zupa za słona. I takie same ścierwa im alkochol nosiły żeby pomóc w wpadnięciu w nałóg.

nic dodać nic ująć

Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

albo zapisal całą rodzinę do partii albo był największym konfidentem w gminie albo dawal dobre lapowki

U mnie podobnie sąsiady dalsi w ORMO to i Nyska była i sześćdziesiątka i sprzęt...

Opublikowano
13 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Plus piec docieplenie chałupy.... daje ci tusek daje.... całą garścią a ty go młotkiem.....

Nie nie tuska zasługa

Nic tusek nie dał

Chata znowu przesunięta na okres jak Tusk odejdzie

• Haha 2
Opublikowano
26 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nic tak nie wk*rwia baby jak jej olanie,

Przyzwyczaja się, też cię olewać będą.

Robienie na złość, pracując w zespole....to niezbyt tak.

Jesteś tam od pewnych zadań, nie zechcesz wykonywać, bo kobieta poprosi....to znowu wylecisz....

• Like 4
Opublikowano
37 minut temu, wojtal24 napisał(a):

skąd Ty to wszystko wiesz jak Ty młodziutki jesteś w wieku naszych dzieci. łykałes to co dziadek z wójkiem opowiadali przy kielichu

Dziadek dużo mówił o tamtych czasach, ludzie wspominają dziadka i tamte czasy. 

Być może poprostu lubię historię Farminga.

33 minuty temu, 6465 napisał(a):

Zatem pewnie uważasz że obecnie promowana prohibicja ograniczy spożywanie alkoholu, co przełoży się na zmniejszenie wypadków, przemocy itd.

Tak to nie działa. 

33 minuty temu, Wpaw napisał(a):

U mnie podobnie sąsiady dalsi w ORMO to i Nyska była i sześćdziesiątka i sprzęt...

Trzeba było mieć jaja. Podrzucić aparaturę i donieść wyżej. Do tego jeszcze parę set dolarów do stodoły pod siano.

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jesteś tam od pewnych zadań, nie zechcesz wykonywać, bo kobieta poprosi....to znowu wylecisz....

Może weźmiesz pod uwagę to że Piotra ukształtowali ludzie że stał się samolubny. 

Trzeba pamiętać że takie a nie inne zachowanie wypływa z tego że samemu się kiedyś potrzebowało pomocy i jej się nie dostało i poprzez właśnie takie a nie inny czynnik zrobił się taka w nie inną osobą. 

Opublikowano

100 lat temu już ćwiczono prohibicję w USA, na zwalczanie przestępczości związanej z pokątną produkcją i sprzedażą alkoholu wydano wielokrotnie więcej, niż zaoszczędzono. W dodatku ilu ludzi z tego powodu zginęło, ile się zatruło, szkoda pisać. A nasi włodarze będą wyważać otwarte drzwi. Nie wiem, w imię czego. Oszczędności w NFZ ? 

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, Elon napisał(a):

Zatem pewnie uważasz że obecnie promowana prohibicja ograniczy spożywanie alkoholu, co przełoży się na zmniejszenie wypadków, przemocy itd.

Przemoc zawsze będzie nie zależnie czy będzie sprzedaż czy nie. 

Alkohol jest tylko zapalnikiem w niektórych przypadkach nie można wszystkich pod jedną miarkę brać.

Bardzo dużo mężczyzn czy nawet kobiet jest agresywne bez używek. Niektórzy wynoszą takie zachowanie z domu w mniejszej części z otoczenia. 

Jeśli politycy myślą że jeśli pozbawia tego to się grubo mylą taki człowiek który bije żonę dzieci czy co tam kogoś innego zawsze znajdzie powód i sposobność aby tak czynić.

Poza tym jeśli ogranicza sprzedaż to pamiętajmy niej pieniążków pójdzie do skarbca więc to też poniekąd uderza w państwo.

Czyli reasumując nie zrobią tego to jest tylko chęć zatuszowania czegoś czymś 

Wypadki to zazwyczaj głupota ludzka. Tu też nie wszystkich jedna miarka bierzemy. Zawsze ale to zawsze powtarzano mi że człowiek siedzący za kółkiem musi myśleć za siebie i za człowieka który jest obok na pasie jak sorzodu i stylu ponieważ to ty możesz zapobiec wypadkowi. Nie mówię że zawsze wszystko się przeeidzi ale w dużej mierze ma się na to wpływ na ulicy. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Może weźmiesz pod uwagę to że Piotra ukształtowali ludzie że stał się samolubny

No i?

Mam mu przytakiwać? 

Swoje lata już ma, więc moze niech dorośnie..

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

mam juz nawet tytul dla niego tej ksiazki "1001 sposobów na biznes dla lubelakow" 😀😀😀😀

to Twoim zdaniem trzeba mieć Horsha 6m i fenda 300KM żeby gospodarzyć? bo inaczej po gospodarstwie ? sprzęt musi być odpowiednio dobrany do każdego gospodarstwa indywidualnie z zapasem mocy I wydajności

Nie, ale wiem, że zaczynałem od niecałych 10ha, dzisiaj jest to niemalże 100ha. Na 10 ha była C330, z biegiem czasu przeleciało trochę sprzętów dzisiaj mam MF 210 KM. Ale na mojej wsi są też i tacy co też owszem się zwiększyli z kilkunastu nawet do 50ha i są ujebani po pachy c360 

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

100 lat temu już ćwiczono prohibicję w USA, na zwalczanie przestępczości związanej z pokątną produkcją i sprzedażą alkoholu wydano wielokrotnie więcej, niż zaoszczędzono. W dodatku ilu ludzi z tego powodu zginęło, ile się zatruło, szkoda pisać. A nasi włodarze będą wyważać otwarte drzwi. Nie wiem, w imię czego. Oszczędności w NFZ ? 

