Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, piotrp88 napisał(a):

Kto pozwolił Ci przykleić tak cienki styropian? Mam mur trójwarstwowy grubości ponad 45cm i wg tych kalkulatorów wychodzi 15cm grafitu albo 18cm białego.

A skąd wiesz z czego ściany ma i jakiej lambdy ocieplenie dane ?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

A skąd wiesz z czego ściany ma i jakiej lambdy ocieplenie dane ?

Patrz mój pierwszy post. Raczej wątpię aby miał grubszą ścianę niż jest u mnie tj: tynk 2cm, cegła ceramiczna 24cm, pustka 5cm, cegłą 12cm, tynk 2cm. Wrzucenie w ten kalkulator ściany z suporeksu czy pustaka ceramicznego grubości 24cm też daje podobne wyniki co do zalecanej warstwy ocieplenia. 

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano
2 godziny temu, piotrp88 napisał(a):

Patrz mój pierwszy post. Raczej wątpię aby miał grubszą ścianę niż jest u mnie tj: tynk 2cm, cegła ceramiczna 24cm, pustka 5cm, cegłą 12cm, tynk 2cm. Wrzucenie w ten kalkulator ściany z suporeksu czy pustaka ceramicznego grubości 24cm też daje podobne wyniki co do zalecanej warstwy ocieplenia. 

Wiec tak. 

Z zewnątrz cegła silikatka biała potem dylatacja (pustka) następnie pustak suporex. 

Styropian to lambda max. 

Strop ocieplony. 

To że w audycie jest 12 styropian to może mieć znaczenie że stolarka okienna jest nowa (okna trzy szybowe i ocieplony strop. 

Opublikowano
3 godziny temu, piotrp88 napisał(a):

https://kalkulatorczystepowietrze.kape.gov.pl/

Kiedyś liczyłem też na stronie jakiegoś producenta styropianu, wyniki podobne.

Z czego ta ściana i jakiej grubości? Z ciekawości pytam, ociepliłem już sam, ale grubość styropianu dość skąpa co do tych wytycznych, bo tylko 10cm o lambdzie 038. 

Zastanawiam się, czy takie ocieplenie spełni warunki przymusowej termomodernizacji jaką straszą za parę lat, czy zdalnie sporządzone świadectwo załatwi sprawę 🫣

Kolega miał właśnie zrobioną elewacje styropianem 10 cm na własny koszt z 7-10 lat temu,  i 2 lata temu składał na ,,czyste powietrze" na okna , drzwi , pompę ciepła,  foto woltaike i jeszcze chyba na coś , w każdym razie zatwierdzili mu te 10 cm styropianu , ale czy to przeszło legalnie czy po znajomościach to nie wiem , w każdym razie już to o co składał papiery już powymieniał na nowe 

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Kolega miał właśnie zrobioną elewacje styropianem 10 cm na własny koszt z 7-10 lat temu,  i 2 lata temu składał na ,,czyste powietrze" na okna , drzwi , pompę ciepła,  foto woltaike i jeszcze chyba na coś , w każdym razie zatwierdzili mu te 10 cm styropianu , ale czy to przeszło legalnie czy po znajomościach to nie wiem , w każdym razie już to o co składał papiery już powymieniał na nowe 

Styro 10 to pewnie po znajomości przeszło. 

Znajomy miał podobną sytuację to musial dołożyć 3 styropian w przeciwnym razie nici z dotacji. 

Opublikowano
Godzinę temu, thor1984 napisał(a):

@PRIMO izolowałeś fundamenty? Jesli tak na jaka glebokość odkopywałeś?

Na jakieś 30cm od poziomu gruntu i później poszła opaska z kostki. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli w jednym domu mieszka mąż, żona i ich dzieci oraz rodzice będący na rencie to przy zaświadczeniu z gops o dochodach członków gospodarstwa domowego do programu czyste powietrze podaję rodziców jako członków gospodarstwa domowego czy tworzą oni oddzielne gospodarstwo domowe chociaż wspólnie zamieszkują? Jest to kwestia istotna ze względu na możliwość załapania się do kryterium dofinansowania 100%.

