Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Pigmei napisał:

elektrownia nie zmniejszy mocy by zaoszczędzić

kotła nie wygasisz ani nie zatrzymasz do zera generatora bo rozruch od stanu zimnego w zależności od wielkości i mocy trwa wraz z rozpalaniem  do kilku dni a tu już późnym popołudniem zaczyna prądu brakować w sieci bo z PV już mało co leci ,

musi być rezerwa wirująca i gorąca , niech gdzieś wiatr ustanie czy porywy ustąpią i z wiatraków kupa prądu mniej w sieci 

7 minut temu, hubertuss napisał:

Lasu każdy nie ma ale drewno można kupić takie siakie czy owakie. U nas ludzie kupują inni na tym zarabiają. Ale tego towaru od groma. Nie każda część Polski ma tyle lasów ale ludzie pelet robią ze wszystkiego już chyba. Węglem pali już coraz mniej ludzi bo to się nie opłaca dużo syfu a węgiel drogi.

ja pale wierzbe i inne gałęziówke róznych gatunków, palety , stare stemple budowlane i kawałki desek  , do tego do garazu do kozy dowioze sobie mebli bo cały kontener stał na osiedlu 

• Haha 1
Opublikowano

Pelet już nawet z łupin gryki robią. Oczywiście nie do elektrowni i nie dla każdego się nada ale jakaś alternatywa jest.

Co do aut elektrycznych to różne są czynniki czemu nie chcą. Jedni nie chcą bo propaganda inni bo dużo jeżdżą i problem na trasie ale większość nie chce bo ich nie stać. A to fajna alternatywa na miasto. Tylko droga.

Opublikowano

Zupełnie jak nacisk ogrzewania prądem domów :P. Bo do tego to zmierza według UE - ogrzewanie kosztownym prądem. To drewno czy pellety to tylko przejściowe, niedługo i tego zakażą, albo opodatkują jako trujące.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

kotła nie wygasisz ani nie zatrzymasz do zera generatora bo rozruch od stanu zimnego w zależności od wielkości i mocy trwa wraz z rozpalaniem  do kilku dni a tu już późnym popołudniem zaczyna prądu brakować w sieci bo z PV już mało co leci ,

Skąd wpadło ci do głowy wygaszanie 🤦‍♀️ pisałem o  zmniejszeniu mocy co jest możliwe ale biznes plan im psuje .

45 minut temu, hubertuss napisał:

Pelet już nawet z łupin gryki robią. Oczywiście nie do elektrowni i nie dla każdego się nada ale jakaś alternatywa jest.

Co do aut elektrycznych to różne są czynniki czemu nie chcą. Jedni nie chcą bo propaganda inni bo dużo jeżdżą i problem na trasie ale większość nie chce bo ich nie stać. A to fajna alternatywa na miasto. Tylko droga.

Problemem powszechnym  jest  ich serwisowanie w punktach autoryzowanych . Każda naprawa poza serwisem powoduje utratę wsparcia producenta, Tesla ma taką politykę. Kolejny problem to punkty ładowania a raczej ich  obecna znikoma ilość. Bardzo ograniczony zasięg przy niskich temperaturach  Naprawa powypadkowych czy pokolizyjnych  niedozwolona, obecność w parkingach podziemnych niemile widziana.

Mimo dobrego pomysłu jakim jest elektryk to kłopotów  przysparzają jak widać,  jeden ze znajomych miał  i  sprzedał bo ekologia i prestiż wychodziły za drogo a utrzymywać miejskiego elektryka i spalinowego na dłuższe trasy nie było ekonomiczne. Tyle z mojej "propagandy" ;)

Wcześniej czy później elektryki i tak masowo wejdą na rynek, kwestia czasu i technologii .

