Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
john_deere7430 napisał:

Dostałem pisma z aktualizacja listy i znowu obydwa wnioski po 22pkt przeskakują wyżej z miejsc 118xx na 92xx jak dorzucą kasy to może będzie jakaś szansa się załapać ? 

Coś ten przeskok za duży...

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Czy ewidencja środków trwałych jest obowiązkowa dla wszystkich rolników? ( Gdzieś przeczytałem, że rolnik posiadający sprzęty o wartości podstawowej 10tys. w górę powinien taką posiadać, ale nie wiem czy tym się sugerować)

Opublikowano

@alexq5vmoże i powinien posiadać taki rejestr bo przy wszystkich programach o to się czepiają ale odsyłasz im oświadczenie że nie posiadasz takowego bo nie jesteś zobowiązany do jego prowadzenia... i tyle, wiecej pytań nie mają😉

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Miałem kontrolę dwa tygodnie temu i kazali mi ją przygotować , prowadzę ewidencję już 20 lat, powiedziałem im że podobno jest nieobowiązkowa , padło pytanie  " ale Pan ma  "  ?    mam, to niech Pan pokaże

Opublikowano

@Wicherekteż rozliczam się na zasadach ogólnych jakieś 17-18lat i w biurze rachunkowym ten rejestr jest ale po co bede jechał przywoził, głowe sobie zawracał, bedą siedzieć, oglądać dopytać po co na co... niech mnie w d...pe pocałują😁

Opublikowano

Nie ma wymogu prowadzenia ale od początku prowadzą, nie chce wprowadzić w błąd bo lata temu pytałem po co ten rejestr skoro nie jest obowiązkowy, szefowa chyba tłumaczyła że m.in. części zamienne do tych maszyn które są w rejestrze, budynków można spokojnie odliczyć, US jakoś na to inaczej patrzy... nie wchodziłem w szczegóły bo dla mnie to nic nie zmieniało, agencja i tak nie wie czy mam czy nie.

Opublikowano

Nie ma obowiązku prowadzenia rejestru. Z tego najłatwiej sie oświadczeniem wymiksować. Po co im to przedstawiać, jak nie trzeba. Mają i tak dosyć papierków do sprawdzania.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, spwrp napisał(a):

@Wicherekteż rozliczam się na zasadach ogólnych jakieś 17-18lat i w biurze rachunkowym ten rejestr jest ale po co bede jechał przywoził, głowe sobie zawracał, bedą siedzieć, oglądać dopytać po co na co... niech mnie w d...pe pocałują😁

Ja wszystko sam prowadzę 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 10.11.2025 o 13:29, Adameex napisał(a):

Może orientuję się ktoś jaki model pługa wpisuje się w definicje "plugi łąkowe"? Bo mój prowadzący twierdzi że pług kuhn 4 skibowy obrotowy z krojem talerzowym przed każdym korpusem nie wpisuje się w tą definicje. 

ja miałem też wpisany pług i rozmawiałem z Panią prowadzącą na ten temat i twierdziła, że musi być to pług łąkowy a nie zwykły pług + kroje i odkładnice śrubowe. Finalnie musiałem usunąć go z wniosku. 

Opublikowano
24 minuty temu, melon10641 napisał(a):

ja miałem też wpisany pług i rozmawiałem z Panią prowadzącą na ten temat i twierdziła, że musi być to pług łąkowy a nie zwykły pług + kroje i odkładnice śrubowe. Finalnie musiałem usunąć go z wniosku. 

Dziś rozmawiałem z doradcą co dosyć sporo ogarnia tych wniosków i mówił że u jednego klienta przeszedł taki pług tylko tak jak chłopaki mówili, powinien mieć w ofercie pług łąkowy i wyposażenie kroje przed każdym korpusem, odkładnie śrubowe z listwą przedłużająca.

Tak że to pewnie kwestia widzimisię rozpatrującego. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał(a):

Dałeś w to miejsce inną maszynę   ? 

Nie. Mówiła, że nie można dawać innych maszyn na etapie weryfikacji. 

Pewnie aneksem dałoby się . 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, sad95 napisał(a):

Oni te zbiorniki na wodę to będą sprawdzać?

ale co masz na myśli? Czy będzie podłączony do dachu? Czy przeliczać pojemność względem pow. dachu i wielkości gosp? 

Opublikowano
17 minut temu, melon10641 napisał(a):

ale co masz na myśli? Czy będzie podłączony do dachu? Czy przeliczać pojemność względem pow. dachu i wielkości gosp? 

Aha te przeliczanie to na jakim etapie xd kurde no xd mam wpisane 20 m😆 i nic się o to nie pytał xd chodzi mi czy mogą przyjechać i patrzyć czy są rynny 

Teraz, sad95 napisał(a):

Aha te przeliczanie to na jakim etapie xd kurde no xd mam wpisane 20 m😆 i nic się o to nie pytał xd chodzi mi czy mogą przyjechać i patrzyć czy są rynny 

Na budynku przed założeniem zbiornika