Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

żadnego dymu już nie puszcza ....i nikt ich nie nakaże wymieniać .

Mój podajnikowy z 2012roku tez nie puszcze dymku , a jest uważany za kpociuch, najśmieśniejsze, że ten sam model tylko po inną nazwą kilka lat potem już jest uznawany za ekologiczny z certyfikatem :P

Opublikowano
Przed chwilą, Bartek933 napisał:

Tak, a jeżeli nie ma automatycznego systemu podawania paliwa to z coroczna opłatą... co rok wyższa. 

Pewny jesteś, że za certyfikowany piec 5 klasy bez podajnika bedzie naliczana kara?

Opublikowano
4 minuty temu, Bartek933 napisał:

https://www.kotlycopawlak.pl/oferta/piec-5-klasa-10-kw-z-recznym-zaladunkiem-wegiel-drewno/

No bana ktoś może zaraz złapać 

Piec z linku będzie objęty podatkiem

To jest dolniak. Nie znalazłem przekroju, ale w opisie tak jest. No daj ten link o podatku. Wszystkie aktualne sprzedawane kotły muszą spełniać wymogi, a nie że żeby jakieś podatki...😮

8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

wszyscy producenci co są na rynku dostosowali swoje kotły do 5 klasy nawet te z rusztem wodnym ....dziś tylko takie są w sprzedaży i nie są to żadne  kopciuchy...bo prawidłowo eksploatowane z buforem żadnego dymu już nie puszcza ....i nikt ich nie nakaże wymieniać .

Pokaż choć jeden legalny z rusztem wodnym

Opublikowano
12 godzin temu, Bartek933 napisał:

U nas w kotłowni na program zawitał piec na pellet z dodatkowymi drzwiczkami i można palić drewnem, węglem. Zboże nie wypala się dokładnie na podajniku czysto pelletowym

Czyli jak można palić dalej drewnem i węglem, to jest to pic na wodę z ekologią, zresztą ta ekologia to jest wielki pic na wodę i chodzi wyłącznie o biznes i wciskanie nowych produktów.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Dastan napisał:

Pewny jesteś, że za certyfikowany piec 5 klasy bez podajnika bedzie naliczana kara?

Pisałem kolego. Patrząc na to wszystko chcieliśmy kupić kocioł 5klasy z ręcznymi zaladunkiem tylko po to by był 5klasy i można było wziąść dofinansowanie na ocieplenie domu. W gminie na ten temat rozmawiałem i pracownica odrazu mówi że nie warto bo będzie podatek. Ma być 5klasa i automatyczny system podawania paliwa, dodam znów że nie dotyczy tych gazujących. 

Napisałem w temacie tylko po to żebyście mieli to na uwadze i że są kotły pellet-drewno a nowe podajniki pelletowe nie dopalaja zboża.

Niech każdy robi jak uważa ale warto iść do gminy albo zadzwonić do funduszu i zapytać. Pozdro

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Czyli jak można palić dalej drewnem i węglem, to jest to pic na wodę z ekologią, zresztą ta ekologia to jest wielki pic na wodę i chodzi wyłącznie o biznes i wciskanie nowych produktów.

Jak czysto pali przez zgazowanie to czemu by nie mógł? To co jest ekologiczne olej opałowy? Pellet to też drewno, a ekogroszek węgiel

Opublikowano
3 minuty temu, Bartek933 napisał:

Pisałem kolego. Patrząc na to wszystko chcieliśmy kupić kocioł 5klasy z ręcznymi zaladunkiem tylko po to by był 5klasy i można było wziąść dofinansowanie na ocieplenie domu. W gminie na ten temat rozmawiałem i pracownica odrazu mówi że nie warto bo będzie podatek. Ma być 5klasa i automatyczny system podawania paliwa, dodam znów że nie dotyczy tych gazujących. 

Napisałem w temacie tylko po to żebyście mieli to na uwadze i że są kotły pellet-drewno a nowe podajniki pelletowe nie dopalaja zboża.