Edit. Swego czasu auta na LPG czy autobusy na gaz ziemny CNG  też były proekologiczne   i ekonomiczne mimo początkowych problemów ale coś mało już się o nich  słyszy.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
20 minut temu, konteno napisał:

@GABBER85 a ty myślisz że te luzie co sie ogłaszają na FB że skupują olej za grosze i kwita utylizacji nie wystawiają to po co myślisz to robią ? 

no wiesz.. tak oficjalnie... tak drastycznie, musisz troche zaściankowo pisać...

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Dastan napisał:

Zupełnie jak nacisk ogrzewania prądem domów :P. Bo do tego to zmierza według UE - ogrzewanie kosztownym prądem. To drewno czy pellety to tylko przejściowe, niedługo i tego zakażą, albo opodatkują jako trujące.

Jaki nacisk. Na mnie nikt nie naciska? ludzie mają piece kaflowe w domach i nikt nie naciska.

31 minut temu, Pigmei napisał:

Skąd wpadło ci do głowy wygaszanie 🤦‍♀️ pisałem o  zmniejszeniu mocy co jest możliwe ale biznes plan im psuje .

Problemem powszechnym  jest  ich serwisowanie w punktach autoryzowanych . Każda naprawa poza serwisem powoduje utratę wsparcia producenta, Tesla ma taką politykę. Kolejny problem to punkty ładowania a raczej ich  obecna znikoma ilość. Bardzo ograniczony zasięg przy niskich temperaturach  Naprawa powypadkowych czy pokolizyjnych  niedozwolona, obecność w parkingach podziemnych niemile widziana.

Mimo dobrego pomysłu jakim jest elektryk to kłopotów  przysparzają jak widać,  jeden ze znajomych miał  i  sprzedał bo ekologia i prestiż wychodziły za drogo a utrzymywać miejskiego elektryka i spalinowego na dłuższe trasy nie było ekonomiczne. Tyle z mojej "propagandy" ;)

Wcześniej czy później elektryki i tak masowo wejdą na rynek, kwestia czasu i technologii .

Edit. Swego czasu auta na LPG czy autobusy na gaz ziemny CNG  też były proekologiczne   i ekonomiczne mimo początkowych problemów ale coś mało już się o nich  słyszy.

Elektryka nie musisz serwisować. Powinno się płyn hamulcowy wymieniać jak w spalinowym co 2 lata ale kto w jednym i drugim to robi. Możesz se filtr kabinowy wymienić. 

Nie wiem jaką tesla ma politykę ale kto się tym przejmuje. W PL ciągną bite z USA i naprawiają mało tego kiedyś w modelu s był problem z wyciekami na simeringach na osi silnika to Polacy nawet to nauczyli się naprawiać. Kto się producentem przejmuje. Pierwsze modele s są z 2012 roku do dziś jeżdżą.

Zasięg stale rośnie i nie jest taki wcale już ograniczony rośnie też szybkość ładowania. Rośnie liczb ładowarek ich szybkość maleje awaryjność.

Naprawa nie dozwolona? Kto ci tych bajek nagadał. Może być co najwyżej nie ekonomiczna. Tak jak coraz większej ilości samochodów spalinowych nie opłaca się już naprawiać gdzie jeszcze 5 czy 10 lat temu było to rentowne.

Problem z elektrykami jest taki, że wielu jak ty żyje w niewiedzy a dwa są one po prostu drogie. No i dla ludzi jeżdżących na trasach kłopotliwe w eksploatacji. Ale ile osób robi dziennie więcej jak 300 - 500 km.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Dużo ludzi ma piece na olej poprzerabiane. Kiedyś kumpel miał nawet taki z atestem. W warsztacie samochodowym. Szmaty w oleju czy meble już mało kto pali bo to syfu kupa smród i problemy mogą szybko być.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, hubertuss napisał:

Problem z elektrykami jest taki, że wielu jak ty żyje w niewiedzy a dwa są one po prostu drogie. No i dla ludzi jeżdżących na trasach kłopotliwe w eksploatacji. Ale ile osób robi dziennie więcej jak 300 - 500 km.

