Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
BartekSzulc napisał:

Lepiej F2 zasiać czy coś z populacyjnych C1?

F2 z kws sypią max pół tony mniej niż F1. Przetestowane kilkuktornie. Z saaten union potrafią się jakieś cyrki dziać i plon jest wyraźniej niższy ( ale też nie jakiś tragiczny)

tak więc, jak kolega wyżej pisze, w przypadku żyta populacji praktycznie nie ma sensu siać. I się dziwie ludziom, którzy to kupują.

Opublikowano
W dniu 14.09.2025 o 21:45, misio3p napisał(a):

365 zł za jednostkę Su Atum też nie jest ceną zachęcającą do zakupu, mając na uwadze na jakich glebach sieje się żyto oraz jakie ceny za żyto oferują skupy.

Kto tak oferuje? 

W dniu 16.09.2025 o 11:48, nunu85 napisał(a):

F2 z kws sypią max pół tony mniej niż F1. Przetestowane kilkuktornie. Z saaten union potrafią się jakieś cyrki dziać i plon jest wyraźniej niższy ( ale też nie jakiś tragiczny)

tak więc, jak kolega wyżej pisze, w przypadku żyta populacji praktycznie nie ma sensu siać. I się dziwie ludziom, którzy to kupują.

Ciekawe stwierdzenie. O jakich "cyrkach" mowa? 

Opublikowano (edytowane)

O jakie cyrki mi chodzi?

Większe spadki plonu w przypadku F2 niż u kws.

Poza tym łan zasiany F2 materiałem saaten union ( testowane na arvidzie i performerze) jest że tak powiem szczerbaty i nierówny. wysokość roślin rosnacych tuż obok siebie potrafi się różnić o ponad 20cm.

I już wizualnie widać że coś z nim nie tak. Jakby szybciej im się te pozytywne cechy wyradzały.

Ale żeby nie było, że tak tylko narzekam na SU, w przypadku F1, tak jak się powinno siac, jest wszystko ok. Sam sieje co roku połowę kws, połowę SU ( w tym roku ivar i niby nie wasze, ale jednak wasze farmaleo na testy).

Dopiero jak mi zabraknie na hektar czy dwa albo na jakieś dzierżawy do których nawet nie biorę dopłat to pójdzie F2 i stąd te moje wnioski.

Edytowane przez nunu85
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@SaatenUnionPolska

W tym roku jest 20ha Igora F1 ( moja topka żyta od kiedy 3 czy 4 lata temu pierwszy raz zasialem), 15 Waszego Ivara , 0.7 testowego farmaleo) i z 5ha f2 Igora.

Igora, Ivara i Farmaleo z rozmysłem zasiałem na jednym polu tuż obok siebie, zeby przez cały rok obserwować i przy żniwach porównac plony.

Parę fotek może tu na forum wrzucę.

W minionym sezonie też był Igor, a z Waszych Arvid i Jelling. Kolejny raz jednak ich nie kupiłem , bo za późno dojrzały ( kosiłem ostatnie a i tak jeszcze słoma zielonkawa). Plus Arvid trochę za bardzo poległ.

Ale do plonu, poza tym że młócenie było mordęgą- zastrzeżeń nie mam. i ziarno ma fajne parametry bo gęstość niemal jak pszenica -76 i opadanie nieprzesadnie duże ( to też plus bo u mnie w młynie chcą zawsze żyto z niskim opadaniem).

Edytowane przez nunu85
  • Like 1
Opublikowano

Ja sieję odmiany z kwsu ze względu na mniejszą podatność na sporysz. Jak siałem populacje to nigdy nie miałem problemu ze sporyszem. Pierwsza odmiana hybrydowa to był Performer i o ile fajnie sypał, to miał sporo sporyszu więc po kilku latach przeszedłem na odmiany z kwsu i sporysz czasami się pojawi a czasami nie ma go w ogóle, ale nawet jak jest to jest go wyraźnie mniej niż w Performerze. O tyle dobrze że teraz na młynie nie czepiają się za sporysz, bo jeszcze kilkanaście lat temu jak znaleźli sporysz to nie chcieli brać.

