Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i temu coraz mniej ludzi przyjmuje.czesc po rozwodach,czesc w pracy, starsi umarli, mlodzi maja to gdzies.

w tym roku ledwo wstalem a ksiadz juz byl.. kiedys rozdzielili na 2 dni, za chwile znowu w jeden dzien przejdzie.

corka w windzie spotkala ksiedza-nawet nie wiedziaa ze bedzie chodzil..

w sasiedniej parafii tak zrobili- po 5 intencji i szybko ilosc zmalala..

ja nie daje tylko siostra-za moja kase...

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/influencer-uderza-w-rolnikow-festiwal-polprawd-ignorancji-i-niewiedzy,156084.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=farmer.pl13-01-2025

Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał(a):

jak nie wbija we wegrzcach to jedziesz do krzeszowic a na koniec skawina 🤣

w tydzien msza ??  kurna u nas to pol roku wczesniej trzeba zamawiac.. pogrzebowe msze to daja do innych parafii.

Czytaj Jacuś ze zrozumieniem. Byłem zapłacić. A termin zarezerwowany rok wcześniej. 

Opublikowano
12 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Jesteś zdania jak pisać źle to lepiej wcale. Przytoczył Ci argumenty jak to u Niego wygląda a Ty od razu że opluwa. Oczywiście chcesz to i daj 1000 co miesiąc. Nikt Ci nie broni. Ale księża coraz częściej narzucaja minimum jakie mają dostać po kolędzie. 

Nie spotkałem jeszcze się z tym żeby narzucał ile mają dać po kolendzie., zresztą tak samo przy okazji innych zbiórek 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Bananek napisał(a):

Ja tam jestem zdania, że jak nie chcesz przyjmować księdza, nie przyjmuj. Jak nie chcesz chodzić do kościoła - nie chodź. Ale nie opluwaj jeśli nie masz podstaw i nie jesteś dotknięty bezpośrednio jakąś krzywdą ze strony KK. 

a pośrednio dotkniętym, to już nie można? Jak ktoś jest członkiem kościoła i parafii, często z rodzin które dłużej mieszkają na ich terenie niż sami księża w ogóle żyją, to chyba może wypowiedzieć się na temat tego co mu się nie podoba. 10 pokoleń łożyli na kościół, każda cegła z pracy parafian jest tam postawiona, a przychodzi taki nie wiadomo skąd, a rządzi się jak pan feudalny na włościach. To jest trochę nie w porządku. Ja tak uważam. 

Opublikowano
19 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Troche tak, zanim wszyscy wyjdą to ja już jade 😛

Ja tam po wyjściu staję koło parkanu, bo trza z kimś pogadać 😉

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ja tam po wyjściu staję koło parkanu

"Kierowniku, no daaaaj, na zupkę..... Naprawdę, jak Boga kocham...... Ja chorą wątrobę mam....."

Edytowane przez Bananek
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Leszy napisał(a):

a pośrednio dotkniętym, to już nie można? Jak ktoś jest członkiem kościoła i parafii, często z rodzin które dłużej mieszkają na ich terenie niż sami księża w ogóle żyją, to chyba może wypowiedzieć się na temat tego co mu się nie podoba. 10 pokoleń łożyli na kościół, każda cegła z pracy parafian jest tam postawiona, a przychodzi taki nie wiadomo skąd, a rządzi się jak pan feudalny na włościach. To jest trochę nie w porządku. Ja tak uważam. 

Życie🤷‍♂️ A jak obok mnie jest szkoła którą w latach powojennych budowali ze swoich materiałów mieszkańcy wiochy i okolicznych, przyszedł kapitalizm, szkołe i teren dookoła gmina sprzedała znajomemu burmistrza za psi ch*j. Pełno było takich przypadków w Polsce, podobnie jakieś domy kultury czy remizy OSP. Pewnie że to nie było w porządku i nie jest ale weź coś zrób z tym. Kościół przynajmniej jest. Zmieni się batman może zmieni się sytuacja. Szkoły itp poszły w pizdu.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, szwagier24 napisał(a):

Z tego co czytałem i słyszałem to te modele w silnikach benzynowych mają słaba opinie.

A i sam 3008 też nie jest jakiś wow.

Mały skręt, nie wdzięczny do parkowania- nie widzisz końca maski przez co zatrzymijesz auto trochę na czuja.

Mnie tam się podoba to auto. W końcu obiecałem, że rodzicom kupię coś wyższego do łatwiejszego wsiadania. Masz jakąś alternatywę?

Opublikowano
31 minut temu, jacus napisał(a):

i temu coraz mniej ludzi przyjmuje.czesc po rozwodach,czesc w pracy, starsi umarli, mlodzi maja to gdzies.

w tym roku ledwo wstalem a ksiadz juz byl.. kiedys rozdzielili na 2 dni, za chwile znowu w jeden dzien przejdzie.

corka w windzie spotkala ksiedza-nawet nie wiedziaa ze bedzie chodzil..

w sasiedniej parafii tak zrobili- po 5 intencji i szybko ilosc zmalala..

ja nie daje tylko siostra-za moja kase...

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/influencer-uderza-w-rolnikow-festiwal-polprawd-ignorancji-i-niewiedzy,156084.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=farmer.pl13-01-2025

U mnie nie przyjęty, z tego co się słyszy to w niektórych rejonach 1/3 nie przyjmuje. Nie będę płacił na organizację, której nie jestem członkiem i która nie jest mi do życia potrzebna.

Rano -7, teraz lekki minus.

Opublikowano
12 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

To zmiana planu

Jepmy ⚒️🔨⛏️ koalicjantuf

Rysiek?🤨☝️

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie będę płacił na organizację, której nie jestem członkiem i która nie jest mi do życia potrzebna.

Bez twoich 3.75zł ta instytucja już nigdy się nie podniesie. 🤣

Teraz, Łolek napisał(a):

Tak to jedne z najbardziej udanych silników 

Mam w C5 HDi, miałem w fieście HDi. Znam te silniki. Chciałem coś w benzynie wreszcie. Jak @soltys48. 😉

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał(a):

Tak to jedne z najbardziej udanych silników 

Marku jak tam klepanie machy?🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v