Niech każdy robi jak uważa ale warto iść do gminy albo zadzwonić do funduszu i zapytać. Pozdro

Przecież wszystkie legalnie dostępne w sprzedaży z ręcznym załadunkiem nazywają się zgazywującymi  być może na wyrost, ale papier jest. Więc o co ci chodzi?

Opublikowano
5 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Jak czysto pali przez zgazowanie to czemu by nie mógł? To co jest ekologiczne olej opałowy? Pellet to też drewno, a ekogroszek węgiel

Wszystko to bzdura i wyciąganie kasy, nie mówię już o starych kopciuchach co dymią jak parowozy, ale k**wa na ekogroszek nie dobry jak to praktycznie nie dymi wcale, 4 a piątej klasy różni się tylko tym że 4 ma dodatkowe drzwiczki z rusztem jak go włożysz, niczym innym. Posrali by się wszyscy jakby była jakaś większa awaria prądu czy jakiś kataklizm w porządną zimę, siedzieli by chyba przy ognisku na środku podwórka i w saganku gotowali obiad.

• Like 2
Opublikowano

TEż moim zdaniem ta pani pojechała jakieś swoje własne teorie.

Przed chwilą, Desperado napisał:

Posrali by się wszyscy jakby była jakaś większa awaria prądu czy jakiś kataklizm w porządną zimę, siedzieli by chyba przy ognisku na środku podwórka i w saganku gotowali obiad.

Dokładnie, ja wręcz uważam, że powinien byc wręcz wymóg zapasowego źródła ciepła/surowca w naszych warunkach klimatycznych i geopolitycznych...

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Wszystko to bzdura i wyciąganie kasy, nie mówię już o starych kopciuchach co dymią jak parowozy, ale k**wa na ekogroszek nie dobry jak to praktycznie nie dymi wcale, 4 a piątej klasy różni się tylko tym że 4 ma dodatkowe drzwiczki z rusztem jak go włożysz, niczym innym. Posrali by się wszyscy jakby była jakaś większa awaria prądu czy jakiś kataklizm w porządną zimę, siedzieli by chyba przy ognisku na środku podwórka i w saganku gotowali obiad.

Taaa, a potem wszyscy i tak palą śmieciami na tym ruszcie😂 Rozumiem, ale chodzi o to aby nie było możliwości oszukiwania

• Haha 1
Opublikowano

,,,,,Opodatkowane zostanie ogrzewanie za pomocą gazu, węgla oraz oleju opałowego, które są wykorzystywane w gospodarstwach domowych. ETS2 obejmuje całe budownictwo, także budynki mieszkalne oraz transport drogowy. Dekarbonizacja sektora energetycznego jest kluczowa dla osiągnięcia neutralności klimatycznej, ponieważ 75% emisji gazów cieplarnianych w UE wynika z wykorzystania i produkcji energii.

Kto zapłaci nowy podatek od ogrzewania?

Podatek od ogrzewania ma objąć wszystkie gospodarstwa domowe, które ogrzewają domy paliwami kopalnymi. Oznacza to, że właściciele lokali ogrzewanych węglem, gazem, ekogroszkiem oraz olejem opałowym będą musieli ponosić opłaty z tytułu emisji CO2.

W Polsce nowa opłata za emisję gazów cieplarnianych może zostać nałożona na ogromną liczbę osób. Według danych Centralnej Emisyjności Budynków (z 23 marca 2023 roku) około 3,2 mln gospodarstw ogrzewa dom gazem, a węglem – 4,6 mln. Kotłów na paliwo stałe w Polsce jest aż 3,6 mln, a kotłów gazowych aż 2,3 mln.,,,,

https://www.podatnik.info/publikacje/nowy-podatek-od-ogrzewania,637073

coś tam jednak planują 😲

ale o drzewie ani słowa na szczęście 🤣

Opublikowano

Ale podatek bedzie uwzględniony w cenie opału, a nie kotła. nawet majac najnowszej generacji i tak zapłącisz taki sam jak ten za kopciucha

Czyli nielegalne kotły oficjalnie tez są jeszcze w  sprzedaży ? No nie wydaja mi się.