Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, melon10641 napisał(a):

Tego nikt nie wie ;) 
Przy pierwszych poprawkach musiałem usunąć pług łąkowy bo przedstawiony przeze mnie model Pani określiła że to "zwykły" pług pomimo, że spełniał definicję z odpowiedzi na pytania. 
Przy drugich musiałem zmniejszyć szerokość brony talerzowej. 

Mi również kazała usunąć agregat grassa z agro-maszu jako chwastownik. Po wytłumaczeniu telefonicznym, zadzwoniła za 2dni i poinformowała mnie że może pozostać ten agregat, ponieważ niby według centrali spełnia wymogi . Na wszelki wypadek dołączyłem oświadczenie od producenta, zobaczymy co wyjdzie w praniu. Na razie nie trzepali się odnośnie parametrów. Znając życie, łatwo nie będzie 😁

Opublikowano
22 godziny temu, sw_kamil napisał(a):

Mam 5 lat Terrano.

Po 500ha  wymieniane tylko elementy robocze .

Maszyna godna polecenia 

A możesz napisać jaki masz wał? Jak myślisz czy podwójny ceownikowy wart jest doplaty? 

Opublikowano
18 godzin temu, full_divix napisał(a):

Mi również kazała usunąć agregat grassa z agro-maszu jako chwastownik. Po wytłumaczeniu telefonicznym, zadzwoniła za 2dni i poinformowała mnie że może pozostać ten agregat, ponieważ niby według centrali spełnia wymogi . Na wszelki wypadek dołączyłem oświadczenie od producenta, zobaczymy co wyjdzie w praniu. Na razie nie trzepali się odnośnie parametrów. Znając życie, łatwo nie będzie 😁

Ja nie chciałem z nią kotów drzeć bo moim zdaniem nie słusznie. Ktoś tutaj jeszcze na AF pisał o pługu łąkowym ale nie pamiętam kto. Jak ludziom to będzie przechodzić to ja zrobię aneks.
Kasę zabezpieczyłem broną talerzową z lemkena za 200 netto 4m a takiej na pewno nie będę brał i chwastownik za 60k z krukowiaka. To jakbym urealnił ceny to bym zmieścił jakiś markowy pług 4skiby. 

A ten agregat to jako chwastownik wpisałeś? Ile on mniej więcej kosztuje? 

Opublikowano
3 godziny temu, Pawel29 napisał(a):

A możesz napisać jaki masz wał? Jak myślisz czy podwójny ceownikowy wart jest doplaty? 

Ja mam RollFlex.

Jest bardzo uniwersalny , dobrze sprawdza się na cięższych ziemiach i na piaszczystych .

Chyba że masz typowe ciężkie gliny to może warto dopłacić .

Na moje średnie i lekkie gleby ten co mam w zupełności wystarcza i robi dobrą robotę 

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, melon10641 napisał(a):

Ja nie chciałem z nią kotów drzeć bo moim zdaniem nie słusznie. Ktoś tutaj jeszcze na AF pisał o pługu łąkowym ale nie pamiętam kto. Jak ludziom to będzie przechodzić to ja zrobię aneks.
Kasę zabezpieczyłem broną talerzową z lemkena za 200 netto 4m a takiej na pewno nie będę brał i chwastownik za 60k z krukowiaka. To jakbym urealnił ceny to bym zmieścił jakiś markowy pług 4skiby. 

A ten agregat to jako chwastownik wpisałeś? Ile on mniej więcej kosztuje? 

Ja również nie miałem zamiaru podnosić sierści na grzbiecie, ale merytorycznie przedstawiłem sprawę odnośnie pielęgnacji i ochrony TUZ-ów przy jednoczesnej ochronie środowiska i klimatu. Musiało ja to chyba zafascynować i zainteresować, skoro temat zagłębiła na samej,,górze"😉.

Cały agregat, z listwą rozgarnującą, chwastownikiem i wałem pryzmatycznym mam wyceniony na 38 koła netto.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja po negatywnej ocenie odwołałem się do sądu i sami przywrócili wniosek do ponownego rozpatrzenia . Teraz to Jaht by mi przeszedł.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, melon10641 napisał(a):

A co Ci na początku odrzucili jeśli można zapytać? 

