Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ja rozmawiałem że znajomymi mwola mi że z 8 arow ogórków tylko podlewanych bez oprysków wzięła 10 tys sprzedawała tylko w internecie na fb I gdzies tam się ogłaszała wszystko z domu poszło p 6zl i 9zl za kg

Bo w tym roku ogórek był drogi ... Będzie po 2-3zł za kg jak w normalnych latach to zamiast 10tys będą 3-4 ...

zdaję sobie z tego sprawę ale myślę że uprawy co są pod zbiór reczny będą trzymać cenę bo siła robocza na tą chwilę droga i jej brakuje

jacus napisał:

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie widać jej u ciebie jakoś...🤷

a u ciebie ??

moje wnuki urodza sie w tym samym miescie co dzieci a twoje ?? 

jest na to jakas szansa?? uczyly sie i studiowaly takze w tym samym ?? a twoje ??

to zresza problem calej polski c a nie tylko twoj..

2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

no ja do siebie uprawiam i mi np drugi rok nie wychodzą ziemniaki i nie wiem czemu praktycznie ile sądzę tyle zbieram 😀😀 w tamtym roku kupiłem sadzeniaki i czy tu jest przyczyną

a ico ile lat masz w tym samym miejscu ??

u mnie na II klasie po 40 latach dwojpolowki przestaly rosnac.. jeden rok ziemniaki ,drugi warzywa..

zasadzilem 50 kg wykopalem 50 i skonczylem sadzic 

plodozmiam to podstawa co roku w innym miejscu warzywnik

Chłoporobotnik napisał:

7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a liczyłeś te nioski? kury też potrafią wpierdzielic zboża paszy a nie zawsze jajka są. zależy też po ile sprzedajesz te jaja

Dużo lepiej niż warzywa i mam stały zbyt do przejęcia. 

a to zmienia postać rzeczy jak przejmiesz rynek I zbyt jest

konteno napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

Tobie wszystko kojarzy się z jednym ?

z tym co omineło 

wszystko przed Tobą młody jesteś

Opublikowano
55 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ja rozmawiałem że znajomymi mwola mi że z 8 arow ogórków tylko podlewanych bez oprysków wzięła 10 tys sprzedawała tylko w internecie na fb I gdzies tam się ogłaszała wszystko z domu poszło p 6zl i 9zl za kg

Mają ludzie rękę. U mnie było podlewane i po 3 rwaniach bez oprysku jak mączniak wlazł to w kilka dni wszystko UJ  strzelił.  Bez oprysków nie potrafię.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ładnie te szafki  wyglądają ale w przyszłości będziesz klął.

Czarnych frontów  nie bierze się do kuchni a tym bardziej matowych ale kto co woli. 

Później same problemy z nimi nawet jeśli są robione na zamówienie. Jeśli już czarne to tylko w połysku lepszy do umycia w razie jakikolwiek zabrodzeń.

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
pedro2 napisał:

29 minut temu, Popier96 napisał(a):

Ty się martwisz lamelami i kurzem, a czarne fronty bierzesz :D 

Bo nam się takie podobają. za***iście to wygląda 

Nie szukamy kolorów, na których nie będzie widać kurzu bo to jednak dom, nie obora i się sprząta jak się ubrudzi 😁 

Tylko czy w tych lamelach jest łatwo utrzymać czystość? 

IMG_20250823_094000.jpg

e no będzie parapetówka 👍👍👍 fajnie to wygląda a co do utrzymania czystość to przecież Ty nie będziesz tego sprzątała raczej jakas Pani 😀😀😀 teraz chyba taka moda albo tam u Was bo kolega z Zambrowa pokazywał mi kuchnie syna to też podobnie tylko tam były jeszcze blaty szare i gres szary to już było ponuro jak dla mnie

• Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, Popier96 napisał(a):

Wiadomo, takiej kuchni nie robi się na całe życie. Ale czarny jako kolor mebli to totalny niewypał. Nie bez powodu lakierowane fronty dodatkowo lakieruje się dodatkiem który utrudnia przyleganie kurzu i nie widać tak odbitych paluchów. W każdym razie, jak się podoba tak się robi. Ale sam zobaczysz, że nie wszystko piękne co się świeci 🤪

To nie jest lakierowane na błysk właśnie żeby nie było paluchów 

Opublikowano
marulekk napisał:

Ja pier**lę ale zimno, pewno to przez wiater, dobrze że łąki wykosiłem 😁😁

nie dogodzi ludzia dwa czy trzy dni temu narzekali ze za gorąco bo 31 było dziś za zimno taka jest pogoda nic na to nie poradzimy

Opublikowano

Taka pogoda jest w sam raz nie jest ciepło nie za zimno. Można iść z psem na spacer i nareszcie zrobić ok 20 km i nie myśleć że nie dojdzie się do domu o własnych nogach 🤣

Opublikowano
51 minut temu, wojtal24 napisał(a):

zdaję sobie z tego sprawę ale myślę że uprawy co są pod zbiór reczny będą trzymać cenę bo siła robocza na tą chwilę droga i jej brakuje

Szczerze ??? Pamiętam lata, że truskawka w skupie była 1,5zł/kg a pracownik brał wtedy 1zł/kg. Więc wiesz ... Jak jest czegoś za dużo to ceny nie ma ...

