Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
24 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

A zapowiada się susza 

3 deszcze w porę i wszystko urośnie. Na jednym polu nie było mnie w te mrozy i jeszcze mam problem przejechać i N1 rozsypać.

@Agrest jakby późniejsze n1/n2 zrobił i pomieszał saletrę, saletrzak i mocznik 🤔 w pszenicy będzie dobrze. Czy lepiej fartuch jutro i z ręki rozsypać 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Przejedź przez miasto i popatrz jak piesi chodzą. Też zero myślenia bo zrobili z nich święte krowy 

No i też wielu z nich, co bezgranicznie wierzy w nadane im pierwszeństwo, leży na cmentarzach.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, PAN88 napisał(a):

3 deszcze w porę i wszystko urośnie. Na jednym polu nie było mnie w te mrozy i jeszcze mam problem przejechać i N1 rozsypać.

@Agrest jakby późniejsze n1/n2 zrobił i pomieszał saletrę, saletrzak i mocznik 🤔 w pszenicy będzie dobrze. Czy lepiej fartuch jutro i z ręki rozsypać 🤔

Saletra i saletrzak to to samo.

Saletra plus mocznik = woda. Chyba że krótki czas od wysiewu do zmieszania.

Pomysł na podanie w jednym czasie jak najbardziej dobry

Opublikowano
16 minut temu, jacor73 napisał(a):

Niestety, ale przyczynił się do wypadku. Gdyby jechał blisko przepisowej 70, dość że do wypadku mogłoby nie dojść, to jeśli by nawet doszło, to skutki byłyby inne. Kierowczyni nieprawidłowo oceniła sytuację i mamy, to co mamy. To że mamy pierwszeństwo nie oznacza, że mamy jeździć jak debile.

No tak. 

Świetna ocena....zauważ że tam przód to same plastiki.

I myślę że ani ty, ani ja...nie wiemy ile jechał motocykl...

Przy 90 to też już mocne uderzenie.

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał(a):

kto bogatemu zabroni ... jakas wiedze bys moze najpierw przyswoil..cos przeczytal ..

moze nawet o nawozeniu i roznicach w stosowaniu nawozow ???

Opublikowano
14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No tak. 

Świetna ocena....zauważ że tam przód to same plastiki.

I myślę że ani ty, ani ja...nie wiemy ile jechał motocykl...

Przy 90 to też już mocne uderzenie.

Miejsce w którym "spoczął" motocyklista, nie przemawia za tym , że tam było zgodnie z przepisami.

Niestety, ale jeżdżąc motocyklem trzeba być jeszcze bardziej skupionym na zachowaniach innych uczestników ruchu, nigdy nie wiadomo co komu wpadnie do głowy, gapiostwo i cwaniactwo mocno się szerzy na drogach, i z tego właśnie powodu zrezygnowałem z jazdy motocyklem.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
54 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Sto lat za 9 miesięcy wyszło od 8 marca

Aaaa...to taki prezent...a niektórzy to se te upominki...w majówkę fundowali 😉🤭

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał(a):

kto bogatemu zabroni ... jakas wiedze bys moze najpierw przyswoil..cos przeczytal ..

moze nawet o nawozeniu i roznicach w stosowaniu nawozow ???

Znawco mój, wytłumacz jedno. Dlaczego po mieszance saletrzaku z saletrą zboże wygląda dla oka ładniej? Jest ciemniejsze, aż czarne. Po identycznej dawce czystego azotu w samej saletrze nie ma już takiego efektu.

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Miejsce w którym "spoczął" motocyklista, nie przemawia za tym , że tam było zgodnie z przepisami.

Niestety, ale jeżdżąc motocyklem trzeba być jeszcze bardziej skupionym na zachowaniach innych uczestników ruchu, nigdy nie wiadomo co komu wpadnie do głowy, gapiostwo i cwaniactwo mocno się szerzy na drogach

👍 cały czas o tym piszę...

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Znawco mój, wytłumacz jedno. Dlaczego po mieszance saletrzaku z saletrą zboże wygląda dla oka ładniej? Jest ciemniejsze, aż czarne. Po identycznej dawce czystego azotu w samej saletrze nie ma już takiego efektu.

po samym saletrzaku wygląda jeszcze ciemniej, sam nie wiem, może chodzi o zawartość otoczki w saletrzaku

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No widzę że przy twojej wiedzy każdy profesor agronomii wymieka

Opublikowano (edytowane)

Saletra bardziej zakwasza. Saletrzak ma jony wapnia i zakwasza mniej. A jak wiadomo, w bardziej kwaśnym środowisku przyswajalność składnika jest niższa. Stąd różnica w kolorze

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, tommy66692 napisał(a):

No widzę że przy twojej wiedzy każdy profesor agronomii wymieka

Nie jestem profesorem i nie jestem rolnikiem. Piszę to co zaobserwowałem. Jednego roku nie miałem na tyle saletry. W sklepach była niedostępna. Przedplon identyczny. Wszystko robione tak samo. Opady te same. Na jednym kawałku saletra a na drugim saletra z saletrzakiem. Efekt wizualny widoczny gołym okiem. Kawałki oddalone od siebie o 200m.

Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

na oko to chlop w szpitalu... jaki byl plon ?? kazdy nawoz ma swoja specyfike i szybkosc dzialania..jak dlugo ten efekt sie utrzymuje ??

Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

na oko to chlop w szpitalu... jaki byl plon ?? kazdy nawoz ma swoja specyfike i szybkosc dzialania..jak dlugo ten efekt sie utrzymuje ??

Ta z saletrzakiem była ładniejsza do końca. Plon końcowy jakieś 300kg/ha większy na tym kawałku z saletrzakiem bo wiaderka ważone.

Opublikowano
4 minuty temu, tommy66692 napisał(a):

Każdy azot zakwasza, ta otoczka wapnia z saletrzaku to raczej na to wpływu nie ma, bardziej na szybkość działania 

Ale w składzie saletrzaku najmniej...

Mnie się wydaje, że w początkowej fazie wapń spowalnia działanie azotu, a potem je ułatwia... myślę, że te dwa pierwiastki nie bardzo się lubią i muszą się "z sobą obyć" po rozsianiu...

Ja jednak wolę saletrę...

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Ta z saletrzakiem była ładniejsza do końca. Plon końcowy jakieś 300kg/ha większy na tym kawałku z saletrzakiem bo wiaderka ważone.

YARA wielki producent nawozów tylko saletrzak uważa. Niemcy też lubią saletrzak także coś w tym jest

Opublikowano
50 minut temu, PAN88 napisał(a):

U nas susza że dołki puste

Opublikowano
15 minut temu, themrsakmejek napisał(a):

Ja też dziś polatałem.

IMG_20250309_094603.jpg

Ładna maszyna👍

33 minuty temu, jacor73 napisał(a):

zrezygnowałem z jazdy motocyklem.

...no cóż...zdarza się...🤷

• Thanks 1
Opublikowano
57 minut temu, Agrest napisał(a):

Pszenica ozima pacjent sorry powinnem od razu dopisać. Ojciec zawsze tłumaczył że saletrzak wolniej działa.

25 minut temu, Bananek napisał(a):

dziwne uczucie. Po stukilometrowej przejażdżce motocyklem powróciłem by podłożyć do pieca. ;)

Tłuszcz nie ogrzał 🤔 chociaż ja też nie kruszynka i w nocy przeszedłem 300m do samochodu w bluzce z krótkim rękawem i już z nosa leci 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v