Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, damianek2019 napisał(a):

Papuf ten łysy z tiktoka na live mówił że za wniosek kasował 3 tyś netto plus 3%od sumy dofinasowania ponoć zrobili kilka stówek. Teraz siedzi się śmieje i po brodzie głaszcze 

papfu i ma*a aktualnie :P .

(bez urazy Panowie).

obraz.png.f71f20535dd0cade2c9912e64eed728a.png

9 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

To mamy 70 milionów netto za samo wypełnienie wniosków.

😲

zmieniłem zdanie, zbieram zapisy na Rolnictwo 4.0. priv.

9 godzin temu, k6363 napisał(a):

To w takim razie jestem ciekawa pod co ludzie podczepiali te najtańsze opryskiwacze, bo ja na jaki bym nie patrzyła, to każdy z tych w wypisie raczej nie mógłby podpasować do tych ,,najtańszych"

uwazasz ze najtanszy biardzki z rozpylaczami ezektorowymi ktore zapewniaja redukcje znoszenia o min 75% (a lepsze i 90%) nie przejdzie?

9 godzin temu, agrarmrc napisał(a):

A że dysze będą kosztować 1/4 opryskiwacza to już inna bajka

skąd taka cena rozpylaczy? (to akurat tolmet)

obraz.png

40 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie wczytywałeś się w szczegóły? Tak niektórzy robili ze wszystkimi maszynami...po najlżejszej Lini oporu.

kolega nie jest od poczatku wątku chyba

• Like 3
Opublikowano

Uczciwą ceną za wypełnianie wniosków to myślę, że 100zł/h więc za wniosek to max200-  300zł😂 +100zl za zwierzęta, bo rolnik i tak musi zrobić 98% roboty.

Później za poprawki też brać po 100/h,

A ten ,,doradca" poskanuje, pozaznacze checkboxy, skopiuje z ewniosku ...

Księgowa Z fakturami ma więcej roboty, a nie bierze 5000/msc, tylko 200

a teraz słucham oburzenia doradców takich jak masa🤣 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Dla mnie i tak największym hitem jest opłata początkowa, % od kwoty + jak chcesz mieć pewniaczka kolejna opłata 😂

Czyli jak jesteś biedny, albo lampka Ci się zapala że nie położysz 7+ za wniosek i tego "pewniaczka" to co, tak jakbyś kupon w totka puścił czy sprawdzamy na tobie jakieś innowacyjne rozwiązania, które może przejdą?

Cyrk. I tu szacun dla każdego kto próbował i zrobił to sam

• Like 2
Opublikowano
40 minut temu, MatiRol92 napisał(a):

mam juz pierwsze poprawki, dostałem sms właśnie 

To pewnie jesteś pierwszy na liście i masz 50 punktów

1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

papfu i ma*a aktualnie :P .

(bez urazy Panowie).

😲

zmieniłem zdanie, zbieram zapisy na Rolnictwo 4.0. priv.

uwazasz ze najtanszy biardzki z rozpylaczami ezektorowymi ktore zapewniaja redukcje znoszenia o min 75% (a lepsze i 90%) nie przejdzie?

skąd taka cena rozpylaczy? (to akurat tolmet)

obraz.png

kolega nie jest od poczatku wątku chyba

Zarobisz jak zaczniesz doradzać i pisać wnioski na ciągnik  ( tylko tak żeby przeszło   ) dzisiaj słyszałem że w tym nowym naborze  " ekolodzy  " mogą dostać 

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, Wicherek napisał(a):

Zarobisz jak zaczniesz doradzać i pisać wnioski na ciągnik  ( tylko tak żeby przeszło   ) dzisiaj słyszałem że w tym nowym naborze  " ekolodzy  " mogą dostać

sam bym capnal ciagnik. wiec czekamy na nabór (normalny bez eko, ip itd)

41 minut temu, Wicherek napisał(a):