To tylko pokazuje jak głupi są politycy i że nie uczą się na błedach innych.

Poprzez prohibicje w USA nie wspominając o zatruciach, zgonach itp stworzono wiele organizacji przestępczych i mafijnych. Chcieli dobrze a wyszło to co wyszło. Dali kopa zorganizowanej przestępczosci w USA, która zwalczano przez następne kilkadziesiąt lat. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

To tylko pokazuje jak głupi są politycy i że nie uczą się na błedach innych.

Poprzez prohibicje w USA nie wspominając o zatruciach, zgonach itp stworzono wiele organizacji przestępczych i mafijnych. Chcieli dobrze a wyszło to co wyszło. Dali kopa zorganizowanej przestępczosci w USA, która zwalczano przez następne kilkadziesiąt lat. 

Po co porównywać calkowitą prohibicję z tą tylko nocną ?? Do tego alkohol będzie calą dobę w knajpach. Co za problem kupić parę butelek na zapas ...

W centrach miast akurat coś takiego nie zaszkodzi, taka np Piotrkowska w łodzi w niedzielę rano to dramat, pełno pustych butelek, puszek na bocznych uliczkach ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Po co porównywać calkowitą prohibicję z tą tylko nocną ?? Do tego alkohol będzie calą dobę w knajpach. Co za problem kupić parę butelek na zapas ...

gdyby obywatele byli tak przewidujący, nie byłoby problemu z nocną sprzedażą, niestety, najlepsze imprezy rozkręcają się po słowach "nie, na żadne picie dziś nie idę, jutro do roboty"

Opublikowano

Piotrek byś się zdziwił jakie są dziś kobiety I one nie muszą nosić lodówek na 3 piętro. Powiem Ci dobrze ze Ty nie masz kobiety i tak trzymaj. tylko czy Twój ojciec też ma takie podejście do Twojej matki? bo często się takie zachowania wynosi z domu

nic dodać nic ująć

Ja nie chcę swojej zguby, nie miałem, nie mam i nie będę miał. Ojciec to moje podobieństwo, które strasznie mnie w*urwia.

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Teraz wyleciało kolejnych dwóch więc mylne twe wyliczenia...

Niech olewają, jeszcze lepiej.

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał(a):

gdyby obywatele byli tak przewidujący, nie byłoby problemu z nocną sprzedażą, niestety, najlepsze imprezy rozkręcają się po słowach "nie, na żadne picie dziś nie idę, jutro do roboty"

Z jednej strony tak, ale z drugiej strony mieszkając w centrum miasta chciałbyś słuchać pijackich krzyków o 2 w nocy, bo panowie sobie urządzili akurat pijalnie pod twoim oknem ?? 

Opublikowano
22 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No i?

Mam mu przytakiwać? 

Swoje lata już ma, więc moze niech dorośnie..

Ja nie mówię o przytakiwaniu. Tylko mówię że Piotrek mógł wyjść z takiego a nie innego sposobu radzenia z różnymi problemami. 

Każdy ma inne podejście do życia. 

Jego się nie zmienia pod wpływem emocji czy wpływu środowisko. Raz sobie coś wbije do głowy i przytym trwa. 

Nie zmienisz jego Pafnucy nawet jeśli byś chciał możesz z tym się nie zgadzać z powodu tego że masz inny doświadczenia. 

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Z jednej strony tak, ale z drugiej strony mieszkając w centrum miasta chciałbyś słuchać pijackich krzyków o 2 w nocy, bo panowie sobie urządzili akurat pijalnie pod twoim oknem ?? 

a jak nakupią wcześniej, to nie będzie krzyków i awantur ? to nie tędy droga, skoro można było zakazać palenia w miejscach publicznych, to można też wyegzekwować zakaz picia a pijaków utemperować wysokimi karami, no ale łatwiej zakazać sprzedaży, podnieść ręce i powiedzieć - próbowaliśmy, jak zwykle się nie udało, wpływy do budżetu spadły, musimy zbastować - bo zapewne tak się to skończy

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Gdyby tylko panowie u mnie cały las chodzi od piątku do niedzieli młodzież ma za co pić więc korzysta. Tym bardziej że zrobili im piękny wystrój ławeczki stoły jest gdzie usiąść wypić nie trzeba iść na dyskotekę czy do klubu aby się bawić. 

8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Teraz wyleciało kolejnych dwóch więc mylne twe wyliczenia...

Niech olewają, jeszcze lepiej.

Tylko pamiętaj na tych dwóch jest następnych dwóch na ich miejsce. Więc nie można być pewnym swojego miejsca w szeregu firmy. Zawsze na każdego znajdzie się haczyk aby się go pozbyć. 

Nawet jeśli będziesz robił co do ciebie należy to licho nie śpi 

Opublikowano
34 minuty temu, jahooo napisał(a):

a jak nakupią wcześniej, to nie będzie krzyków i awantur ? to nie tędy droga, skoro można było zakazać palenia w miejscach publicznych, to można też wyegzekwować zakaz picia a pijaków utemperować wysokimi karami, no ale łatwiej zakazać sprzedaży, podnieść ręce i powiedzieć - próbowaliśmy, jak zwykle się nie udało, wpływy do budżetu spadły, musimy zbastować - bo zapewne tak się to skończy

A w kantynie sejmowej wszystko można. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Elon napisał(a):

W czasach naczelników była już prochibicja i sprzedaż alkoholu była możliwa od godzin popołudniowych. Bodajże od 14 czy jakoś tak.  Ludzie kupowali na kartki swój przydział i jak piszesz nawet nie wypili tylko nieśli naczelnikowi.