Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ziel napisał(a):

Dużo wniosków pewnie odejdzie na etapie poprawek, wielu doradców na siłę kombinowało z pkt. tylko po to żeby kasę zarobić.

Ale tutaj nic na siłę się nie kombinowało:

- zbiornik na deszczówkę

- chwastownik

- tacki do pomiaru nawozów 

- piła albo rębak 

i już nazbierałeś punkty, kupujesz i po sprawie. A jak faktycznie jakieś maszyny brałeś z danej grupy to rezygnowałeś z tych co wypisałem i po problemie.

Odpadnie trochę wniosków jak się zapytają o racjonalność zakupu albo uzasadnienie po co Ci drugi siewnik/opryskiwacz czy cokolwiek jak na prow się brało a 5 lat nie minęło. 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano
59 minut temu, melon10641 napisał(a):

- zbiornik na deszczówkę

- chwastownik

- piła albo rębak 

i już nazbierałeś punkty, kupujesz i po sprawie. A jak faktycznie jakieś maszyny brałeś z danej grupy to rezygnowałeś z tych co wypisałem i po problemie.

Odpadnie trochę wniosków jak się zapytają o racjonalność zakupu albo uzasadnienie po co Ci drugi siewnik/opryskiwacz czy cokolwiek jak na prow się brało a 5 lat nie minęło. 

No i widzisz, doradcy mówili, że jeśli chodzi o te "tacki" jak to nazwałeś nie mają nic wspólnego z cyfryzacją. Nie oceniam, ale sam jestem ciekaw jak do tego podejdzie agencja. Doradcy bardziej sugerowali, żeby brać stacje meteo bądź urządzenie do pomiaru azotu czy coś takiego

Opublikowano

No zadowoleni na pewno ale tak prawdę mówiąc czy szkoda Ci tych ludzi co tyle zapłacili? Mi nie.

Ja jestem z ostatniego naboru 7-13 na młodego. Wtedy było 24tyś kandydatów, kasy było na 5 tyś wniosków, ja byłem 8 tyś coś, kolega koło 11 tyś miejsca a finalnie chyba coś koło połowy dostała. 

Kurła wtedy dostałem 100k, kupiłem przyczepę 8t, talerzówkę 3m z hydropakiem oraz pług obracalny. Zostało mi jeszcze na siewnik ale już tej kasy nie wydawałem a szkoda bo jeszcze bym siewnik w tych pieniądzach się zmieścił. Jaka moja radość była z tego, że nie trzeba było szuflować z D50 tylko kiper :D

A teraz prawie 10 lat później na młodego dostaniesz 200k i podobnie kupisz sprzętu ale za to jakie wymogi stawiają przed Tobą to masakra... 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, melon10641 napisał(a):

- zbiornik na deszczówkę

- chwastownik

- piła albo rębak 

Zbiornik nie wszedzie przejdzie

Piła to tzeba mieć zadrzewienia , dawno wszystko wycięte

chwastownik i tacki wziołem , nie będą nigdy używane

Opublikowano
8 godzin temu, melon10641 napisał(a):

Co do liczby punktów, która będzie zamykać listę to ja bym się jeszcze wstrzymał bo to tak naprawdę wróżenie z fusów. 

Nikt z nas nie wie ile jest wniosków pow. 25 czy 26 punktów, jakieś są na pewno ale ile ? Nikt nie wie. A wyciągać wnioski z tego co kto pisze na AF albo na FB to tak jak by pod sklep pójść i zapytać jak żyć Panie xxx. 

Przed zakończeniem naboru były wpisy że 1 na 10 miał powyżej 20 punktów teraz 1 na 10 ma poniżej 20 punktów.

Wszystko zweryfikuje czas.

• Like 3
Opublikowano

Tak jak pisałem, jedno ile ktoś sobie zabukował punktów a rzeczywistość i weryfikacja ze strony ARiMR. Przykładem może być najłatwiej i najszybciej do pielęgnacji zadrzewienia śródpolne. Według ODR można wnioskować w tej dotacji o "urządzenia/maszyny" do pielęgnacji zadrzewienia, jeżeli ma się zdefiniowane w dopłatach bezpośrednich.
Podstawowe pytanie. Jak do tego będzie podchodzić agencja ... !!!
Wiele niewiadomych i naciągania punktów z naszej strony, i weryfikacja lepiej lub gorzej ze strony ARiMR. 
Będzie zależeć kto czasami będzie miał więcej szczęścia ... 

