Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Nikita_Bennet napisał(a):

Nie, w sensie jeszcze nie wziąłem się za to bo to jest w trakcie a nie mogę się wygrzebać z innej roboty przy domu. 
Natomiast wezmę się po nowym roku bo działki bliżej mego domu jakieś jeszcze są.

Co do zakwalifikowanych - 2 nazwiska+2 następne to jedna rodzina, potem jedziesz z chyba 5 następnymi to druga rodzina ;) Wszyscy 300 dawno przekroczyli.

Jestem przeciwny zabranianiu komukolwiek bycia rolnikiem, adwokatem, informatykiem.
Ktoś rzuca temat - to i odbijam piłeczkę dopłaty nie są do brania tylko ale dla tych co uprawiają.
A mój podział? Każdy z 3 uprawia, podejmuje samodzielnie decyzje itp a że czasem robi za drugiego a inny w innym czasie to nie jest to samo co np sąsiad 10 lat temu dał w użytkowanie i tylko doradca z ODR wniosek o dopłaty wypełnia na podstawie tego co użytkownik posieje (najlepsze że użytkownik to rzucił już a właściciel sprzedał i tyle z jego bycia rolnikiem wyszło ;)).
Także nie każdy podział jest zły - mi był niezbędny bo moja dodatkowa praca może mnie ograniczyć w pracy w gospodarstwie (kierownictwo kiedyś mogło powiedzieć że mam nie prowadzić gospodarstwa i albo się zwalniam albo kończę z gospodarstwem). Także miałem furtkę bo mając drugą osobę która miała już nr EP, ziemię, maszyny to był to jeden przepis u notariusza i kierownictwo mojego pracodawcy mogło mnie pocałować ..... 
Z końcem roku nabywam prawa emerytalne w teorii i jak mi się nie spodoba to idę na emkę i całość ziemi znów na mnie.
Trzecia osoba i 3 nr EP i trzecie gospodarstwo to taka sztuczka o której piszą tutaj czyli przetargach pod granicą - 4 osoby a jeden kapitał, następnych kilka i to samo. Dlatego jeżeli będę miał problemy lub przegram w jednym przetargu to ta 3 osoba będzie brała udział na następną działkę jeżeli mnie wykluczą. 

Część już powinna być rozstrzygnięta, na jakich czynszach tam stanęło?

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Co roku kontropluja nie pamiętam 3 % chyba, u nas jak robili zdjęcia to cała gmina , masz coś do ukrycia że masz obawy ?

Tak mam 😄

Czytaj ze zrozumieniem...od jakiegoś czasu jest więcej kontroli, i nie pisz tu o 3% bo mało widać wiesz. 

Szkoda mi ludzi starszych którzy nie bardzo potrafią sprostać wyzwaniom które te kontrole zabierają środki do życia. 

Wywożą zboże na skup wszędzie badania, pola mierzą, teraz stos zeszytów i zapisy wszystkiego co robią gdzie ile czego stosują. A najgorsze jest jak pisałem...Z upainy wjeżdża co chce i tam kontroli nie ma.

1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Weterynaria mleko musi kontrolować , ma takie wytyczne

Serio...Nie mają co kontrolować ? Zapraszam na półki sklepowe...

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Tak mam 😄

Czytaj ze zrozumieniem...od jakiegoś czasu jest więcej kontroli, i nie pisz tu o 3% bo mało widać wiesz. 

Szkoda mi ludzi starszych którzy nie bardzo potrafią sprostać wyzwaniom które te kontrole zabierają środki do życia. 

Wywożą zboże na skup wszędzie badania, pola mierzą, teraz stos zeszytów i zapisy wszystkiego co robią gdzie ile czego stosują. A najgorsze jest jak pisałem...Z upainy wjeżdża co chce i tam kontroli nie ma.

