Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Chciałem 3 zapłacił i oba zadowoleni

to i tak pół darmo bo 🍌 dał 2xtyle 

7 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Miałem swego czasu przełożonego, który nie zasługiwał na szacunek. Wyprawiał różne dziwactwa, którymi bezpośrednio wkładał innych na bagaż. Jedno z jego dziwactw dla 6 osób skończyło się baaardzo słabo. Powiedziałem mu prosto w oczy tak: "jako człowieka Cię nie szanuję, jesteś ...( i tu kilka określeń ale nie wulgarnych tylko precyzyjnie opisujących jego osobę ), ale jesteś też moim przełożonym choć ja sobie przełożonego nie wybieram, i tylko dlatego muszę szanować i szanuję Twoje stanowisko i tylko to"...nigdy sobie nim gęby nie wytarłem, choć on dobrze wiedział co o nim myślę i pewnie bardziej mi to doskwierało niż gdybym go odgadywał po kątach. Satysfakcję mam taką, że skutki jego postępowania są takie, jakie przewidywałem. Więc jeśli się chce kogoś nie szanować to trzeba mu to powiedzieć w oczy🤷. Inaczej się jest tylko pieniaczem🤷. A urzędowi Prezydenta RP należy się szacunek bez względu na to, kto ten urząd pełni...tak samo premier, minister itd. Widziałeś, żebym wobec Pana Premiera wypisywał jakieś przytyki? A ma u mnie podobny status dobrego mojego, wspomnianego wyżej, przełożonego 

Mamy podobnego dyrektora operacyjnego w firmie, Podobno na dziadowaniu na kasie w różnych dziedzinach funkcjonowania firm zyskał sobie miano poprawiającego płynność budżetową i efekty finansowe przedsiębiorstw. To sie sPOdobało prezesowi i go ściągnął przed paru laty ze śląska gdzie w paru firmach za mobbing już go znienawidzili podwładni. u Nas też byłem świadkiem jak darł ryja na podwładnych a później nayebany ze wstydu maseczką covidową lub czosnkiem sie maskował i nie wiem co myśleć o takich ludziach. Podobno prywatnie  żonaty i 5 dzieci ale jaka prawda to hvj wie choć za takie pieniądze to można żyć na poziomie. Mi na osobności zadał pytanie czy jestem zadowolony z pracy to wolałem skłamać że jestem.

5 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Tutaj też były konsekwencje podobne

co sie stało? 

18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie uważam w ogóle czegoś takiego jak promocja. Nie wiem kiedy to występuje nawet i czy występuje w GS w którym byłem ostatni raz 6 sierpnia bodajże.

chodzi o sieci zagraniczne typu lidle biedry itp

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

A czy normalne jest, że ci ludzie sami i z własnej woli pozwalają na to, żeby z nich tych idiotów robić? I jeszcze zaciekle bronią oprawcy. Taka elita przy władzy, jacy ci, co ja tam wsadzili. Rządzący są przekrojem społeczeństwa. I tak na to patrzą w innych krajach. Prosty przykład... jak można wybrać człowieka, któremu udowodniono, że własnego syna posłał po łapówkę. I to udowodniono na jego prośbę. Nawet nie próbował się bronić. Jak można się spodziewać, wybierając kogoś takiego, że będzie uczciwy i będzie się kierował dobrem ogółu? Taki ktoś powinien sam się usunąć w cień i nie pokazywać. Jakie to standardy? Jaką można mieć pewność, że nie weźmie znowu, a jak weźmie to od kogo i za co?

Daj spokój. Ile łańcuch kosztuje? 50 zł🤔, 70🤔

Polska jest zawsze innym państwem niż wszyscy którzy są od nas mądrzejsi.  Polak przed szkoda i po szkodzie głupi. Bardzo dużo to tłumaczy jeśli chodzi o naszą mentalność i nasze rozumowanie świata. Wiem że uderzam w swoją narodowość ale nie raz nie da się nic na obronę wymyśleć jeśli chodzi o rozumowanie ich i ich poglądów  politycznych  jak i programów politycznych którymi są karmieni. Ludzie wierzą w coś co tak naprawdę jest nic nie warte i żadnego sensownego nie wnosi do ich życia. Owszem ludzie widzą pieniądze dla siebie i bliskich ale one się z czegoś biorą nie z żadnego drzewa czy z UE tylko z naszych pieniędzy tu muszę Tomaszowi przyznać trochę racji. 

Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał(a):

17553309120476036016709686999177.jpg

Patrzaj małopolski narcystyczny kmiocie. W Polsce od B w górę to ludzie w ogrodach mają, a ty musisz plecak pakować i termos zalać by powonienie w nozdrzach z łajna na lawendę zmienić.

Widzisz, ja mam lawędę, mam klimat, mam atrakcje wizualne i mam jeszcze pieniądze z tego skrawka bo nasiona po 1000 za kg sprzedaję.

Jedź do Rumunii , tam zrobisz karierę i zyskasz szacunek.

20250712_202521.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, dsbh napisał(a):

Nie zrozumiałaś wypowiedzi. Skoro ktoś pracuje i odkłada na swoje konto to te pieniądze mu się należą jak psu buda. Policz ile wyjdzie odkładając co miesiąc przez 40 lat 1500 zł czyli chyba najniższą składkę w tej chwili. A że państwo zabiera z tego konta na swoje potrzeby i jest nie wydolne pod tym względem to jest to tylko wina państwa. I tu musiałbym wrócić do wcześniejszych dyskusji ale to może potem bo na razie nie mam czasu na tyle.

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie w obecnym systemie emerytalnym ... Ty płacisz teraz na cudzą emeryturę i liczysz na to że za 10-20-30-40 lat będzie komu płacić na Ciebie ... Im ta liczba większa tym mniejsze szanse że dostaniesz cokolwiek ...

Jeśli już tak to powiedz w takim razie jak jest finansowana służba zdrowia i gdzie idę pieniądze tych którzy nie chodzą do lekarza. Zostają odkładane na ich konta i z nich w późniejszym czasie są leczenie czy uda do wspólnego wora i wszyscy z nich korzystają 

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał(a):

Tak jest to normalne. Bo ludzie tego oczekują. Czyli odpowiada się na ich żywotne potrzeby i oczekiwania.

Czy nie powinno się w takim razie powiedzieć dość i zacząć myśleć. Daleko to my nie pojedziemy z takimi rządami sprzedadzą nas nawet nie będziemy wiedzieli kiedy za ile i kim teraz będziemy 

Opublikowano
10 godzin temu, Wiesio80 napisał(a):

Czyste powietrze?

Brudne. 🤣

21 minut temu, Agrest napisał(a):

Patrzaj małopolski narcystyczny kmiocie. W Polsce od B w górę to ludzie w ogrodach mają, a ty musisz plecak pakować i termos zalać by powonienie w nozdrzach z łajna na lawendę zmienić.

Widzisz, ja mam lawędę, mam klimat, mam atrakcje wizualne i mam jeszcze pieniądze z tego skrawka bo nasiona po 1000 za kg sprzedaję.

Jedź do Rumunii , tam zrobisz karierę i zyskasz szacunek.

20250712_202521.jpg

A ja dziś zniszczył plantację facelii. Dość uprawiania nierządu przez pszczoły na moim polu!

Od maja się w tym pszczoły pier**liły i nawet słoika miodu nie przyniosły przez tą zjebaną pogodę w czerwcu, lipcu i połowie sierpnia 

IMG_20250816_165046.jpg

A to plantacja w szczycie kwitnienia 

IMG_20250816_185903.jpg

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał(a):

Brudne. 🤣

A ja dziś zniszczył plantację facelii. Dość uprawiania nierządu przez pszczoły na moim polu!

Od maja się w tym pszczoły pier**liły i nawet słoika miodu nie przyniosły przez tą zjebaną pogodę w czerwcu, lipcu i połowie sierpnia 

IMG_20250816_165046.jpg

IMG_20250816_185903.jpg

Co to za talerzowka ? Pożyczałem junior agregat talerzowy to bym w tej facelia się zapłakał 

Opublikowano
3 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Inwestowanie 

Chłopie gdzie ty chcesz inwestować i w jakim celu. Polska w tej chwili jest państwem nie opłacalnym za drogo nie dobre warunki. 

Zamiast otwierać wszyscy uciekają jak najdalej od nas. Wiedzą że my jesteśmy tylko czymś w rodzaju państwa upadłego które samo nie wie czego chce i co oczekuje. Z takimi się nie wchodzi w biznes. 

Firmy które dobrze prosperowały w tej chwili plajtują. Przerosło ich to co się dzieje. Nie spodziewali się takiego stanu rzeczy.