To pewnie jesteś pierwszy na liście i masz 50 punktów

wyslal pusty wniosek i automat po sprawdzeniu kompletnosci odsyła

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Tak teraz sobie na to popatrzeć to 28000 wniosków. Przyjmijmy średnio 2.5 tys za sam wniosek. ( jak napisałeś on 3 netto, inni nawet po 5 czy 7 netto, część za 1 - 2 netto a część sama. ). Więc myślę że te 2.5 tys za wniosek będzie mocno zaniżone. Ale niech będzie. To mamy 70 milionów netto za samo wypełnienie wniosków. Lekko licząc. A większość tych ,,naciągaczy” bierze jeszcze prowizję 2-3% od sumy. To kolejne kilkadziesiąt milionów. Wcale się nie dziwię że  wszystkie większe biura zabiegały tak mocno o składanie wniosków. Tą są ogromne łatwe pieniądze 

Dlatego uważam, że tego typu naborów nie powinno być wcale. Napędzanie wszelkich biur doradców i innych "firm" certyfikujących.

Druga sprawa to wzrost cen maszyn. Handlowcy nie mieli zajęć, zastój w handlu, nagle nie wyrabiali się z robieniem ofert - to jest chore. A już była sytuacja taka że to handlowcy dzwonili z propozycjami jakiś zakupów i promocji. Nie muszę tłumaczyć w ktorej sytuacji najlepiej kupować maszyny.

A przy tych wszystkich naborach mamy wzrost cen i wydaną niemałą kasę na przygotowanie wniosku, jak ktoś sam nie ogarnie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie wczytywałeś się w szczegóły? Tak niektórzy robili ze wszystkimi maszynami...po najlżejszej Lini oporu.

Wczytywałam, ale mnie akurat opryskiwacze nie interesowały, tyle tylko, że zauważyła, że te maszyny nie są takie proste.

2 godziny temu, Matey napisał(a):

Dla mnie i tak największym hitem jest opłata początkowa, % od kwoty + jak chcesz mieć pewniaczka kolejna opłata 😂

Czyli jak jesteś biedny, albo lampka Ci się zapala że nie położysz 7+ za wniosek i tego "pewniaczka" to co, tak jakbyś kupon w totka puścił czy sprawdzamy na tobie jakieś innowacyjne rozwiązania, które może przejdą?

Cyrk. I tu szacun dla każdego kto próbował i zrobił to sam

Szczerze, ja uważam, że ten wniosek nie jest jakiś trudny. Tylko ja nie jestem osobą 40 + - tam może być może jakaś bariera komputera, sformułowania wniosków, a szczerze, trzeba przeczytać wytyczne, instrukcję wypełniania i człowiek sam to zobaczy. A reszta to i tak na poprawkach, czy uzupełnianiu będzie musiała być.

2 godziny temu, MatiRol92 napisał(a):

mam juz pierwsze poprawki, dostałem sms właśnie 

No tak kolorowo i szybko to chyba nie jest :D

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

To dużo? już jak brać na dofinansowanie to dobry sprzęt a nie dziadostwo. 

To bardziej te opryskiwacze to na punkty, jak ktoś nie ma a musi wziąć, ale szczerze - jestem tego samego zdania - Bardzkiego można kupić i bez dofinansowania, bo te opryskiwacze nie są jakieś drogie, to już lepiej zainwestować w coś odrobinę lepszego, skoro i tak zwrot - ale wiadomo - może ktoś miał maszyny inne poskładane i mu brakło punktów. Ja akurat właśnie w tej chemicznej/niechemicznej nie miałam punktów, no bo za bardzo nie miałam co z tej części kupować.