Serio...Nie mają co kontrolować ? Zapraszam na półki sklepowe...

tak, jest tak jak mówisz - setki papierów itp i wszystko żeby człowieka zniechęcić do tej roboty a Polska ma być rajem dla developerki jak ostatnio mi się obiło o uszy, żarcie z UA i mercosur a obrona z NATO.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak czytam posty zeby pseudo rolnicy nie brali doplat, Ci co chodzą do pracy zakaz pobierania dopłat masakra :D ,

Też bym chciał zeby Ci pseudorolnicy nie brali dopłat ale jak uzywasz od kogos pole to i tak bedziesz musial mu oddac te doplaty czy ty wezmiesz czy inny . Jak On nie bedzie mógł brać skarze tobie pisać i brac i mu oddac jako czynsz krótko , jak ty tego nie zrobisz to zrobi to kto inny

Edytowane przez mf25
Opublikowano
Godzinę temu, mf25 napisał(a):

Tak czytam posty zeby pseudo rolnicy nie brali doplat, Ci co chodzą do pracy zakaz pobierania dopłat masakra :D ,

Też bym chciał zeby Ci pseudorolnicy nie brali dopłat ale jak uzywasz od kogos pole to i tak bedziesz musial mu oddac te doplaty czy ty wezmiesz czy inny . Jak On nie bedzie mógł brać skarze tobie pisać i brac i mu oddac jako czynsz krótko , jak ty tego nie zrobisz to zrobi to kto inny

widzisz ty to rozumiesz . gość który wstawił post pod tobą już niestety nie. jest to fajne hasło stosowane przez polityków ze dopłaty ma brac ten co uprawia i cześć rolników aż pieje z zachwytu jak to słyszy  . do czesci nie dociera ze zyskają dopłatę ale zapłacą właścicielowi czynsz 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jacek1296 napisał(a):

Dopłaty tylko dla uprawiających. Masz ziemię ale nie uprawiasz tylko  wydzierżawiasz-brak dopłat i wypad z krusu. Jeden adres-jedno gospodarstwo.

Dlaczego? Bo ty tak mówisz ? A jak są dwa pokolenia i jeden i drugi prowadzi gospodarstwo to co ? Syn ma prowadzić na rachunek ojca gospodarstwo ? 

A z dopłatami przecież za swoje pola bierzesz dopłaty a jak ci nie odpowiada że właściciel bierze dopłaty to nie bierz dzierżaw nie daj mu zarobić proste :)

Opublikowano
1 godzinę temu, mf25 napisał(a):

A jak wycisnę więcej dopłat niż brał właściciel?

Nie widzę tych dzierżaw gdzie dopłaty bierze właściciel a Ty obrabiasz, przecież to pies ma więcej praw niż dzierżawca.

Opublikowano

O jakich wy tu dopłatach  mówicie ? o tych 500 do łąki , 700 do ziarna albo 225 Euro  !!! tyle to prawie podatku płaci właściciel 

chcieliście dopłat do produkcji to wam dali takie że jak właściciel składa wniosek to ich nie dostaje nikt i tu jest ból doppy bo ani ekoschemat , ani dopłat do ziarna  , suszy bezpieczenia  itd . mało tego ten co uprawia nie dostaje nic  , ale właściciel za wiele również nie dostaje  bo tylko  podstawowe , a ich  tyle co podatek ledwo starcza  i  woła janusza dawaj jeszcze 2000 zł.  bo ciebie z pola wypierdl... i janusz płacze i płaci  a tutaj się żali 

Opublikowano
17 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Np. przydał by sie nowy agregat uprawowo siewny koszt 200 tysi , jak za niego wrócą , to pozostałe pierdoły do pkt,  za 10 tysi , nie są kosztem zyskuje więcej na agregacie, dochodzą jeszcze inne maszyny ktory będą używane  w gospodarstwie

W dniu 14.12.2024 o 20:01, Stach123 napisał(a):

Tez mam planowany zakup agregatu uprawowy siewny.