Życzę wam i sobie aby agencja szybko rozprawiła się z tematem, aby w przypadku nie przydzieleni dofinansowania można było ulokować kasę w inne inwestycje ... bez straty na inflacji ... i zdrowia psychicznego ... 

I proponuje nie robić zbędnej gównoburzy ... chyba  że komuś sper... uderza do głowy to wtedy trzeba "działać na własną rękę" ...

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, agrarmrc napisał(a):

Tak jak pisałem, jedno ile ktoś sobie zabukował punktów a rzeczywistość i weryfikacja ze strony ARiMR. Przykładem może być najłatwiej i najszybciej do pielęgnacji zadrzewienia śródpolne. Według ODR można wnioskować w tej dotacji o "urządzenia/maszyny" do pielęgnacji zadrzewienia, jeżeli ma się zdefiniowane w dopłatach bezpośrednich.
Podstawowe pytanie. Jak do tego będzie podchodzić agencja ... !!!
Wiele niewiadomych i naciągania punktów z naszej strony, i weryfikacja lepiej lub gorzej ze strony ARiMR. 
Będzie zależeć kto czasami będzie miał więcej szczęścia ... 

A czy urządzenia do pielęgnacji tych krzaków dawały dodatkowe punkty???

Sam wziąłem z tej grupy urządzeń pile łańcuchowa i wiem że po do daniu jej do wniosku punkty pozostały bez zmian A wziąłem ja dla tego że się na pewno przyda A punktowanymi maszynami nie wykorzystałem całej puli dofinansowania.

Więc nawet jeżeli mi te pile arimr odrzuci to pkt pozostaną bez zmian.    

Opublikowano
W dniu 30.11.2024 o 09:16, jacek1296 napisał(a):

Frajer jesteś. Ja zrobiłem sam.😉

Frajerem to są rolnicy w Europie godząc sie ta takie patologie jak dopłaty . Chłopki się podniecaą wypełniając wniski ,jeden przez drugiego czuje się lepszy a białe kołnierzyki śmieja się w nos . Za kilka groszy rozwalają jednośc i prowadzą inwigilację , pomyślcie dlaczego górnicy mają co chcą , bo się rozbić nie dają .

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Punkty były naliczane chyba na samym początku wypełniania wniosku gdzie się zaznaczało ptaszkami w której kategorii kupujemy maszyny. Nie w zestawieniu rzeczowo finansowym. Jeżeli w jednej kategorii mieliśmy kilka maszyny to punkty się naliczają tylko raz.

Opublikowano
16 minut temu, mzk napisał(a):

Frajerem to są rolnicy w Europie godząc sie ta takie patologie jak dopłaty . Chłopki się podniecaą wypełniając wniski ,jeden przez drugiego czuje się lepszy a białe kołnierzyki śmieja się w nos . Za kilka groszy rozwalają jednośc i prowadzą inwigilację , pomyślcie dlaczego górnicy mają co chcą , bo się rozbić nie dają .

A w rolnictwie nigdy nie będzie jedności. Ci którzy  boją się kredytow lub wszelkiego rodzaju dofinansowań tylko szydzą z tych co jadą na strajk. Bo według nich na strajk jadą tylko kredyciarze co nabrali za dużo i nie mogą sobie dać rady. I ci ,,lepsi” nie będą z takimi jechać na strajk bo im jest dobrze. I oni mają to gdzieś że unia wprowadza  zielony ład albo strajki są po to aby blokować wwożenie zboża z Ukrainy. O to są strajki ale niektórym nie wytłumaczysz. Kredyciarz pojechał nowym ciągnikiem który jest banku i gul komuś skacze bo on ma kilkuletni. Jest za duża zazdrość że ktoś ma dużo kredytu i nowy sprzet. Zamiast swoje prywatne problemy odłożyć na bok. Dlatego robią z rolnikami co chcą. Mi tam nie przeszkadza że ktoś ma co chwila nowe maszyny na podwórku i krechę w banku. Taka jest prawda że teraz aby się rozwijać w dość szybkim tempie trzeba się posiłkować kredytami a część rolników to boli bo według nich ci co biorą te kredyty nie grają fair bo oni nie biorą i inni też nie powinni brać. 
Jeśli chcemy żeby się z nami liczyli to trzeba odłożyć swoje prywatne zawiści na bok i wszyscy razem stanąć na strajku. 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Najwięcej wypowiadają się Ci co pola.oddali w dzierżawę a biorą dzierżawy i pierwsi w kolejce po suszowe czy nawozowowe stali . 

