Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, jacor73 napisał(a):

A co niby importujemy ze stanów oprócz sprzętu wojskowego i używanych samochodów?

O coś innego mi chodziło. Kolega wyjaśnił. Ale jeszcze Harleye :) .

Kiedyś johndeery ale teraz już robią je w chinach i brazyli. Ostatnio czytałem na amerykańskim forum o kombajnach że szybciej w usa dostaniesz części do lexiona niz do ogóra. Ogólnie duża część  farmerów- hamburgerów przerzuca się na claasa/cata. Piszą że patriotyzm patriotyzmem ale johndeer za bardzo leci w ch.. z częściami i serwisem.

Opublikowano

A u mnie to widuje w lodówce majonez mosso. I mi tam smakuje. A co do tych złych produktów w Biedronce to bym polemizował przynajmniej jeśli chodzi o warzywa. 

Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

A co do tych złych produktów w Biedronce to bym polemizował przynajmniej jeśli chodzi o warzywa. 

Nie wiem jak w innych przypadkach, ale w truskawkach Lidl czy Biedronka mają wyśrubowane normy w sprawie pozostałości ŚOR.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

A u mnie to widuje w lodówce majonez mosso. I mi tam smakuje. A co do tych złych produktów w Biedronce to bym polemizował przynajmniej jeśli chodzi o warzywa. 

Jeśli chodzi o warzywa to wystarczy mi tyle, że ciężko tam trafić coś Polskiego. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Jeśli chodzi o warzywa to wystarczy mi tyle, że ciężko tam trafić coś Polskiego. 

A myślisz że o tej porze roku w tych zieleniakach i małych sklepikach to są warzywa z Polski?. A i w środku sezonu te sklepy zaopatrują się w hurtowniach. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Popier96 napisał(a):

W osiedlowych warzywniakach to co masz ?? Warzywa które na Bronisze przywozi @6465,.tam je przepakuja w niby polskie opakowanie i jedzie to do warzywniaków... W alejkach stoi polska truskawka, na halach import z np Grecji, jak grecka tańsza to kupują, przesypują w polskie łubianki i jedzie to na warzywniaki jako polska truskawka ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

A myślisz że o tej porze roku w tych zieleniakach i małych sklepikach to są warzywa z Polski?. A i w środku sezonu te sklepy zaopatrują się w hurtowniach. 

Tylko, że z tych zieleniaków i małych sklepików, monety zostają w PL i nie są transferowane na Karaiby i później nie sponsorują zabawek dużych chłopców w postaci dronów bojowych albo innych maszyn bojowych.

• Like 2
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

W osiedlowych warzywniakach to co masz ?? Warzywa które na Bronisze przywozi @6465,.tam je przepakuja w niby polskie opakowanie i jedzie to do warzywniaków...

A nie wszędzie i nie wszystko. Ale fakt, jak swojego warzywa brakuje to lepiej skoczyć na rybitwy i kupić po woreczku od producenta. 

• Haha 1
Opublikowano

No starych ziemniaków czy marchwi się nie opłaca wieźć z południa, ale paprykę, ogórki, pomidory itp itd ...

Polska marchew w biedronce? Znajdź pora PL 😆. Pomidory pod szkłem też już są. Problem w tym, że te sklepy cały rok biorą zewsząd. Jednak wolę mieć świadomość jako taką, że daje zarobić swojemu. Ot co. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Polska marchew w biedronce? Znajdź pora PL 😆. Pomidory pod szkłem też już są.

No są, tylko jak jest hiszpański po 10-12zl/kg w hurcie i polski po 25 to który weźmie jakiś zieleniak ?? No weźmie tego za 12, wsypie w pudełko od tego po 25 i interes się kręci ...

A jeżeli markety potrafią oficjalnie napisać kraj pochodzenia i w tym nie kłamią to chwała im za to, nie jestem przeciwko importowi, jestem przeciwko błędnemu oznaczaniu tych produktów.

A tak się produkuje polskie truskawki do zieleniaków na Broniszach https://www.sad24.pl/jagodniki/falszowali-truskawki-pod-oslona-nocy-tak-zagraniczne-truskawki-staja-sie-polskimi-video/

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No są, tylko jak jest hiszpański po 10-12zl/kg w hurcie i polski po 25 to który weźmie jakiś zieleniak ?? No weźmie tego za 12, wsypie w pudełko od tego po 25 i interes się kręci ...