Co myslisz o potinger aerosem ad 300 na bronie wirowej lion, czy lepiej na agregacie talerzowym.

Kolega zachwala amazone centaya 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Paramonov napisał(a):

Dlaczego? Bo ty tak mówisz ? A jak są dwa pokolenia i jeden i drugi prowadzi gospodarstwo to co ? Syn ma prowadzić na rachunek ojca gospodarstwo ? 

A z dopłatami przecież za swoje pola bierzesz dopłaty a jak ci nie odpowiada że właściciel bierze dopłaty to nie bierz dzierżaw nie daj mu zarobić proste :)

Tak, tak, Syn ma gospodarstwo, bo dostał parę ha od starego, aby młodego rolnika zgarnąć.

Ojciec ma gospo i syn ma gospo, ale na papierze. Wszystko obrabiane jednym sprzętem, a i tak wszystkim rządzi stary. I gdyby nie dopłaty, prowy itp. cały czas byłoby jedno.

Co do dzierżaw: tylko pisemna. Dzierżawca czerpie wszystkie pożytki i płaci czynsz. Właściciel ziemi nie uprawia-wypad z krusu.

Edytowane przez jacek1296
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Stach123 napisał(a):

mało tego ten co uprawia nie dostaje nic

no jak nie dostaje nic... plon jest jego ^^ . ma tak robic żeby mu wystarczylo z tej dzierżawy a nie jeszcze socjalu wypatrywać z czyjejś ziemi. ;)

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Tak, tak, Syn ma gospodarstwo, bo dostał parę ha od starego, aby młodego rolnika zgarnąć.

Ojciec ma gospo i syn ma gospo, ale na papierze. Wszystko obrabiane jednym sprzętem, a i tak wszystkim rządzi stary.

A to każdy ma mieć  swój sprzęt mimo iż na jednym podwórku robią ? Jakie to niepotrzebne koszta. Mi jak tata odpisał część gospodarstwa tak do tej pory wszystko jest ,,wspólne”. Ja na modernizację wziąłem takie maszyny, tata całkiem inne i teraz w tym naborze biorę maszyny które nie są aż tak bardzo mi potrzebne i spokojnie wystarczyłyby używane ale jak jest okazja to warto kupić nowe za cenę niższą niż używane. I dzięki temu będziemy mieli skompletowany cały park maszynowy który będzie max kilku letni. Trzeba się potrafić dogadać a nie każdy musi postawić na swoim 

• Thanks 1
Opublikowano
46 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Ojciec ma gospo i syn ma gospo, ale na papierze. Wszystko obrabiane jednym sprzętem, a i tak wszystkim rządzi stary. I gdyby nie dopłaty, prowy itp. cały czas byłoby jedno.

Co do dzierżaw: tylko pisemna. Dzierżawca czerpie wszystkie pożytki i płaci czynsz. Właściciel ziemi nie uprawia-wypad z krusu.

Kiedyś będziesz zapisywał synowi , lub córce to zmienisz zdanie,  nie musi rządzić stary , młody jak mądry i oczytany to ma też dobre pomysły, gdyby nie syn nie miał bym tak dobrze dobranych maszyn , nawozy, wapno mamy juz zaplanowane na nastepny rok pożniwach , ja rozpisuje ile corn cali i dapu i  syn , podobnie myślimy , jak są rozbieżnośći to robimy tak żeby bylo jak najlepiej

Opublikowano

Ale ojciec Ci "odpisał" właśnie po to, abyś ciągnął dodatkową kasę. Normalnie gospo miał Twój ojciec i mógł wziąć mgr i tyle. Ale Tobie "odpisał", Ty wziąłeś mr i mgr, których normalnie byś nie dostał. Wiem, że to full legal, ale to jest patologia ( po polsku: zaradność).

