Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu panele fv. Są na słupach i kręcą się wraz ze słońcem. W ciągu 14 dni to raz padał deszcz w sumie ze 3h było z chmurami. Reszta słonecznie. 

4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Niedowiarków jest bardzo dużo w Polsce nie wierzą w siłę gospodarki Hiszpanii i im podobnych .

Myślą że  Polska gospodarka jest w tanie konkurować .

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Tu panele fv. Są na słupach i kręcą się wraz ze słońcem. W ciągu 14 dni to raz padał deszcz w sumie ze 3h było z chmurami. Reszta słonecznie. 

I wszystko nawadniane. Wody do nawadniania idzie multum ... 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/izby-rolnicze/wojsko-moze-odebrac-rolnikom-ziemie-potraca-gospodarstwa-budowane-latami-2525131

Szkoda że o tych wywłaszczonych pod CPK, autostrady czy ekspresówki się tak nie martwią ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

I wszystko nawadniane. Wody do nawadniania idzie multum ... 

Tak. We Francji są deszczownie.  W Hiszpanii są na górkach takie duże okrągłe zbiorniki z wodą. Jak gigantyczne kotły. I z tego nawadnianie kropelkowe idzie pod wpływem grawitacji 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

W Hiszpanii są na górkach takie duże okrągłe zbiorniki z wodą.

Mają im to ukrócić ...  W rejonie Huelvy, tam gdzie mają pełno tuneli i szklarni są ogromne niedobory wody gruntowej.

Opublikowano
6 minut temu, jacor73 napisał(a):

Marcin, ale z tym wspieraniem parafii, to Ty jesteś taki naiwny, czy udajesz takiego? 50% albo więcej trafia do kurii i wyżej.

A z Owsiakiem, polecam wizytę na pediatrycznym oddziale onkologicznym, akurat na onkologię dziecięcą w tym roku jest zbiórka.

Gdyby nie WOŚP, przesiewowego badania słuchu u niemowlaków zapewne do tej pory by nie było

Tylko, że owsik nie daje, a wydzierżawia ten sprzęt szpitalom i trzepie na tym kasiore.

Dla oka coś tam da żeby pokazali w mediach i ciemny lud kupi.

A to wszystko co jest od niego jest na wyłączność serwisowania dla kilku konkretnych firm, które stawki mają zacne i odpalają działkę z tego dla owsika. 

Niestety jak można się domyślić ta kasa już w fundacji nie ląduje tylko gdzie indziej. 

Sam sprzęt kosztuje ogromne pieniądze, ale serwis i przeglądy to jest dopiero biznes. 

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, 6465 napisał(a):

Tu zbiory trwają cały rok. Energia tania z fotovol. I wiatraków.  Ogrzewać nie potrzeba.  Dziś 8 stycznia a tu w polu ruch. W jednym miejscu zbiory obok sieją. Bydło lleży po polach cały rok. Tu nie sposób konkurować.  Koszty upraw nie porównywalnie niższe niż u nas. 

Teraz wozimy, cytrusy i warzywa. Od lutego ma być truskawka. 

To truskawki do P0lski nawieź żeby bobek nie cfaniaczyľ że milioner

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

To truskawki do P0lski nawieź żeby bobek nie cfaniaczyľ że milioner

Ale wiesz, że w czerwcu tam warunki są takie że uprawa truskawek jest nie możliwa ?? xD truskawka hiszpańska to głównie marzec, początek kwietnia. I cały misterny plan poszedł w pizdu xD

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie wiem 

No to już wiesz ;) Nawet grecka to maksymalnie do końca maja jak nie jest tam za gorąco, jak wcześnie przychodzą upały to grecka w okolicach majówki się kończy. W okresie gdy jest polska truskawka to jedynie Niemcy czy Holandia, a jak w Polsce jest powtarzająca w lipcu-sierpniu-wrześniu to praktycznie nie ma konkurencji w Europie ;) 

Bób też się pojawia z Włoch, ale to początek maja, wtedy naszego nie ma, żadna konkurencja ... Zresztą, cena jego jest kosmiczna, około 25-30zł za kg, mało kto kupuje ...

Opublikowano

Mały noworoczny objazd włości.

Owies i rzodkiew z ostatniego września po ziemniakach nietknięte jak na wiosnę po siewie.

Rzodkiew sierpniowa ani myśli zgnić 

Zboża oby tak dalej, jęczmiona bardzo kiepsko.

