Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

żyją z takich rolników i jeszcze ich obsrywają ,potem się dziwią że mało kto ich  wpuszcza na podwórko ,niech nie daje ,takie wielkie pany a nie potrafią 200 tys ściągnąć gdzie jest kilkanaście milionów majątku 

niech sprzeda pasze za 300 tys mało rolnym jak mu nie pasuje 

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

W sobotę się ocielila 

Bez białka 

A na szkoleniu nie byłeś 🤔🤦

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna...karta do bankomatu się skończyła....jak żyć...🙆

Mi nowa zawsze przychodzi przed wygasnięciem...

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał(a):

U mnie kocur strażnik haremu zaginął. Już tydzień go nie ma, jest nadzieja, że na poruchawke poszedł, ale nigdy nie chodził... Swoich panienek pilnował.

Z wiosny się okoci to będę musiał wziąć do domu jednego bo brakuje zwierzaka. 

Lepiej kota czy kotkę?

Ja wolę kotki. Koty tylko latają za kotkami.

Ten potrafi spać od 18 do 6 rano

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, onRolnik napisał(a):

żyją z takich rolników i jeszcze ich obsrywają ,potem się dziwią że mało kto ich  wpuszcza na podwórko ,niech nie daje ,takie wielkie pany a nie potrafią 200 tys ściągnąć gdzie jest kilkanaście milionów majątku 

niech sprzeda pasze za 300 tys mało rolnym jak mu nie pasuje 

A część tych bambrów udaje bogatych czy w tv czy przed ludźmi a pustki w kieszeni 🤣. Każdy kij ma dwa końce 

Opublikowano

jakie pustki jak tam co miesiąc minimum 500 tys za mleko ,niech nie dają paszy na kreskę ,niech polata taki cwaniak po małorolnych i sprzeda towar za 300tys to se wrzody na tyłku dostanie 

Opublikowano
7 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Na pewno wiedze ma tyle że poszedł śladami większości biznesmenów mechaników- ponabierane dziesiątki maszyn na placu, zatrudniono kilku ludzi którzy nie umieją nawet trzymać klucza w rękach, coś tam dłubnie tam, coś tu, stoją porozpieprzane na placu i tyle.

to tak jak z crisem , ludzie tak robią za grubszą kase niż konkurencyjne warsztaty mechaniczne a typ się mądrzy na yt i realizuje hobby w wolnym czasie 

tylko że w typowych popularnych autach to mniejsza kasa siedzi jak nowszych dużych i skomplikowanych maszynach rolniczych

3 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Na wyjeździe może jakoś zrobił.

5 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że na Fendtach się zna. W zeszłym roku przywrócił do życia dwa u jednego z naszych usługodawców. Tomek @6465 będzie wiedział u kogo. Tylko, że robił to w gospodarstwie, a nie u siebie...

lepiej powiedz jakie fendty i co dolegało bo jak tylko osprzęt silnika na wierzchu czy skrzyni i nie trzeba głęboko w środku dłubać czy rozpoławiać to każda robota prosta bo jak jeszcze się okaże że to w większości tylko robota kąkuterkiem ze scrackowanym oprogramowaniem to całkiem śmiech na sali 

Opublikowano
4 minuty temu, konteno napisał(a):

lepiej powiedz jakie fendty i co dolegało bo jak tylko osprzęt silnika na wierzchu czy skrzyni i nie trzeba głęboko w środku dłubać czy rozpoławiać to każda robota prosta bo jak jeszcze się okaże że to w większości tylko robota kąkuterkiem ze scrackowanym oprogramowaniem to całkiem śmiech na sali 

robota kąkutermiem tez wymaga pewnej wiedzy, co się robi, ale najłatwiej obśmiać tych, co to potrafią, bo "tylko poklikal i 500zl"

• Like 1
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

ale najłatwiej obśmiać tych, co to potrafią, bo "tylko poklikal i 500zl"

sam jeżdżę kasować błędy w aucie bo się nie znam choć mi wmawiają bym obd kupił i się sam dłubał 

jak ten cały kamil tam tylko tą elektroniczna prostą robote ogarnia bo czysta i szybka kasa a brudzić ręce przy czasochłonnej i kosztownej mechanice karze ludziom latając z kamerką i kręcąc na yt czy tak jak pisał @Krzysztof81 naganiając za dużo roboty podwładnym/ współpracownikom to jest jak jest 

jak dla mnie większy szacun ma @agromichal bo robi praktycznie to samo ale ma troche więcej pokory do tego co robi 

Opublikowano
Teraz, konteno napisał(a):

sam dłubał

Konteno, ciężko wymienić taka diodę w lampce LED?

Nie ma w sprzedaży światełka co mi się spaliło.

Się zastanawiam czy można z taśmy LED przenieść....ale malutkie to jakieś wszystko...

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że na Fendtach się zna. W zeszłym roku przywrócił do życia dwa u jednego z naszych usługodawców. Tomek @6465 będzie wiedział u kogo. Tylko, że robił to w gospodarstwie, a nie u siebie...