Bronę talerzową - do głębokiej uprawy

rozsiewacz 800l -za duży  600l brak systemu do nawigacji

Nawigacja  bez rozsiewacza zbędna 

I tak systemem łańcuszka wycieli mi połowę maszyn i punktów

Zależy kto rozpatruje twój wniosek ,tu cytat z Ministerstwa "Jednocześnie uprzejmie informuję, że powyższa odpowiedź ma charakter jedynie informacyjny
i nie może stanowić podstawy merytorycznego rozpoznania sprawy. Szczegółową ocenę
wniosku oraz weryfikację spełnienia warunków uzyskania pomocy, będzie przeprowadzała
jednostka oceniająca ARiMR (Biuro Powiatowe ARiMR/Oddział Regionalny ARiMR) na
podstawie załączonej do wniosku dokumentacji sprawy."

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, Wicherek napisał(a):

To jak teraz z tego wszystkiego wybrniesz  ?  jaki masz pomysł   ? 

Już wybrnąłem- ministerstwo kazało przywrócić wniosek i teraz czekam na umowę . Pracownik ma gdzies teraz wszelkie tabele i wytyczne -ma zaakceptować , dlatego teraz się śmieje ,że Jaht muszę dopisać jako maszynę do zawracania wody do deszczowni . Jak podpiszę umowę to będzie oznaczało ,że warto się kopać i nie odpuszczać

Jak mi znajomy opowiedział jak się robi z inwestycjami budowlanymi z dopłatami -to tam każdy z otwartymi kieszeniami przychodzi i w projekcie jest zmiana podłoża na głębokości 1,5m a zmienia się na 25cm -reszta to zysk . Dziś ludzie Gierka mogą się uczyć kombinacji

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, mzk napisał(a):

Już wybrnąłem- ministerstwo kazało przywrócić wniosek i teraz czekam na umowę . Pracownik ma gdzies teraz wszelkie tabele i wytyczne -ma zaakceptować , dlatego teraz się śmieje ,że Jaht muszę dopisać jako maszynę do zawracania wody do deszczowni . Jak podpiszę umowę to będzie oznaczało ,że warto się kopać i nie odpuszczać

Jak mi znajomy opowiedział jak się robi z inwestycjami budowlanymi z dopłatami -to tam każdy z otwartymi kieszeniami przychodzi i w projekcie jest zmiana podłoża na głębokości 1,5m a zmienia się na 25cm -reszta to zysk . Dziś ludzie Gierka mogą się uczyć kombinacji

To nieźle że aż do ministerstwa należała decyzja . Jaka była ścieżka odwoławcza po decyzji odmownej ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał(a):

To nieźle że aż do ministerstwa należała decyzja . Jaka była ścieżka odwoławcza po decyzji odmownej ? 

Wycieli mnie decyzją i jedynie odwołanie do sądu administracyjnego . Napisałem odwołanie i wysłałem do oddziału agencji i do misnisterstwa . 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, ktomek8 napisał(a):

a ile punktów masz?

28

6 minut temu, Wicherek napisał(a):

Sam robiłeś poprawki że aż  tyle  ?

Nie. Za każdą poprawką na wyszukiwane było tego sporo i szczegółowe uzasadnienie maszyn odnoszące się do danej sytuacji w gospodarstwie.

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, mzk napisał(a):

Wycieli mnie decyzją i jedynie odwołanie do sądu administracyjnego . Napisałem odwołanie i wysłałem do oddziału agencji i do misnisterstwa . 

i króciutko z podrzędnymi krawatami 👍

• Like 2
Opublikowano

witam może ktos podpowie jak przepchnąć bezorkowca i zestaw uprawowo siewny talerzowy który jest podany jako zestaw do siewu bezpośredniego, bo babka się czepia po co mi bezorkowiec skoro będę miał zestaw do siewu bezpośredniego