A jeżeli markety potrafią oficjalnie napisać kraj pochodzenia i w tym nie kłamią to chwała im za to, nie jestem przeciwko importowi, jestem przeciwko błędnemu oznaczaniu tych produktów.

Mówię- mylisz się. Są sklepy które potrafią kupić od polskiego producenta, poprawnie to oznaczyć i nawet sprzedać drożej niż tego hiszpańskigo :).  Pozatym, gdyby nie było na to popytu to nikt by się nie bawił w szkło od stycznia. Nie wszystko idzie na zachód. 

Edytowane przez Popier96
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał(a):

Mówię- mylisz się. Są sklepy które potrafią kupić od polskiego producenta, poprawnie to oznaczyć i nawet sprzedać drożej niż tego hiszpańskigo :)

Masz, wyżej wkleiłem link jak się "produkuje" polskie truskawki ... Myślisz że z pomidorami, ogórkami itd jest inaczej ??

• Like 1
Opublikowano

Masz, wyżej wkleiłem link jak się "produkuje" polskie truskawki ... Myślisz że z pomidorami, ogórkami itd jest inaczej ??

Ale ja nie twierdzę, że tak nie jest. To tak jak naściągali truskawek z WZW i puścili w obieg po taniości :P. Po prostu wiem, że są sklepy które biorą od rolników i nie kombinują jeśli o to chodzi. Chwała im za to. 

Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Po prostu wiem, że są sklepy które biorą od rolników i nie kombinują jeśli o to chodzi. Chwała im za to. 

Ode mnie biorą małe sklepiki w sezonie, ale w kwietniu handlują hiszpanką, są dobrzy czy źli ?? 

Opublikowano

Ode mnie biorą małe sklepiki w sezonie, ale w kwietniu handlują hiszpanką, są dobrzy czy źli ?? 

Eh. A skąd u Ciebie mają wziąć truskawkę w marcu czy kwietniu?. My się chyba nie rozumiemy. Swoją drogą, uprawiają truskawki pod szkłem w Polsce? 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Popier96 napisał(a):

Swoją drogą, uprawiają truskawki pod szkłem w Polsce? 

Trochę tego jest, z tego co pamiętam chyba kilkadziesiąt hektarów w sumie. Ale koszt produkcji taki że nie opłaca się produkować, hiszpańska o wiele tańsza w tym samym czasie, nawet tańsza produkcja tunelowa powoli przeciera oczka że nie warto produkować na koniec kwietnia/początek maja tylko lepiej w tych tunelach ssadzic powtarzająca truskawkę która owocuje od lipca do pierwszych przymrozków, bo gdy w tym okresie u nas są idealne warunki do produkcji to w takiej Hiszpanii czy Grecji jest zwyczajnie za gorąco, w lipcu czy sierpniu nasza polska truskawka ma niewiele konkurencji w Europie.

Te czasy że 20 czy 30 lat temu płaciła wczesnosc już minęły, import to zniszczył, teraz trzeba produkować w okresie gdy nie ma importu do nas a najlepiej jak są perspektywy na export.

W zeszłym roku np tunelowa truskawka wczesna była po 25zl/kg i potem na początku lipca zwykła z pola też po 25zl/kg, która łatwiej wyprodukować i gdzie mniejsze koszty ??

Kiedyś przykrywalem folia na przyspieszenie bo była z tego kasa, teraz jak policzyć to zostaje niewiele więcej niż z zwykłej gruntowej, jedyna zaleta że okno zbiorów trwa 6 tygodni a nie 4 i przez to potrzeba trochę mniej pracowników.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Hiszpanie lubią polskie słodycze. Jedziemy na 5 aut słodkości na jutro rozładunek. I powrót pewnie z warzywami albo owocami cytrusowymi. 

Do jednej firmy

7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...zależy w którym miesiącu...🤷

Kajtnąłeś się dziś? 

IMG_20250316_113353.jpg

6 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Przyszedł czas i na nią 🫣

IMG_20250316_112122.jpg

Dobrze ta babka wygląda. Tylko za dużo czasu u niej nie spędzaj bo Paula będzie zazdrosna 😆

Edytowane przez 6465
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v