Podpowiem ci bo chyba ty żyjesz w niewiedzy i micie  ze w zakupie  drogie,   najtańszy elektryk z dofinansowaniem  wychodzi około 77 000  - Dacia Spring  a ile najtańszy spalinowiec?  

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)

ja napisałem celowo o najtańszym, takim zwykłym miejskim  dupowozie do przemieszczenia się z punku A do punktu B, który nawet jest 4 miejscowym, klas srednich nie porównywałem bo nie jestem zorientowany, ALE przy sztucznym sterowaniu rynkiem czyli przez dotacje różnic kolosalnych nie podziewał bym się.

Przyznaj sam, stać cię na najtańszego elektrycznego  mimo ze nie jest w twoim guście czy klasie  tak jak i sporą cześć społeczeństwa 

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Też mi sposób  wszędzie na wszystko same dotacje i to ma być rozwiązanie? Tylko podbiją tym ceny cześć może skorzysta dla reszty bedzie to zaprowe tak jak Czystym Powietrzem tylko nakręcili ceny na kotły, ocieplenia i robociznę. Teraz jeszcze bedą regulować surowcami. Dla tych co ich nie stac na ocieplenie czy wymiane kotła na elektryka kary będą rozwiązaniem ?

Opublikowano

Może i z wyobraźnią  polecę na maxa ale z czasem być może  wymyślą limity emisji  dwutlenku węgla na osobę biorąc wszystko co się robi, kupuje czy używa w tym do ogrzewania i może przyjść czas że jakieś dziwne władze powiedzą STOP przekroczyłeś limit i tego nie kupisz czy na wakacje spalinowym  samolotem nie polecisz 🤣

Przez te wszystkie wprowadzane   regulacje praca i życie przestają być proste.

Opublikowano (edytowane)

Wliczając w to wydychane Co2 przez czlowieka , też trzeba to ograniczyć będzie. Limit na rodzinę,  jak przekroczysz to ciach jednego :P

Aalbo tak jak teraz będzie się handlować tymi limitami wydychanego powietrza xD

Edytowane przez Dastan
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

A co u ciebie jakieś linie chyba starodawne ,ze trzeba aż pod średnie napięcie. A zdawało by się u mnie Podlaskie zacofanie a tu proszę farmy pod zwykłe linie podpinają.

To jakie tam macie transformatory na tych niskich napięciach, że da radę farmę podłączyć.

Jakby farmę podłączyć pod niskie, to cały czas by była na offie, zwykła dachowa instalacja 5 lub 10 powoduje podbicie napięcia pod 254 V

Pokaż no na geoportalu położenie tej farmy co jest podłączona pod niskie napięcie

Opublikowano (edytowane)

Znajdź sobie unipasz Siemiatycze. Albo Pronar Siemiatycze na północ lekko od pronaru Błocki ma dwa poletka. Transformator może i do tego potrzebny ale na pewno nie linia średniego napięcia.

W unipaszu to nawet widać jak jest wpięte w linie idącą po lewej stronie działki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

To jakie tam macie transformatory na tych niskich napięciach, że da radę farmę podłączyć.

Jakby farmę podłączyć pod niskie, to cały czas by była na offie, zwykła dachowa instalacja 5 lub 10 powoduje podbicie napięcia pod 254 V

Pokaż no na geoportalu położenie tej farmy co jest podłączona pod niskie napięcie

Z jakiego napięcia podbija do 254?🤔

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

Znajdź sobie unipasz Siemiatycze. Albo Pronar Siemiatycze na północ lekko od pronaru Błocki ma dwa poletka. Transformator może i do tego potrzebny ale na pewno nie linia średniego napięcia.

No widzisz, na pewno, to Kopernik nie żyje.

Jak byk na mapie jest podłączenie do linii średniego napięcia.

Żadna farma FV nie jest podłączona do linii niskiego napięcia

https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?actions=KOWR&identifyParcel=260502_5.0009.141/2

obraz.png

5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Z jakiego napięcia podbija do 254?🤔

Ze standardowych 230 V, wystarczy, że pobór na linii znikomy i nie jeden ma z tym problem.