Edytowane przez rbit
Opublikowano

Mieli dać znać ostatniego marca co i jak będzie w przyszłości , ale to co było złożone to niby cały czas rozpatrują na starych zasadach 

Mi ze 2-3 tygodnie temu przyszedł sms że wniosek w ocenie , po czym parę dni potem przyszło ze z powodu dużej ilości wniosków rozpatrwyanie może się przeciągnąć w czasie (niewiadomym czasie)

Opublikowano
W dniu 28.02.2025 o 11:22, PRIMO napisał(a):

Na jakieś 30cm od poziomu gruntu i później poszła opaska z kostki. 

Dawałeś folie kubełkowa między elewacja a kostkę?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, thor1984 napisał(a):

Dawałeś folie kubełkowa między elewacja a kostkę?

Izolacja z foli poszła między ścianę a styropian. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
39 minut temu, PRIMO napisał(a):

Izolacja z foli poszła między ścianę a styropian. 

Ja teraz nie wiem jak zrobic tą opaskę bo styropian jest 20- 30 cm poniżej gruntu. Nie ma żadnej izolacji ani tej listwy startowej. Opaska będzie żwirowa. Zastanawiam się czy wybrać ziemię na te 20 -30 cm, podsypać trochę żółtym piachem,zagęścić i na to jakaś agrotkanina i na to żwir. Tylko wtedy żwir będzie dolegał bezpośrednio do elewacji. Druga sprawa to  obawiam się żeby jakieś myszy nie weszły w elewację. 

Opublikowano
13 minut temu, thor1984 napisał(a):

Ja teraz nie wiem jak zrobic tą opaskę bo styropian jest 20- 30 cm poniżej gruntu. Nie ma żadnej izolacji ani tej listwy startowej. Opaska będzie żwirowa. Zastanawiam się czy wybrać ziemię na te 20 -30 cm, podsypać trochę żółtym piachem,zagęścić i na to jakaś agrotkanina i na to żwir. Tylko wtedy żwir będzie dolegał bezpośrednio do elewacji. Druga sprawa to  obawiam się żeby jakieś myszy nie weszły w elewację. 

Jeśli zrobisz opaskę z kostki to myszy nie wejdą. 

Opublikowano
25 minut temu, thor1984 napisał(a):

Styropian zaciągnąć siatką przynajmniej 1 raz i  klej 2 razy. Nie dawaj żadnej tkaniny bo będą soe pchać w to myszy. Jak nie dajesz kostki to zasyp ziemia zagęścić j nic nie powinno wejść. Z czasem  kostkę zrobisz . 

Opublikowano
41 minut temu, PRIMO napisał(a):

Jeśli zrobisz opaskę z kostki to myszy nie wejdą. 

Kostka byłaby najlepsza ale żona nawet nie chce o tym słyszeć bo podobają jej się właśnie żwirowe.

@GRZES1545 styropian od czoła jest zaciągnięty i siatka i klejem i położona struktura do konca dolnego styropianu  chyba, ze chodzi ci aby zaciągnąć ten styropian jeszcze od dołu ?

Opublikowano
10 minut temu, thor1984 napisał(a):

Kostka byłaby najlepsza ale żona nawet nie chce o tym słyszeć bo podobają jej się właśnie żwirowe.

To teraz powiedz żonie żeby pilnowała żeby żadna mysza nie weszła. 🤷‍♂️

Opublikowano

jak jest z tym dochodem? 135k limit na wuonskodwqce? GUS zaszalał za 2023 

jak gospodarstwo rolne i mieszkają 3 osoby w domu jedna z nich to wnioskodawca, razem dochód 300k to pisze się 100k na osobę? 

Opublikowano

tak w skrócie to liczbę ha przeliczeniowych mnożysz przez dochód z ha przeliczeniowego i potem to dzielisz przez liczbę członków twojej rodziny ale najlepiej to idź do MOPSu gdzie bierze się zaświadczenie o dochodach i tam ci powiedzą co jeszcze wlicza się do dochodu i kogo bo np. ja wliczałem siebie, żonę i dzieci a mamy już nie mimo, że mieszka w tym samym domu

Opublikowano

ale też można dzielić przez domowników do tego podstawowego poziomu 135k? czy tylko te wyższe? bo pani przez telefon mówiła tylko do tych wyższych progów wsparcia