Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
lobudek napisał:

2 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Tylko policz ze swoj materiał też bys sprzedał do tego dolicz koszt czyszczenia i zaprawiania więc tez za darmo swoim nie siejesz.

Masz rację 70zł/100kg + czyszczenie( własną wialnią) z zaprawieniem pewnie 30zł/100kg. Jakieś 100zł/ha trzeba liczyć i dopłata do materiału (o ile będzie) 200zł więc 300zł/ha w plecy. KWS dolaro 290zł za 1js, siejąc 1.5j mamy ok 440zł/ha.

Podsumowując nie warto siać swoim. Może na piachach 5/6 klasie, ale w moim przypadku na 3 klasę warto zainwestować w kwalifikat....

3 klasa i żyto to chyba jakieś nieporozumienie. 1.5 jednostki w moim wypadku to zdecydowanie za mało. Ale z twoich wyliczeń F2 i tak wychodzi 140 zł taniej, siejąc załóżmy 10 ha zostaję nam 1400zl w kieszeni dużo/mało niech sobie każdy sam oceni.

Opublikowano
19 minut temu, KTJW napisał:

3 klasa i żyto to chyba jakieś nieporozumienie. 1.5 jednostki w moim wypadku to zdecydowanie za mało. Ale z twoich wyliczeń F2 i tak wychodzi 140 zł taniej, siejąc załóżmy 10 ha zostaję nam 1400zl w kieszeni dużo/mało niech sobie każdy sam oceni.

Tylko mnie interesuje plon 8-10T a nie 5-6T. A co do zasadności siania żyta wyjaśniłem post prędzej. Na ukrainie też żyta nie sieją jakby nie patrzeć, a to jest jedna  z głównych przyczyn (import bezcłowy z UA) cen na granicy opłacalności

Opublikowano (edytowane)

Sieją żyto tak samo, lecz praktycznie całość jest przerabiana na mąkę, wiec jest od razu ona importowana, 

Edytowane przez Mikua
Opublikowano
8 godzin temu, lobudek napisał:

Kiedy siane i jaki rejon polski? Jesień była ciepła i deszczowa wtedy?

Siew 10 września, pomorze zachodnie, deszczu mało ale ciepła i długa jesień. W tym roku wracam do żyta, ale na zyski nie liczę bo nowe pole dopiero kupione.

Opublikowano
5 godzin temu, lobudek napisał:

Tylko mnie interesuje plon 8-10T a nie 5-6T. A co do zasadności siania żyta wyjaśniłem post prędzej. Na ukrainie też żyta nie sieją jakby nie patrzeć, a to jest jedna  z głównych przyczyn (import bezcłowy z UA) cen na granicy opłacalności

Jak ty siejesz w monokulturze to jak chcesz 10t?

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Jak ty siejesz w monokulturze to jak chcesz 10t?

Chcieć mogę, a co będzie to się okaże. W tym roku w monokulturze ponad 8T mimo okresowej suszy i kilku błędów w agrotechnice.

Opublikowano

Dziś przyjechał gilmor masa jednostki 35,2kg i serafino 30,2 kg z tym że ten pierwszy zk 94 a serafino 99  . Cena za jednostke po 310 i 315 pln brutto . Po przeliczeniu kosztu własnych nasion, zaprawy ,  czasu pracy i itp wystarczy przy cenie 700 brutto/t plon wyższy o 300 kg na korzyść kwalfikatu . 

• Like 1
Opublikowano

zawsze warto siać hybrydę. jak nie oryginał to od kogoś pewnego pozyskać materiał f2. i tak będzie plonowal wyraźnie lepiej niż jakakolwiek populacja, nawet ta z centrali.

Opublikowano
3 godziny temu, Papkin napisał:

Warto siać hybrydę przy pH 4,5? Pole będzie wywapnowane i pogłówne w październiku pójdzie kreda jeszcze pewnie. Npk też skromnie coś pójdzie 

Jak nie pewna działka to lepiej F2. Tak zrobłem w poprzednim roku.  F1 plon 7.2 t/ha ale pH i zasobności wyregulowane, a nowa dzierżawa pH 5 i plon 5.3 t/ha siane F2.

Opublikowano
5 godzin temu, gabrysiek napisał:

Jak nie pewna działka to lepiej F2. Tak zrobłem w poprzednim roku.  F1 plon 7.2 t/ha ale pH i zasobności wyregulowane, a nowa dzierżawa pH 5 i plon 5.3 t/ha siane F2.

Nie będę szukał nasion od kogoś. Kupuję kwalifikat, tylko zastanawiam się czy warto w hybrydę się pchać 

• Like 1
Opublikowano

w porównaniu do populacji warto.U mnie vinetto przy większym nawożeniu bez skracania,dało gdzieś w granicach 6 ton,i ustało.A populacyjne jakieś dankowskie dało 4.5 i lezo plackiem

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, Papkin napisał:

Nie będę szukał nasion od kogoś. Kupuję kwalifikat, tylko zastanawiam się czy warto w hybrydę się pchać 

Powiem Ci, że nawet się nie zastanawiaj i bierz hybrydę, jak odpowiednio zadbasz to będziesz z tego wyboru bardzo zadowolony, w tym roku miałem po raz pierwszy hybrydę, u mnie KWS Igor, na oborniku, dwóch dawkach azotu ok 133 kg N, jeden zabieg skracania i jeden od grzyba to licząc po zbiornikach gdzieś w okolicach 6.9-7 ton się zakręciło, więc jak na pierwszy raz z hybrydą to jestem bardzo zadowolony

10 godzin temu, jonek98 napisał:

w porównaniu do populacji warto.U mnie vinetto przy większym nawożeniu bez skracania,dało gdzieś w granicach 6 ton,i ustało.A populacyjne jakieś dankowskie dało 4.5 i lezo plackiem

Dokładnie, w życie hybrydzie jest mega potencjał, fakt trochę jest więcej dbania niż przy populacji ale za to plonem ładnie się odwdzięcza i tak jak mówisz w porównaniu do populacji warto siać hybrydę.

Opublikowano (edytowane)

nie posialbym tak późno. Żyto jest wrażliwe na termin siewu. i Co ma się pokrzewic to powinno to zdążyć zrobić jesienią. jak zasiejesz po połowie października, to nie przewiduje tu sukcesu. Kiedyś dla testu jak wszystkie żyta zasiałem koło 15-20 września, tak jedno pole zostawiłem na 10 października. Już nie powiem ci ile bo to było parę lat temu ale sypało zdecydowanie słabiej ( nie że kilkaset kg a dosłownie 2 czy 3 tony niżej)

Edytowane przez nunu85
Opublikowano (edytowane)

jak podchodzicie do siania hybrydy w tym roku, jak u was wychodzi odsiew F2, jaka przyjąc obsade przy wysiewie , duży spadek plonu może byc ?

Edytowane przez Karol0134