Opublikowano (edytowane)

Zeby z takiej farmy puścić napięcie międzyfazowe 400V, to prąd trzeba by liczyć w tysiącach amperów. A to niesie za sobą konieczność stosowania znaczie wiekszych średnic kabli obraz duże spadki napiecia. 

Jedna domowa instalacja nie podbije napięcia bo z taką infrastruktura sobie poradzi i energia pójdzie do sieci. Ale im gorsza ta infrastruktura (starsza) i więcej instalacji tym gorzej. 

Z drugiej strony w nawet nowych transformatorach niskiego napięcia specjalnie podbijają napięcie o kilka procent po to by napięcie na naszych falownikach przekraczalo częściej próg graniczny co wiąże się z wylaczeniem fotowoltaiki. A wiadomo kto na tym korzysta🤫

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

Hubertuss znowu gada o czymś, o czym nie ma pojęcia? Stare, znałem 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Pigmei napisał:

pisałem o  zmniejszeniu mocy co jest możliwe

cały czas zmieniają moc generatorów i nawet tego nie odczuwasz bo regulują to wzbudzeniem wirnika i przepływem pary w turbinie ale swoje tzn 3000obr/min cały czas musi się krecić by te pisiont Hz wygenerować , na str PSE można sprawdzić zapotrzebowanie , od 13 do 22 GW a nie wszystko z tej różnicy pochodzi z PV czy wiatru i akurat część elektrownie generatorami regulują 

16 minut temu, ZYLA napisał:

Z drugiej strony w nawet nowych transformatorach niskiego napięcia specjalnie podbijają napięcie o kilka procent po to by napięcie na naszych falownikach przekraczalo częściej próg graniczny co wiąże się z wylaczeniem fotowoltaiki. A wiadomo kto na tym korzysta🤫

podbijają po to żeby nikt nie narzekał że ma za niskie , żeby nie przysiadało pod obciążeniem  żeby zrekompensować spadki napięcia na elementach infrastruktury przesyłowej od trafo do przyłącza 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacor73 napisał:

Żadna farma FV nie jest podłączona do linii niskiego napięcia

https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?actions=KOWR&identifyParcel=260502_5.0009.141/2

obraz.png

Ze standardowych 230 V, wystarczy, że pobór na linii znikomy i nie jeden ma z tym problem.

Tu jest podpięte do linii niskiego napięcia z lewej strony działki to ta unipaszu. Ta co wkleiłeś to Błockiego. Ta co wkleiłem pomimo tego, ze po prawej obok biegnie linia średniego jest wpięta po lewej stronie działki.

Opera Zrzut ekranu_2024-10-14_195132_mapy.geoportal.gov.pl.png

55 minut temu, jajonasz napisał:

Hubertuss znowu gada o czymś, o czym nie ma pojęcia? Stare, znałem 

Nie mam z tym problemu. Ja wiem, ze tu wielu nie omylnych ale mi się zdarza czegoś nie wiedzieć a i owszem. Myślałem, ze się podłącza do zwykłych linii ale skoro tak nie jest to ok.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, hubertuss napisał:

Tu jest podpięte do linii niskiego napięcia z lewej strony działki to ta unipaszu. Ta co wkleiłeś to Błockiego. Ta co wkleiłem pomimo tego, ze po prawej obok biegnie linia średniego jest wpięta po lewej stronie działki.

Opera Zrzut ekranu_2024-10-14_195132_mapy.geoportal.gov.pl.png

Nie mam z tym problemu. Ja wiem, ze tu wielu nie omylnych ale mi się zdarza czegoś nie wiedzieć a i owszem. Myślałem, ze się podłącza do zwykłych linii ale skoro tak nie jest to ok.

Gdzie Ty tu widzisz podpięcie do niskiego napięcia, jak byk pisze, że do średniego

obraz.png

obraz.png

Edytowane przez jacor73