Edytowane przez k6363
Opublikowano
40 minut temu, k6363 napisał(a):

Szczerze, ja uważam, że ten wniosek nie jest jakiś trudny. Tylko ja nie jestem osobą 40 + - tam może być może jakaś bariera komputera, sformułowania wniosków, a szczerze, trzeba przeczytać wytyczne, instrukcję wypełniania i człowiek sam to zobaczy. A reszta to i tak na

Samo złożenie to tam nic, gorzej będzie z uzupełnieniami. Nie każdy z nas trafi na pracownika co poprowadzi za rączkę 

• Like 5
Opublikowano
33 minuty temu, mariusz2345 napisał(a):

mam we wniosku opryskiwacz jar-met'u za 6900netto, co z tego że mogę go kupić bez dofinansowania, skoro jest dofinansowanie to korzystam

wartość opryskiwacza niższa od kwoty przygotowania wniosku przez doradcę  :D

• Haha 1
Opublikowano

Zasadnicze pytanie. Od kiedy agencja zacznie w ogóle przeglądać te wnioski. Bo jak mam zamrozić gotówkę na rok czasu i później i tak nie dostać bo braknie punktów to kicha bo gotówka traci na wartości a wszystko drożeje. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, MatiRol92 napisał(a):

wartość opryskiwacza niższa od kwoty przygotowania wniosku przez doradcę  :D

wszystko robię sam, a wniosek ogarnięta w max godzinkę

Edytowane przez mariusz2345
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, k6363 napisał(a):

Wczytywałam, ale mnie akurat opryskiwacze nie interesowały, tyle tylko, że zauważyła, że te maszyny nie są takie proste.

Szczerze, ja uważam, że ten wniosek nie jest jakiś trudny. Tylko ja nie jestem osobą 40 + - tam może być może jakaś bariera komputera, sformułowania wniosków, a szczerze, trzeba przeczytać wytyczne, instrukcję wypełniania i człowiek sam to zobaczy. A reszta to i tak na poprawkach, czy uzupełnianiu będzie musiała być.

No tak kolorowo i szybko to chyba nie jest :D

To bardziej te opryskiwacze to na punkty, jak ktoś nie ma a musi wziąć, ale szczerze - jestem tego samego zdania - Bardzkiego można kupić i bez dofinansowania, bo te opryskiwacze nie są jakieś drogie, to już lepiej zainwestować w coś odrobinę lepszego, skoro i tak zwrot - ale wiadomo - może ktoś miał maszyny inne poskładane i mu brakło punktów. Ja akurat właśnie w tej chemicznej/niechemicznej nie miałam punktów, no bo za bardzo nie miałam co z tej części kupować.

Panna, czy mężatka?

Niby wniosek można samemu wypełnić, ale taki doradca co siedzi od x lat we wnioskach, mający kontakty ma czasem przydatną wiedzę, na którą sam bym nie prędko wpadł. Co do chemicznej/niechemicznej, to wziąłem opryskiwacz i pielnik, żeby 20 arów ziemniaków obrobić:)

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, maniekc360 napisał(a):

Niby wniosek można samemu wypełnić, ale taki doradca co siedzi od x lat we wnioskach, mający kontakty ma czasem przydatną wiedzę, na którą sam bym nie prędko wpadł. 

tiaaa, wiedzę ma ale precyzji i dokładności w wypełnianiu tabel itp to już niekoniecznie a często jest to ich dodatkowa robota bo albo mają sami ziemię albo robią gdzieś jeszcze.
A tacy co żyją tylko z doradztwa to cena = sky is the limit - mnie na takich nie stać bo wniosek zrobią jak im pasuje a potem jak z wymaganiami będę się bujał w realizacji.

3 godziny temu, k6363 napisał(a):

45 wiosen za pół roku ;) więc już młodość przeminęła, przynajmniej pierwsza
pierwszy MR zleciłem pracowniczce ODR - poprawiałem sam bo się nie wyrabiali jak przyszły poprawki.
MGR 2007-2014 - sam od podstaw zrobiłem, wiedziałem co chcę - kobitki w ARiMR Olsztyn może szczegółowe ale też 
RMG - zleciłem ODR - poprawki robiłem już sam bo dodzwonić się nie szło.
TEN nabór to robię sam od podstaw a w razie pytań dzwonię do doradcy który kiedyś mi coś robił bo jednak ma jakieś kontakty.
Ogólnie - warto robić samemu jak potrafi ktoś wypełnić parę rzeczy w Excelu.

• Like 1