Pewnie że się zna, tyle ża tak jak pisałem wyżej chciwość i pycha to nie są dobre cechy w prowadzeniu biznesu. A wtym przypadku zadarł z niewłaściwą osobą, która trochę znajomości ma i jej koledzy są przy korycie. Może to go sporo kosztować.

Dziwne tylko jest że gościu ma taki przemiał a według tego co opisane jest w artykule jest pozadłużany w firmach a do tego akca z traktorem zastępczym to już totalne przegięcie.

A tak przy okazji w piątek  rozmawiałem z facetem działającym na rynku pasz w pn-wsch Polsce to powiedzieł mi że pewne gwiazdy TV Focus wiszą mu ponad 300 tys za pasze. Spłacą 100, biorą za 100, spłacą 200, biorą za 200 i tak cały czas kredyt około 300 tys. Odważny.

wiszą ale co to znaczy czy mają termin płatności i faktury są w terminie czy faktury są już po terminie. wiem że niektóre firmy z branży rolniczo pasowej stosują taka zasadę że płatność do kolejnej dostawy tzn jak chce zamówić kolejna pasze to muszą zapłacić za następna

Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Eh myślałam że coś z konta poszlo na jakieś szaleństwo we dwoje

Nie przeczę 🤷

Godzinę temu, konteno napisał(a):

Nie wiem dokładnie o co tak szło. Coś z elektroniką. Oba to dziadostwo Vario. Bodajże 726 i 926. Okoliczne fachmany nie dawały rady...

Opublikowano

Coś z elektroniką.

i wszystko w temacie

1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Można z czystym sumieniem ruszać dorabiać prywaciarza.

za granice?

Opublikowano

Nie przeczę 🤷

Nie wiem dokładnie o co tak szło. Coś z elektroniką. Oba to dziadostwo Vario. Bodajże 726 i 926. Okoliczne fachmany nie dawały rady...

Skrzynia w Fendtach to bajka. Problem to jest z silnikami Deutza. Sypią się jak domy w Donbasie.

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Konteno, ciężko wymienić taka diodę w lampce LED?

Nie ma w sprzedaży światełka co mi się spaliło.

Się zastanawiam czy można z taśmy LED przenieść....ale malutkie to jakieś wszystko...

nie wiem o jaką chodzi ale najbardziej sie opłaca bo najszybciej bedzie inną lampke znaleźć i zaadaptować

Opublikowano

Nie lubię fendta. Więcej w nim marki i reklamy niż użyteczności. A silniki deutza są jednymi z lepszych...ale nie w fendcie, bo sobie niemiaszki w ramach braterskiej wojenki robili psikusy i dlatego tylko w Fendtach te silniki nie chodzą. Na czym polega myk zapytajta @Łolek, bo powieta, że ja wymyślam...skrzynia vario się nadaje na płaski teren i jak jest sztywno pod kołami, dlatego są tak popularne przy budowach i utrzymaniu dróg...jak to powącha górek i dołków czy błota, to się zawyje. Ale żeby to wiedzieć trzeba tym pojeździć. Nie podoba mi się robota fendtem. Porownując Vario i auto quad, to JD bije Fendta na łeb...

Większość agregatów prądotwórczych, młynów, maszyn urobkowych itp bazuje na silnikach deutza i tam się one nie psują. W ciągnikach DF jedyny problem to seria z dziwacznym układem paliwowym, który trzeba potrafić rozebrać, żeby go skutecznie naprawić, o czym polskie majstry nie wiedzą 🤷...nie wiedzą też, że to silnik precyzyjny i trzeba go naprawiać na miarę zużycia, które w nim nastąpiło. Tutaj nie ma, że się zrobi górę a zostawi dół lub odwrotnie. To nie jest ciapek czy siuntka...

A Fendt przez lata majstrował w rankingach, żeby sobie wyrobić markę i trzeba przyznać, że mu się udało. I teraz ma rzeszę wyznawców...

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

bo powieta, że ja wymyślam...skrzynia vario się nadaje na płaski teren i jak jest sztywno pod kołami, dlatego są tak popularne przy budowach i utrzymaniu dróg...jak to powącha górek i dołków czy błota, to się zawyje. Ale żeby to wiedzieć trzeba tym pojeździć. Nie podoba mi się robota fendtem. Porownując Vario i auto quad, to JD bije Fendta na łeb..

znajomy ma 724 i 936 to tylko transport w qq i gnojowica duży a mały 3 kosiarki , orke robi 6195 uprawy i siewy 6630 i 6530  ale tam w zielonych wszystkich zwykła skrzynia 

@malaczarna prawda to ? 

Bez tytułup.png

Opublikowano

Sam widzisz...jeszcze pewno przy wożeniu sieczki z qq się wciągają na pryzmy, albo, jak wożą do silosu, to wpychają sieczkę, co u Niemców jest normą 🤷...

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v