Opublikowano

jak ma odpowiednią gęstość, opadanie, wyrównanie ( już nie pisze o braku robaka czy wilgotności bo to oczywiste ), to nikt się nie pyta czy to hybryda czy nie hybryda, tylko bierze

U mnie jedyne co, to czasami narzekali na zbyt duże opadanie, ale to wzięli sobie powiedzmy 20zl potrącenia i towar brali.

@nunu85 nie cytuj poprzedniego posta 

Opublikowano
piotrkrk25 napisał:

Ja sieję odmiany z kwsu ze względu na mniejszą podatność na sporysz.

Nie zauważyłem takiej prawidłowości. A jak już napisałem wyżej co rok mam coś z kws i SU. W tym roku co miałeś performera , posiałeś też coś z kws dla porównania? Czy po prostu był tylko performer i trafił się mokry rok przy kwitnieniu i się pojawiło trochę sporyszu? I przez to sobie wkreciles , że to odmiany SU są winne? Ogolnie jak przy kwitnieniu dużo przepaduje, to czy to kws czy SU jakieś pojedyncze sporysze się trafiają. I kilka lat temu był taki sezon że trochę tego było. Ale u kogo więcej to sie nie podejmę określić. Porównywalnie bym powiedział.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 8.10.2025 o 16:00, nunu85 napisał(a):

@SaatenUnionPolska

W tym roku jest 20ha Igora F1 ( moja topka żyta od kiedy 3 czy 4 lata temu pierwszy raz zasialem), 15 Waszego Ivara , 0.7 testowego farmaleo) i z 5ha f2 Igora.

Igora, Ivara i Farmaleo z rozmysłem zasiałem na jednym polu tuż obok siebie, zeby przez cały rok obserwować i przy żniwach porównac plony.

Parę fotek może tu na forum wrzucę.

W minionym sezonie też był Igor, a z Waszych Arvid i Jelling. Kolejny raz jednak ich nie kupiłem , bo za późno dojrzały ( kosiłem ostatnie a i tak jeszcze słoma zielonkawa). Plus Arvid trochę za bardzo poległ.

Ale do plonu, poza tym że młócenie było mordęgą- zastrzeżeń nie mam. i ziarno ma fajne parametry bo gęstość niemal jak pszenica -76 i opadanie nieprzesadnie duże ( to też plus bo u mnie w młynie chcą zawsze żyto z niskim opadaniem).

Dziękujemy za wyważoną odpowiedź. Generalnie w pokoleniu F2 u żyta to dość normalne, że dochodzi do rozszczepienia cech - chodzi o obcopylność gatunku. Z tego tytułu nie powinno się siać F2 w odmianach hybrydowych - mniej przewidywalny wynik. 

Cieszymy się, że zwrócił Pan uwagę na parametry konsumpcyjne naszych odmian (SU Arvid) - jak wypadały one u konkurencji? 

W dniu 8.10.2025 o 20:14, piotrkrk25 napisał(a):

Ja sieję odmiany z kwsu ze względu na mniejszą podatność na sporysz. Jak siałem populacje to nigdy nie miałem problemu ze sporyszem. Pierwsza odmiana hybrydowa to był Performer i o ile fajnie sypał, to miał sporo sporyszu więc po kilku latach przeszedłem na odmiany z kwsu i sporysz czasami się pojawi a czasami nie ma go w ogóle, ale nawet jak jest to jest go wyraźnie mniej niż w Performerze. O tyle dobrze że teraz na młynie nie czepiają się za sporysz, bo jeszcze kilkanaście lat temu jak znaleźli sporysz to nie chcieli brać.

Sporysz to ciekawa kwestia dość często podnoszona w kontekście żyta. Z doświadczeń praktycznych, prowadzonych w warunkach naturalnych, nie ma różnic pomiędzy odmianami hybrydowymi w zawartości sporyszu. Załączamy wyciąg z wyników PDO COBORU z 2024 roku. Warto spojrzeć na kolumnę 9: przedstawia ona zawartość sklerocji sporyszu w ziarnie badanych odmian w latach 2023 oraz 2024 (w formie odchylenia od wzorca). W 2023 roku najwięcej sporyszu stwierdzono u odmian: Gulden oraz KWS Gilmor a w 2024 roku u: D. Granat, D. Kanter, D. Skand, Inspector, KWS Identor, KWS Initiator oraz KWS Rotor (nic po stronie SU :) ). Warto zwrócić uwagę, że nawet odmiany populacyjne nie obroniły się w 2024 przed sporyszem. Co więcej nie widać powtarzalności wyników porażenia sporyszem u poszczególnych odmian w latach. 

