Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Mikua napisał:

18 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Ze względu na B.wysokie stawki za j.s odmian Kws w tym roku nie zasieje ani ara żyta A miało być ok 20ha jak co roku.

Nawet jak nie masz swojego to kup od kogoś i sam zrób sobie materiał siewny. nie ma z tym żadnego problemu

nie dziękuję,w populację nie wejdę A f2 hybryda się nie nadaje według mnie do siewu.

Opublikowano
tobago napisał:

15 godzin temu, Uszek1988 napisał:

nie dziękuję,w populację nie wejdę A f2 hybryda się nie nadaje według mnie do siewu.

Mało wiesz o uprawie. 

hehe pewnie

Tomek90 napisał:

15 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Siałeś że tak twierdzisz?? 

Tak dlatego tak twierdzę

Opublikowano

Wniosek jest taki że przy identycznej agrotechnice gdzie jedyna zmienną były nasiona plon różnił się nawet o 3 tony, na hybrydzie f1 plony mam w granicach 7t rok w rok A na f2 lekko 4 przekroczyło-mówię na swoim przykładzie żeby nie bylo Siejecie f2 i sie wam się udaje to gratulacje ja więcej nie zaryzukuje,i żeby nie było co roku sieje więcej żyta niż niektórzy co mi pisze że się nie znam mają wszystkich upraw.

Opublikowano (edytowane)

Jarek, wróciłeś już?

jakoś mało tych fotek było...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
1 minutę temu, JarekBazydlo napisał:

Moge Ci wstawic wiecej jak chcesz zwiedzić Italie na zdjęciach😂

koniecznie... se popacze troche...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
    • Przez kubatedi
      Cześć mianowicie mam żyto dankowskie diament jest niestety rzadkie i chciałbym jeszcze zaplikować na druga dawkę ok 200kg/h saletry amonowej 34N co da w przeliczeniu około 70N w czystym składniku i teraz moje zapytanie czy przed podaniem tej dawki mogę zastosować taki oprysk (tzn taką mieszaninę ) Creone 480sl+Jakiś nawóz makroelementowy  +karate zeon 100 cs ?
      Dzięki za odpowiedzi
    • Przez michal33554
      Witam , jak w tytule mam problem z żytem , sieje je dopiero 2 raz w życiu ponieważ ziemie mam klasy 3 i nie opłaca mi się siać żyta , w tamtym roku wziąłem w dzierżawę 6 ha pól 4 i 5 klasy i zasiałem żyto, w tym sezonie znów było żyto i problem nadal ten sam a mianowicie brak ziaren w kłosach. Nawożenie dosyć bogate 100 N , oprysk fungicydem i nadal to samo. Zdarzają sie kłosy jak dłoń a niekiedy nie ma w nich ani jednego ziarna , lub 2 albo 4 ziarenka w kłosie . Praktycznie nie ma kłosa takiego , który cały byłby ziaren, zazwyczaj 4-6 ziarenek a reszta kłosa pusta. Z moich obserwacji wynika że te ziarna są poprostu nie zapylone bo z tego co wiem żyto jest obcopylne. Jak temu zaradzić ? Czy żyto hybrydowe załatwi sprawę ? 
    • Przez TadzikC360
      witam siał może ktoś żyto jare na poplon żeby urósł na przyoranie pod zboże jare ?
    • Przez KamilMaj
      Sprzedam pszenżyto 2 siew po kwalifikacie ładne ziarno oraz żyto Lokalizacja Świętokrzyskie, Kielecki, Raków
  • Dodaj nową pozycję...
v