Opublikowano
28 minut temu, wojtal24 napisał(a):

e no będzie parapetówka 👍👍👍 fajnie to wygląda a co do utrzymania czystość to przecież Ty nie będziesz tego sprzątała raczej jakas Pani 😀😀😀 teraz chyba taka moda albo tam u Was bo kolega z Zambrowa pokazywał mi kuchnie syna to też podobnie tylko tam były jeszcze blaty szare i gres szary to już było ponuro jak dla mnie

Podział obowiązków jakiś musi być 

Ktoś sprząta, więc ktoś inny musi nabrudzić 😉 

Miało być na bogato, blaty, podłoga i  wyspa mała cała z kamienia. 

Ale lepiej co kilka lat sobie wymienić meble i zmienić ułożenie w kuchni. 

Ja nie lubię monotonii. Wjepać kilkadziesiąt tysięcy, za kilka lat się znudzi i co z tym zrobisz. Wszystko idzie do kosza

Jedno co już mnie niesamowicie wkurza to okap kuchenny... czarny w połysku z "przyciskami" dotykowymi 🙈 

Ten co to wymyślił to on do nieba nie poszedł.

Siedzi w czyśćcu, dotyka tłustymi paluchami i wyciera na okrągło 😁

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

no ja do siebie uprawiam i mi np drugi rok nie wychodzą ziemniaki i nie wiem czemu praktycznie ile sądzę tyle zbieram 😀😀 w tamtym roku kupiłem sadzeniaki i czy tu jest przyczyną

Ziemniak to u mnie najprostsza uprawa... Zawsze coś urośnie. A sadzeniaki kupuję co roku, nigdy nie sadzę swoimi.

Godzinę temu, Popier96 napisał(a):

Wiadomo, takiej kuchni nie robi się na całe życie. Ale czarny jako kolor mebli to totalny niewypał. Nie bez powodu lakierowane fronty dodatkowo lakieruje się dodatkiem który utrudnia przyleganie kurzu i nie widać tak odbitych paluchów. W każdym razie, jak się podoba tak się robi. Ale sam zobaczysz, że nie wszystko piękne co się świeci 🤪

Jak nie? Rodzice jak zrobili na parterze kuchnię 35 lat temu tak jest i będzie na wieki wieków. Tak jak i meble u góry, najmłodsze z 2010 i ja będę pchał w to pieniądze?

Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Mają ludzie rękę. U mnie było podlewane i po 3 rwaniach bez oprysku jak mączniak wlazł to w kilka dni wszystko UJ  strzelił.  Bez oprysków nie potrafię.

Pomidory w tym roku rewelacja, bez oprysków. Ogórki coraz gorzej. Jak mam pryskać i sprzedawać to wolę posiać tylko tyle co bez pryskania zbiorę dla siebie.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

choc bym mial i 10 kupek gnoja to nie zmieni nic w waszej sytuacji.

az ostatnizgasi swiatlo..nawet imigranci nie chca u was mieszkac 🤣

To co jest w tym fajnego, że tak wszyscy mieszkają na kupie, jeden obok drugiego ? Na każdym kroku musisz się dostosować do sąsiadów. Jeden drugiemu zagląda przez płot czy drogę na podwórze czy tam pole co tam sąsiad dzisiaj robi. Z tego się cieszysz ?

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak nie? Rodzice jak zrobili na parterze kuchnię 35 lat temu tak jest i będzie na wieki wieków. Tak jak i meble u góry, najmłodsze z 2010 i ja będę pchał w to pieniądze?

Że u Ciebie tak jest to nie znaczy że u wszystkich. Ostatnio kuchnia była robiona w 2018 i kobita już coś pod nosem gada że to i tamto jej nie pasuje, znaczy w zimę się rozkręci i będzie trzeba kuchnie robic ;)

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

To co jest w tym fajnego, że tak wszyscy mieszkają na kupie, jeden obok drugiego ? Na każdym kroku musisz się dostosować do sąsiadów. Jeden drugiemu zagląda przez płot czy drogę na podwórze czy tam pole co tam sąsiad dzisiaj robi. Z tego się cieszysz ?

Ma to dobre strony bo masz na przykład łatwo po popijawie do domu trafić.

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Jak ja się cieszę że tylko po jednej stronie mam sąsiada przez miedze ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v