WPDO_219_Zboza_ozime_2024.jpg

W dniu 8.10.2025 o 20:41, nunu85 napisał(a):

U mnie jedyne co, to czasami narzekali na zbyt duże opadanie, ale to wzięli sobie powiedzmy 20zl potrącenia i towar brali.

To prawda, gdyż odmiany hybrydowe w porównaniu do odmian populacyjnych mają to do siebie, że ich parametry technologiczne (szczególnie liczba opadania czy lepkość kleiku skrobiowego) są zbyt wysokie dla przemysłu piekarniczego. Pochwalimy się, że kilka naszych odmian hybrydowych: SU Arvid, SU Ivar, Farmaleo, SU Thor, SU Fen (itp) posiada niższą liczbę opadania oraz lepkość kleiku niż konkurencja - stąd lepiej wpisują się w wymagania technologiczne. 

A0818F27E112B51219711DE1E42DE2AE12DDEC3A808493694DEF79A2E5F53B85.jpg

Opublikowano
W dniu 17.10.2025 o 14:46, SaatenUnionPolska napisał(a):

Dziękujemy za wyważoną odpowiedź. Generalnie w pokoleniu F2 u żyta to dość normalne, że dochodzi do rozszczepienia cech - chodzi o obcopylność gatunku. Z tego tytułu nie powinno się siać F2 w odmianach hybrydowych - mniej przewidywalny wynik. 

Cieszymy się, że zwrócił Pan uwagę na parametry konsumpcyjne naszych odmian (SU Arvid) - jak wypadały one u konkurencji? 

Sporysz to ciekawa kwestia dość często podnoszona w kontekście żyta. Z doświadczeń praktycznych, prowadzonych w warunkach naturalnych, nie ma różnic pomiędzy odmianami hybrydowymi w zawartości sporyszu. Załączamy wyciąg z wyników PDO COBORU z 2024 roku. Warto spojrzeć na kolumnę 9: przedstawia ona zawartość sklerocji sporyszu w ziarnie badanych odmian w latach 2023 oraz 2024 (w formie odchylenia od wzorca). W 2023 roku najwięcej sporyszu stwierdzono u odmian: Gulden oraz KWS Gilmor a w 2024 roku u: D. Granat, D. Kanter, D. Skand, Inspector, KWS Identor, KWS Initiator oraz KWS Rotor (nic po stronie SU :) ). Warto zwrócić uwagę, że nawet odmiany populacyjne nie obroniły się w 2024 przed sporyszem. Co więcej nie widać powtarzalności wyników porażenia sporyszem u poszczególnych odmian w latach. To prawda, gdyż odmiany hybrydowe w porównaniu do odmian populacyjnych mają to do siebie, że ich parametry technologiczne (szczególnie liczba opadania czy lepkość kleiku skrobiowego) są zbyt wysokie dla przemysłu piekarniczego. Pochwalimy się, że kilka naszych odmian hybrydowych: SU Arvid, SU Ivar, Farmaleo, SU Thor, SU Fen (itp) posiada niższą liczbę opadania oraz lepkość kleiku niż konkurencja - stąd lepiej wpisują się w wymagania technologiczne. 

Wypowiedzi generowane przez AI? 

Opublikowano
W dniu 17.10.2025 o 14:46, SaatenUnionPolska napisał(a):

Akurat sprzedaje żyto, wiec znam paramtery dokładnie.

Gęstość, zarówno Igor jak i Arvid bardzo porównywalnie 75 +/-1

Wyrównanie oba 76

Ciemne ziarna trafiaja sie w obu, w okolicy 0.8 procenta.

Sporadyczny sporysz (w jednej partii wykryli 0.03 procenta i był to Igor)

jedyna, ale bardzo istotna różnica to opadanie.

Igor ma 280-300 w zaleznosci od dostawy i w młynie mocno kręcą nosem, mówia, ze gdyby mnie nie znali to by go w obecnych warunkach rynkowych wcale nie wzieli, bo musza z czymś zmieszać, zeby zbić parametr niżej.