Rozumiem że człowiek chce jak najlepiej ale w tej chwili jest jak jest i musimy patrzeć co można uratować z tego co jest a nie inwestować w nowe. Zeszło to na drugi plan 

3 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jak będą dobre zarobki Polacy przestaną wyjeżdżać, a inni zaczną przyjeżdżać. Inwestowanie w dzietność żeby  te dzieci potem wyjeżdżały gdzie tu sens i logika

Zarobki są uzależnione od tego jak dany biznes prosperuje coś z czegoś zawsze wypływa państwo tu tylko może w jakiś tam sposób minimalny wspomóc ale to w jaki sposób będą prosperować dane przedsiębiorstwa to już nie jest od nich zależne. 

Sens i logika była i będzie jeśli chodzi o zwiększenie dzietności to nie są plany długoterminowe tylko krótko terminowe. Rząd nie jest wieczny. Przyjdzie nowa władza nowe porządki nikt ci nie powie co będzie za 20 czy 30 lat kiedy te dzieci staną się pełnoletnie i jakie podejmą decyzję. 

Nawet jeśli Polska będzie państwem płynąca miodem to ich postanowienia nikt nie zmieni każdy podejmuje decyzję oparte na swoim przekonaniu czy nawet na doświadczeniach bliskich. 

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał(a):

Brudne. 🤣

IMG_20250816_165046.jpg

IMG_20250816_185903.jpg

Ale choć na utrzymanie nie łożyłeś. W przeciwieństwie do narcyza

Opublikowano
45 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Wiem że uderzam w swoją narodowość ale nie raz nie da się nic na obronę wymyśleć jeśli chodzi o rozumowanie ich i ich poglądów

To nie uderzenie, to krytyka, która jest jak najbardziej zasadna. Mamy co mamy, bo decydujemy jak decydujemy🤷. Tutaj Ci przyznaję rację...co do socjali tez się zgadzam...tak samo jak do wszelkich dofinansowań...ludziska myślą kategoriami własnego portfela, a skądś to się musi brać to raz, a dwa to nikt nikomu nic za darmo nie da🤷...

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

To nie uderzenie, to krytyka, która jest jak najbardziej zasadna. Mamy co mamy, bo decydujemy jak decydujemy🤷. Tutaj Ci przyznaję rację...co do socjali tez się zgadzam...tak samo jak do wszelkich dofinansowań...ludziska myślą kategoriami własnego portfela, a skądś to się musi brać to raz, a dwa to nikt nikomu nic za darmo nie da🤷...

To nie tak. Renta wdowia miała wspomóc starych samotnych ubogich i co mamy? Jeden staruszek dostaje dużo drugi nic. Chodzi tylko o to, że jak coś rzucają to dzielą normalnie bo tak się da a nie jakieś skomplikowane algorytmy aby bogaci zyskali najwięcej w sensie rodzice posłów, bo tak padało z sejmowej mównicy "moja mama" "moja teściowa"

Dobrze, że nie przeszedł projekt 50% z powodu dziury budżetowej, ale za dwa lata będzie weryfikacja i obiecują dochodzić do kwoty docelowej w zależności od stanu finansów

I na to wszystko pracuje przysłowiowy Piotruś

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
Teraz, Kowalsky30 napisał(a):

To nie tak. Renta wdowia miała wspomóc starych samotnych ubogich i co mamy? Jeden staruszek dostaje dużo drugi nic. Chodzi tylko o to, że jak coś rzucają to dzielą normalnie bo tak się da a nie jakieś skomplikowane algorytmy aby bogaci zyskali najwięcej w sensie rodzice posłów, bo tak padało z sejmowej mównicy "moja mama" "moja teściowa"

Płaczącym kto ma dopłacać ?.

Niskie ceny zbóż i słabe zainteresowanie zakupem ziarna. Apel do ministra .  Minister daj kasy ...

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/niskie-ceny-zboz-i-slabe-zainteresowanie-zakupem-ziarna-apel-do-ministra,164911.html?mp=promo

Opublikowano
22 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Zamiast otwierać wszyscy uciekają jak najdalej od nas. Wiedzą że my jesteśmy tylko czymś w rodzaju państwa upadłego które samo nie wie czego chce i co oczekuje. Z takimi się nie wchodzi w biznes. 

Putin cie wynajął?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli już mowa o tej pani to wiadomo że ją nic nie przebije ale w jednym ma rację nie ma pieniędzy a jeśli są to tylko dla nie licznych 

33 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Putin cie wynajął?

To powiedz mi jak w takim razie jest z tym inwestowaniem 

Edytowane przez Bezduszna