IMG_20250108_152324_7.jpg

IMG_20250108_152209_7.jpg

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Limity wody do nawadniania na ha, mają straszne problemy z wodami gruntowymi.

Hiszpan to nie Polak, który ogon podkuli i będzie się stosował, bo mu coś obetną

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, galan99 napisał(a):

W Niemczech zbierają sałatę 3 razy w roku .

W Polsce też, w tunelu nic nadzwyczajnego ...

7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Hiszpan to nie Polak, który ogon podkuli i będzie się stosował, bo mu coś obetną

Ich własny rząd to robi ... Nie nakazy unijne, sami do tego doszli, bo brakuje wody ... Musieli się dogadać między sobą i podzielić wodą ... Woda to nie nawóz który dowieziesz setkami kilometrów ... A bez wody w tunelu nic nie urośnie. Firmy same między sobą sie dogadują, nikt nic nie musi im nakazywać, albo się podzielą, albo nie będą mieć czym podlewać ...

A jak się nie dogadają, to nie jakieś dopłaty stracą, bo to są śmieszne pieniądze przy wartości towaru produkowanego w tunelu, jak nie będzie wody nie ma towaru w tunelu, razy x ha i straty liczysz w milionach euro ... Takiej truskawki w tunelu masz 100 ton z ha na pewno, pomnóż razy 5 euro, a teraz niech zabraknie wody i 50 ton nie zbierzesz ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W Polsce też, w tunelu nic nadzwyczajnego ...

Ich własny rząd to robi ... Nie nakazy unijne, sami do tego doszli, bo brakuje wody ... Musieli się dogadać między sobą i podzielić wodą ... Woda to nie nawóz który dowieziesz setkami kilometrów ... A bez wody w tunelu nic nie urośnie. Firmy same między sobą sie dogadują, nikt nic nie musi im nakazywać, albo się podzielą, albo nie będą mieć czym podlewać ...

Właśnie. Słowa klucz, których u nas brak. My się nie dogadujemy, mu rywalizujemy w głupi sposób, że szkodą ogólną. Gdybyśmy się wzajemnie szanowali bylibyśmy potęgą. I tutaj należałoby przytoczyć tekst Mietka🤷

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Właśnie. Słowa klucz, których u nas brak. My się nie dogadujemy, mu rywalizujemy w głupi sposób, że szkodą ogólną. Gdybyśmy się wzajemnie szanowali bylibyśmy potęgą.

U mnie akurat wody głębinowej jest nie do przebrania, ale u znajomego jest problem jak 3 pompy pracują na raz, uwierz mi że rolnicy sami się dogadali kto w jakich godzinach korzysta. Problemem nie są ludzie, tylko idioci u władzy ... Jak każdy włączył pompę to zaraz wywalało zabezpieczenie przed suchobiegiem, i musieli się dogadać ...

Mamy narobione ARiMRów, KOWRów i uj wie czego, które bardziej ambitnie podchodzą do kontroli niż same przepisy to nakazują ... A jak nie mają co kontrolować to zmyślają kolejne debilne przepisy i za nie ścigają ... Poprzednia władza miała być taka wspaniała, i co, nadokładali kolejnych obowiązków, nieraz nawet nie wymaganych przez UE i straszyli tym chłopów.

Sam ARiMR to 12.000 urzędasów, do tego kontrole są zlecane firmom zewnętrznym ... A w Polsce jest niby 1,2mln rolników, z czego takich prawdziwych pewnie z 600.000 tys, jeden urzędas na 50 rolników ... Czyli teoretycznie ma 4 dni czasu na gnębienie i sprawdzanie jednego rolnika w ciągu roku ... A to sam ARiMR, gdzie weterynaria itp itd

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie akurat wody głębinowej jest nie do przebrania, ale u znajomego jest problem jak 3 pompy pracują na raz, uwierz mi że rolnicy sami się dogadali kto w jakich godzinach korzysta. Problemem nie są ludzie, tylko idioci u władzy ... Jak każdy włączył pompę to zaraz wywalało zabezpieczenie przed suchobiegiem, i musieli się dogadać ...