4 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Kiedyś będziesz zapisywał synowi , lub córce to zmienisz zdanie,  nie musi rządzić stary , młody jak mądry i oczytany to ma też dobre pomysły, gdyby nie syn nie miał bym tak dobrze dobranych maszyn , nawozy, wapno mamy juz zaplanowane na nastepny rok pożniwach , ja rozpisuje ile corn cali i dapu i  syn , podobnie myślimy , jak są rozbieżnośći to robimy tak żeby bylo jak najlepiej

.....ale ostateczna decyzja finansowa i tak należy do Ciebie. Tyle w temacie.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Tez mam planowany zakup agregatu uprawowy siewny.

Co myslisz o potinger aerosem ad 300 na bronie wirowej lion, czy lepiej na agregacie talerzowym.

Kolega zachwala amazone centaya 

Centaya to pnematyk , nie podoba mi sie , biore cataya, za mocne ziemie żeby talerzowy sobie poradził, idealnie to by były dwa zaleznie jak ziemia, ale za mało zimi na dwa

Jacek Ty nie masz następcy że tak Ci to nie pasuje, co do decyzji , nie kontroluje go na koncie, kupił sobie mini siłownie , jakieś cudo do gier , nie pytał sie mnie czy może , dla mnie niepotrzebnie wydana kasa , ale nic mu nie powidziałem , pracuje niema  problemu, porostu inne czasy

Edytowane przez wilkołak
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Ale ojciec Ci "odpisał" właśnie po to, abyś ciągnął dodatkową kasę. Normalnie gospo miał Twój ojciec i mógł wziąć mgr i tyle. Ale Tobie "odpisał", Ty wziąłeś mr i mgr, których normalnie byś nie dostał. Wiem, że to full legal, ale to jest patologia ( po polsku: zaradność).

Nie odpisał mi żebym brał młodego i modernizację. 
Odpisał mi bo chciałem mieć swoją kasę i zarządzać własnym gospodarstwem. W wielu rzeczach się nie zgadzaliśmy więc robiłem na swoim polu to co ja chciałem mimo iż tacie się to nie podobało. Bo jak to czasami bywa u ludzi starszej daty ,, a po co tak robić? Tyle lat się tak robiło i było dobrze .” Itd. Jak zobaczył że jednak efekty są to zmienił zdanie. A jakby wszystko było taty to można by było pomarzyć o jakimś ,,testowaniu”. Dlatego uważam że jak chce gospodarzyć młody i stary to powinno tak to wyglądać. A mlody rolnik i modernizacja to taki extra bonus bym powiedział 

• Haha 2
Opublikowano

Duże gospodarstwa mają odpisane na 3,4 dzieciaków tylko po to żeby każdy dotacje dostał, poza tym rządzi stary a często młody  niema pojęcia co robi a tylko wykonuje rozkazy starego. Tak to wygląda w większości. Tak samo w przetargach z kowr 5x to samo nazwisko do każdej działki.

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Ziel napisał(a):

Duże gospodarstwa mają odpisane na 3,4 dzieciaków tylko po to żeby każdy dotacje dostał, poza tym rządzi stary a często młody  niema pojęcia co robi a tylko wykonuje rozkazy starego. Tak to wygląda w większości. Tak samo w przetargach z kowr 5x to samo nazwisko do każdej działki.

Tyle dzieci w jednej rodzinie to ciężko poszukać ,takie rozpisywanie na modernizacje kiepsko wypada , za małe maszyny, mozna brać , teraz na młodego rolnika tak nie zrobisz , bo młody dobrze zarabia w mieście i nie dostanie, tu akurat dobrze zmienili przepisy

Opublikowano
45 minut temu, jacek1296 napisał(a):

To ustawodawca te patologie tworzy, a nie rolnik. Tworzy je przez oderwany od rzeczywistości podział środków. 15 hektarowe gospodarstwo, może liczyć na taki sam poziom wsparcia, co 115, 215 itd. Poziom wsparcia, powinien być uzależniony od powierzchni UR i profilu produkcji.