Niestety to właśnie zrobiła UE z ludzi i rolnictwa, zachowujemy się jak hieny...a korzysta na tym nie rolnik i nie konsument, już nie...

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Dobre pytanie, ponoć w niektórych przypadkach miały dawać 2pkt. U mnie rębak również nic nie zmienił w punktacji.

Mieliscie inne maszyny z grupy bioroznorodnosci pewnie. Chocby glebosz przetrzasarke mulczer itp. 

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

A w rolnictwie nigdy nie będzie jedności.

Tylko różne grupy rolników mają też odmienne interesy. Jeden zyskuje na drogim zbożu natomiast hodowcy kupującemu to zboże, paszę to brak opłacalności i problemy finansowe 

• Like 1
Opublikowano

Ja mam 20pkt i w sumie to się nie przejmuję czy dostanę czy nie. Za tą kasę co będę musiał wyłożyć kupię sobie porostu to samo używane bez bajerów i też jakoś będzie..

3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

A w rolnictwie nigdy nie będzie jedności. Ci którzy  boją się kredytow lub wszelkiego rodzaju dofinansowań tylko szydzą z tych co jadą na strajk. Bo według nich na strajk jadą tylko kredyciarze co nabrali za dużo i nie mogą sobie dać rady. I ci ,,lepsi” nie będą z takimi jechać na strajk bo im jest dobrze. I oni mają to gdzieś że unia wprowadza  zielony ład albo strajki są po to aby blokować wwożenie zboża z Ukrainy. O to są strajki ale niektórym nie wytłumaczysz. Kredyciarz pojechał nowym ciągnikiem który jest banku i gul komuś skacze bo on ma kilkuletni. Jest za duża zazdrość że ktoś ma dużo kredytu i nowy sprzet. Zamiast swoje prywatne problemy odłożyć na bok. Dlatego robią z rolnikami co chcą. Mi tam nie przeszkadza że ktoś ma co chwila nowe maszyny na podwórku i krechę w banku. Taka jest prawda że teraz aby się rozwijać w dość szybkim tempie trzeba się posiłkować kredytami a część rolników to boli bo według nich ci co biorą te kredyty nie grają fair bo oni nie biorą i inni też nie powinni brać. 
Jeśli chcemy żeby się z nami liczyli to trzeba odłożyć swoje prywatne zawiści na bok i wszyscy razem stanąć na strajku. 

Nie odłożysz zawiści bo to taki durny naród jest... Jak idzie Ci lepiej i zaczynasz się rozwijać to już przestają się ludzie odzywać sami z siebie i na dodatek chodzą i pierd**** głupoty a skąd a za co, całe życie nic nie miał a teraz o.  Najlepiej to żebyś był biedny całe życie i za darmo u ludzi robił to wtedy będziesz miał dobrych sąsiadów i będziesz lubiany. Ten naród ma to zapisane w genach i nikt a ni nic tego nie zmieni ... 

• Like 7
  • Sad 1
Opublikowano

Coś w tym też jest. I te przekonanie że jak coś masz lepszego niż sąsiad to ukradłeś albo robisz jakieś machlojki. Napewno się nie dorobiłeś. W myśl zasady ,,ja nie potrafię się dorobić to i inni też”. 

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Już były protesty z transparentami "własność banku". Skoro ktoś tak mocno podkreśla, że ten ciągnik to własność banku, to chyba jednak ręka w nocniku a nie inwestycja czy tam ten mityczny rozwój. Co to ten rozwój, który wkładają wam do głów? Podbicie dzierżawy do 3t za ha?

Jakiś odr kiedyś napisał artykuł o wykorzystaniu dofinansowywanych maszyn - w skrócie to wykorzystanie nierzadko było mizerne, a dokładanie kasy nieracjonalne.