Mamy narobione ARiMRów, KOWRów i uj wie czego, które bardziej ambitnie podchodzą do kontroli niż same przepisy to nakazują ... A jak nie mają co kontrolować to zmyślają kolejne debilne przepisy i za nie ścigają ... Poprzednia władza miała być taka wspaniała, i co, nadokładali kolejnych obowiązków, nieraz nawet nie wymaganych przez UE i straszyli tym chłopów.

Sam ARiMR to 12.000 urzędasów, do tego kontrole są zlecane firmom zewnętrznym ...

Dlatego Argentyna zlikwidowała 40% stanowisk urzędniczych i 5% zbędnych przepisów i naglezaczyna budżet wychodzić na plus, przypadek ?

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mamy narobione ARiMRów, KOWRów i uj wie czego, które bardziej ambitnie podchodzą do kontroli niż same przepisy to nakazują ... A jak nie mają co kontrolować to zmyślają kolejne debilne przepisy i za nie ścigają ...

Mamy te przepisy, bo sami na to pozwoliliśmy 🤷...i stosujemy się do nich, bo zbyt wielu z nas jest poddanymi pieniądza. Zamiast znać wartość znamy cenę 🤷...

Wiem, że większość powie, że jestem głupi, reszta, nie zrozumie, a może z jeden lub dwóch bedzie tak naprawdę wiedzieć, co to znaczy...patriotyzm taki, że najważniejszy jestem ja i mój stan konta🤷

1 minutę temu, jahooo napisał(a):

Dlatego Argentyna zlikwidowała 40% stanowisk urzędniczych i 5% zbędnych przepisów i naglezaczyna budżet wychodzić na plus, przypadek ?

Trzeba mieć świadomość, że dobrobyt buduje się pracą a nie regulacjami i ich egzekwowaniem. Często pod wpływem lobbingu

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

Nie przypadek, nadmiar przepisów jest tak samo szkodliwy jak ich niedobór. 

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Mamy te przepisy, bo sami na to pozwoliliśmy 🤷...i stosujemy się do nich, bo zbyt wielu z nas jest poddanymi pieniądza. Zamiast znać wartość znamy cenę 🤷...

Sam składam wnioski, nie raz nie wszystko jest tak jak być powinno, nie będę pisał co, zabiorą dopłaty to uj, płakał nie będę ... Modernizacje już pozamykane, więc wyrąbane, jak dają to się bierze, a jak złapią na czymś co nie powinno być robione to trudno, więcej zysku z tego czynu niż ich jałmużny.

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie przypadek, nadmiar przepisów jest tak samo szkodliwy jak ich niedobór. 

Sam składam wnioski, nie raz nie wszystko jest tak jak być powinno, nie będę pisał co, zabiorą dopłaty to uj, płakał nie będę ... Modernizacje już pozamykane, więc wyrąbane, jak dają to się bierze, a jak złapią na czymś co nie powinno być robione to trudno, więcej zysku z tego czynu niż ich jałmużny.

Ja składam bezpośrednie. Nigdy nie brałem żadnych modernizacji. I mam w głębokim poważaniu, co później z tym wnioskiem zrobią. W ubiegłym roku miałem kontrolę po azotanach. Pani była niemiła, więc jej podziękowałem za wizytę. PIW i PIORiN też byli na kontroli, ale ludzie od nich nie dziwaczyli. Instytucje, które dają dofinansowania mają największy problem wtedy, kiedy ma się je tam gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę. Oni wtedy po prostu głupieją. Sam kiedyś zachowywałem się fair wobec ludzi i nie lubię, jak mnie urzędnik traktuje z góry. Wtedy nie mam ochoty dalej z nim gadać, bo i po co. On ma być dla mnie, nie ja dla niego... 

Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ludzie z łódzkiego apeluje nie sprzedawać cielaków poza województwo!!! 😉. Tam w wielkopolskim i gdzie indziej mają dużo a my tu głodujemy 😛

Spóźniłeś się lekko z tym apelem 🤷🤭

Opublikowano
Godzinę temu, Buszmen11 napisał(a):

@Chłoporobotnik weź wytłumacz koleżance

Co tu tłumaczyć, ja na wybory nie chodzę bo to nic nie zmieni, nie ma partii, która może realnie mi coś dopomóc. Nawet jak jakieś pojedyncze kryteria może teoretycznie spełnić to reszta się nie zgadza a u mnie wszystko albo nic. 

Kolejne litry z nieba, w styczniu bodajże 22mm. 

Kret trochę pogoniony, pszczoły żyją. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v