Arvid ma okolice 200, a wiec dla nich idealnie.

Wiec w tym wzgledzie wygrywa SU.

W dniu 19.10.2025 o 20:55, Leszy napisał(a):

Wypowiedzi generowane przez AI? 

Nie sądzę, to człowiek, tylko- sorry za określenie- skrzywiony korporacyjnym sposobem komunikacji.

Firma ma u nas na forum konto i pewnie kazda wypowiedz musi spełniać pewne ich standardy.

A z naszego punktu widzenia nieraz one dziwnie wyglądają.

Opublikowano

Ja akurat nie mam już żyta ale kolega siał hybrydę 25. września to jakoś nie wygląda zbyt rozwinięte jak na tą porę roku. Pomijam fakt że jeszcze nie dał rady opryskac a jak dziś nie wjedzie to nie wiem czy w ogóle da radę 

Opublikowano
@Leszy a które siales prędzej ( nawet dzień-dwa ładnej ciepłej pogody robi dużą różnicę) Czyż nie F1, a jak Ci się skończyło to dopiero F2?

Kto zasiał żyto do 20 września to ma gęstą ładną szczote. Te siane koło 25 już są takie sobie. A takie z końcówki września czy nawet początków października to wyglądają jakby wcale nie miały chęci do życia. Za zimno, za mokro. Ot cała przyczyna.

Opublikowano

Oczywiście, że pierwsze hybrydowe klasyczne., ale to wyszło w sumie niecałe dwa dni różnicy. Można powiedzieć półtora. Wszystko przed 20 września. Zdaje się, że 18-19. 

Opublikowano
ja czekałem na dostawę żyta hybrydowego przez weekend, bo się przedłużyła. Miało byc w piątek - dojechalo we wtorek. I to siane w piątek/ sobote 19-20 września jest dosłownie 2x większe i 2x gęściejsze i 2x ładniejsze od tego z wtorku 23 września. a to tylko kilka dni. Wówczas o ile dobrze pamiętam do niedzieli czy tam poniedziałku była ładna niemal letnia pogoda a potem przyszło nagle załamanie. I to pierwsze żyto zdążylo ładnej szybko skielkowac i po 6 dniach już było niemal wszystkie szpilki widać. To wtorkowe dopiero po 10 dniach zaczęło się pokazywać.
a jeden sąsiad co się gorączkował i posiał żyto 10 czy 11 września to ma już takie po kilka rozkrzewien że praktycznie ziemi nie widać, tylko samo zielone. Szczota.
Opublikowano

Witam. Mam problem z żytem. Mianowicie "stanęło" i nie bardzo chce rosnąć. pH na polu od 4.9 do 5.8, badanie robione w tamtym roku, poszło około 4t/ha wapna węglanowego jeszcze w lipcu 2024, we wrześniu obornik 30t/h i orka, na to jeszcze po 150 kg na na fosforanu i soli potasowej, gdyż zasobności w składniki były niskie. W tym roku poszedł sam obornik, około 40t/ha i orka. W zeszłym roku też było podobnie, choć mam wrażenie, że nieco lepiej się rozwijało(też było żyto), plon jaki dało to cała przyczepa Pronar 8 to z ładnym czubkiem z 1.64 ha😏 co najlepsze nie ma różnicy, na polu potrafi być lepsze w miejscu gdzie jest szczery piach i pH 4.9 niż cięższa ziemia ( ogólnie pole jest po łące zaoranej kilka lat temu). Jest też presja robala niestety, ale to już załatwię na następny sezon... Robiłem także próby na mikroelementy i tam jedynie żelaza i manganu jest na wysokim poziomie, miedź jest na bardzo niskim,.to samo bor. Niżej wrzucam zdjęcia. O co może chodzić, że przy takim wysokim nawożeniu nawet żyto nie chce rosnąć ? Na innych polach tego problemu nie ma, czy przyczyną może być zła uprawa, presja robala po łące ? Tu gdzie słabsze jest na cięższej ziemi, tu gdzie lepsze na lżejszej. Darujcie sobie komentarze typu, po co takie nakłady,.mam dużo obornika, nawóz był dawany, żeby podnieść zasobność 

IMG_20251102_140123266.jpg

IMG_20251102_144615334.jpg

IMG_20251102_144615334.jpg